icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
21. nov 2013

@katusa8888 ak poberáš podporu môžeš pracovať popri evidencii na UP ale pozor na prekročenie príjmu je to cca 148e v hrubom ..

katusa8888
26. nov 2013

@zalka aha no tak teda co na nic nemam narok bez tohto? pridem sa v pondelok nahlasit na urad prace a nedostanem nic len 22e pridavky? a zamestnavatel mi volal vraj dal socialku do poriadku dozviem sa v pondelok ale ak ni etak narok na nic nemam jo? a este som sa chcela spytat ak to dal do poriadku a nahodou dostanem tu davku v nezamestnanosti o co mi povedali ze som prisla ale vraj to vyriesil tak popri tom mozem pracovat brigadne ci nemozem nic?len poberat to pol roka a hladat si intenzivne pracu na trvaly pracovny pomer lebo viem ze ked som na urade tak mozem tych 150e zarobit ale neviem ako to je ked by som dostavala podporu v nezamestnanosti alebo davku v hmotnej nudzi dakujem nevyznam sa nikdy som s tymto nemala problem lebo som hned po skole pracovala a teraz taketo veci sa mi deju v zivote

katusa8888
26. nov 2013

@zalka a ked budem poberat davku v hmotnej nudzi nesmiem pracovat ze?

zalka
26. nov 2013

@katusa8888 ak budeš poberať podporu v nezamestnanosti tak pracovať môžeš súbežne len nesmieš mať vyšší príjem ako stanovuje zákon ... a aj ked poberáš dávku v hmotnej núdzi môžeš pracovať akurát že ti ju budú krátiť o to čo zarobíš ...

katusa8888
28. nov 2013

@zalka aha a este takto sa chcem opytat mam u mami trvale bydlisko no byvam uz s otcom mojho dietata na najomnej zmluve figuruje on vyska najmu je 450e a jeho prijem je 600e bude lepsie ked na socialke poviem ze byvam s nim alebo ze s mamou ale tam je este brat a otec a kazdy z nich ma minim.mzdu budu pocitat ich 3prijmi alebo ako to je co je pre mna lepsie ak vlastne nieco dostanem ja uz mam 25rokov len ak by to bolo potrebne k odpovedi dakujem

zalka
28. nov 2013

@katusa8888 ak ťa budú posudzovať spolu s partnerom ... tak nič nedostaneš ...
ak ťa budú posudzovať že bývaš u rodičov .. teda samostatne tak z dávky v hmotnej núdzi odrátajú súdom schválené výživné od partnera... treba si ho dať schváliť súdom .. lebo bez toho dávky v hmotnej núdzi nevyplatí UP ...

katusa8888
5. dec 2013

Aha chapem ale nechapem jednemu preco nemam narok na podporu v nezamestnanosti ked sa materska a rodicak takzvane nerata k podpore v nezamestnanosti teda ked som bola pocas tychto 3rokov doma s malou vtedy zanika narok na podporu to chapem ale pred nastupom som mala odpracovanych vyse 2rokov to nikoho nezaujima?podla mna ked vypisujem papier na ktorom je napisane ak ste poberali matersku ci rodicak napiste 2predchadzajuce roky odpracovane tak by to mali vypocitat z toho nie?a nie ze mi povedia nemate narok na podporu a na socialbej veci a rodiny ok zijem s otcom v poho chapem on sa ma postarat ale keby mal mibimalnu mzdu tak co?ani tak mi prineste doklad kolko platite najom atd...ale to ich nezaujina tiez len nemate narok je to smutne neviem mam jedno dieta ale nechapem ako potom ziju nasi ini spoluobcania ktory maju aj 5az viac deti ked ja co som nikdy nebola na urade prace robila som hned po skole potom otehotnela stratila pracu teraz a zrazu ba nic narok len na pridavky na dieta to je smiesne podla mna :-/

katusa8888
5. dec 2013

@zalka Aha chapem ale nechapem jednemu preco nemam narok na podporu v nezamestnanosti ked sa materska a rodicak takzvane nerata k podpore v nezamestnanosti teda ked som bola pocas tychto 3rokov doma s malou vtedy zanika narok na podporu to chapem ale pred nastupom som mala odpracovanych vyse 2rokov to nikoho nezaujima?podla mna ked vypisujem papier na ktorom je napisane ak ste poberali matersku ci rodicak napiste 2predchadzajuce roky odpracovane tak by to mali vypocitat z toho nie?a nie ze mi povedia nemate narok na podporu a na socialbej veci a rodiny ok zijem s otcom v poho chapem on sa ma postarat ale keby mal mibimalnu mzdu tak co?ani tak mi prineste doklad kolko platite najom atd...ale to ich nezaujina tiez len nemate narok je to smutne neviem mam jedno dieta ale nechapem ako potom ziju nasi ini spoluobcania ktory maju aj 5az viac deti ked ja co som nikdy nebola na urade prace robila som hned po skole potom otehotnela stratila pracu teraz a zrazu ba nic narok len na pridavky na dieta to je smiesne podla mna :-/

zalka
5. dec 2013

@katusa8888 pozri požiadať môžeš ... nehovorím že nie, len ja si myslím, že nárok ti nevznikne lebo počas RD si nebola zamestnancom ... no za vyskúšanie nič nedáš...

