Končí mi rodičovská dovolenka. Čo teraz?
December bude posledný mesiac kedy dostanem poslednú rodičovskú dávku....vyše roka si hladam prácu..mám dva jazyky robila som na špediciách mam pracovné skúsenosti...ale za rok si ma nik ani len na pohovor nepozve!!! A to posielm niekolko zivotopisov mesačne,,,Mám tridsať dve deti...nik nechce ženy s detmi!!!???? Volala som teraz na úrad práce ako mám dalej postupovat co robit...ci mám na niečo nárok..keby ste počuli ten arogantný smiech pani úradníčky na druhej strane, že čo chcem ?!! Aké prídavky ved mám manžela snád nie ? Z jeho platu máme vyžiť! Teraz ked poberam rodicovský sme casto v minuse a co potom ked ani tých 245 uz nedostanem? cerpame kreditku ktoru musime potom splacat , chovat dom, dve deti, dve auta....byvame 16km od mesta manzel musi nejak chodit do prace , nie su dobre spoje, ja 10km po deti do skolky...v zime sem cato ani autobus nepride ak nakyda sneh tak,,, da sa bez auta?!!! Vravim pani, takze mám smolu že nie som cigánka?! Nik nečaká neviem akú podporu ale aspoň keby matky ktoré potrebujú prežit nejakú tú dobu kým si nájdu prácu keďže vas dikriminujú všade....
@martina_martin Odstahovat sa je jedna z moznosti, casto aj dost efektivna. Na tvoj rasizmus naozaj nechcem regovat, je skor smutne ze hladas vinnika v anonymnom lahkom terci.
@cecil36 Do Bratislavy sa uz nemozem vrati zo Zvolena kedze mám rodinu 🙂
@denkaajejdeti dnes som sa dozvedela ze nasu ziadost a cenovu ponuku na prenajom pohostinstva tu u nas v obci zamietli lebo to pridelili domácemu nie pristahovalcom..ja som uz s nápadmi v koncoch, mám osvedcenie na kozmeticku na gelové nechty ale tu vo Zvolene zatvaraju jednu po druhej lebo je toho plna r...ť
@amelian no zas o rasizme o tom po tom, ja s manželom splácame 20 r hypo na byt 3 iz, obaja VS vzdelaní, manžel maká aj po práci máva služby navyše a ok žijeme fakticky z jeho platu možno povedať mierne nadštandardne ale keby dostaneme aj my byt zadara ako ti utlačaní hned by bolo k dobru peniaze za hypo a náklady (čo by som ušetrila dieťaťu do toho ťažkéo sveta hned aj 250 e mesačne a to je teda slušný peniaz) takže žiadne hladanie vinníkov ja by som za to vraždila tiež
apropo a ty by si sa len tak presťahovala keby MAS rodinu? keby v jednom meste/dedine ti chodí decko do školy + škôlky, manžel má robotu v tom meste/dedine ale zato že ty nevieš najst prácu by si sa sťahovala a dali by ti 300e počítam nástupný, lebo ja teda s tým počítam a to nemam vyštudovanu žiadnu sociálnu prácu ani výživu ľudstva a podobné chuťovky, mam štátnice z jazyka, zahraničnu prax + prax tu počas školy a ked mi daju 350 tak budem rada 😉 takže za taký peniaz by som ja osobne nesťahovala ani o dedinu viac nie o stovky km
@martina_martin ja ti verim, akurat som písala manželovi a že k nim bud rok prijímaju 10 ludi čo by som mohla robiť aj ja - tak si ma nakopla a pošlem životopis ale verim ti pretože bez známosti a rodinkárstva prácu nenajdeš 😒 držím silno palce a hádam príde vtedy ked nebudeš čakať a pôjdeš zo dna na den 🙂
@amelian keby som bola tehotna a cakala ma materska tiez som nemala stres a reagovala by som s kludom anglicana...
@martina_martin
dom, nedom, ked sa clovek nedokaze uplatnit v danom regione...naco lipnut a mat vztah s majetkami a nehnutelnostami. Treba predat a odist tam, kde aj ty, aj tvoj manzel sa budete moc obaja realizvoat aj profesne. Naco inak si sa učila 2 jazyky? pracovala na sebe?
