icon

Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?

lenkagol
25. sep 2011

baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov

mata.g
6. mar 2015

@dena1973 Ach vlastne ano 🙂 Dakujeeeeem 🙂 A teraz si to cele vytlacim a budem mat jasno aj buduci rok

dena1973
6. mar 2015

@mata.g Len dúfajme, že sa nebude meniť zákon..... 😉 ....Nech sa všetko podarí...budem držať prsty...

mata.g
6. mar 2015

@dena1973 No uz je to aj tak dost komplikovane, tak dufajme ze sa nic menit nebude 🙂 dakujem aj tebe nech sa dari 🙂 mata

katusikamatusik
9. mar 2015

@dena1973 Dobrý deň chcem sa opýtať, počas štúdia na Vš som bola zamestnaná na dohodu ako brigádnik u zamestnávatela asi 1,5 roka, po škole ma vzali na TPP od 23.5. 2014 do 25.1. 2015, od 26.1. 2015 som PN kvôli rizikovému tehotenstvu, vznikne mi nárok na materské ak mám termín v polovici júla? vopred ďakujem za odpoveď

dena1973
9. mar 2015

@katusikamatusik Ak PP trval do konca februara 2015 resp. trva, tak narok vznikne.... Musi byt splnena podmienka 270 dni nempoistenia v poslednych 2 r. pred porodom...

havana_frost
9. mar 2015

@katusikamatusik Z TPP máš 248 dní poistenia. 22 dní ti chýba do nároku na materské. Ty si od toho 26.1. aj nezamestnaná? Čiže 25. ti skončil prac. pomer a od ďalšieho dňa si nastúpila na PN v ochrannej lehote? Nepíšeš, kedy si to bola počas VŠ zamestnaná, ako to bolo v období júl 2013 až nástup do práce a bola to dohoda, pri ktorej ti odvádzali poistné na nemocenské poistenie, tak sa ti ráta aj to a tam tých 22 dní isto mať budeš. To sa však nedá presne vyčítať z tvojho príspevku.
Ak sa dá počítať s tými 22 dňami z dohody pred TPP, tak nárok na materské mať budeš.

dena1973
9. mar 2015

@katusikamatusik Ak chces vediet ako a ci vlastne mas splnenu podmienku,tak napis ci za teba bolo za dohodu platene nem.poistenie. Ak bolo nem.poistenie platene, tak doba zamestnania na dohodu od-do. A taktiez napis dobu od kedy si teraz zamestnana na PP a ci PP trva...

katusikamatusik
9. mar 2015

@dena1973, @havana_frost ja som zamestnaná stále, prac. pomer trvá len som kvôli tehu PN, a od septembra 2012- do toho mája 2014 som bola na dohodu ako brigádnik kedže som ešte študovala v tom období. A aký vymeriavací základ pre materské bude pre mňa smerodajný, iba z obdobia tpp? s tým nemocenským počas dohody si nie som istá

dena1973
9. mar 2015

@katusikamatusik Narok ti vznikne, podmienka 270 dni bude splnena....Ak v roku 2014 si odpracovala 90 kal. dni bez PN, OCR, tak sa bude pocitat z prijmu za r. 2014.

snehuliacka
9. mar 2015

@dena1973 Dobrý deň, môžem sa opýtať, či to správne chápem? Plánujeme druhé dieťa a neviem, či mám nárok na materské. Momentálne som na RD a PP mi trvá (zmluva na dobu neurčitú). V 5/2012 som nastúpila nastúpila na MD po odpracovaných 4 rokoch - nárok na MD mi vznikol. V 6/2015 nastupujem znova do práce a chcem sa opýtať, či musím znova odpracovať 270 dní aby som mala nárok na materské? Vopred ďakujem za odpoveď 🙂

dena1973
9. mar 2015

@snehuliacka Nie netreba, ak PP trva, tak podmienka 270 dni nem.poistenia v poslednych 2 r. pred porodom je splnena . Do 270 dni sa pocita aj doba na materskom a rodicovskom prispevku.

mata.g
9. mar 2015

@cheeku Ahoj napis rovno @dena1973 poradi 🙂

dena1973
9. mar 2015

@cheeku, @mata.g bohuzial nemecke zakony neovladam.. :(

snehuliacka
9. mar 2015

@dena1973 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, už mám v tom jasno 🙂

dena1973
9. mar 2015

@snehuliacka Nie je začo.... 🙂

astanulka
11. mar 2015

Ahojte, myslím že odpoveď na svoju otázku som našla ale predsa sa ešte raz opýtam dena1973 lebo vidím že sa tomu rozumieš.
Prosím ťa momentálne som na rodičovskej dovolenke, ktorá mi končí 12.6.2015 ale 23.7.2015 by som mala nastúpiť na ďalšiu materskú. Myslím že nemusím mať odpracovaných 270 dní aby som mala nárok na materské (aspoň podľa tvojej konverzácie vyššie - ak som to teda pochopila). Ale moja otázka je ako a z čoho sa mi bude rátať materská? z tých odpracovaných cca 5 týždňov alebo z predchádzajúcej mzdy. Pracovnú zmluvu mám na dobu neurčitú takže som stále zamestnaná. Ďakujem za odpoveď

dena1973
11. mar 2015

@astanulka Ak PP trva, tak uz nemusis odprac. 270 dni. Ak bude nastup na materske v r. 2015, tak sa bude pocitat z r. 2014. Ak si bola cely rok na RP, tak sa bude pocitat z pravdepodobneho prijmu, ktory urci zamestnavatel...

