Končí mi rodičovská dovolenka. Čo teraz?
December bude posledný mesiac kedy dostanem poslednú rodičovskú dávku....vyše roka si hladam prácu..mám dva jazyky robila som na špediciách mam pracovné skúsenosti...ale za rok si ma nik ani len na pohovor nepozve!!! A to posielm niekolko zivotopisov mesačne,,,Mám tridsať dve deti...nik nechce ženy s detmi!!!???? Volala som teraz na úrad práce ako mám dalej postupovat co robit...ci mám na niečo nárok..keby ste počuli ten arogantný smiech pani úradníčky na druhej strane, že čo chcem ?!! Aké prídavky ved mám manžela snád nie ? Z jeho platu máme vyžiť! Teraz ked poberam rodicovský sme casto v minuse a co potom ked ani tých 245 uz nedostanem? cerpame kreditku ktoru musime potom splacat , chovat dom, dve deti, dve auta....byvame 16km od mesta manzel musi nejak chodit do prace , nie su dobre spoje, ja 10km po deti do skolky...v zime sem cato ani autobus nepride ak nakyda sneh tak,,, da sa bez auta?!!! Vravim pani, takze mám smolu že nie som cigánka?! Nik nečaká neviem akú podporu ale aspoň keby matky ktoré potrebujú prežit nejakú tú dobu kým si nájdu prácu keďže vas dikriminujú všade....
@amelian pokecat s mamickami ktore su v podobnej situacii a prelina sa im cas medzi rd a skokom do "bezného" zivota , ako to zvladaju co idu s tím robiť ci si uz poradili...kazdy si to evidentne vysvetlil po svojom a vybral si z toho len co sa mu hodi...zenska logika ......ja len ja som ta najlepsia a byt sa do prs...
@martina_martin nechapem, preco svoj za svoj stav a to co zijes, obvinujes romov a utocis na nich. Hovori sa tomu aj rasizmus - nenavist cloveka k cloveku!!
Aku pomoc od statu si predstavujes?
@mima4 ziadny rasizmus, poznam x romov su super slusny robia, su cisty...je ich no na jednej ruke poratam v mojom okoli..vytocil ma pristup pracovnicky na urade a nastavený socialny systém ... v ktorej krajine si takto niekto chova hadov ? a to aj biely nie len romovia ako ich nazývate....aj ed som sa raz rozpravala z jedným kamaratom "romom" o nich tak sa urazil ze on nie je rom on je cigan a je hrdý ze je cigán nie ziadny rom...takze opakujem neriesim tu rasizmus ...preco oni nie su donutený sa o seba starat ? Povedia vam ze pojdu kradnut ak im stat neda peniaze...to je co toto . Co cakam od statu? Spravodlivost . Vam vyhori dom , pomoze vam stat? no jasneee postavia vam druhy este aj splatia hypoteku na ten predosli ze?! Co dostanu to rozoberu znicia...Ked nemaju normálny ludia na nic narok a to myslím rodiny kde ziju s postihnutym deckom alebo nebodaj dvomi a musia zobrat o pomoc, preco by sa mali zivit taketo individua co vam pichnu noz do chrbta , okradnú vas, zabiju vam staru mamu vo vlastnom dome lebo jej pridu ukradnut dochodok....posielaju kradnut maloletych lebo nie su trestne stihaný a smejuuu sa na tom...nech maju rovnako narok na to na co bezny clovek,,na nic! pomrou hladom a prestanu sa mnozit..V lekarni prispevky na lieky, prispevky za dochadzku v skole, prispevky na byvanie na chatrc postavenu na niekoho pozemku....ako a to kde sme ...
@mima4 prosim preco si stale zo vsetkeho co tu napisem vyberas len veci o ktore tam ani v podstate nejde a prikladas im vahu?
@martina_martin davky v hmotnej nudzi a prispevky k nim sa nedavaju podla farby pleti ci prislusnosti k etniku ... ale je to presne vymedzene v zakone kto ma narok a u nas ziadna diskriminacia v tomto smere nie je.
