Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@davidkoamy áno tak to myslím ... lebo by ti vznikol nárok na dosť dní dovolenky aby si mala max. podporu po druhej MD ... škoda, že pred prvou MD si si všetku dovču vyčerpala.
@zalka no o tomto som nemala ani ponatia, som sa tesila prec z roboty, ze som sa nad tym ani nezamyslala. 😔
a teraz teda v pripade, ze nepojdem na druhu matersku, mi prosim porad, ktorym dnom by som mala ukoncit PP? lebo citala som tu kadejake pripady, kde zavazili dni. Viem, ze na urad prace sa potom ide do 7 dni nahlasit. Co s tym prispevkom na dieta? tych 22 eur a nieco? myslim, ze to ostava po RD, ci?
@davidkoamy prídavok na dieťa ak nezmenia zákon budeš dostávať kým dieťa bude študovať ...
hm... ak chceš aby podpora bola rátaná z pred MD .. tak je jedno kedy ukončíš RD ... kedy dáš výpoved ... či mesiac týžden den pred skončením RD. U teba je dôležité nenastúpiť do zamestnania ...
@zalka ahaaa, ja ze aby to nebolo chapane, ze som bola nejaky cas nezamestnana, keby som dala vypoved skor ako mi konci RD. To nie je mozne?
@zalka teda, ci by to neurobilo nejaku šarapatu, ze mi nieco bude chybat atd, snazim sa mysliet na vsetko
@davidkoamy ty môžeš dať výpoved aj zajtra .... aj o mesiac aj o rok ... je to jedno počas RD ... kým nemá dieťa 3 roky tak si na RP. ak bude mať tri roky tak máš 8 dní na zaevidovanie sa na UP...
ak ti PP skončí zajtra tak máš rok na to aby si sa zaevidovala na UP a mohla poberať podporu v nezamestnanosti za predpokladu že RP prepíšeš na mng. ... po viac ako roku od skončenia zamestnania nárok na podporu nebudeš mať ...
@zalka RP je to, co dostavam teraz na rodicovskej dovolenke, ano? Nemyslis pridavok na dieta tych 22 eur, ze mam na muza prepisovat, vsak?
@davidkoamy RP je rodičovský príspevok ...
@zalka Dobre Zalka, zhrniem, ci teda uz je to naozaj vsetko, jasne, ze nebudem sa ponahlat s vypovedou, lebo ak by som nahodou este otehotnela, tak aby som mala MD z platu, takze by som urobila tak, ze by som vypovedala PP den pred skoncenim RD (teda den pred maleho narodeninami). No a do 8 dni isla na UP. To je vsetko ano?
lebo citala som aj take, asi som to nepochopila, kde zeny pisali, ako dostali vypovede pocas RD a mali potom problemy s podporou, niekrore mali na nu narok, niektore ano. To som asi ale nepochopila.
@davidkoamy po výpovedi máš 364 dní na to sa zaevidovať na UP .. ak to stihneš podporu dostaneš
ak sa zaeviduješ na 366 den od skončenia PP tak podporu nedostaneš ...
už som to písala ...
a áno neponáhlaj sa užívaj si materstvo ..
@zalka Dakujem Zalka 🙂 Vniesla si mi do tejto temy svetlo 😀 , ale to asi pise kazda 😀 Naozaj ti dakujem za tvoje vzacne rady.
@davidkoamy rado sa stalo ...
@zalka ahoj.mozem poprosit aj ja o radu? Syn bude mat 24.12 tri roky,takze mi konci RD.Do prace uz nastupit nemozem,lebo som sa odstahovala 150 km dalej.So zamestnavatelom sme sa dohodli podla § 60 ze pracovny pomer konci ku dnu 31.12.Zoslalo mi 18 dni dovolenky a 25-26 je sviatok,27 mam dovolenku,28-29 je vikend a 30-31 mam yasa dovolenku..takze mi zostane este 15 dni dovolenky,ktore mi preplatia..chcem sa len spytat,ako to bude s podporou? pisala si tu ze len den,dva si maju brat dovolenku a ja tam mam aj sviatky aj vidend a tri dni dovolenky..v tomto pripade mi asi nevznika narok na tu max.podporu?
