icon

Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?

lenkagol
25. sep 2011

baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov

mycuskaa
12. jan 2016

@havana_frost ona este momentalne nema ked robi estelen od juna. Este musi byt zamestnana aspon cca dva mesiace keby chcela dat vypoved alebo tak samozrejme. A ta vyska materskej sa nerata priemer platu za posledny rok??

havana_frost
12. jan 2016

@mycuskaa Píše, že nástup na MD je v júni, z toho som vychádzala. Teoreticky máš pravdu, zaručený nárok bude mať až 27. februára - kedy uplynie 270 dní od 2.6.2015. Ale vtedy ešte nebude ani zdaleka na MD.
Keby aj rovno hneď ostala na PN (za predpokladu že ten prac. pomer vydrží do toho 27.2.2016), tak nárok na materské má. Keďže 90 dní potrebných na VZ pre materské už odpracovala, je aj z čoho počítať materské. Keďže však odpracovala (a odpracuje) viac, bude sa to rátať z obdobia od nástupu do zamestnania, do konca mesiaca predchádzajúcemu mesiacu, kedy nastúpi na MD. Dni PN sa vylučujú - takže sa do VZ nezahŕňajú - takže neovplyvňujú (neznižujú) materské.

Keďže prac. pomer nezačal 1.1.2015 (ale začal neskôr v priebehu roka), bude sa rátať z celého obdobia zamestnania (kľudne aj prekračujúc z jedného roka do druhého) a nie z "priemeru platu za posledný rok".

simonka18
13. jan 2016

@mycuskaa
@havana_frost dakujem vam baby, konecne v tom mam jasno ☺

mycuskaa
13. jan 2016

@havana_frost oki 😊 dakujeme za vysvetlenie aspon aj ja som mudrejsia v tomto 😉

domca100
13. jan 2016

@dena1973 ja som poistena cez agenturu cesku adecco a mam zmluvu do 30.6. 2016 a 270 dni budem mat odrobenich presne 2 aprila a ked pojdem v aprili na ryzikovd mozu ma prepustit

dena1973
13. jan 2016

@domca100 Ak je to ceska firma, tak by za teba mali odvadzat namocenske poistenie v Cesku - ceska poistovna socialneho zabezpecenia. Narok na materske na Slovensku by vznikol,ak by si mala na Slovensku aktivne nemocenske poistenie v SP (zamestnanie) + splnenie podmienky 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom (co hovoris, ze mas).
Ak odvody na nem. poistenie mas odvadzane do ceskej SP, tak sa skus spytat v Cechach, ake maju podmienky tam pre vznik naroku na materske.

domca100
13. jan 2016

@dena1973 tak isto musim mat idrobenich 270 dni aby som mohla mat narok na matersku tu v cechach..na slovensku nemam nic odrobene ako som skoncila skolu tak som hnet isla do ciech pracovat a to mam odrobenich 6 mesiacou

mishelka30
19. jan 2016

Dobry den ,chcela by som sa opytat ako by to bolo v mojom pripade.? Od 1.1 2016 mam zmluvu . Chcela by som ist za rok na matersku . Splnim tym narok na matersku ? Zmluva musi byt na do dobu urcitu alebo neurcitu ? Musim si priplacat + k nemocenskemu ? Kolko by som mala mat na zmluve mesacny plat ? Aby som mala matersku tych cca 800 e alebo 600 e. Kolko vychadza materska z minimalnej mzdy na zmluve ? Vedel by mi podrobnejsie niekto odpovedat na tieto otazky ? Mam v tom chaoz 🙂 vopred velmi pekne dakujem za kazdu odpoved . Prajem pekny dnik 🙂

evittam
19. jan 2016

@mishelka30 Ahoj, aby si mala nárok na materskú tak musíš mať 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom, v tvojom prípade ak pracuješ až teraz od 1.1.2016 tak cca na konci septembra budeš mať podmienku splnenú. Ako zamestnanec si "priplácať" nemôžeš - súbeh DNP a zamestnania nie je už možný. Materská je 70% z tvojho vymeriavacieho základu - čiže hrubej mzdy, takže ľahká matematika - ak by si chcela materskú cca 700,- Eur tak tvoja hrubá mzda by musela byť 1000,- Eur. Z minimálnej mzdy je to 283,50 Eur. A aby si mala nárok na MD tak buď musíš otehotnieť ešte ako zamestnaná - tak budeš v 8-mesačnej ochrannej lehote pri nástupe na MD a dostaneš MD alebo najlepšie ak bude tvoj pracovný pomer trvať - prípadne skončí počas MD alebo RD.

mishelka30
19. jan 2016

@evittam dakujem velmi krasne ,pomohli ste mi 🙂 prajem pekny dnik :* dakujem 🙂

monika119
19. jan 2016

Ahojte, chcela by som sa spýtať ci by ste mi vedeli poradiť v otázke, ci mam nárok na materskú, alebo nie.... V roku 2015 som pracovala do augusta, potom som bola a este som na úrade prace, dostávala som podporu, lebo som spĺňala podmienku odpracovaných dni... Som tehotná a obávam sa, ze ked sa mi bude vypočítavať materská z roku 2015 tak mi určite nevide.... Da sa to este nejako ovplyvniť? Napríklad ze zamestnám od 2/2016 do pôrodu? Dakujem Vám veľmi pekne

evittam
20. jan 2016

@mishelka30 Rado sa stalo.