Okrem toho podla statistik viac ako polovicu poberatelov tvoria domacnosti s jednym clenom a to asi tie romske rodiny co mas ty na mysli nebudu.
by sme sa niekdy cudovali kto vsetko tieto davky pobera, ake rodiny ... ja som poznala dievcatko /biele/ a malo narok na vtedy este korunove obedy a pol rocne prispevok na zosity a tak .. a vyuzivalo to... pritom chodilo oblecene len v znackovom komplet stale nove veci... pointa .. ocko robil v UK, oficialne prijem nemal, mamicka bola doma nepracovala ... a bolo ... takze tazko sudit ... a co je u nas spravodlive.... podla mna ste urobili chybu ze ste sli mimo svojho zazemia ... lebo drviva vacsina miest sa dnes obsadzuje po znamosti ...
@maznacik007 skúšam aj po známosti, ako som písala predtým vyssie uz sa pripominam aj v obchodoch kam chodievam...
@martina_martin Ahoj,
no nestačím sa diviť, čo sa s touto témou (inak veľmi inšpiratívna a myslím, že aj aktuálna pre množstvo mamín tu na MK) porobilo, odkedy som do nej naposledy prispela 🙂 .
Bože, baby - zakladateľka témy patrí podľa mňa k tým skutočne aktívnym (aj keď celkom nechápem narážky na maminy - podnikateľky, ja som tiež SZČO, ale neradila som ti preto, aby som ti ukázala ako sa všetko dá, ale ako som písala - toto bola moja cesta po RD, aby som sa postarala o rodinku a pohodu doma a zároveň prispievala do rodinného rozpočtu a v neposlednom rade, aby som odborne popri deťoch "nezakrpatela" 😉).
Tie poznámky k spôsobu života Rómov chápem (pretože väčšina tak naozaj žije a vyciciava štát), aj keď treba vidieť aj to, že tá menšina Rómov, ktorí by niekedy mohli byť príkladom aj pre gadžov sa pri čítaní týchto hanlivých príspevkov musí cítiť veľmi mizerne (a najmä neprávom) a to je na zamyslenie. Nehovorme o farebných a bielych, ale napr. o darmožráčoch/pijaviciach/lenivcoch a tých, ktorí žijú tak, aby sa ráno s kľudným srdcom mohli pozrieť do zrkadla.
@martina_martin ja vôbec nepochybujem, že niečo vymyslíš a želám ti zo srdca len to dobré - dnes je Medzinárodný deň DOBRA, tak prestaňte s tými nekonštruktívnymi škriepkami.
Denisa
@martina_martin snazila som sa ti pomoct aj navrhnut nejake riesenia, nielen ze nepocuvas a chces len niekoho kto ta utvrdi ake si chudatko ale este aj velmi zbabelo utocis na socialne slabsich a hlavne na Romov. Nemam s tebou uz ziadny sucit, posobis ako zly clovek ktory si svoju situaciu zasluzi lebo tvoja zavist a nevrazivost nepozna hranic.
@martina_martin skusaj u nas tak napr. hladali do skolky pomocnu kucharku. Aj ked clovek vela nezarobi ma zasa super pracovny cas... a je medzi ludmi ...
bohuzial u nas je to tak ze je to o znamostiach povacsinou ... 😔 a to nie len tam u vas ... ale aj tu pri BA... 😔
@amelian To je váš názor na moju osoby a myšlienky, ktoré tu prezentujem, je mi jedno ako ste si to vysvetlila, pekný deň prajem.
@denkaajejdeti Dakujem opäť za pochopenie celej podstaty, si jedna z mála, jednoznačne ako v bežnom živote tak ak na tomto fóre sa nájdu ľudia s ktorými sa oplatí a s ktorými nie, meniť svoje názory a myšlienky. Prajem všetko dobré 🙂
@martina_martin
Pozri - život je tak krásny a najmä krátky, že každá jedna negatívna myšlinka je strata času a ver, či never do života ti pritiahne zasa len to zlé - preto nemysli viac na to, čo sa nepodarilo, ako niekto parazituje, aké je to celé nespravodlivé,....z toho by si sa zbláznila, ale hlavne - čo by sa týmito myšlienkami zmenilo k lepšiemu pre teba a tvojich doma ? Nič, ale vôbec nič. Bolo by to nadlho, tak ti dám jednu radu (myslím, že som ti to už písala 😉 ) - nakukni do knižky "Myslenie uzdravuje", podľa mňa je pre teba v tejto situácii ako ušitá. Uvidíš aké zmeny v tvojom živote nastanú, mne to veľmi pomohlo v období, keď som nevedela ako ďalej.
