Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@enak max. podporu by si mohla získať, ak by si mala v období 2 roky pred zaevidovaním len dni rodič.dovolenky, resp. iné dni bez vym.základu + pár dní s trvaním poistenia s povinnostou platiť s vysokým vym.základom. Ty ale už nečerpáš RD ale čerpáš riadnu dovolenku, kedy máš vym.základ s povinnosťou platiť, tj. podpora sa bude rátať z obdobia 2roky pred zaeviodvaním a obdobia čerpania dovolenky+ prípadne iného prac.poemru. Kedže už čerpáš dlho dovolenku, pár dní vysoký vym.základ ti len velmi málo zvýši priemer na kalendárny den.
@enak Tak ako pise
@gapa
A dost neskoro sa pytas. Mohla si mat max.podporu keby si nespravila co si spravila ale: Ukoncila PP dohodou k 24.11.2017, cerpala jeden den dovolenky a ostatnu by ti preplatili...
A nie je mozny súbeh podpora a RP. Takže bud mesiac počkás alebo sa mozes evidovať ale RP prepisat na otca dietata co sa kvoli mesiacu neoplatí.
@evittam Ahoj, to som presne chcela a vedela som o tom, no zial s mojim zamestnavatelom sa nedalo na takomto niecom dohodnut. Som totiz ucitelka na stupni 1-4 ZDS a vela mojich kolegov sa takto rozislo v zlom zo zamestnavatelom. Ja som im uz v aprili vravela, ako to potrebujem spravit ale nechceli ani pocut....
@enak Tak dalo sa aj inak ale to uz teraz je zbytočne. Mala si sa informovať skor a nie "po funuse".
Nemala si podpisovat dohodu o skončení PP, výpoveď by ti dat nemohli. Dalsia moznost max.podpory-vypoved z tvojej strany v septembri, vypovedna doba by plynula od 1.10.-30.11.2017, a 28.11.2017 by si sa dala PN. Dovolenku by si cerpala 24.a 27.11. a ostatnu by ti museli preplatit,nakolko PP by skončil 30.11. a ty si mohla kľudne do konca roka aj dlhsie tahat najskor PN ak by sa dalo a potom podpora a maximalna.
@enak potom si ale over na zdrav.poistovni nadväznosť poistenia. Možno budeš potrebovať z upsvar doklad dokedy si poberala rodič.príspevok, lebo budeš poistená ako poberatel RP (a mzdárka ťa predpokladám odhlási, ukončením pp). Nadväzne dostaneš s upsvar potvrdenie o zaevidovaní do evid. uchádzačov a od toho dna budeš zdrav.poistená z toho dôvodu.
Tiež nezabudni na prihlášku na soc.poistovnu, ak chceš byť dôch.poistená štátom, vybav najneskôr den po ukončení pp (kopiu rodného listu zobrať a odporúčam mať pre seba kopiu prihlášky a dať si potvrdiť prevzatie prihlášky, inak nemáš v budúcnosti žiaden dôkaz)
@evittam
@gapa
@zalka
Ahojte žienky, už sme spolu s niektorou z vás, niečo ohľadom mojich vecí riešili, ale ako som čítala prípad @enak tak aj mňa napadá, že vás zase poprosím o konkrétnu radu ako na to..... 🙂
12.12.2017 bude mať malý 3 roky, ja už by som odteraz mala možnosť sa niekde akože zamestnať, tak ak by som chcela mať max. resp. nejakú slušnú podporu koľko by ten PP mal trvať a aký plat by tam mal byť a akým spôsobom by mal byť ukončený (výpoveď-od koho, dohoda?) Resp. ako to bolo písané, aj pre @enak mohla by som sa dať aj na PN (ak by som mala vysoký plat, tak aj tú PN by mi rátali z toho?)?
Prosím poraďte mi, najlepšie aj s nejakými konkrétnymi dátumami, čo ako zariadiť....budem vám veľmi vďačná (sme teraz vo finančnej tiesni tak by nám to veľmi pomohlo).
Pred MD a RD som bola SZČO, odvody som si riadne platila, živnosť ešte nemám zrušenú len pozastavenú-to by mohla byť prekážka, či? A pri rátaní podpory berú do úvahy aj príjem manžela, resp. to či je v PP alebo SZČO?
Vopred veľká vďaka za všetky vaše postrehy.
