Do akého veku ostať doma s dieťaťom?
Všade vo svete to je inak, u nás je materská 3 roky, niekde 2,1, niekde pár mesiacov/týždňov. Ak by sa bralo do úvahy všetko - citová väzba medzi matkou a dieťaťom, vplyv na vývoj dieťaťa v rôznych oblastiach, socializácia dieťaťa, kariéra a sebarealizácia matky,… čo by bol najvhodnejší kompromis podľa vás?
@tana85 co by za 2h denne urobil niekto v praci? Ani polovičné uvazky (4h) nechce veľa ľudí (dávali sme na výber tento typ úväzku, nenašli sme na to ľudí...)
Ťažko to zovšeobecniť, záleží od osobnosti dieťaťa. Mal by to byť vek, kedy deti vedia pochopiť, prečo mama odchádza a že sa zas vráti. Aj keď niektorým spoločenským deťom je to jedno. Ale hlavne u introvertných detí sú tie 3 roky minimum.
Čo sa týka kariéry, tak to je ideálne dieťa nemať vôbec ako som zistila po návrate do zamestnania ☹
@namornicka a vieš z tej generácie narodených za socíku, kto do tých jaslí chodil a kto nie? Lebo nás bolo 10 vnúčat, ktoré sme mali do jaslí chodiť ale všetci sme boli doma s babkou aby sme nemuseli. A ona išla do predčasného dôchodku práve preto, že videla, aký dopad mali jasle na jej mladšie deti, ktoré do jaslí dať musela. A preto nedovolila, aby to museli zažívať jej vnúčatá.
A poznám veľa ľudí z mojej aj staršej generácie, ktorí tam nechodili.
Aspoň do 26 rokov, kým sú prídavky na deti. 🙄🤔Pretože teraz je minimum socializovaných detí a osôb aj do cca 20 rokov. A argument odtrhnutia dieťaťa od matky, keď by išlo do škôlky je úplne "mimo". Deti potrebujú spoločnosť, cudzie deti a nie byť doma s matkou pomaly kým nejde do školy a ešte nedajbože, že výuka doma....no "koniec sveta".🙄🤔
@jankasmejka to je dobrá poznámka o tej socializacii. Je však iné, ak je 3r dieťa doma samé s mamou a je iné ak je 3r dieťa doma väčšinu dňa (po škole) s ďalšími 2-3-4 súrodencami. 🙂
@lienka.7 áno, aj niektorí dospelí majú problém so zmenou práce, obzvlášť silno introvertne povahy. Moja staršia šla do kolektívu ako 5 ročná. Nič jej neušlo. Je to mega spoločenské dieťa. Od malého mala po mne ani nestekla. U babky tiež neprespavala, nemala kde, nemá problém ísť na výlet, ani spat bezomna. Takže nie, není to tým, že pcham niekam malé dieťa násilu aby si zvyklo, ak nie je na to pripravené. S čím súhlasím je, že matky su naozaj často príliš premotivovane, úzkostlive a strach do dieťaťa vnášajú.
Zo skusenosti s vlastnymi detmi- niekde od 2,5 do 4 rokov, kazde individualne.
@simca06022011 nepytala som sa zien, ktore to takto mali v DE a Swiss, zopar som ich videla, takze asi nieco predsalen robili
My sme sa doma dohodli, nasla som dobrú pracovnú ponuku, dohodla som sa ze na polovičný budem robiť každý deň doobeda a zatiaľ je priateľ doma so synom. On si to vie zariadiť v práci. U nás je problém zohnať jasle ci už súkromné alebo štátne a ja som nechcela ostať doma. Mne by z toho hrablo. Takto vypadnem medzi ľudí aj ja a vycistim si hlavu a oddýchnem. Sestra dala dcéru v 1,5 roku do jaslí, ta sa tam teší, je nešťastná keď nejde do škôlky keď je chorá. Každé dieťa je iné, rodič musí vedieť ci to jeho dieťa zvládne alebo nie. Naš malý by jasle zvládol tak za pol roka keď bude mať rok a pol ale už teraz sa teší z detí a kolektívu
Ja som bola s malou doma 15 mesiacov. Pre moju psychicku pohodu, som sla do prace
Ja ako dieťa som nastupila do skolky v 5 rokoch a ziadnu traumu si nenesiem a neodzrkadlilo to ani moje studijne vysledky, ani adaptaciu v skolke a skole..moja dcera isla do skolky ked mala 3,5 a aj to chodi len do obeda. Nechcela tam nikdy ostavat spat a ja ju nenutim. Tiez nema ziadnu traumu. Myslim si,ze kazda matka robi tak ako sama uzna za vhodne a ako jej to financne moznosti dovoluju...