@mirkacik aký máš dovolenkový priemer? ... vynásob si ho hodinami a 18 dnami dovolenky a vydeliť to treba počtom dní kalendárnych ( sviatky, piatky je to jedno ) a získaš DVZ ...
Pr. ak máš za den dovolenky 10e
tak 18x10 / 7 dní = 25,71 eur na den podpora je 50% z toho
ak by si skončila PP napr. 23.12. s tým že by si ten den čerpala dovolenku ...
tak 18x10 / 1 den = 180 eur na den tj. maximálna podpora ...
čiže neviem ti povedať či budeš mať max. podporu , ked nevieš akú budeš mať výplatu za tie dni ... ale i pri minim. mzde by si mala mať max. podporu ... pri tolkých dnoch dovolenky.
ahojte dievčatá,veľmi by som vás chcela poprosiť, nevie mi niekto poradiť , nejaké poistenie v materskej či rodičovskej dov. a aj v nezamestnanosti? máme 1 dieťa a rozmýšľam o 2. ale manžel kôli finančnej situácii zatiaľ neuvažuje ,a toto poistenie by nám situáciu uľahčilo. niekedy bolo v sociálke veľmi výhodné ale teraz neviem nič, teraz pracujem a je dôležité odpracov .2 roky? a čo dalej ,chcela by som to platiť čo najskôr a potom to aj splatiť ale v tom období nemá človek vôbec financie až tie 3 roky kým sa spamätá.prosím poradte mi.
@zalka ahoj mozem Ta poprosit o radu? od roku 2003-31,5.2006 som pracovala v obchode potom som 12,6,2006 nastupila do terajsieho zamestnia kde som od marca 2008 na MD, ktora mi teraz 13.2.2014 konci. No nemozem sa vratit z rod.dovodov, ked dam vypoved budem mat narok na podporu? dakujem.
@zalka Ahoj, vidím,že si veľmi šikovná v tejto oblasti, tak by som chcela vedieť tvoj názor na moju situáciu: som na predĺženej rodičovskej teraz bude mať malý 5 rokov, ale rozhodla som sa vrátiť do práce. Som zamestnaná v štátnej sfére a mám obavy, že keď sa budem chcieť vrátiť, budú ma chcieť prepustiť.Viem, že sa oplatí čerpať 1 deň dovolenky a potom si zvyšok nechať preplatiť kvôli nároku na DvN, ale nakoľko je môj zamestnávateľ soc. poisťovňa pochybujem, že mi to bude umožnené.Ako by to bolo najvýhodnejšie vyriešiť?ďakujem
ahoj, chcela by som Ťa poprosiť či by si mi poradila , v apríli sa mi končí RP, do môjho predchádzajúceho zamestrnania sa mi nebude dať vrátiť, bola som 6rokov na MD, počula som o možnosti teda som to tu aj čítala, o maximálnej podpore, len ja tomu absolútne nerozumiem, som z toho jeleň, ak by si bola ochotná mi to napísať podrobne ako postupovať, čo k tomu potrebujem a tak, ďakujem
dobry den mohla by som poprosit aj ja o radu Bola som zamestnana od 15.06.2010 do 6.8.2012 na neurčitu dobu .Moja dcera sa narodila 15.8.2011 bola som prave na RD ked ma šefka poprosila aby som dala vypoved ,lebo potrebovala si vybavit papiere na chranenu dlielnu a nas zdravych bolo viac ako ZTP slubila mi že ma vezme po materskej naspet ,lenže teraz mi povedala že ma može zobrat až neskor čo dalej ? mam na niečo narok manžel zarobi 450e a ja nemožem byt bez prijmu ,myslela somči mi nevyjde podpora dakujem za radu
@martina1205 nie nemáš nárok na podporu si bez poistenia viac ako 1 rok .. a dávka v hmotnej núdzi vám nevýjde lebo tvoj mng. zarobí.
ja som bola požiadat po mesiaci vypovede aby štat za mna platil odvody to mi poradili aaj tak nemam narok
@martina1205 vysvetli ako to myslíš bo som nepochopila.

@zalka Keby som opatovne otehotnela a isla z rodicovskej znova na matersku, tak by som potom mohla vyuzit tu fintu z vycerpanim dna dovolenky a ostatnej preplatenim? Tak to myslis?