Dobrý večer, prosím vás ak zamestnávateľ chce so mnou ukončiť pracovný pomer (manžel by poberal rodičovský príspevok a ja by som išla na úrad práce) bolo by pre mňa výhodnejšie čerpať 1 deň dovolenky a zvyšnú časť dovolenky si dať preplatiť alebo vyčerpať celú dovolenku, cca 15 dní dovolenky. Mal by mi vyplatiť aj odstupné. Ďakujem za rady a vašu ochotu...
Super, zatiaľ ďakujem...
@evittam
@gapa
@zalka
Prosím vás, potrebovala by som poradiť - opíšem situáciu 🙂 : U zamestnávateľa som zamestná na Tpp od r. 2008. V roku 2013 som išla na MD s prvým dieťaťom, následne na RD, v marci 2015 som začala čerpať MD s druhým dieťaťom (išlo o reťazový pôrod) a momentálne som na RD s druhým dieťaťom. Dcérka (2.dieťa) začala chodiť v septembri do škôlky a ja som sa chcela vrátiť do zamestnania - ziadala som úpravu pracovného času (nakoľko by som nechcela robiť 12hodin denne popri 2 malých deťoch). Zamestnávateľ mi nevyhovel, bud sa vrátim na 12 hodinový pracovný režim alebo ukončíme pracovný pomer dohodou. RD mi skončí v marci 2018. Moja otázka znie: Ak by som chcela využiť max. podporu mám počkať do marca, čerpať dovolenku, ukončiť pracovný pomer a ísť sa hlásiť na úrad práce alebo získam max. Podporu aj v prípade, že manžel začne poberať rodičovský príspevok a ja už teraz vycerpam dovolenku, ukončím pracovný pomer a pôjdem na úrad práce??? Je dôležité ci sa žiada o podporu až po skončení Rd alebo ak by rodičovský príspevok poberal manžel je jedno kedy ja pôjdem na UP alebo mám počkát do marca, kedy dcérka bude mať 3roky? Ďakujem veľmi pekne za ochotu a čas...
Chcela by som využiť čerpanie podpory a zároveň by som si už chcela začať hľadať novú prácu, keďže mi je ľúto byť 12hod v práci + každý druhý víkend a 2 malé deti doma...
Ešte raz veľká vďaka za vaše rady...
@gutusa1 nesledujem už tak zmeny, no pokial viem, je možné aj teraz prehodiť RP na manžela a poberať podporu a to aj maximálnu. Ak budeš mať v období 2roky pred zaevidovaním len dni RD + vysoký vym.základ za čerpanie dovolenky, tak získaš to maximum. Dobré to načasovať myslím tak, že ukončíš RD v priebehu mesiaca, podla písomnej požiadavky (treba písomne) a do konca meiaca čerpať dovolenku, aby ti to vyšlo na max. Napr. ukončiť RD 26.11.2017 a čerpať dovolenku 27-30.11. (4dni) a aby ti to vyšlo mzda aspon 4x 60€=240€. Od 1.12.17 aby poberal RP manžel. Ty sa odhlásiš zo SP dnom 26.11.17 a ak sa neprihlási manžel, tak nanovo od 1.12.17 prihlášku najneskôr 1.12. odniesť na SP.
Pri nahlásení na ZP ako uchádzač o zamestnanie si over potom či máš prihlásené a odhlásené obdobie poberania RP.
@gapa Ahoj gapa, nedávno si mi radila ohľadom získania max. podpory, no u nás sa situácia radikálne zmenila a všetko otočilo iným smerom... Zistila som, že som opäť tehotná... Rodičovská dovolenka mi bude končiť 21.3.2018. Tehotenstvo je čerstvé, termín pôrodu bude približne 20.7.2018. Pracovný pomer mi stále trvá. Chcem sa ťa opýtať a poradiť sa, či budem mať nárok na materské, predpokladám, že budem, keďže pracovný pomer trvá, ale ako vyriešiť obdobie od marca do nástupu na MD, aby som sa nemusela s bruškom vrátiť na cca 2 mesiace do práce?
Ja som prednedávnom s tebou riešila to, že by som išla na podporu - táto možnosť vypadáva, ale tento týždeň som bola na pohovore, pretože ako som pred tým písala nechcem sa vrátiť späť do práca a robiť 12 hod denne popri malých deťoch. Teraz som bola na pohovore a bola by to práca od pondelka do piatku od 8-16, takže super, len sa chcem poradiť a opýtať na tvoj názor: 1. Ak by som to vzala, tak sa mi bude ako rátať materská? Má to vôbec zmysel teraz meniť zamestnávateľa alebo to mám radšej nechať plynúť a už nekombinovat a nekomplikovat... (oba predošlé tehotenstva som zvládla v pohode)
Ďakujem ti veľmi pekne za tvoju pomoc a tvoj názor... Mám teraz poriadne zamotanu hlavu, ale nevadí, verím, že sa to vyrieši a všetko zvládneme...
