icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

migelinka26
26. jan 2018

@evittam Dobry deň, ale prispevok mi zanika či nie?a vraj aj poistenie či to tak nie je.Myslela som že ked nastupi manžel na MD tak sa pojdem prihlasit na Urad prace kedže mi moja prac.pozicia zanikla a budem mat ukončeny PP.

evittam
26. jan 2018

@migelinka26 Áno, musíš požiadať o odňatie RP. Ale RD voči zamestnávateľovi naďalej trvá, ty sa prihlásiš na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.
Btw.je tu o tom diskusii viac než dosť - hľadaj, čítaj. Opakovať sa stále dookola je už neúnosné.

evittam
26. jan 2018

@migelinka26 Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.

dadulik23
28. jan 2018

Dobry vecer, chcela by som Vas poprosit o radu ci aj ja ziskam max.podporu ak budem postupovat uvedenym sposobom cerpania dovolenky jeden den a ostatok preplatit ak som v situacii:
TPP od 1.8.2006, dalej 30.9.2011 som nastupila na PN - rizikove tehu, nastup na MD od 11.2.2012 a prvy syn narodeny 20.3.2012 nasledne bez prerusenia MD s druhym synom od 24.6.2014. Cize RD by bola do 24.6.2017 ale nakolko prvy syn mal neprieznivy zdravotny stav sme na predlzenej RD (bez prerusenia) do 20.3.2018. Mal to schvalene narok (20.3.2017-20.3.2018) do veku 6 rokov dietata.
Teda od 21.3.2018 mam nastupit do prace ale ak 21.3.2018 poziadam o cerpanie dovolenky 1 den (mam cca 40 dni) zvysok si dam preplatit. K 22.3.2018 podam vypoved mam narok na max. podporu? Hruba mzda 880E.
Neviem ako by ju ovplyvnilo prave to cerpanie predlzenej RD a pred tym ta PN z rizikoveho alebo to vobec nie je podstatne?
Vopred Vam damy dakujem za odpoved a konzultaciu.

dadulik23
30. jan 2018

@gapa, @majusqa77 @evittam
Zienky boli by ste prosim Vas niektora ochotnotna poradit v mojej situacii? ide to k @dadulik23 Este raz Vam vopred dakujem za radu.

majusqa77
30. jan 2018

@dadulik23 podla mna by to malo vyjst

dadulik23
31. jan 2018

@majusqa77 Dakujem velmi pekne.

tamdia
1. mar 2018

Ahojte zienky, vedeli by ste mi prosim poradit....skuma SP pri priznani nemoc. davok pribuzensky vztah zamestnanca a zamestnavatela (manzel zamestnava manzelku)? Vopred dakujem za vase prispevky 🌷

evittam
1. mar 2018

@tamdia Nie

zuzkulinka
1. mar 2018

nekončí RD ale nedostane nič, lebo manžel dostane , ano máte tam 2 roky to by sa malo počítať z tých 2 rokov tam ste mali rd a md to sa neráta ako príjem vlastne sa Vám bude rátať iby z tej dovolenky, len dajte si velký pozor mi sme skoro prišli o max. podporu , ja by som spravila tak že a ak 30.5 skončite, lebo ak skončite 1.5 ukončia vám to 30.4 celý mesiac a tým pádom prídete o max. podporu nespravte takú chybu ako ja, potom prídete o vela penazí a max. podpora je 930 eur, tak ukončite aj máj nech máte pár dnínavyše a dajte si kludne aj 2, 3 dni dovolenky a výpoved, to vám vinde max. budete mať nárok aspon na 3 lístky stravné 🙂 ja som sa poponáhlala a mala som nárok na 1 a pritom som si kludne mohla dať preplatiť aj 4-5 dní, tak by som radila ukončite máj nech máte navyse nejaké dni, lebo oni rátajú celý mesiac a tým pádom vám budú ratať do konca spíla a bude vám tam chýbať 1 den a prídete o peniaze, drím palce 🙂

mimililiana
4. mar 2018

@zuzkulinka stravné lístky sa nedávajú náhodou iba v prípade odpracovaných dní? Teda počas čerpania dovolenky nemá nárok na stravný listok

mimililiana
6. mar 2018

@pepedra je to už nejaká doba, ale písala si, že na UPSVaR ti vypočítali dávku z minima a nie z platu, ktorý si mala pred nástupom na prvú materskú. Zistila si prosím ťa dôvod? Tiež ma čaká výpoveď počas čerpania rodičovskej dovolenky a plynulo som prechádzala z práce na MD1,RD1, MD2 a RD2. RD2 by som mala čerpať až do novembra 2019, ale keďže môj zamestnávateľ zanikne, dostanem výpoveď určite skôr.