Takze ja by som za toto nedehonestovala nikoho. Je to kazdeho vec.
Ina kategoria je ak doma chybaju peniaze a tá rodina živorí.
Pred nedávnom som sa o tom rozprávala so známou, veľmi dobrou detskou psychologickou. Ona hovorila, ze veľa detí do 4 rokov nie je pripravených na to, aby išli do škôlky. Ale psychologické hľadisko je len jeden faktor. Závisí od každej rodiny, čo komu vyhovuje 🙂 Byť doma s dieťaťom, keď som frustrovana a nasrata uz z principu hneď od rána asi dobré riešenie nebude.
Toto je dosť individuálne. Ideál neexistuje. Niekto chce a potrebuje ísť po pár týždňoch inej rodine vyhovuje mama doma do strednej školy.
@tiezjedna pre mna napr. nastup do skoly az taky zahul nebol, robila som vtedy na skrateny uvazok a dolezite bolo vybrat okolo 16 hod dieta z druziny, ist trochu von a pomoct s ulohami, ktorych v prvej triede vela nebolo. Pre mna bol narocnejsi zaciatok skolky. Mozno aj tym, ze pre mna ako zamestnanca bolo vypadavanie skolkara kvoli chorobam narocne zmanazovat. Kdezto skolak uz z chorob vyrastol tak tie dni a tyzdne vies predvidat a zadelit si cas. Asi to ma kazdy inak.
Podla psychologov okolo 3 rokov. Mam 2 deti a stotoznujem sa s tym tvrdenim.
@namornicka určite máš pravdu, že pre každého môže byť náročnejšie niečo iné. Pravda, nemám pohľad klasického zamestnanca, pretože v takom režime som prakticky nikdy nebola, manžel tiež nie, takže sme tieto výpadky vždy vykrývali operatívne podľa toho, kto si zrovna mohol zmanažovať lepšie čas. A fakt, keď naskakovali dvaja mladší do školy, tak to bola pre mňa nesmierna výhoda, že už ma neťažili žiadne povinnosti, termíny, cestovanie, jednania... Mne to tak celkovo do seba zapadlo, že sa mi tieto dve obdobia stretli🙂
@namornicka pre mňa napr bol zahul piaty ročník. Aj zmena pre dieťa, ťažšie učivo, na každý predmet iný učiteľ aj pre mňa, že je v skole len do 12:40/13:30
Dokedy to matka a dieťa potrebujú, je to individuálne.
@syslik81 je pravda, ze niektore matky s tym maju vacsi problem, ako deti... Ale u deti je to individualne. Moj syn isiel 3,5 rocny a teda v pohode rozhodne nebol. Podotykam, ze nepatrim k prestaranym mamam. Tak som ho zacala bravat na obed, to celkom zvladal, ale az po roku bol v pohode na cely den. Ale je pravda, ze su deti, co ani v 2 rokoch nemaju problem.

Cca 2 roky je pre mňa limit .. ale.s tým musí ísť aj výchova ruka v ruke. Lebo veľa.zien ma.dieta ako bábiku, hračku, o tom, ze ani z rúk dieťa nedajú ani nehovorím. Čiže je jasne ze ak.je dieťa "nalepene" na mamine 24/7 tak.aj 4-5rocne ma problém byť bez mamy.