Pravdaze v lepsich regionoch su nehnutelnosti podstatne drahsie, otazne je "chcem zit vo velkom dome a nemat pracu, nerealizovat sa?" alebo "chcem aby sme sa mali slusne a realizovat sa..mam predsa vzdelanie a som sikovna"
@martina_martin ja mam klud anglicana, pretoze som sa za poslednych 6 rokov vo svojej firme vypracovala na slusnu poziciu. Aj keby sa vratim po 3 rokoch, mam stale svoje zamestnanie a plat a som spokojna a nemam sa na co stazovat. Ide o to ze som sa na tento stav dostavala 6 rokov a az potom som otehotnela. Mam 26r, takze som necakala prilis dlho. Nemusim cakat kto mi co da, mam uspory na hypoteku a mozem si dovolit zivot si aj uzivat, nielen prezivat. Pointa je v tom ze som si to vsetko zadovazila sama, bez rodiny a znamosti, cudzej pomoci a pod. VS som studovala sama externe popri praci, v praci za slobodna som sama brala extra aktivity a vypracovala sa na experta. Keby mi hrozi ze pridem o svoj standard, beriem kufre, dieta a manzela a utekam kade lahsie, lebo zivorenie nie je moj zivotny styl. Toto co pisem nema byt reakcia na tvoju situaciu, ani si to prosim ta nijak nevztahuj na seba, lebo som tym naozaj len opisovala a nenarazala. Pisem to len ako reakciu na tvoj posledny prispevok. Ano, mam sa dobre a mozem si za to sama.
@mima4 tu su veci ktore sa lahko radia ...nie kazdý má možnost vsetko opustit a zase raz odmigrovat...prvý krat sme na jednom mieste uz päť rokov a máme svoje bývanie takze jedinu istotu, v prvom rade je byvanie ! To je nadôležitejsie, ked uz to predame môžeme ist rovno do osady. A dalsia vec, musim ostat na blizky starým rodicom, kto sa o nich raz postara?!
@martina_martin Aj keď to tentoraz nedopadlo podľa tvojich predstáv, ver, že si ešte stále šťastný človek (a potom sa aj šťastie na teba znova usmeje 😉 ).
Ako vidím, si akčná žienka a už teraz premýšľaš AKO ĎALEJ - mnohé maminy sa "zobudia", až keď im jedného dňa rodičovský nepríde 😒 . Máš dve deti, manžela - nie si sama a ani nikdy nebudeš 😉 - ja niekedy ani na WC nemám pokoj, ale nemenila by som za nič na svete 😀 .
Si zdravá, mladá, pekná, .....booože, ešte si smutná ?
Robota určite bude, skús zmeniť myslenie - kúp si knihu "Myslenie uzdravuje" od Jarky Mandžukovej, nestojí veľa (tuším 7-8 eur), je útla, ale FANTASTICKY napísaná - množstvo rád, nabudí ťa to - ako hľadať dôvody (ako sa to dá), a nie spôsoby (ako sa to nedá).
Krásny deň tebe aj celej rodinke, okolie Zvolena milujem (máme tam aj rodinu, aj chodíme do Zaježovej,... 🙂 ).
Denisa
@martina_martin tak teda ste si stanovili prirority, tak co riesis pracu? Vies ze v tom regione je nula bodov si najst slusnu a slusne ohodnotenu pracu... tak to treba prijat ako fakt. Nikto ti tam pracu neda, nijako nespadne z neba... tak treba to brat ako realitu. Mate dom, ste blizko starym rodicom, v čom teda chces poradit?
A pravdaze ako klasika RS, roznava a obdobne miesta... netreba ocakavat ze najblizsich 15-20 rokov to tam bude lepsie.
@amelian ahááá a uz sme doma, aj som si myslela ze urcite máte svoju firmu preto tak reagujete...to by bolo super keby vsetci mali to štastie ze? Verte mi nie kazdemu sa v zivote podarí...ja som dostala dnes zamietnutý moj podnikatelsky zamer aj cenovu ponuku len kvoli rodinkarstvu tu v obci...toto je diskusia mamiciek z normálneho zivota s realnymi problémami ....keby sme boli všetky podnikatelky šej háááj kto by tu písal...
@amelian ja vždy hovorim: šikovným patrí svet a UPRIMNE im doprajem, pretože aj my mame ,,niečo" len vdaka šikovnosti aj ked nevyskakujeme a ked vidim ako ludia z ničoho spravia prosperujuce rodinne firmy dávam klobuk pred nimi dole
ALE
nezabudajme, že nie všetci maju tu možnosť, vedia sa presadiť, su tvoriví, maju múzu, nemusia sa starat o chorého rodiča/dieťa, maju podporu u rodiny/manžela alebo len kusok šťastia tým, že sa ZAMESTNAJU a potom makaju a pracuju na sebe - lebo nie všetci tu šancu zamestnat sa dostanu... a hlavne stred a východ
zato aj verim autorke zufalstvo lebo vidim v mojom okolí ako je to s prácou, ako to ludí deptá akí su frustrovaní a odnašaju si to rodiny, deti, priateľstvá, hrôza dnes na svete
@ywet72 hovoris ze mas slusny standard, vzdelanie a si spokojna, preco ta potom stve co aky cigan dostane "zadarmo"? nevies o tych podmienkach, zivotnu uroven v ktorej su a preco to dostali by si si sama vychutnat nechela, len zavidis ze ako socialne slabsia skupina dostanu nieco od statu - docasne. Nezijeme v socializme a nie je tu ani rovnost, v kazdom slusnom state bohati pomahaju socialne slabsim aj ked uznavam ze sa najde vela ludi co system zneuzivaju. Urcite by sa ti nepacilo keby nedostali nic a mame tu kopu ludi na ulici, ale to uz je ina debata.