zuzkulinka
7. mar 2018

@mimililiana neviem mne dali lístok a nepracovala som mala som dovolenku 1 deň

pepedra
7. mar 2018

@mimililiana ahoj, myslim ze by ti pomohlo ak by si nastupila aspon na jeden den, resp. cerpala dovolenku. Skus sa este popytat niekde.

darin87
21. mar 2018

Ahojte dievčatá môžem poprosiť o radu od roku 2008 som zamestnaná bola som na jednej md potom som nastúpila do práce počas rd no od 1.7 2016 som bola Pn rizikové druhe tehotenstvo a 10.12.2016 som nastúpila na MD teraz som na RD a dala som výpoveď k 31.3. ze chcem v ten den dovolenku myslite ze budem narok na podporu z vysieho vymeriavacieho základu? Ďakujem

zuzkulinka
23. mar 2018

@darin87 to ste mohli počkať do aspon do konca decembra vtedy by ste mala max. podporu, teraz sa Vám bude rátať s predchádzajúcich zamestnaní čiže pred MD

evittam
23. mar 2018

@darin87 Mozno to pomoze ale nie k max.podpore,nakolko tvoj VZ pre podporu bude zdaniteľný príjem za obdobie od 31.3.2016-31.3.2018.

xrenniex
9. apr 2018

Ahojte, môžte mi prosím poradiť? K 15.7.2018(nedeľa) mi konci RD. 16.7.2018 by som si chcela vyčerpať 1 deň dovolenky a k 16.7. dať aj výpoveď. Bude to takto v poriadku?

usmiateslniecko
9. apr 2018

Ahojte, viete mi prosim poradit ci mam narok na najvysiu davku v nezamestnanosti ak ano aku? .Pokial mi 28.4. konci RD, 29.4. "nastupujem" do prace a od 30.4. cerpam dovolenku cca 45dni. Po vycerpani dovolenky som sa dohodla so zamestnavatelom o rozviazani pracovneho pomeru. Dakujem

majusqa77
9. apr 2018

@usmiateslniecko nie. tvoja davka bude vo vyske 50% z prijmu po rd. treba skoncit pp k 30.4.

majusqa77
9. apr 2018

@xrenniex treba skoncit PP dohodou, nie dat vypoved

usmiateslniecko
9. apr 2018

@majusqa77 preco treba skoncit pomer k 30.4.? Mne je vyhovujucejsie az po vycerpani dovolenky a zamestnavatel s tym nema problem...

majusqa77
9. apr 2018

@usmiateslniecko tak potom budes mat podporu 50% z realneho prijmu

usmiateslniecko
9. apr 2018

@majusqa77 a pokial rozviazem PP po vycerpani dovolenky tak mi narok na podporu zanika?

majusqa77
9. apr 2018

@usmiateslniecko ???? citaj, co pisem. mas niekde, ze nebude narok na podporu? rozdiel je v tom, kolko bude vyska

xrenniex
9. apr 2018

@majusqa77 ano myslela som výpoveď dohodou. Len ci to ma byt dátumovo tak, že 16.7. budem čerpať dovolenku a dohoda má byť tiež k 16.7.alebo ta až nasledujúci deň

majusqa77
9. apr 2018

@xrenniex pp konci po zmene. Takze moze byt aj 16

xrenniex
9. apr 2018

@majusqa77 ďakujem pekne za odpoveď

xrenniex
14. apr 2018

@majusqa77 Ahoj mohla by som ešte poprosiť o radu? V pondelok mam ísť za šéfkou a mám trocha nejasnosti co sa týka výpovede dohodou. Ja napíšem iba žiadosť o skončenie PP dohodou a oni keď budu súhlasiť pošlú mi dohodu s dátumom aký som uviedla? Alebo rovno prídem aj s tou dohodou a žiadosť spísať netreba? Lebo som čítala, že najprv musí byť žiadosť a tu dohodu neviem kto ma spísať.