astanulka
12. mar 2015

ďakujem veľmi pekne za odpoveď, ale predsa ešte niečo. Keď som išla na materskú v roku 2012 som mala u zamestnávateľa minimálnu mzdu a plus som si doplácala dobrovoľné pripoistenie, takže mi som dostávala najvyššiu materskú. A teraz by som asi dostavala materskú iba z tej minimálnej mzdy, že? Pripoistenie mi asi už platiť nebude. Je nejaká možnosť ako zvýšiť tú materskú? Keby som nastúpila na tých 5 týždňov za vysoký plat, bola by aj materská vyššia? Alebo nie je aj rozhodujúce to že naposledy zamestnaná pani na mojom mieste mala plat o mnoho vyšší ako pred tými 3 rokmi ja? Ďakujem

dena1973
12. mar 2015

@astanulka subeh nemocenskeho poistenia ( zamestnanie a dobr.poistenie) uz bolo zrusene od 1.7.2014. Navysit sa uz inak v tvojom pripade neda, nakolko nastup je v tomto roku. Pravdepodobny prijem ti urci zamestnavatel (uctovnicka vyplnuje doklad pre SP). Skus si to nejako vybavit, aby ti dali vyssi ako minimum. Mozno sa to bude dat, ked zastupujuca zamestnankyna ma prijem vyssi...Vsetko zavisi od zamesnavatela....

astanulka
12. mar 2015

@dena1973 Ďakujem veľmi pekne

dena1973
12. mar 2015

@astanulka nie je zaco 🙂

matkovazuzka
19. apr 2015

@dena1973 môžem ťa poprosiť o odpoveď už som prečítala všetko možné a mám z toho riadny chaos..momentálne som na RD od 3.4.15, v septembri sa chcem vrátiť do práce a malého dať do jasiel - chcem požiadať o príspevok na jasle čím sa mi vlastne ruší RD ak so to správne pochopila, plánujme druhé bábo:

- z čoho sa mi bude počítať materská ?
- mám už teraz vlastne splnenú podmienku tých 270 dní nem. poistenia aby som dostala materskú aspoň takú ako pri prvom dieťatku ? alebo tým že teraz pôjdem do práce sa mi bude počítať materská za rok 2015 ?
- je možné ak ostanem na materskej aby ja alebo manžel poberal naďalej príspevok na jasle ? alebo iba tých max. 6 týždňov od narodenia druhého dieťatka.

Ďakujem

dena1973
19. apr 2015

@matkovazuzka
1. Ak si zamestnaná a zamestnanie k nástupu na 2. materské bude ešte trvať, tak nárok ti vznikne. Ak nastúpiš na materské v r. 2015, tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu (r. 2014- RP), ktorý ti určí zamestnávateľ. Ak nastúpiš na materské v r. 2016 tak z príjmu, ktorý dosiahneš v r. 2015.
2. Ak si zamestnaná a zamestnanie k nástupu na materské bude ešte trvať, tak podmienku 270 dní budeš mať splnenú
3. Príspevok na jasle - na to ti presne odpovedať neviem...

matkovazuzka
19. apr 2015

@dena1973 dakujem pomohla si mi ☺

dena1973
19. apr 2015

@matkovazuzka nie je začo ... 😉

barima
19. apr 2015

@dena1973 Ahoj,a aj ja by som ťa chcela veľmi pekne poprosiť o radu. Od 02. 10. 2014 som zamestnaná (predtým: 7/2006-3/2013 zamestnaná, 4/2013-11/2013 PN v ochrannej dobe, 12/13- 9/14 evidovaná na ÚP). Lekár mi odporúča ísť na PN ale do 270 dní mi zostáva odrobiť ešte 2 mesiace. Neviem teda, či tá PN, keď nastúpim napr. od 1.5 sa mi bude rátať do tých 270 dní. Termín porodu by mal byť na december. Z akého obdobia sa mi bude rátať materská? Ďakujem pekne 🙂

dena1973
20. apr 2015

@barima Ak PN je pocas PP, tak sa to zapocitava do dni nemoc. poistenia. Ty uz 270 dni nem. poistenia mas davno, ak tvoj PP zacal od 2.10.2014...

gapa
20. apr 2015

@matkovazuzka súhlasím s dena a ak zákon bude nezmenený, tak príspevok na starost. do dosiahnutia 6týž. veku novonarodeného dieťaťa, ako píšeš, s tým, že preukážeš poberanie materského +rodné listy oboch +tie výdaje

gapa
20. apr 2015

@barima
ako píše dena, dni pn počas trvania pp sa ti rátajú do 270dní. Len ak by skončil pp, tak sa nerátajú.
A z čoho bude materské,
vid Zákon o soc.poistení § 54 ods.2
(2) Ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, a obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, bolo najmenej 90 dní predo dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
zdroj:
http://www.socpoist.sk/legislativa/552s
-----------------
tj. ty máš 90dní odpracovaných, ak by si bola súvisle na pn až do nástupu na md, tak by sa rátalo materské z obdobia od vzniku pp 2.10.2014 do dna pred nástupom na pn 30.4.2015 (ak nástup na md je cca okt.2015 a pn je od 1.5.2015)

barima
23. apr 2015

@dena1973 @gapa baby ďakujem vám za ochotu, ste zlaté.už mám v tom jasno 🙂