katusa8888
5. dec 2013

@zalka vsak jasne ze nebola len kde je zas nejaka ochrana pre tie co sme na materskej ci rodicovskej takto to moze spravit kazdy druhy podnikatel zrusim zivnost ahoj parky a otvorim na novo vies ach no co uz a pre ponaucenie napr. zacnem pracovat najdem si pracu hej odrobim co ja viem trepnem 2 roky pojdem na matersku a potom zas na rodicak mam si popri rodicaku nieco platit aby som ja tu podporu v nezamestnanosti dostala ci uz popri materskej mam nieco platit ci ako to je aby som niekedy v buducnosti zas neostala bez penazi dakujem 😒

zalka
5. dec 2013

@katusa8888 hm... len sa to nedá platiť samostatne ... a balík je hodne drahý na také platenie ...

katusa8888
5. dec 2013

@zalka ale bo je to len preto ze pocas rodicaku ma zamestnavatel odhlasil ako zamestnanca a zrusil zivnost ak by som bola dalej zamestnana a vyhodil by ma napriklad v den ukoncenia rodicaku tak by som narok mala ci ako to je :D

katusa8888
5. dec 2013

@zalka nechapem tak radsej si odsediet rodicak a ostat bez prace na urade bez penazi ci ako ved naco si ako zamestannec potom platim odvody atd. aby som nic neostala ked ostanem bez prace?

zalka
5. dec 2013

@katusa8888 áno presne tak to je ... :( kamoške sa stalo podobné čosi , bola na PN pred MD ... a skoro prišla o MD pred rokom ked toto spravil jej bývalý zamestnávateľ ... ale utriasli sme to k jej spokojnosti.

katusa8888
7. dec 2013

@zalka je to strasne co sa tu deje :-/

zalka
7. dec 2013

@katusa8888 no hej ... desné veci sa dejú...

alicalica
10. dec 2013

Zdravim kocky, ak mozte,poradte mi v takej neprijemnej zalezitosti. V r.2011 som odisla na matersku, nasledne rodicovsku dovolenku. Na moje miesto,kde som pracovala od r. 2008 som naivne dosadila kamosku s dohodou, ze si pocas mojej rodicovskej zarobi a tak dva-tri mesiace pred mojim planovanym nastupom jej oznamim, ze sa vraciam,aby sa zariadila. Do prace som chcela nastupit pocas RD. Dnes, po tomto oznameni v praci, mi veduci oznamil, ze sa po dohode s " kamoskou" rozhodol " v tejto tazkej dobe nemenit kolektiv"... Rodicovsky prispevok mi konci 20.3.2014, veduci vraj s firmou stoji zle, tlaci na mna na Dohodu o rozviazani PP, aby mi nemusel vyplatit odstupne ( odstupne sa vraj vyplaca pri vypovedi a na nho vraj nema). Myslite, ze mam narok po skonceni RD po nahlaseni na UP na davku v nezamestnanosti? PP by trval od 1.2. 2008 a koncil by mi 24.2.2014.

zalka
11. dec 2013

@alicalica nedaj sa oklamať, tá "kamoška" má zmluvu na zastupovanie teba počas MD a RD? Ak áno, tak jej skončí PP ked ty nastúpiš do práce. A ak tú pozíciu nemôžu vo firme zrušiť a teba nechcú , tak ti naozaj nemôžu dať výpoved s odstupným z organizačných zmien lebo by na tom mieste nemohli nikoho zamestnávat 6 mesiacov.
Na tvojom mieste by som 21.3.2014 čerpala dovolenku, a skončila PP 21.3.14 PP dohodou podla § 60 s tým, že namiesto odstupného ( oficiálneho ) bude v dohode uvedené, že dostaneš odmenu vo výške 3 mesačných platov ( to je tvoj nárok na odstupné len to bude nazvané odmena ) .

Vieš technicky si na koni ty, takže si môžeš diktovať podmienky. Ak sa ťa chcú zbaviť a nechcú mať problémy s IP a so súdom ( čo by si ich mohla napadnúť súdne ) tak by mali pristúpiť na tvoje podmienky. A nárok na podporu máš, ak budeš čerpať 1 den dovolenky a zvyšnú ti preplatia tak dostaneš max. podporu v nezamestnanosti cca 800 e.