Konkrétnejšie - na tvojom mieste by som zistila, čo u vás na dedine ľuďom najviac chýba (sprav si taký mini prieskum trhu - koľko by si mala potenciálnych zákazníkov, koľko by ti to prinieslo,.....). Napr. my sme sa pred časom presťahovali z mesta do domu na dedinu a neverila by si ako tu funguje napr. taká kaderníčka - plno má každý boží deň (napriek tomu, že krajské mesto máme cca 10 minút autom), prac.dobu si určila sama (jeden týždeň robí doobeda, druhý poobede, soboty len na zákazku), miestnosť si prenajala od obecného úradu (platí minimum, obec to chápe ako službu občanom), pol dňa je medzi ľuďmi, dozvie sa všetky klebety 😉, každý chce byť s ňou zadobre (veď kto by chcel mať na hlave "výbuch" 😀) a pritom má ešte stále more času na rodinu. Zarába viac ako slušne (ľudia od nej nechcú bločky a ona vie komu ho má dať a komu nie, takže platí odvody len v takej výške ako chce - reguluje si to sama) a pritom je len priemerná kaderníčka, žiadny Igor Novosad - všetky deti z dediny k nej chodia (vieš čo je to za nápor pred začiatkom školského roka 😉, cca 200 malých hláv po 2,5 eur na ruku za jeden týždeň), všetky babky (notoricky známy účes - trvalá, vodová,.), všetci dedkovia, všetci chlapi,....len niektoré náročnejšie žienky chodia do mesta. Priemerne takmer každý občan dediny k nej príde 3-4 krát do roka. Ceny má o niečo nižšie ako v meste (neplatí z toho ale ani daň, aj odvody si stanovuje sama), je to tu po ruke, ľudia sa v dedinskom kaderníctve cítia ako doma, tak komorne a zároveň komfortne 🙂. Ona chodí do roboty pešo alebo ak chce trošku zlepšiť kondičku tak na bicykli 🙂 . Dá sa využiť aj príspevok od štátu (nejakých 3000 eur v okolí Zvolena na nákup kaderníckych potrieb), len by si sa najskôr musela zaevidovať na pár mesiacov na úrade práce (zatiaľ robiť možno načierno) a potom si otvoriť živnosť - odvody prvý rok neplatíš, len do zdravotky mesačne cca 55 - 60 eur - ale na to môžeš použiť peniaze z dotácie od štátu.To je len v kocke jeden príklad z reálneho života.
Ak vieš robiť nechty, možno by si vedela robiť aj takú kaderníčku, alebo účtovníčku, alebo .....možností je viac, neviem, aká služba chýba práve ľuďom v tvojom blízkom okolí.
Jaj, som sa rozpísala a robota mi stojí 🙂 , tak končím a drž sa.
Denisa
@kingstonka presne aj tak rok hladam pracu žijemr len s mužovej vyplaty a fusiek pomimo už mam aj depresie stoho
@denkaajejdeti Ved to je ten problem u nas , teda v ich obci tu ze su tu uz prevazne len starý ludia 🙂 viem co máš na mysli, chytila som sa riesit tu krachujucu krcmu , lebo terajsi najomca ma zle vztahy z obcanmi obce tak tam nik nechodi a mlady chodia 16km do zvolena lebo nemaju kam...podala som ziadost aj ponuku na najom a zrovna vcera som sa docitala na obecnej stranke na nete ze to dali jednemu chlapcovi co ma 20 rokov ale je z domácich....máme tu aj kadernicku jedna velmi mila pani....tak tetky chodia radsej do mesta sa ostrihat lebo ze jej vraj nedaju zarobit ona nieje odtialto...Deniska no co ti poviem..o tom prispevku som nevedela , to nie je zlý nápad len zase je problem z coho zit kým budem musiet byt registrovana na urade prace, chápeš? Nechty robiť môžem aj na cierno ale ked nemam miestnost v meste? Chodit na aute za zakaznickami 16 km hore dole...stale ma niečo odradí zabrzdí, potom vymýšlam nieco ine az cas bezi za chvilu je tu januar a bude zle, ale verím že si poradím ako zatiaľ som si vždy poradila 🙂) Podobné knihy poznám, ja som mala Miluj svoj život je super no dala som ju svokre , mala som za to ze jej pomoze a usmerni aspon trochu ...ale ona je priklad stratenej duse ktora si to musi na tomto svete odkrutit sama...skoda.. NO nastartovala som sa dnes pre ten internetový obchod, takze ciel je do januara to zbuchat 🙂))
@martina_martin
ale to ze chces spravodlivy system, to je nemozne.
