Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?
baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov
za posledne dva roky do nastupu na matersku to musi byt 270 dni
jemine napisala som blbost od 7.11.2013 robim mam šuvix už ... takže mám v pohode nárok na plnú materskú?
@sonika696 tých 270dní treba v odobí 2roky pred skutočným dnom pôrodu (v ČR je dva roky pred nástupom na MD), tj. ked porodíš dajmetomu 10.10.2015, tak v období 10.10.2013-9.10.2015, pričom aj dni pn počas trvania prac.pomeru sa do toho rátajú, tj. máš to ok 🙂 Tvoj pp je dlhodobý (vznikol skôr ako minulý rok, tj. neskúma sa ani podmieka 90dní trvania nem.poistenia, čo je v iných prípadoch tiež podstatné)
Materské sa ti vyráta z vym.základu v roku 2014.
@balkica prípad zadavatelku otázky-sonika, to nie je podstatné, u nej nie je problém. Ale stáva sa, že soc.poistovna čaká na doručenie rodného listu práve z dôvodu, že až potom zistia, či vznikol nárok na mateské. Ale samozrejme cca sa to ráta do pravdepodobného dna a treba zrátať, ako by to bolo, ak by porodila skôr alebo neskôr (niekedy je to dôležité, ak je skončený pp, ak trvá, tak v prípade, ak netrvá dostatočne dlho)
Dobry den,chcem sa spýtat, Dcera išla za priatelom do USA na 2 roky kde dostala pracovne vizum.Pracuje v rodinnej reštaurácii,ale v druhom roku otehotnela t.j.teraz.Rodit chce v USA kde chodi aj na prehliadky,po pôrode sa chce vrátit domov kde má aj trvalý pobyt.Má ona nárok z uradu práce po narodení dietata materský prispevok.dakujem
Dievčatá, ja som nastúpila 21.8.2014 a mam na dobu určitú do 31.6.2015, mám nárok na materskú? LEbo niekde som to nepochopila, bolo napísané, že 270 dní (rátam aj soboty nedele nie) no ale niekde bolo napísané, že celý predchádzajúci kalendárny rok. To akože od januára do decembra? Som z toho debil.
ĎAKUJEM ZA RADY
Dakujem, ano som v 17tt. Dakujem za odpoved.
@pegginko Bude mať nárok na rodičovský príspevok (203 € mesačne) do 3 rokov veku dieťaťa + na príspevok na dieťa 23.52 € mesačne. Oboje sa žiada a vypláca Úrad práce, soc. vecí a rodiny. V Nitre je to tá škaredá zelená vyššia budova pri aut. stanici, 2. poschodie.
@dafnia 🙂 Tých 270 dní nemusí byť od januára do decembra, dokonca to nemusí byť ani v jednom roku, ani súvislo za sebou, ani od jedného zamestnávateľa. Ráta sa 270 dní (kalendárne dni) v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Keď si vezmeš, že dva roky sú 730 dní, tak to môže byť ľubovoľných 270 dní z nich.
havana_frost ďakujem veľmi pekne, tak sa nemam coho bat potom dik
@havana_frost a ked som pracovala iba na dohody?...to sa asi nevztahuje ze?😊
@tslobik ako píše dena, ak ide o rátanie nem.dávky (materského, nemocnského...), tak od vzniku tohto nem.poistenia sa ráta, či je platených aspon 90kalend.dní nem.poistenie. A počas napr. PN, očr, neplat.volna sa neplatí nem.poistenie, tj. sa tieto dni do 90tich dní platenia nezarátavajú.
gapa
cakam druhe babatko...priam som sa to dozvedela 🙂
bola som na MD, potom som sla do prace ... pracujem od januara 2014 cize rok aj 5 mesiacov... mam narok na MD? ako mi bude MD vyratavana?
no ma MD pojdem v roku 2016 v januari asi...cize sa mi bude vypocitavat vymer zaklad z roku 2015.... cize by bolo dobre aby som cely tento rok pracovala lebo keby idem na podporu to by som nemala MD nic moc asi,ci?
@marrya Ak nastúpiš na materské v r. 2016, tak príjem sa bude brať z roku 2015, z obdobia od 1.1.2015 do ukončenia PP. Ak nastúpiš na materské v ochrannej lehote, tak nástup podľa zákona je presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom.
V prípade, že ostaneš v PP a nástup na materské bude v r. 2016, tak príjem sa bude brať za celý rok 2015 (pri trvaní PP nástup na materské podľa zákona je 6 až 8 týž. pred pravdepodobným pôrodom).
Výška materského sa odvíja od výšky mzdy (od výšky vymeriavacieho základu, z ktorého sa platí poistne na nemocenské poistenie).
Ahojte. Moze mi niekto kompetentny poradit? 4.8.2015 nastupujem na matersku. Mam prac. pomer na dobu neurcitu, teda to mi je jasne, ze dostanem matersku z tohto pracovneho pomeru. Ale od 1.8.2014 do 8.5.2015 som pracovala este pre jedneho zamestnavatela ale tiez to bolo vedene ako druhy hlavny pracovny pomer, ziadna dohoda, normalne som zamestnavatelovi dokladovala PN-ky, OCR-ky, ktore mi strhaval z platu. Mam narok ziadat si materske aj od tohto druheho zamestnavatela, aj ked to bolo len na dobu urcitu?
@janka257 Ak si bola nemocensky poistená aj z PP pomeru, ktorý už máš ukončený, tak nárok na materské máš aj z tohto poistenia. Podmienku 270 dní nem. poistenia z tohto poistenia spĺňaš. To znamená, že nárok na materské z tohto poistenia ti vznikne z ochrannej lehoty.
Ak máš splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia aj u terajšieho zamestnávateľa, tak v takom prípade pri nástupe na materské si dáš u gynekológa vypísať žiadosť o materské 2x. Jednu žiadosť dáš terajšiemu zamestnávateľovi na potvrdenie a druhú žiadosť odovzdáš rovno na SP s tým, že ako zamestnávateľa na žiadosť uvedieš toho druhého, u ktorého už nepracuješ.

ahojte kočky som v treťom mesiaci a pracujem ako čašníčka doktor mi neodporúča pracovať dlkšie ako do 5 mesiaca... pracujem od 7.11.2014 ...sestri mi vraveli že od začiatku tehu musím odpracovať 270 dni.. iný tu píšu že od začiatku pracovania po nástup na materskú.. ako to je???