Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?
baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov
@janka257 ešte tolko, že nástup z netrvajúceho pp presne 6týž. pred očakávaným teramínom pôrodu. Aj ked predpokladám, že tak máš, je to podstatné. A tiež od ukončenia toho prac.pomeru predpokladám v druhom stále pracuješ, teda podstatné je nemať prerušenie poistenia (očr nad 10dní, rodič.dovolenka), čo je však rarita, tj nepredpokladám u teba.
Ahojte potrebovala by som poradiť som SZČO od 06/06/2013 od 01/07/2014 platím do sociálnej poisťovne odvody povinné z minima momentálne som na začiatku tehotenstva v 6 týždni potrebovala by som vedieť ak by som prerušila živnosť a zamestnala sa od októbra respektíve septembra z akej sumy sa mi vypočíta materské z podnikania alebo zamestnania vopred ĎAKUJEM
Ahojte, rada by som sa s vami poradila. Som zamestnaná ako čašníčka s min. mzdou už vyše 2,5 roka. Termín pôrodu mám v marci 2016. S priateľom vymýšľame, ako by som si mohla zvýšiť svoju materskú. Mám možnosť dať výpoveď a zamestnať sa u neho v s.r.o. s brutto platom 1260 € (ja by som si z vlastného platila odvody). PP v sro by začal 1.10.2015 s tým, že u starého zamestnávateľa by som dala výpoveď k 31.09.2015 dohodou. Podmienku 270 dní nem. poistenia spĺňam, 90 dní by som teoreticky (ak by som nešla na PN) splnila k 31.12.2015. Mohla by som ísť 1.1.2016 na PN (rizikové tehotenstvo) až do začiatku pôrodu? Neovplyvní mi to výšku materskej? Uvažujeme správne, ak by nám takto mali priznať max. materskú? Ďakujem za Vaše odpovede.
@dulcialucia Ak odpracujes u noveho zam. min. 90 kal.dni bez PN, OCR do nastupu na riz.PN resp. materske, tak sa bude pocitat z tohto prijmu.
Potrebujem poradiť. Prečítala som skoro všetky príspevky, no a už sa mi točí z toho hlava 😒 Pracovný pomer po 4 rokoch mi skončil ku dnu 31.08.2015 a od 1.09.2015 som na úrade práce a poberám príspevok. No zistila som,že som tehotná. Termín cca na Jún. Chcela by som poberať materskú, ale podla toho čo som čítala asi nebudem mať nárok. Takže sa chcem spýtať na ako dlho by som sa teraz ešte musela zamestnať aby som ten nárok mala? Stačí mi zmluva na 3 mesiace, pol roka?? Alebo si môžem začať platiť dobrovolne? PROSÍM, nájdite si chvíľku a odpíšte 🙂 Dakujem moc 🙂
@mimika88 Aby si mala narok na materske musis sa zamestnat.
Musis mat splnenu podmienku 270 dni nemoc. poistenia v poslednych 2 r. pred porodom.
Ak odpracujes vo firme najmenej 90 kal. dni bez PN a OCR, tak sa ti bude pocitat z prijmu od zamestnavatela, u ktoreho budes v PP. No podmienka 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom musi byt splnena.
Dakujem, a ešte jeden dotaz, kedy by s mi to počítalo z príjmu z bývalej roboty! Dakujem 🙂
@mimika88 Ak sa zamestnáš na dobu kratšiu ako 90 dní (3 mesiace). Potom budeš mať aktívne nemocenské poistenie (resp. ochrannú lehotu), ale rozhodujúce obdobie pre výpočet vymeriavacieho základu sa bude rátať z predchádzajúceho zamestnania. Teda z obdobia január-august 2015.
Dakujem veľmi pekne za pomoc. Keby nie Vás tak neviem kde toto všetko zistím! 🙂 😉
Chcela by som Vás poprosiť o radu babenky. Bola som zamestnaná od 16.9.2014 do 15.10.2015, momentálne som na úrade práce no zistila som , že som tehotná. Predpokladaný termín pôrodu je 24.júna 2016. Budem mať nárok na materskú alebo sa musím zamestnať? Ďakujem
No ak si bola tehotná do toho 15.10.2015 tak budeš mať materskú a ak si otehotnela až po skončení PP tak nebudeš mať nárok a musela by si sa teraz zamestnať. Prečítaj si komentáre. 😉
Ahojte potrebovala by som radu. Kamaratka pojde na matersku v maji 2016. Len tento rok je od januara do maja na absolfvenstskej praxi z uradu prace. A od juna ma normalnu pracovnu zmluvu.
Ako sa jej to bude pocitat?
len za odpracovane dni ktore mala zo zmluvy pracovnej? a este neoplatilo by sa jej zaemstnan este teraz u niekoho ineho. Kedze bude mat v roku 2016 matersku tak sa rata rok dozadu. nie?
dakkujem za kazdu radu 🙂
@bubo27 Aj bude do nastupu na materske zamestnana, tak narok na materske vznikne. Pocitat sa jej bude z obdobia od 6/2015 do 4/2016. Musi mat splnenu podmienku 270 dni NP v posl. 2r. pred porodom.
Ak by sa zamestnala este v jednom zamestnani, tak aby sa jej pocitalo materske aj v 2. zamestnania ( t.j. zo subehu poisteni) musi aj tu mat do nastupu na materske splnenu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia sa posledne 2 r. pred porodom. Podmienka naroku ( 270 dni NP) musi byt splnena pre kazde poistenie zvlast.
@mimika88 ahoj, poradil Ti niekto? vieš už niečo viac? Ja som teraz v rovnakej situácii a neviem tiež čo a ako 🙂 vďaka.
@poky7 Ak tehotenstvo nastalo po ukončení pracovného pomeru, tak nárok na materské už nemáš. Nárok ti vznikne od narodenia dieťaťa na rodičovský príspevok z ÚP.
Na materské by vznikol nárok v prípade, ak by si sa ešte do nástupu na materské zamestnala. Ak by si odpracovala minimálne 90 kalendárnych dní bez PN a OČR, tak by sa ti počítalo z tohto posledného zamestnania. Ak by si do nástupu na materské odpracovala menej ako 90 kal. dní, tak by sa počítalo z r. 2015 (za predpokladu, že v r. 2015 je odpracovaných viac ako 90 kal. dní bez PN a OČR).
@poky7 Ahoj, ochranna lehota je 8mesiacov, cize ak na matersku nastupis najneskor 15.6., tak ju dostanes. TP mas 24.6., na matersku sa ide 6-8tt pred porodom, cize urcite este v maji na nu nastupis a aj ju dostanes🙂

@janka257
@mata.g Nie je začo..... 😉