Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@evittam … prosim o radu o maximalnej podpore, podobny pripad ako livusik zo vcerajska… dcerka dosiahne 3 roky 2.12.2017 (sobota), nasledujuci den by som mala teda cerpat dovolenku, avsak je nedela a vo firme sa cez vikendy nepracuje… takze dovolenku cerpat az v pondelok 4.12. a k 5.12. dohoda o ukonceni PP? Ostatne dni dovolenky potom preplatit k akemu datumu? Dakujem velmi pekne za odpoved.🙂
@bubalu2007 PP konci po pracovnej zmene. takze bud ukoncenie k 4.12., alebo 2 dni dovo a 5.12.
@bubalu2007 Tak ako pise
@majusqa77
@majusqa77 DAKUJEM!🙂 Takze pocitat aj s tou nedelou… To mi neslo do hlavy...
Dobrý večer
ja by som chcela pridať k tejto téme ešte jeden zádrheľ. Rozumiem tomu , že mám čerpať nejakú dovolenku aby som dosiahla maximálnu podporu, ale je to jeedno či čerpám 1 deň alebo aj celý mesiac? A ešte by som sa chcela opýtať. Ja som bola zamestnaná pred materskou, teda aj som ale mala som aj živnosť. Príjmy boli nízke, aj počas rodičovskej len pár faktúr. Čo so živnosťou ked chcem čerpať od apríla 2018 podporu? Treba ju ukončiť? Či stačí pozastaviť? A ak ukončiť tak kedy? Koniec roka 2017 alebo je to jedno? Ďakujem pekne
@kopkasova ako szčo neplatíš odvody do SP na poistenie v nezamestnanosti, takže živnosť ti nijako neovplyvní nárok.
A je rozdiel či čerpeš 1 den abo mesiac .. viď príklad
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 60 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max. cca 900e
2) čerpeš 12 dni dovolenku ... čiže 12x10=120 eur ale za 16 dni , čiže výplata za 1 den je 7,5 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu maličkú čiže cca 225e
vidíš ten rozdiel?
Ahojte, vie mi niektorá poradiť v mojom konkrétnom prípade? Na prvú materskú a nasledne rodicovsku som nastúpila v roku 2011, v júni 2014 som po skončení rodičovskej nastúpila opäť do zamestnania na cca pol roka, potom marodka asi mesiac mozno dva a v decembri znova materská a nasledne rodicovska ktorá mi končí 22. 1. 2018 (pondelok). Nemám ani jeden deň dovolenky a v pracovnom pomere som stále u toho istého zamestnávateľa (11 rokov). Ako môžem dostať max. podporu? Oplati sa mi nastúpiť do zamestnania na par týždňov? Ďakujem
@veronikasa a prečo by si nemala ani den dovolenky, predsa za rok 2015 za čas na MD ti dovolenka patrí.
zalka dakujeem pekne za vysvetlenie tej dovolenky
robim vo velkej korporacii tak si sama neviem predstavit ci a ako sa vobec bude dat dohodnut
Keby som ale tu dovolenku musela cerpat, nezvysila by sa mi podpora aj tym, ze by som dostala trojmesacne odstupne?
A este k tej zivnosti? Tým ze neplatim zo zivnosti odvody, znamena to ze to nemam rusit ani pozastavovat ked budem ziadat o tu podporu?
@zalka to ma nenapadlo, ale asi preto, že na výplatných paskach čo mi chodia žiadna dovolenka nie je zapísaná.
@kopkasova ak živnosť nepozastavíš tak ťa na UP nezaevidujú,
no čerpanie , a preplatenie odstupného by mohlo zvýšiť podporu
@veronikasa no to sa len prihlás o to ...

Dievčatá prosím poradte.V júli mi skončil rodičák a odvtedy som na Úrade práce evidovaná ako nezamestnaná.Ale rozhodla som sa,že by som sa vrátila na RD do 6 rokov.Dá sa to,či už nie?A ak áno môžem popri RD pracovať?Ďakujem Vám moc.
@katka2678 Ak myslis neplatenu RD tak ak budeš pracovať uz si zamestnanec.
Pri neplatenej ide o to,ze sa nahlasis na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov aby si nemusela platit ZP, dieta môže chodiť do škôlky len na 4h. Ak sa zamestnás tak uz ZP za teba plati a odvadza zamestnávateľ a odhlasujes sa z dôchodkového zo SP.
@zalka Prosím Vás veľmi pekne o radu. Som na RD, (prac. pomer od 11/2010), rodičovská dovolenka mi končí až 2.4.2018. Zamestnávateľovi som oznámila môj zámer nastúpiť do práce v januári 2018, ale chcú sa dohodnúť o skončení PP dohodou k 30.11.2017 (s preplatením dovolenky a 2mes. odstupného). Viem si nejak zabezpečiť max. dávku v nezamestnanosti aj počas trvania RD? Ako ju ukončiť a aký by bol najlepší postup pre získanie dávky a aby mohol aj priateľ pokračovať v rodičovskom príspevku do apríla a hlavne odkedy. Prosím o pomoc, sme dosť finančne vyžmýkaní, potrebovali by sme vyťažiť z toho maximum ak sa dá. Ďakujem.
@pocikocka ak chceš maximum ... tak musíš ukončiť u zamestnávateľa RD 29.11. a 30.11. nastúpiť do práce a čerpať dovolenku , a skončiť PP ...
ak nenastúpiš na ten den do práce, a len ti preplatí dovolenku a odstupné tak dostaneš podporu vyrátanú z platu pred MD ... ako 50%
ak chceš maximum musíš čerpať deň dovolenky ... a zvyšok ti preplatí ...
