icon

Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace

dukokatka
17. jan 2014

6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.

lianka2
12. jan 2015

Baby prosim vas o radu. Dcera sa narodila vo februari. V januari som pred tromi rokmi nastupila na md. Do kedy budem mat rodicovsky prispevok? Este v marci dostanem za februar? Ci ked dcera dovrsi tri roky mam ist hned na up alebo do soc.poistovne nahlasit sa ako rodic starajuci sa o dieta do sest rokov? Aby som niekde neprisla neskoro alebo nieco neskoro nenahlasila...

danculik
22. jan 2015

Chcela by som poradiť, či budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti alebo nie?...a či sa do toho započítava aj Rodičovska Dovolenka?...od Decembra 2010 som sa prihlásila na Úrad práce, pretože som ukončila pracovný pomer. V Januári 2011 som zistila však že som tehotná, tak som si začala platiť Dobrovoľne poistenie na maximálnu materskú, len naďalej som bola evidovana ako nezamestnaná, kde som poberala podporu v nemazestnanosti od 01.12.2010 do 31.05.2011. Na Úrade som bola evidovaná do 09.08.2011 , kde 10.8.2011 som nastúpila na materskú. V septembri 2011 sa mi narodil syn, a bola som na materskej 8 mesiacov, potom som presla na Rodičovsku dovolenku, ktorá sa mi ukončila v Septembri 2014. Lenže medzitým som nastúpila do zamestnania ešte počas rodičovskej dovolenky. Začala som pracovať od 01.06.2013 až doteraz pracujem stále. Chcela by som však dať výpoveď...lebo....výpoveď by som chcela dať budúci mesiac....nevieš mi povedať či dostanem podporu z úradu?Viem že musím mať odpracované posledné dva roky...započítava sa do toho aj rodičovská?

mirullka
22. jan 2015

@zalka Ahoj, ohladne môjho problemu som si prekuskala vela info, no aj tak by som sa Ta rada opytala na Tvoj nazor, kedze si fundovana odbornicka 🙂
-TPP mi trva od juna 2007, jul 2009 nastup na PN, 1.porod november 2009, 2.porod /pocas trvania RD/ april 2012
-december 2011 mi zamestnavatel telefonicky oznamil zrusenie mojej prac.pozicie
A teraz by som rada vedela ako nato;
-viem, ze zamestnavatel ma bude tlacit do dohody, no tak nedostanem odstupne /spravne?/ Budem trvat na skonceni vypovedou zo strany zamestnavatela a budem mat tak narok na odstupne aj 2 mesacnu vypovednu dobu /spravne?/ a budu musiet mi ju preplatit, aj ked premna nemaju prac.miesto a budem doma /spravne?/
-mam velmi vela nevycerpanej dovolenky /od roku 2008/ a ak ma zamestnavatel bude tlacit do jej vycerpania, mozem ju cerpat aj pocas vypovednej doby?
-ak mi bude prac. pomer trvat po skonceni RD 2mesacnou vypovednou dobou a tiez cerpanim dovolenky, zmeni sa nejak vyska podpory na urade prace?
-mam trvat radsej na preplateni dovolenky?
Veeelmi pekne dakujem za odpoved. V pripade potreby info doplnim 🙂

zalka
22. jan 2015

@mirullka no to sa mýliš, lebo aj pri dohode môžeš dostať odstupné ...
ak bude napísané skončenie PP asi takto nejako ....
Zamestnanec a zamestnávateľ sa dohodli na skončení PP dohodou podľa § 60 z dôvodov uvedených v § 63 odst.1 písm. b ... a môžeš skončiť takto aj po dvoch dnoch čerpania dovolenky PP, s tým že dostaneš odstupné a preplatia ti zvyšok dovolenky a podpora bude max.
aj tu sa to píše http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069...

mirullka
22. jan 2015

@zalka Este raz dakujem, aj za link. Pomohla si mi. Zelam vsetko dobre 🙂

zalka
22. jan 2015

@mirullka rado sa stalo

nanuska123
23. jan 2015

@zalka prosím ťa vedela by si mi poradiť? som zamestnaná od 1.5. 2012 až do materskej 23.9.2013, teraz som na RD a bolo mi povedané, že ma nemôžu vyhodiť. Boli sme dohodnutí, že mi držia miesto do malého troch rokov...teraz máme nové vedenie a chcú mi dať výpoveď z organizačných dôvodov...teda chcú vyhodiť všetkých zamestnancov a chcú aby tí, čo boli zamestnanci si urobili živnosť a tak naďalej pre nich pracovali....môžu mi to urobiť s tou výpoveďou? a čo potom odstupné? nie je nejaký paragraf na to, aby ma nevyhodili?

zalka
23. jan 2015

@nanuska123 nemôžu viď zákonník práce ...
Zákaz výpovede
§ 64
(1) Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to
c) v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,

(3) Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodov ustanovených
1. v § 63 ods. 1 písm. a) prvom bode,
2. v § 63 ods. 1 písm. a) druhom bode v dobe, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, a v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu,

§ 63
Výpoveď daná zamestnávateľom
(1) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak
a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1. zrušuje alebo
2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

Takže ak pozrieš z ákonník práce, nemôžu ťa vyhodiť len ak by zrušili firmu alebo pobočku. A z toho nič nepíšeš, že sa deje na firme.

