Do akého veku ostať doma s dieťaťom?
Všade vo svete to je inak, u nás je materská 3 roky, niekde 2,1, niekde pár mesiacov/týždňov. Ak by sa bralo do úvahy všetko - citová väzba medzi matkou a dieťaťom, vplyv na vývoj dieťaťa v rôznych oblastiach, socializácia dieťaťa, kariéra a sebarealizácia matky,… čo by bol najvhodnejší kompromis podľa vás?
My sme momentálne v príprave na adopciu, psychológ hovorí o troch rokoch. Za socíku to bolo pol roka, že to má negatívne dopady je vraj fakt a aj na západe už zisťujú, že to nie je dobré. No ekonomika nepustí. Toto nám povedala psychologicka, ktorá sa tomu venuje. Ja si myslím, že každý nech robí ako uzná za vhodné. Spokojná matka, spokojné deti.
Za mňa, ale pravdaže každa má iný názor, povahu, deti je minimum 2 r ideal okolo 3-4 r, ale len za predpokladu, že Ťa to napĺňa,nemusíš si odtrhat od úst....
Za mna tiez cim dlhsie s laskyplnou matkou(ktoru to ale naplna a nefrustruje velmi) Detom to musi len prospievat. Ale cisto teoreticky od veku, kedy sa zacinaju osamostatnovat a sami sa pustaju maminej sukne. U niekoho pred 2 rokmi, u niekoho neskor.
Co sa tyka debaty o role matky a otca, suhlasim, slovensko je sto rokov za opicami v tomto
Kazde dieta a mamicka su ine. Ja som planovala zostat minimalne 2 roky doma, no prisiel Covid, manzel na home office, maly byt, zacali sme mat ponorku, tak som sa rozhodla vratit do prace na 6 hodin (v Madarsku je moznost 4 alebo 6 hodin pre mamicky). Maly prvych par dni pred dverami v jasliach zacal plakat, trhalo nam to srdce, ale po 3 minutach prestal (pockali sme za dverami). Teraz uz ma 5 rokov a zboznuje chodit do skolky, nevyzera to na ziadnu traumu. S druhym som ani neplanovala zostat doma 2 roky, pojde tak isto ako 19 mesacny a myslim, se uz sa aj tesi, lebo sa doma so mnou nudi a ja sa zase neviem dockat navratu do prace.
Neviem na akej vzorke sa robili tie výskumy, ale keď si porovnám generáciu ľudí narodených za sociku a generáciu mladších, narodených po revolúcii, odolnejší sa mi zdajú ti starší. A to celkovo naprieč životom, nie len teraz keď už majú nadhľad. Ale v podstate platí, že každý človek ma inú toleranciu koľko znesie a čo ho zlomí, čo ho iba posilní.
Je to individualne. Takze pisem moj osobny nazor a ten je okolo 2 rokov. Dieta chodi, vie uz co to porozpravat, je samostatne, velakrat je uz aj odplienkovane…
Mladsi pojde v 2 rokoch a 4 mesiacoch (lebo v septembri bude tak mat) aj starsi tak isiel. Inak on bude mat v juli 4 roky a ja si absolutne neviem predstavit ze by este v zivote nebol v ziadnej skolke v tomto veku
Este dodam, ze moj manzel je spaniel. A oproti vacsine-
(samozrejme ze aj slovensko chlapi taki vedia byt tak ma prosim neberte za slovicka je to len priklad)
slovenskym chlapom je teda empatickejsi, v ramci domacnosti uplne vsetko robime spolu, s detmi sme spolu, v noci k nim vstaval ked boli mensi, ku mne sa sprava uzasne a tak isto k svojim rodicom. No proste,snazim sa,ale tu jeho traumu z jasli neviem akosi stale najst.
Kompromis nie je každá situácia je iná, každé dieťa je iné.... A nemyslím si ze slovenske deti sú lepšie ako deti iných krajín, len preto ze majú matky možnosť byť 3 roky doma.
To je strasne individualne. Priemer by som povedala 3-4 roky. Niektore nemá problém už ako 2 ročné, niektoré má aj ako 4 ročné. Moja prvá by nebola mala problem. Druha uvidime aka bude. Nedá sa to zovseobecnovať. Sú deti, ktoré museli aj 3 ročné vziať zo skôlky, lebo sa začali pomocovať a trpeli traumou. A neznašam k tomu tie sproste reči, ze susedovych Majka to zvladla, prečo tvoje je doma, musí si nasilu zvyknúť. No nie, nemusí.
Podľa mňa tie tri roky sú OK.
Od ročného dieťaťa by som do práce nebežala ani za nič. To dieťa je ešte malinké na to aby bolo samé s cudzími ľuďmi.
A áno, také deti majú traumy. Zle sa prispôsobujú v kolektíve, sú často uplakané alebo opačne chytia postoj že idú sami za seba lebo o nich nik nestojí. Po práci nebudeš mať energiu sa venovať tak malému dieťaťu..