Dievcata @gapa, @majusqa77 @evittam srdecne vam dakujem za rady, ktore som tu od vas dostala ohladom uplatnenia si naroku na max. podporu v nezamestnanosti. Klobuk dolu pred vami, pred vasou dobrosrdecnostou a najma prajnostou, lebo mnohe by sme sa k max. davke nedostali bez vasich rad a usmerneni, hoci zo zakona splname podmienky. Nebyt vas, na ziadnom urade by som sa takymto informaciam a moznostiam nebola dostala. Nech sa vam vase dobro v zivote stonasobne vracia, dakujeeeeem 👍 ❤ 😘
ahoj idem prosit aj ja o radu.som na RD ktora mi konci 29.9.2018 /sobota/teraz som sa dozvedela ze asi budem bez prace ako postupovat ? k 29.9.2018 ukoncit rod.dovolenku ,30.11.2018/hoci je nedela/ dovolenka,1.12.2018 dovolenka a k2.12.2018 ukoncenie prac.pomeru?zvysok dov.preplatit?a kedy sa zahlasit na urade prace?k 2.12.2018?chapem to spravne alebo som sa v tom uplne stratila?vopred dik za odpoved.
Dobrý večer. Chcem sa iba spytat na jednu vec. Ja som od 12.2011 na dovolenke. Vyšlo to tak ze so pokračovala druhým bábom. Mam nato na nejakú dovolenku a ak ano tak na kolko dni. Dakujem vopred za každú odpoved.
Prosím o radu. Čítala som diskusiu, len sa chcem uistiť či tomu správne rozumiem, aby som neurobila chybu. RD mi končí 18.2.2018, mám 21 dní dovolenky. Zamestnávateľ mi oznámil, že nemá pre mňa miesto a ukončia so mnou prac. pomer. Mám sa rozhodnúť či chcem dovolenku preplatiť alebo celú čerpať. Podľa toho čo tu čítam, mám čerpať dovolenku len 2dni, t. j. 19., 20.2. A zvyšnú si dať preplatit, aby mi vyšla maximálna podpora? Ešte jedna otázka, pracovný pomer má byť ukončený dohodou, aby som mala nárok na odstupné? Ďakujem veľmi pekne za každú radu
@mazliceklienka Dobrý večer, presne toto som riešila minulý rok ja, 2 dni dovolenky som vyčerpala a ostatné dni som si dala preplatiť a bud 20.2, alebo 21.2. to už velmi na tom nezaleží či 2 alebo 3 dni a ukončite dohodou, kedže MD a RD sa neráta do príjmu tak Vám budú počítať len tú dovolenku a to je to je napr. ja neviem 600 eur a vydelia 2 alebo 3 napr 600:2 je 300 eur na den x30 :55%, ale to je jedno v podstate lebo viacej Vám nemôžu dať ako max. a to je za 31 kalendárnych dní 929,50 eur 🙂 celkom v pohode nie 🙂
@mazliceklienka
ÚP Vám bude dávať ponuky a ak odmietnete, vyradia Vás. Volných miest je veľa, pracovníkov málo. Nespoliehajte sa na to, že budete 6 mesiacov doma.
@draik Ano, ale prvych 6mesiacov to neberu az tak "prísne". Teda určite ako kde. A odmietnut môže napr.ak jej nebude vyhovovať prac.doba, dochádzanie,...atd. kvôli dieťatu.😉
Ja som si dala záležať na vypísani toho 4stranoveho lajstra-uviedla som jasne o akú prácu mam zaujem-napr.len na polovicny max.skrateny uvazok,ziadne dochadzanie,....Bola som sa hlasit za polroka dokopy 3x-stacilo doniest napr.vytlaceny mail,ze si hľadam prácu (dokonca nemusi byt spatna väzba)-1x som doniesla ked som bola pre rozhodnutie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie, potom mi dali termin o 3mesiace-doniesla som 3 maily a potom som mala prist o ďalšie 3mesiace ale bola som skor-uz so zmluvou.😉 Takže vsetko sa da ak najdes rozumnych ludi.
@evittam preeesne tak to to funguje 😉 ja mám tiež podobné skúsenosti.
Dobry deň,chcela by som Vas poprosiť o radu ako sa dopracovať k maximalnej podpore.Momentalne som na RD.Synček sa narodil 31.5.2016 na matersku som nastupila 1.5.2016 pred nastupom na MD som pracovala v 2 firmach čiže som mala 2 PP jeden s minim.mzdou a druhy bol s hrubou mzdou 1300 eur.Chceli by sme aby manžel išiel na MD so synom od 1.5.2018 no tym padom ked manžel nastupi na MD konči mi RD teda aj prispevok a ostavam bez poistenia takže ako teraz dalej pokračovať aby som mala najvyššiu podporu a z čoho sa mi bude počitat z prijmu pred nastupom na MD?alebo požiadat zamestnavateľa aby mi ukončil.PP aby som mala narok na podporu?Alebo ako ste tu už pisali čerpat 1 deň dovolenky a ostatnu si nechat preplatiť a je jedno z ktoreho PP tu dobolenku čerpať ako som mala PP s vyššou a druhy s nižšou HM?dakujem velmi pekne za odpoved pretože neviem čo mam robiť 😐
@migelinka26 Nástupom manžela na MD ti nekončí RD.

@livusk Ano.