Ďakujem...
@zalka Ale to sa mi nepodarí... Nebudem mať toľko dní dovolenky, aby mi vyšlo čerpať dovolenku až do nástupu na MD... Takže asi bud jedno alebo druhé, či??? Ak nastúpim do nového zamestnania budú mi počítať materské z nového príjmu a je tam tiež nejaká podmienka koľko dní musím odpracovať? A ako sa ráta v tomto prípade to predchádzajúce obdobie 2 rokov, či v tomto prípade nemusí byť splnená podmienka odpracovanych 2 rokov pred nástupom na MD?
Ďakujem...
@zalka a ak ny som išla na PN, tak ktorému zamestnávateľovi odnesiem ten lístok??? Nepočula som o takejto možnosti... Skôr som myslela, že ak by som nastúpila so nového zamestnania, tak by to bolo jednoduchšie po skončení MD vrátiť sa na miesto s lepšou pracovnou dobou...
Musím, resp. mala by som to novému zamestnávateľovi oznámiť pri podpise zmluvy alebo skôr, že som tehotná???
Ďakujem...
Ahojte..viem že je tu pár Z vás ktoré sa rozumiete tomu ako A Z kade sa dajú získať nejaké koruny A čo by bolo najlepšie urobiť. .skôr by som chcela popísať IP..nejedná sa O tehotenstvo MD ani RD ..Ide O dlhodobú PN s trvalými následkami
Zabudla som dopredu poďakovať. .takže ešte raz Ďakujem
Ahojte,prosim Vas o radu baby. SOm na druhej RD,ktora mi konci 7.1.2018(dcera bude mat vtedy 3 roky) Na druhu Md som isla hned po skonceni prvej RD,Pred nastupom na prvu Md som cele tehu marodovala. Teraz som sa dozvedela,ze sa moje miesto rusi a k 31.12.2017 mi chcu dat vypoved s odstupnym a bolo mi povedane,ze sa mozem aj hlasit na urade prace.Tu vsak citam,ze vypoved ma byt az den po dovrseni tretieho roku zivota dietata a ze mam vycerpat 1den dovolenky.Vobec sa v tom nevyznam a preto sa pytam,ci ak to podpisem tak ako mi to pripravili,ako mi to ovplyvni vysku a z coho mi vlastne davku vyrataju. A vsade sa tu spomina ten jeden den cerpania dovci,mozete mi to nejako vysvetlit ako ten jeden den vplyva na vysku davky?Nechcem sa pripravit o moznost mat co najvyssiu davku a nejak sa v tom vsetkom stracam....Dakujem krasne.
Ahojte, chcela by som poradiť alebo skôr potvrdiť či správne chápem možnosť získania max dávky v nezamestnanosti. Zamestnávateľ mi chce dať výpoveď. Dňa 29.11.2017 mi končí rodičovská dovolenka (posledné dva roky som nemala žiadny príjem), dňa 30.11. by som si u zamestnávateľa čerpala dovolenku a zbytok dovolenky (asi 20dní) by som si dala vyplatiť vo výplate za november. Následne k 30.11. by som dohodou ukončila pracovný pomer. Budem mať za ten 1 deň (30.11.) nárok na max dávku v nezamestnanosti? Vopred ďakujem za rady.

Ahojte, yz som prezreka vsetky odpovede, no na svoj oripad som tu nenasla ziadmu, preto sa chcem spytat. Som na RD, maly bude mat 3 roky 23.11.2017. Od 1.8.2017 som papierovo nastupila do prace, odkedy si cerpam dovolenku a prac.pomer bude ukonceny 26.10.2017 po vycerpani dovolenky. Mam sa hned 27.10.2017, alebo mam ist na urad prace, resp.mysim ist na urad prace sa evidovat, kedze este do 23.11.2017 budem na RD? Ako by som sa vedela dopracovat k max.podpore? Cas ma uz tkaci a neviem, co spravit, aby som si to uz viac nepokazila.Dakujem.....mam este moznost zamestnat sa u ocina, ktory by mi vedel dat vysoky zaklad na den, poyom by ma prepustil, aby mi vznikol narok na nax.podporu, id kedy by som sa museka u neho zamestnat a na ako dlho? Dakujem vopred za kazdu radu.