adamnela
11. dec 2013

Ahojte, poprosila by som radu. Poberam rodickovskoy prispevok s dcerkou, ktora bude mat vo februari 5 rokov, cize som na predlzenej platenej dovolenke. Pred tehotenstvom som na slovensku nepracovala, ani pocas MD som nebola nikde zamestana. Mam narok na nejaku podporu po skonceni poberania rodicovskeho prispevku? Posledy by mi mal prist asi v marci, ak dobre ratm. Dakujem

simonka1304
15. dec 2013

@zalka Ahoj.Prosim Ta,nevies,ci sa to od noveho roku nezmeni,ze mamicky po RD maju narok na podporu? RD mi konci 12.1.2014,tak rozmyslam,ze uz teraz dam vypoved a nahlasim sa na UP.A ked dam vypoved este pocas trvania RD,mam tam narok aj na tan 1-2dni dovolenky,lebo vlastne napr.k 19.12. dam vypoved dohodou,a tu dovolenku si musim zobrat 18.12.,ale to som este na RD.Mozem Ta poprosit o radu.Dakujem.

zalka
16. dec 2013

@simonka1304 no prečo sa tak ponáhlaš? na budúci rok bude trošku vyšší VZ tým pádom aj vyššia podpora.
Ale áno môžeš skončiť PP aj tento týžden, zamestnávateľ ti ukončí RD v práci .. nahlási ťa na SP a ty si vyčerpeš 1-2 dni dovolenky, zvyšnú ti preplatí . RP poberáš stále a na UP sa ti stačí evidovať 13.1.14 teraz je ti zbytočné sa evidovať na UP .. lebo máš RP takže podporu mať nebudeš až potom

simonka1304
16. dec 2013

@zalka Dakujem Ti za odpoved!

zalka
16. dec 2013

@simonka1304 rado sa stalo

alicalica
17. dec 2013

@zalka Zalka, ďakujem za pomoc, ale mám ešte zopár nezrovnalostí. Rodičovská dovolenka mi končí 24.2.2014 (rodičovský poberám do 20.3.2014, čiže 3.roku malej). Ale ide vlastne o to, že sa šéf chce vyhnúť plateniu odstupného, tým pádom si neviem predstaviť, ako ho pritlačím, aby mi vyplatil tri platy. Dovolenke sa nevyhne - už vtedy lamentoval, koľko ho to bude stáť... - musí mi preplatiť 25 dní zvyšnej dovolenky, na ktorú som mala nárok v roku, keď som nastupovala na materskú. Toto musí vyplatiť oficiálne. Len neviem, či to vyplatenie dovolenky bude mať vplyv na poberanie dávky v nezamestnanosti. Čo som si vygooglila, tak tam ide hlavne o nejaký časový úsek, v ktorom musíš mať zaplatené poistenie v nezamestnanosti. A to pri trojročnej rodičovskej asi nevýjde nikomu. Dík za ten údaj o zmenách pracovných miest. Overím si to ešte na Inšpektoráte práce. To by bol aspoň ďalší argument na šéfa 😉 Ešte raz ďakujem. Nech sa ti darí.

zalka
17. dec 2013

@alicalica čerpaj 1 den dovolenky zvyšnú si nechaj preplatiť a budeš mať max. podporu 800e v nezamestnanosti ...
ak nebudeš čerpať dovolenku tak podpora bude rátaná z platu pred MD

áno je potrebné mať poistenie 2 roky z posledných 3 rokov , akurát matky zamestnankine na MD a RD majú v tomto výnimku

davidkoamy
20. dec 2013

@zalka Ahoj Zalka, poprosila by som ta aj ja o tvoju cennu radu. Maly dovrsi vek 3 rokov 30.06.2015 (Vtedy teda konci rodicovska dovolenka, ak sa nemylim). Som stale zamestnana a pracovala som u tohto zamestnavatela 3 roky pred nastupom na matersku. Kedze kvoli dialke mi tato praca uz nevyhovuje chcem ukoncit PP ked mi skonci rodicovska dovolenka. Nemam uz ziadnu dovolenku za rok 2012, kedy som nastupovala na matersku. Prva otazocka je: K akemu datumu mam dat ukoncenie PP?
Druha: Z akeho obdobia sa potom pocita podpora? z platu pred MD?
Tretia:
Citala som o moznosti ziskat maximalnu podporu v nezamestnanosti pri odpracovani dna alebo dvoch. Ja uz dovolenku nemam, cize nemam co preplacat, odstupne urcite nedostanem. Jednoducho len ukoncim pracovny pomer. Aj tak mi moze vysku ovplyvnit, ked pojdem na den dva do prace? Pred MD som mala slusnu hrubu mzdu, lebo sme mali aj odmeny aj trinasty plat, aj platena som bola od predaja. Ma pre mna vyznam ist na ten den dva do prace? to by som mala cistu mzdu bez odmien.
Dakujem ti za odpoved, velmi mi pomozes

zalka
20. dec 2013

@davidkoamy kedy ti skončila MD?

davidkoamy
20. dec 2013

18.01.2013 mi skoncila

davidkoamy
20. dec 2013

@zalka 18.01.2013 Zalka mi skoncila MD

zalka
20. dec 2013

@davidkoamy hm.. ani za rok 2013 nemáš nárok na dovolenku ... a pre teba sa neoplatí nastúpiť do zamestnania ... podpora ak nepomenia zákony bude pre teba výhodnejšie rátaná z platu pred MD.
A keby si otehotnela tak za dalšiu MD by ti vznikol nárok na dovolenku ...