A ohladom tvojej otazky - ano, deti sa tiez mozu stahovat (v zahranici je to bezne a nik netrpi pokial to nie je extrem) aj ked chodia do skoly. Obaja s partnerom ovladame cudzi jazyk a pohybujeme sa v odbore ktory sa vykonava vo vacsine vyspelych statoch. Chcem byvat na Slovensku a uzivat si zivot tu, ale ak by so bola nutena nevaham a docasne sa prestahujem. ved naco sa trapit?
@martina_martin o akom stasti hovoris? od zaciatku ti pisem ze toje moje usilie, nie stastie.
@mima4 ja nie som z východu ani tu nie je deficit práce, profesia je plná ponúk v okoli , stale reagujem ale ani na pohovor ma nezavolaju lebo mám cez tridsat a deti a toto je fakt toto mi nik nevyhovorí...mám kopu pikošiek od x zien...dievcat co maju 25 a uz ich nechcu lebu budu mat tuzbu po detoch, doslova povedane a otvorene danej holke! A to má výšku a super nemcinu kazdy rok do DE chodi na brigády..
@martina_martin skus na nejakej skole ked mas jazyky.jazykarov je malo,casto beru aj pedagogiky.
@ywet72 vo firme kde pracujem je 70% ludi z Vychodu, ja som tiez zo Stredneho Slovenska. Nikto specialne netrpi tym ze ma rodinu na Vychode a pracuje v BA. Navstevuju sa kazde 2-3 tyzdne a zivot ide dalej, maju deti a zivotna uroven ide hore ked su 2 platy. Chapem ze je to tazsie ak mas tazku chorobu v rodine, ale to nie je bezny stav a myslim ze ani zakladatelky sa to netyka. Trochu to zenies do extremu.
@amelian nie vzdy staci mat len usilie, chapem ze sa preto citite byt silná a hrda ale toto nikomu kto tu má starosti o milovanú rodinu to nepomoze...
@amelian som to tam odôvodnila prečo 😉 že tie peniaze môžem investovať do svojho dieťaťa napr.
ja neviem ale keby každý bol spokojný so všetkým tak to by svet inak vyzeral :D keby som spokojna s tým, že mi zaočkuje dieťa a dostane autizmus, keby som spokojna s tým, že mi predávkuju novorodenca a zabielia kartu, keby som spokojna že prídem do firmy s navlas rovnakou adeptkou a ona dostane plat o 100e viac ako ja, keby som spokojna, že ano vdaka ciganom vyhorela Krásna Hôrka, ktoru zaplatime všetci a potom nejdu prachy do školstva ale na rekonštrukcie a pod.
ja chápem čo tým chceš povedať a že porovnavam MOZNO jablka s hruškami ale nech si odpracuju ako to teraz navrhuju aspon zametanim ulice a POTOM dostanu niečo! aj ja najprv odpracujem potom dostanem tak kde sme
a je rozdiel ked sa pomáha človeku z ulice ktorý prišiel o všetko vdaka nešťastiu a je iné ked sa pomáha ciganom ktorí len deti robia, fajčia pred domom a okrádaju spoluobčanov
ja sociálne slabším doprajem pretože je hrôza aj ked pozeram Modré z neba, ale s lajdákmi zlutovania nemam, dostali byty a že kto uprace bordel po robotníkoch! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa skoro som vyhodila TV z okna 😎
@amelian o tych inofarebnych.. tu zivotnu uroven, ktoru maju, tak tu si zial vytvorili oni sami. A tie davky, ktore dostavaju, urcite nemozeme nazvat docasnymi-to si sa snad zmylila, pretoze väcsina z nich ma uz od mala castokrat ZTP, invaliditu. Zatial mas odpracovanych 6 rokov, pockaj, kym sa ti narodi dieta, pridu problemy, o ktorych vies zatial iba z pocutia, a sama uvidis, ze to naozaj nie je take jednoduche. Pretoze za to dieta budes zodpovedna, a budes sa on bat. A naozaj, pokial budes matkou(v pravom slova zmysle), tak hned nepoletis do prace od rocneho dietata, ked budete financne na dne, a dieta supnes kadekomu. Budes hladat riesenie, mozno zostane doma s dietatom manzel, mozno ty.. ale vzdy sa budes snazit uskromnit(kvoli dietatu), aby si mu dala lasku, a nie len peniaze..