Male dieťa je len raz. Práca ti neutecie. Nie je to zajac. Ale roky dieťaťa ubehnúť ako voda a o pár rokov si budeš vyčítať prečo si vymenila peniaze za vzťah s dieťaťom a čas strávený s ním keď ťa najviac potrebovalo.
@lucia147852 ono otázka je, ako ho ta matka pripravila na nástup do skolky, hm?
My sme napr.chodili "obzerat" skolku a malej som vravela, že pozri tu sa pekne budeš hrávať... par slziciek bolo a možno ja som plakala a znášala to ťažšie ako ona👌
Keď tu čítam, že pomaly do 5 rokov len pri matke, len matka vie, lebo je predsa matka, náhodou prespať same u svokry, to kdeže, to je pomaly hriech a pod.🤦♀️🤦♀️🤦♀️ sa potom divite, ze je to tak? A po ďalšie, je to veľká zmena v jeho živote, ako aj u dospelého keď mení napr.pracu. len ten asi plakať ako to dieta nebude, či?
A inak porovnaj si nie len európske štáty ale aj iné. Napríklad také Japonsko má materské škôlky tiež až od 3 rokov.
@lenkakravcova akú má Japonsko pôrodnosť? Asi úbohú, že? 😉 Krajiny, kde je silná emancipácie, zladenie rodičovstva, pozor nie materstva, a kariéry, sa rodí viac detí na jednu ženu.
@oli18 ano chodia - spanieli su velmi spolocenski a kazda blbost je dobra na una caña con tapas, ale vacsina kolegov co maju male deti si tieto “salidas” velmi dobre prediskutuje s druhou stranou a mozem ti garantizovat, ze ak chlap/otec ide jeden piatok na obed s kolegmi na dalsi piatok ide matka so svojimi- vela krat sme mali kolegov - oteckov skolopovinnych deti co najorv isli po deti, dali im najest, pospratovali kuchynu, pockali na zenu a ootom sa pridali ku kolektivu - zena nehladala s kym tam je, ci sa nahodou rehoce viacej s kolegynami ako s kolegami, ale proste to je raz ide jeden, raz ide druhy - su manzelia nie siamske dvojicky
do jaslí som chodila od 13 mesiacov... žiadnu traumu nemám.
kolegyňa dávala dcéru od 6 mesiacov - tiež mi kolegyňa tvrdí že žiadnu traumu nemá...
tak teraz ako.
@zmrzlinka2021 arabské štáty majú oveľa nižšiu emancipáciu a oveľa viac detí. 😃 Keď už o pôrodnosti.
Materska nieje na SK 3r treba si naštudovať pojmy a potom porovnavat
uz tu bolo spomenute, ze na SK velmi chyba flexibilita zamestnavatelov aj jasli/skolok. verim, ze zeny by sa vracali aj skor ak by mohli zacat 2 hod/denne alebo nejak inak. ja som bola doma do 3 rokov a povazujem to za akurat, skor by moji trpeli, skutocnu radost z kamaratov v skolke mali az v predskolskej triede
@lenkakravcova v arabských štátoch je obvykle žena iba chodiaca maternica. Ja sa bavím o civilizovaných krajinach
@mamamasama traumu si ponesie skôr dieťa, ktoré sa po 5tich rokoch pri maminej sukni ocitne v škôlke lebo už musí , dieťa, ktoré mama kojí do 4-5 rokov lebo im to upevňuje vzťah a zrazu je v cudzom prostredí, bez mamky 24 hodín za zadkom a bez prsníka v ústach, traumu má skôr dieťa, ktoré mama nepustí do skoly v prírode v 1.ročníku lebo ešte nikdy nespalo mimo domu bez mamicky, veď je ešte malé nato, aby spalo u starých rodičov napríklad.
Asi by si si ty mala niečo naštudovať o traumách z detstva a matkách závislých na svojich deťoch, ktoré by ich mali najradšej doma do 18, samozrejme za príspevok od štátu a aj s kojením samozrejme
@zmrzlinka2021 to nie je pravda. V arabských krajinach si viac vážia matky než je toto tvoje vyjadrenie. Prorok keď sa ho opýtali, komu majú vyjadriť účtu povedal: matke. Opýtali sa ho to znovu a povedal matke a až na tretiu odpoveď (alebo štvrtú, nie som si istá) povedal otcovi.
Matka je v arabských štátoch najvyššie povolanie. 🙂
Niektoré europanky sa sťažujú na to, ako sú arabskí muži podriadení matke. Ale proste matka je tam brana ako kráľovná. Preto to ženy chcú mať deti. Lebo tým získavajú v spoločnosti v podstate najvyššie postavenie.
U nás je to presne naopak. Na ženu ktorá má deti sa pozerá ako na domaseda. Presne ako píšeš chodiaci maternicu ktorá vyjeda chladničku a sú s ňou len problémy.. to je pohľad západu. Preto je tu tak málo detí. A tak málo ženy ostávajú doma s deťmi. Lebo ich úloha matky nie je v takom postavení než v arabských krajinách. Tam sa práveže naopak na pracujúcu ženu pozerá ako na zbytočnosť.