nanuska123
23. jan 2015

@zalka nic take sa nedeje,len chcu zrusit zamestnancov a aby robili na zivnost potom

zalka
23. jan 2015

@nanuska123 tak musia počkať do konca tvojej RD .. skôr nemôžu dať výpoved len skončenie PP dohodou a to by si im ty musela podpísať .. že súhlasíš s dohodou ...

nanuska123
23. jan 2015

@zalka lebo mi tvrdia ze x organizacnych dovodov mozu

zalka
23. jan 2015

@nanuska123 ved som ti citovala zákonník práce ... poobzeraj zákony komplet čo som ti prilepila ... a nemôžu

sasena033
23. jan 2015

@zalka ahoj mozem ta poprosit o radu ?
11 .2 mi konci RD som nezamestnana resp zrusila sa firma pocas mojej prvej materskej isla som s Materskej do materskej, viem ze sa mam do tyzdna odkedy mala dovrsi 3 roky zahlasit na urad prace chodi od septembra na cely den do skolky len chcem vediet ci sa da nejak aby som bola na predlzenej neplatenej materskej aj ked nćhodi na cely den do skolky da sa to vobec? dakujem

zalka
23. jan 2015

@sasena033 nie nemôžeš byť na predlženej neplatenej, lebo ti malý chodí do škôlky.
Ako mohla by si ostať ale musela by si si sama platiť odvody do ZP .. mesačne je to 57,68 eur .. do ZP by si nemusela platiť ak by malý chodil na 4 hodiny do škôlky, alebo bol doma.

sasena033
23. jan 2015

@zalka aj som si myslela ze sa neda len ked je doma aj tak dakujem

zalka
23. jan 2015

@sasena033 rado sa stalo

radka2882
28. jan 2015

Poprosim Vas o radu. 25.01.2015 mala dcerka tri roky. Do skolky este nenastupuje. Co mam vsetko vybavit a hlavne kde. Dakujem

marikasch
13. feb 2015

ahoj @zalka..tak je dobojovane, bol to dlhy boj..ale podarilo sa..maximalna podpora v nezamestnanosti je vybavena..dakujem ti pekne za rady..to vybavovanie bolo ako v zlom sne..ani nie zo strany zamestnavatela, ale skor zo strany socialnej poistovne..hlaska, co stala za vsetky drobne, ked som za nimi osobne prisla aby som im vysvetlila, ak nieco nie je jasne bola: "nemyslite si, ze my sme tu vsetci padnutí na hlavu" a dalsia: "nas bude z toho hlava boliet, tolko penazi vyplatit"..a dalsia: a uz svojimi otazkami neotravujte a neobtazujte"..takze dufam, ze som vas pobavila🙂..moja odpoved: ak sa vam nieco nepaci, alebo je podla vas v rozpore so zakonom tak mi to rovno povedzte..je to vsetko na dlhe rozpravanie🙂))..ale podarilo sa..este raz vdaka@zalka..pekny vecer🙂))

zalka
13. feb 2015

@marikasch tak som rada, že sa to podarilo ... a že ich hlava bolí 🙂

kija31
17. feb 2015

Ahojte baby , mozte mi poradit za rok mi konci rodicak,pred nastupom na materskou som pracovala 2 roky mam narok na nezamestnanecky ??? a kedy mam podat vypoved aby som nemusela si odrobit tu 2 mesacnu vypoved ,lebo pracovala som v BA ,ale teraz zijeme na Orave.

veaaa
20. feb 2015

@zalka ahoj,vidim,zesa vyznas,prosim ta akurat dnes je druhy den co cerpam dovolenku,osstatnu som si dala preplatit,nemala som si dat len 1den-cerpanie,chcem podporu co najvyssiu,nakolko som sama s dietatom a hypo na krku? da sa to este opravit?papiere mam doma,neposielala som ich na soc.p

zalka
20. feb 2015

@veaaa nie je to v pohode ak budeš mať plat za 2 dni 110e ... a na SP neposielaš papiere, po skončení PP ideš sa zaevidovať na UP, UP ti dá tak po 3 týždnoch papier a s tým papierom a žiadosťou čo vypíšeš ideš na SP ...

veaaa
20. feb 2015

@zalka so sefkou som sa dohodla,ze cerpat budem 2dni,ostatne si necham preplatit.Poslala mi papiere-zapocet atd. vym zaklad mam 2100,nevies kolki zhruba mi vyjde podpora?

zalka
20. feb 2015

@veaaa maximum ... 800e mesačne

veaaa
20. feb 2015

@zalka nerozratava sa to na tie 2dni,cize na pol a z toho 50%? robis s tym? Dakujem velmi pekne za rady 😉

zalka
20. feb 2015

@veaaa zákonom je stanovená max. suma podpory ...
takže určite nedostaneš podporu 525e na den ... podla platu ...

veaaa
20. feb 2015

@zalka to ano,len chcem vediet ci mi vyjde ta max alebo mam ratat s mensou

zalka
20. feb 2015

@veaaa tvoj plat je 2100e
na max. podporu potrebuješ plat 110e
čo myslíš? výjde alebo nie?

veaaa
20. feb 2015

@zalka aha 😀 dakujem moc

zalka