@zuzkat1 nemam statnice, nemala som v zivote cas ani financie na statnice, od 17 sa staram sama o seba od 15 som ostala sama....zivot sa tocil akosi okolo iných vecí, ale uz som bola aj prihlasena na statnice aj plán skúšok som ale ...ako pisem cas sa ucit a peniaze....robievala som po baroch a krcmach po nociach aby som mala z coho fungovat..
@amelian nie neženiem do extrému, ani ja chvalabohu nemam žiadny ťažký prípad z oblasti zdravia ale viem že bývaju aj takí
mam v okoli cca 45 ročnu ženu - dovolim si tvrdiť že pre jej hlupost dala vypoved z dobrej pracovnej pozícii (vraj na nej sedela nová šéfka) a táto ženska si ešte o sebe vedie že nie je nad nu ALE kvôli štítnej žlaze ma vyše 100 kg a vitiligo v HROZNOM stave a hlavne po rukach - chvilu pracovala v obchode u nas ale prepustili ju pretože sa ludia sťažovali že im chyta chlieb takými rukami - takato žena nema šancu si najsť už prácu
má vek, má ,,výzor" a je na velko - ano a takáto žena bude o 5 rokov zatrpknuta a nadavat na celý svet aj na ciganov :P lebo sa jej nedarí a aj keby schudla a zmenila pohlad na svet to vitiligo udrie do očí hned ako pri pohovore podá ruku.....
@martina_martin priznavam ze uz sa trochu stracam. Ked vlozim vsetko usilie do toho aby sa moje deti a ja mame lepsie, zvysi sa nasa zivotna uroven a teda minimalizujem starosti o rodinu (okrem zdravia samozrejeme). Teda moje usilie vyriesi starosti o milovanu rodinu. To znamena ze v ramci usilia skusim vsetky moznosti, aj menej kvalifikovanu pracu, naucim sa jazyk, zalozim vynosnejsie hobby, brigadujem, idem na VS externe, prestahujem sa, zalozim zivnost, prekvalifikujem sa, ponorim sa do sveta programovania ak je to treba ... hocico. Nemusim byt ani extra sikovna ci kreativna, len sa otvaram moznostiam a snad 1 dobre vypali.
@denkaajejdeti milá si dakujem 🙂 ja sa uz vyse roka bojim co bude uz uz to prichadza ten koniec ako takej istoty.. mám manzela ale ten ma co robit so svojou robotou...ja sa staram co bude dalej s nami no nedarííí sa ani podnikanie sa mi nepodarilo rozbehnut..
@ywet72 máš u mňa veľkýýý like
@martina_martin tak nic. Bez statnic to nepojde asi.
ja som tiez rozmyslala nad pracou po skonceni md bohuzial musim dat potom v praci vypoved ked ze ju mam v zline a byvame v puchove tak dochadzat je nemozne.a naozaj pracovat niekde sice len 8 hodin za 300eur je hruza a este to naozaj sklbit s detmi a rodinou.no vychadza mi z toho celeho jedine zivnost.a posledny rok na doodu a poskonceni na zivnost ako realitacka.sice clovek musi makat aby co si zarobil ale ako jedna povedala ked sa to na kopi je z toho suma co clovek zarobi za cely rok.a vyhoda clovek si sam sebe panom kolko obcodov clovek uzatvori tolko zarobi a tiez by ma to bavilo.plus aj o deti sa clovek moze s kludom starat.

@evil 12 nuz v tom pripade mas asi naozaj vacsie naroky ako tvoj kraj ponuka a treba sa uskromnit s jednym prijmom. Pevne dufam ze sa ti casom nieco naskytne.
Ked spominas ze myslis rozumovo dopredu, pracovat budes cca do 65ky kedy ti vyjde dochodok (v tom lepsom pripade dostaneme dochodok). Mas teda pred sebou este neskutocne vela aktivneho pracovneho zivota a ked ti skonci tvoje deti budu potrebovat tvoje uspory aby si im pomohla v este krutejsom svete aky nas caka. Uspory sa naozaj nehladaju lahko a verim v to ze zivot je aj o trochu viac ako len staranie sa o deti. Isto sa aj ty chces realizovat nielen ako matka a dosiahnut nieco za cim sa obzries spokojna, na tomto vsetkom treba roky pracovat.