icon

Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?

lenkagol
25. sep 2011

baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov

dena1973
25. nov 2015

@holubicka28 V ochrannej lehote sa musi nastupit na materske pred 6 tyz. pred pravdepodobnym porodom.
8 tyz. moze iba poistenkyna, ktorej trva PP.

darinka.b
25. nov 2015

Ahojte prosim o radu ci mam spravne info. Od jula 2008 trva dodnes pracovny pomer na dobu neurcitu. Pocas toho od oktobra 2012 som bola na materskej nasledne na rodicovskej dovolenke do oktobra 2015. Pracovny pomer pokracuje. Termin druheho porodu je april 2016. Na matersku budem mat narok nie? A vyrataju z terajsieho platu? Dimy moc

mimika88
25. nov 2015

@maminalalala áno, poradili, však to je všetko hore napísané 😉 Alebo niečomu nerozumieš?

holubicka28
25. nov 2015

@dena1973 Aha, to som nevedela..ale tak hlavne, ze jej to vyjde🙂

holubicka28
25. nov 2015

@darinka.b Myslim, ze nebudes mat splnenu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia, kedze pracovat budes november 2015-marec 2016.

holubicka28
25. nov 2015

@darinka.b Ale je pravdepodobne, ze v tomto pripade staci odpracovat menej a narok na md by byt mohol..ja mam skusenost len od kamosky s retazovym porodom a tam viem, ze matersku mala.

dena1973
25. nov 2015

@darinka.b Ak pracovný pomer pokračuje, tak nárok na materské vznikne. Príjem sa bude brať z r. 2015.

@holubicka28

holubicka28
25. nov 2015

@dena1973 Cize to znamena, ze md sa jej vyrata z rp a tych 2 mesiacov co odpracuje do konca roka 2015? Lebo to asi nic moc suma bude teda.

evittam
25. nov 2015

@holubicka28 RP sa do vymeriavacieho základu neráta.....UPSVaR, ktorý vypláca RP nemá nič spoločné s MD! Nemiešaj tu hrušky z jablkami. A ak sa jej VZ bude rátať z tých dvoch mesiacov - tak prečo nič moc, ak napr.bude mať plat 1000,- Eur/mesiac HM - tak x2/60 (priemerne) a to bude mať denný VZ 😉 .
Nie som si istá z čoho jej budú vyrátavať MD - buď z tých 2 mesiacov za r.2015 alebo od nástupu do práce - do nástupu na MD.

holubicka28
25. nov 2015

@evittam Ved ja som sa len pytala, ci akoze aj rp sa rata ako prijem a som rada, ze to tak nieje..keby som chcela v buducnosti druhe babo a nestihla retazovy porod:D ak sa rata z odpracovanych mesiacov za rok 2015, tak super potom🙂.

evittam
25. nov 2015

@holubicka28 No ved aj keby sa rátalo zo všetkých odprac.´....Stále ide o to koľko je tá HM, keď bude minimálna tak to máš za jedno......

holubicka28
25. nov 2015

@evittam Ved to urcite, mne prave vychadza z platu skoro maximalna, tak aspon viem do buducna ako sa to rata pri dalsom.

evittam
25. nov 2015

@holubicka28 No, v prvom rade nie je vôbec nič isté "do budúcna", zmenia sa zákony, vyhlášky a zase to bude inak. 😉

holubicka28
25. nov 2015

@evittam Tak minimalne budem vediet koho sa opytat🙂 teda, ak este budes na mk🙂)

evittam
25. nov 2015

@holubicka28 V pohode 😉 .
Vlastne si trošku aj treba uvedomiť, čo človek číta - výšku MD a PN ovplyvňujú príjmy, z ktorých sa odvádzajú odvody nemocenského poistenia, čo napríklad RP nie je - to len tak pre logické myslenie 😉 😀

holubicka28
25. nov 2015

@evittam Jasne, ja som sa o to zacala zaujimat len pred nedavnom, nastudovane vsetko nemam a tiez nie vzdy logicky myslim 😀 aj ked viem, ze md a pnka je zo socky a rp z uradu prace, ale nejak mi to v tej chvili nedocvaklo 🙂)

samika
5. jan 2016

Dobrý deň žienky, prosím viete mi poradiť ? Dcéra čaká bábo , je v 10. týždni. Od 8/2015 je nezamestnaná. Bude mať nárok na materskú ? Ďakujem

monusik73
5. jan 2016

@samika Narok na matersku by mala tvoja dcera vtedy keby ma odpracovane 270 dni a musela by byt nemocensky poistena inak potom nevznikne narok na matersku ale iba na rodicovsky prispevok

evittam
5. jan 2016

@samika Nie, nakoľko už nestihne 8-mesačnú ochrannú lehotu a jej PP netrvá. Bude mať nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa. Prípadne by sa mohla ešte zamestnať.....ak nemá rizikové tehotenstvo. Samozrejme len v prípade ak splní podmienku 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom.....

dena1973
5. jan 2016

@samika Iba doplním @evittam .
Ak bude poberať rodičovský príspevok, tak od narodenia dieťaťa sa môže na SP do 45 dní od narodenia dieťaťa poistiť ako osoba starajúca sa o dieťa. V takomto prípade jej štát bude počas poberania RP platiť dôchodkové poistenie. Pri vystavení prihlášky nech si urobí kópiu a tú dá na SP potvrdiť. Kópiu si odloží, aby mala o tom doklad...

samika
5. jan 2016

@monusik73
@evittam
@dena1973 žienky ďakujem za odpovede 😉

domca100
12. jan 2016

Ahojte poprosim o radu som slovenka ale byvam v plzni aj s priatelom a cakame babo som na zaciatku 4 mesiaca a mam odrobenich 6 mesiacou tu v cechach ci mam narok na matersku agentura mi plati poistne...dakujem za odppvet

mycuskaa
12. jan 2016

@domca100 a do materskej budes este robit? A poistne ti plati na sk? No ak budes do materskej robit zrataj si dni co mas odrobene ak ich budes mat 270 tak mas narok ale ak menej tak nie. No ale myslim ze to asi budes mat malo 😐

domca100
12. jan 2016

@mycuskaa ano platy no tak keby robim do 2 aprila tak mam presne odpracovane 270

dena1973
12. jan 2016

@domca100 Ak si nemocensky poistena tu na Slovensku v SP ( zamestnavatel je zo Slovenska), tak narok na materske ti vznikne ak:
1. Bude splnena podmienka 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom
2. Prac.pomer bude ku dnu nastupu na materske trvat resp. ochranna lehota

simonka18
12. jan 2016

Prajem pekny vecer. Precitala som si par prispevkov a aj nieco na nete, ale stale som si neni ista. Do 11.5.2015 som bola na RD. od 2.6. 2015 som zamestnana, avsak momentalne aj tehotna v 4.mes. Na MD by som mala nastupit v juni. Vznikne mi narok na matersku? Neviem vsak kolko este zvladnem pracovat..

mycuskaa
12. jan 2016

@dena1973 rataju sa aj dni ako vikendy a sviatky??

gapa
12. jan 2016

@mycuskaa do 270dní sa rátajú dni nem.pistenia, tj. kalendárne dni, tj. aj sviatky a víkendy.

mycuskaa
12. jan 2016

@simonka18 tak to potom ked vydrzis do marca robit tak budes mat narok urcite

havana_frost
12. jan 2016

@simonka18
@mycuskaa

Nárok máš, môžeš byť aj PN, nárok ani výšku materskej to nijako neovplyvní.