evittam
20. jan 2016

@monika119 Ak máš splnenú podmienku 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom, tak sa ti stačí zamestnať na 90 dní bez PN a OČR a MD sa ti bude rátať z toho.

monika119
20. jan 2016

@evittam Ďakujem ti veľmi pekne, pôjdem ešte na úrad aby mi to všetko potvrdili.

evittam
20. jan 2016

@monika119 No, nechcem ťa sklamať ale na "úrade" neviem, či ti niečo potvrdia, nakoľko - česť výnimkám - tam tetušky vedia veľmi málo a ak vedia, tak sa na teba ešte "osopia", že chceš zneužívať systém..... 😠

mimika88
20. jan 2016

@evittam Zamestnať na 90 dní bez PN? A čo ked budem už po 60 dnoch PN? Tak sa bude materská počítať zo starej roboty?

evittam
20. jan 2016

@mimika88 Presne tak, dobre si to pochopila... 😉

svetluska85
22. jan 2016

Ahojte.potrebujem radu. Do 1.10.2015 som bola zamestnaná u rôznych zamestnávateľov. Od spomínaného dátumu som na úrade práce, pracujem na dohodu s nízkym príjmom a popritom poberam podporu. Mám prisľúbené, že od 1.4.2016, ma zamestná môj zamestnávateľ na TPP- ten istý s ktorým mám podpísanú dohodu. Termín pôrodu mám stanovený na koniec augusta. Z čoho sa mi teda bude vyratavat materská? Ovplyvní mi moju MD existujúca dohoda, ktorá sa mi ukončí v marci?

havana_frost
22. jan 2016

@svetluska85 Ak od nového TPP (1.4.2016) stihneš odpracovať 90 prac. dní do nástupu na MD, tak sa ti bude rátať len z toho nového TPP. Teoreticky to stíhaš, na materskú však musíš nastúpiť až po 1. júli (čím myslím, že ak nedajbože porodíš skôr, tak tento výpočet neplatí.)

svetluska85
23. jan 2016

a ešte jedna otázka- na materskú dovolenku sa nastupuje až po narodení bábätka, však? či ma lekár musí dať na marodku? 🙂 Ďakujem veľmi pekne za info

katy2
23. jan 2016

@svetluska85 na MD sa nastupuje 6 tyzdnov pred planovanym terminom porodu (ak su problemy, tak 8 tyzdnov) Na MD vypisuje gynekolog

lilia9090
Odpoveď bola odstránená
midzgy311
3. feb 2016

dobry den precitala som si dost vela vasich prispevkov a chcem sa informovat že:robim už treti rok na dobu neurcitu v juni mam termin porodu teraz som v stvrtom mesiaci a mozno este mesiac porobim a chcela by som ist na marodku do zaciatku materskej lebo nemam to najlahsie v praci a 8hodin je dost stat na nohach teraz otazka ked pojdem na PN zniži sa mi materska?dakujem velmi pekne za odpoved

nattulka
3. feb 2016

Ahojte, ja tiez mam na vas otazocku. Od novembra 2014, pracujem na ciastocny uvazok popri skole. S manzelom planujeme babatko po ukonceni studia v juni, co najrychlejsie, ako to pojde. Znamena to, ze ak sa nam podari hned otehotniet, budem robit uz len ako tehotna, co znamena, ze nikto nevie kolko, kedze to zavisi od fyzickeho stavu. Moj momentalny plat sa pohybuje v okoli 200-400 eur. Rada by som vedela, ci v takomto stave mam narok na matersku alebo je pre mna mozne dostat iba rodicovsky prispevok? Zamestnavatel plati na mna 7% odvody. Vobec sa nevyznam do tychto zalezitosti, tak budem velmi velmi vdacna, ked ma niekto uvedie do obrazu 🙂🙂 vopred velka vdaka!

monikahorvathovamoni
3. feb 2016

@midzgy311 urcite nie 🙂

darusenka123
3. feb 2016

ahojte. tiez by som sa chcela spytat 🙂 pracujem od zaciatku oktobra a na konci aprila mam termin porodu. na md nastupujem koncom alebo v strede marca, budem ma narok na matersku? dakujem 🙂

evita68
3. feb 2016
evita68
3. feb 2016

@nattulka podľa odvodov to vyzerá na Dohodu o brigádnickej práci študentov.. tu nie si nemocensky poistená, čiže nárok na materskú nie je..

nattulka
3. feb 2016

evita86 dakujem za odpoved🙂 ak by som mala ciastocny pomohlo by to?? netreba robit na plny? lebo mohla by som ukecat sefa :P

evita68
3. feb 2016

@nattulka na materskú musíš byť 270 dní nemocensky poistená.. a stačí ti na to aj čiastočný úväzok.. na dobrú materskú by som ti odporučila teraz zamestnať sa na normálnu dohodu o pracovnej činnosti, aby sa ti platili z nej nemocenské odvody.. potom, keď budeš tehotná, tak v nejakom štvrtom mesiaci tehotenstva ukončiť dohodu a zamestnať sa hneď znovu, trebárs na čiastočný úväzok.. na tejto zmluve dobrý plat /z neho bude materská 70 %/, ale musíš odpracovať najmenej 90 dní, aby sa ti materská rátala z tejto zmluvy..