A vies preco?
Lebo kto ho zabezpeci, ked slovensky narod kradne, voli svojich zlodejov, podvadza, zavidi, nenavidi..? Uz to, ze clovek neda blocek alebo ho nechce za poskytnutu sluzbu je podvod voci statnemu rozpoctu.. tak ked to dokazeme v malom 😉 dokazeme aj vo velkom 😀
Najprv sa my ludia v tomto state musime zmenit - VSETCI, potom mozeme ocakavat spravodlivy system.
PS: najvacsi zlodeji v tomto state su prave BIELI!!! 😉 Su krasne obleceni, mudri, vzdelani, usmievavi, aj v telke sa objavia 😉 maju super image, vela priatelov, su oblubeni v spolocnosti...
Pravdaze romska problematika ma ciel odvratit oci od rozkradania tohto statu, preto existuju rastisticke hoaxy urcene pre jednoduchych frustrovanych neuspesnych ludi, tzv. kotlebovcov. 😎
@fidka79 ha haa predam manzelove co ma hodnotu 200 € a bude davat na autobus do prace tolko na bus ako na benzin...to je jedna vec a druha vec je ze nepisem o tom ze zomierame hladom ale narazam na systém chovania si hadov na prsiach...ja sa o seba postaram ako som sa aj vzdy...
@martina_martin vieš, ak chceš ostatť na strednom Slovensku a nevieš sa zamestnať, asi treba zmeniť rozmýšľanie a nechcieť sa zamestnať, ale podnikať... a to sa dá práve aj tým poľnohospoídárstvom. Evidentne nemáš VŠ a je veľká škoda, že si si ju neurobila počas 5 rokov, čo si bola doma s deťmi externe, ale čo už... teraz by som skúsila v tej obci, kde žiješ nájsť pôdu, ktorá leží ladom (pýtaním sa na obecnom úrade a podobne), vziať ju do prenájmu a "podnikať s ňou" - teraz sa veľmi vzmáha predaj z dvora a tzv bedničkovanie... vygoogli, pohľadaj - ja sama hľadám niekoho na dodávanie pravidelné sliepok, kurčiat a vajíčok zo zdravého chovu - napríklad... ak sa ti toto hnusí, mrkni sa na stránku sashe.sk a inšpiruj sa, čo všetko ženy robia a tvoria a čím sa živia... Sama som teraz v situácii, kedy zvažujem dobrovoľný odchod zo zamestnaneckého pomeru do neistých vôd podnikania - prečo? Aby som nezoslepačela, aby som rozvíjala svoju kreativitu a slobodu - aby som mohla popri práci mať druhé dieťatko a venovať sa mu a nemať pri tom strach, že ma zamestnávateľ vykopne... tiež riešim, kde sa "upichnhúť", čím začať a podobne - ale verím si 🙂 robím si externe druhú VŠ popri práci a viem, že to dám - do 35ky chcem mať ukončenú druhú VŠ, jedno dieťa v škôlke a druhé v škole a prácu, ktorá ma bude baviť 🙂 pretože v práci trávim najviac času zo života a ja svoj život nepretrpím pod nejakým zakomplexovaným magorom 🙂 Takže odporúčam porozmýšľať čo ťa baví - a ostáva ti už len o tom presvedčiť ostatných okolo seba .- to je totiž podnikanie - presvedčiť svoje okolie o tom, že stojí za to, ti za to, že to robíš zaplatiť 😉 Držím palec... a nečakaj, že niečo dostaneš...sama musíš dať a potom ti bude zaplatené 😉
@petrina82 ja tiez nie. ani jedna babka amnzel podnikatel. od rana do vecera prec. na par hodin do tyzdna opatrovatelka. ale zato mam pracu aj po 3 rokoch materskej
@ludkas31 zas az taky strasny zahul ta materska nie je. aspon pre mna
@kubuliatko no tak mas kludne dietatko, ja sa nestazujem, len synator je stale v pohybe a stale nieco vymysla, takze u mna veru by praca nehrozila 🙂
@amelian Ďakujem za nakopnutie , už mám otvorenú živnosť a vybavenú dotáciu na podnikanie 😉
Wow, tomu sa povie skvelý obrat. Som na teba hrdá a cením si ze si napísala ;)
A veľa stastia samozrejme

@martina_martin ako citam tvoj posledny prispevok napada ma otazka - preco si zakladala temu a co ocakavas od tohto fora?