Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
Ahojte, tak ja som sa bola spätne ešte raz opýtať, či sa musím odhlásiť z dôchodkového poistenia na dni po RD, keď som čerpala dovolenku a potom som ukončila dohodou PP (pre upresnenie, RD mi skončila 01.06.2017, potom som čerpala dovolenku a k 06.06.2017 som rozviazala PP dohodou, bola som sa dokonca v Soc. poisťovni priamo opýtať na to, či sa musím odhlásiť z dôchodkového poistenia, bolo to v lehotách, teda začiatkom júna a pani za okienkom mi povedala, že nemusím, lebo sa ďalej starám o dieťa do 6 rokov a nemá to vplyv na podporu, či jej výšku). Na základe jednej z odpovedí som tam dnes opäť naklusala, že ako je to vlastne a pani, u ktorej som bola pred mesiacom, mi povedala, že si ma pamätá, že by to malo byť OK, ale že nech sa pre istotu zájdem opýtať do vedľajšieho okienka.
Tam som musela vypísať odhlášku a prihlášku na dôchodkové poistenie, ale prišla som o jeden mesiac, za ktorý by za mňa štát bol platil toto poistenie. Vraj sa to spätne nedá, ja že to nie je moja chyba, lebo som tu kvôli tomu bola a dostala som to zle vysvetlené. Že sme sa asi nerozumeli. Tak to teda isto nerozumeli!
Pýtala som sa, o akú sumu sa jedná, že by som to doplatila, tak mám výpadok jeden celý mesiac (07.06.-06.07.), t.j. sa jedná o sumu cca. 126,- EUR. Mám dosť!
Tak aj tam idem, pýtam sa na to doslovne, a ony ma takto uvedú do omylu a škodná som ja. Akože na dôchodok sa ešte nechystám :D :D :D, ale mám rada veci na poriadku a BOLA som tam a figu platné!
Tak si dajte na toto pozor!
Keď dostanem rozhodnutie o výške podpory, som zvedavá, ako ma tá suma prekvapí. Lebo už mám vopred strach, že mi to tam aj pri ďalšom okienku riadne dovrzkajú a vypočítajú mi haluze!
Držte palce! Ďakujem
A ešte jedna vec, možno od veci, ale po ukončení RD, keď bábo dovŕši 3 roky, nezabudnite sa ísť ozvať aj na oddelenie, ktoré vám vypláca prídavky na deti, že kde bude dieťatko (doma, škôlka, starí rodičia,...), inak vám zastavia vyplácanie PnD. Mňa dnes po návrate zo Sociálnej poisťovne "čakalo" doma doporučené psaníčko z úradu práce.
Som tam varená - pečená každý týždeň, chodím tam ako na klavír, ale nepovedia vám nič.
Začínam mať toho plné zuby, ale vážne!
@evittam
OK, beriem. Ale je to jeden úrad, pod jednou strechou. Je na to niekde brožúrka, čo všetko po návrate z RD absolvovať? Ja som nič také nedostala, žiaden manuál.
Ale máš to to isté, ako keď si môj muž bol prerobiť občiansky preukaz kvôli zmene trvalého pobytu a vedľa dvere je dopravný inšpektorát, či čo. Žeby povedali, že ak máte zmenu adresy, zájdite aj vedľa a tam Vám zmenia aj techničák. To nie, ale preháňať, to áno.
Som bankový pracovník, teda už bývalý :(, ale musela som toho vedieť dosť, aby som vybavila klienta komplexne.
A už nehovorím o tom, že som musela minulý rok dokladovať na kompenzácie ZŤP príjem, že som na RD a musela som im doniesť papierové potvdenie z poschodia nižšie, aby to mali.
A radšej už o tom, že koľko som sa musela prejsť úrad práce - SP a späť ani nehovorím, a to som mala všetky papiere OK, len mi nedali potvrdenie, od kedy do kedy som poberala RP. A to som sa na úrade práce pýtala, či mi do SP niečo ešte od nich treba. Vraj nie, a figu, zase som sa prešla, aby som si to potvrdenie vyžiadala.
Nie som citlivka, ale veľa úradov, oddelení a potom nevieš, kam všade ísť.
To mám akože ísť a klopkať na každé dvierka na úrade práce, či aj tam mám čosi nahlasovať?