Podla mna je to velmi individualne a zalezi aj ako sa rodic (vacsinou teda matka) dietatu venuje. Ked vidim deti vonku v kociku cumakovat do tabletu (doma deti sedia pri telke) a mama si pije kavu, tak uprimne podla mna by pre neho bolo zrejme podnetnejsie prostredie jaslicky/skolka.
Moje dieta islo do jasliciek ako 1,5 rocne (este som ju kojila dokonca) a zvladla to super, teraz ma 4 a mame pekny vztah aj vazbu, aktivne som sa jej venovala po praci. Ona je ale taka povaha, nehanbi sa, priebojna, vykecava sa s kazdym, tancuje spieva, naozaj extrovert, kt si uziva spolocnost a do jasliciek chodila rada. Mladsi bude mat za 4m 1,5 roka a on je oproti nej uplne babo, aj trosku ina povaha a jeho si neviem predstavit dat 1,5 rocneho do jasliciek 🤷🏼♀️ a su deti, kt to ani 3 rocne nezvladaju.
Takze za mna optimalne riesenie neexistuje. Treba sa nladit na svoje dieta a kazdy normalny rodic uz vie odhadnut, na co je a naco nie je pripravene. Moznost ostat doma s dietatom do 3 rokov ale hodnotim pozitivne. Ja som sa chcela do prace vratit skor a nelutujem to, retazovu matersku by som fakt mentalne nezvladla. Pri druhom ostanem aspon tie 2r, lebo mam pocit ze je to treba.
pre kazdeho inak
@lalenka33 naozaj? Videla si aj nejaké štúdie? Nemyslím.
@lenkakravcova ale tu sa bavia o vzťahu muž-žena (manzelka), nie muž-matka. A ty komentuješ niečo úplne iné…žena možno materstvom získa v arabskom svete iný status (resp v tých krajinách povedzme si pravdu - skôr “hodnotu”), ale bez muža je nič. O tom, ak ostane žena v manželstve bezdetna čo hovorí prorok? To by ma celkom zaujímalo…
@lenkakravcova zaujímavé, ale súhlasím.Kolegyna mala muža z Egypta z Kahiry a jeho matka bola na piedestaly jeho otec na ňu nedal dopustiť ovesana zlatom atď všetky deti študovali v Európe.Druhy Libanon podobne.To sú také predsudky žena je handra, má posledné slovo atď ..v každom národe sú takí aj takí ľudia.A rovnako sa správajú k svojim ženám a už aj k dcerám.
@lalenka33 nemáš pravdu, ale nechce sa mi vypisovať.A celkovo tieto témy nemám rada, lebo sú ženy, ktoré musia ísť z fin.dôvodov skôr do práce a nepadlo by mi dobre čítať aké to môže zanechať negatíva.Ale tvoj ironicky ton je smiešny tak isto by sa to dalo aplikovať na tie, ktoré dajú deti skoro preč, ale nebudem sa ponižovať a vypisovať to
@mirkam3 ak ostane bezdetná tak sa o ňu starajú muži v jej rodine (manžel, a ak nemá tak brat, alebo otec ak ešte žije).
Toto je ale výnimka. Za to žena nemôže ak nemá deti kvôli napr neplodnosti. Čiže je to brane rovnako ako iné ochorenie. Väčšina žien tam deti má.
Ak by sa nejaká rozhodla proste deti nemať a vydať sa, tak vtedy by to bolo divné. Lebo tam je úloha matky ako pracovná pozícia. To by bolo na ju pozerane podobne ako na muža, ktorý by sa rozhodol nepracoval. Že sa proste chce vyhnúť svojej povinnosti a zodpovednosti.
ja som to mala úplne naopak, pretože som mala vlastnú firmu, ktorá sa akosi nepýta, do kedy chceš byť doma🙂) Takže som fungovala pracovne stále, akurát v pomalšom tempe. Ale keď posledná mala tri a prostredný nastupoval do školy, zrealizovala som rok plánovaný predaj firmy, ukončili sa všetky právne kroky, nastal proste ideálny čas. A zostala som doma. Lepší timing som vybrať nemohla. Pohoda, no stress, nástup do školy bez zhonu, krúžky, učenie detto, čas na všetky potreby všetkých troch detí, s úsmevom, bez starostí, čo zas budeme stíhať s odretými ušami... Následne som to isté absolvovala aj s najmladšou👍 Som si na 100 % istá, že v tomto veku a období ma deti potrebovali podstatne viac než kým boli úplne maličké a ja by som im sedela za zadkom aj keď v podstate prespali pol dňa🙂 Do nového projektu som sa vrhla až nedávno, tých 5 rokov utieklo ako voda a ani jeden jediný deň som sa nenudila🙂 Takže za mňa - nástup do školy je obrovský záhul, kedy je možnosť venovať sa rodine naplno na nezaplatenie👍 Ale chápem, že naprostá väčšina žien ju nemá, preto som nesmierne rada, že ja som si ju vytvorila🙏

Ak by som brala do uvahy iba zaujem dietata a nemusim robit kompromis kvoli sebe alebo hypoteke atd., tak do 5 rokov.