Ahojte babenky chcem sa spýtať koľko mi vyrataju podporu a ako sa ráta ...viem že je to 50% z platu mám odpracované 2,5roka v jednej firme len 1,5roka som mala v hrubom 1300€ a posledný rok len 700 € v hrubom priemeruje sa celkove obdobie alebo ?!dakujem
@glavolam Nie nemusis klopat na každé dvere. Staci vedieť používať Google alebo napr.opytat sa aj tu.😉
Ja velmi dobre viem o čom hovoris....Ja sa preto na "tetusky" na uradoch nespolieham. Vzdy idem pripravena a so vsetkymi dokladmi a aj mne sa stalo pri vybavovani RP,ze by ma prehanali ale nedala som sa-doniesla som žiadosti,potvrdenia a co bolo treba, pracovnicka prevzala bez nahladnutia a ze dovidenia. Tak som sa jej spytala ci tam je vsetko co potrebuje a ze "uvidime"😀😀😀, tak som jej slusne vysvetlila, že žiadne uvidime sa konat nebude,ze nech to riadne skontroluje,ze mna nikto nebude prehanat a ak nedostanem RP kedy treba a potom mi povie,ze nieco jej chyba tak si to bude vybavovat sama...Si mala vidiet ako rychlo brala do ruk tie doklady a kontrolovala ich.😉
*nahliadnutia...
@evittam
Keby si len tušila, na koľkých frontoch ja už bojujem... :(, je to na dlhé rozprávanie. Človek sa učí na vlastných chybách, horšie, ak na vlastných deťoch (starší je diabetik, mladší novozistený celiatik), úrad práce dobre pozná moje meno, lebo stále čosi nové mám, otravujem, skúšam, pretože na iných úradoch sa dá, ale u nás nie... ani na odvolanie, ani nič...
V tom by som zase bola dobrá ja... poradiť zo skúseností...
Ale radšej nech sú deti zdravé a nech dia-rodičov nepribúda. Len samé zdravé deťúrence, aby z nich bola radosť a nekomplikoval sa život aj v tomto smere...
Takže nabudúce, si dám aj Teba do "priateľov na telefóne", lebo google mi veľmi nesedí, aj keď ho využívam, ale tu je to ľudskejšie napísané. ;)
@evittam
Však Ty nie, len možno som ja tak pôsobila, že tu chcem stromy kácať :D :D :D. Občas by sa zišlo. Ale to, čo spomínaš o úradníkoch, tak ja už tak učím nových dia-rodičov a čuduj sa svete, sú odvážnejší, priamejší, majú lakte a tak sa aj úradníci trošku inak správajú, pretože "títo noví" už veľa vedia a nenechajú sa odbiť
@glavolam je to naozaj tak ze clovek musi ist na urad pripraveny, dopredu poznat svoje povinnosti aj prava, ja som sa tiez zbytocne prehnala,potrebovala som potvrdenie o poberani rodicovskeho prispevku k ziadosti o podporu, chlapec za okienkom sam nevedel ktore tak mi vytlacil 4 rozne a ani jedno nebolo ono !!! Chvalabohu si to pani na SP vyziadala potom od nich sama.
Ahojte. Poradi mi prosim niekto? Od r. 2008 som zamestnana, do 11/2015 som bola na RD. Od 12/2015 som naspat v praci, ale takmer kazdy mesiac som cerpala ocr. Dala som vypoved a od 1.8. budem na urade prace. Znizia mi caste ocrky davku v nezamestnanosti? Dakujem
Podla mna mas narok na podporu.oni sa preklikavaju spat niekolko rokov na tvoj prijem..pokial ti vyplatili odstupna a ten jeden den vtedy by sa ti mal zdvihnut bymeriavaci zaklad takze z toho ti vypoc.podporu..sumu neviem ale narok mas..ja teraz cerpam tiez mezam.po rodic.samozrejme subeh 2 stat.davok nejde ..po rodic.nabehnes na nezam..a este jedna vec..mala si narok na dovolenku pocas materskej ten 1.polrok do aj to ny ti mal zamestn preplatit...
A ten jeden den si zamestnavatel musi splnit povinn. riadne zo zakona..
Baby, došla mi posledná vyplatna páska za mesiac 06/2017, za 4 dni mi na dovolenke vyplatili v hrubom 874 Eur. Čerpala som 4 dni dovolenky a 21 dní mi preplatili. Koľko tipujete podporu?
Vďaka za odpovede ;)

@zalka ďakujem pekne za odpoveď 🙂