icon

Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace

dukokatka
17. jan 2014

6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.

eribada
11. mar 2015

@zalka Ahoj ... konečne zistená dovolenka - 21dní a koniec RD 15.03.2015 /nedeľa/ ... tá RD sa ukončí dátumovo normálne že nedeľou? , ako teda vychádza a potom žiadať v pondelok - jeden? deň dovolenky ... 55€ v hrubom /hádam nebude namietať, že tak veľa 55€ ... ďakujem Erika

eribada
11. mar 2015

@zalka ... ešte sa spýtam, pre získanie max. podpory musím apelovať na výpovedi § 63 -- je podstatné podľa ktorého § ? / § 63 / či § 60 dohodou, resp. § 61 je daná výpoveď ... ďakujem, pekný večer Erika

zalka
12. mar 2015

@eribada pre max. podporu stačí čerpať den dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť ..
funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

eribada
12. mar 2015

@zalka ...ahoj, ďakujem krásne za odpoveď... teda stačí mi čerpať 1 deň - 16.03.2015 + ukon PP ... RD mi teda skončí dátumom, dovršenia 6.r.dieťaťa? - nevadí teda že ide o nedeľu-15.03.2015..... a ešte sa spýtam, mám teda 21 dní dovolenky, aký je v tom rozdiel: ak by som čerpala 16.03.2016 - 1 deň dovolenky a zvyšok preplatenie a ukon PP ... resp. 16.03.2015 nástup do práce a aj ukončenie PP / moja hr. mzda pred MD bola 608€ ; hod. mzda na dov.? 2,06€ / hod./ ...je teda z hľadiska získania max podpory výhodnejšie čerpať dovolenku a ukon. PP resp nastup do PP a ukončenie PP ... ďakujem, pekný deň Erika

zalka
12. mar 2015

@eribada prečítaj si ešte raz môj príspevok vyššie ... ináč to vysvetliť neviem prečo je výhodnejšie čerpať den dva dovolenky,
a áno RD končí v nedelu, bezohľadu na to či je nedela ...

eribada
12. mar 2015

@zalka ... Ok jasné, ďakujem za trpezlivosť, teda čerpať dovolenku+ preplaťiť zvyšok ... ďakujem ... /hore som mala na mysli situáciu - 1 deň práce s ukonč.PP a preplatením dov. -- ale už mi je jasné!!!! 🙂 , že čerpať min. 1 deň dov. + zvyšok nechať preplatiť/ ... a ešte sa spýtam, ak sa následne prihlásim na úrad práce - do 8 dní - rysuje sa mi podľa všetkého práca, ak by som ju prijala = musím poberať podporu min. určitú dobu, resp. kedy najskôr môžem prerušiť podporu a zamestnať sa, s možnosťou do dvoch rokov si ju následne v prípade danej nepredvídanej situácie ju vyčerpať ...ďakujem krásne, Erika

zalka
12. mar 2015

@eribada áno môžeš tak urobiť

eribada
12. mar 2015

@zalka ... ďakujem za odpoveď, ešte poprosím, ak sa vieš vyjadriť k druhej časti predošleho príspevku - po registrácii na UP musím poberať podporu v nez. určitú dobu - trebárs 1 mes., resp. môžem požiadať o prerušenie poberania podpory a podpísať PP/PZ...teda som nejako obmedzená, resp. môžem tak učiniť aj na 2-3deň po registr. na UP bez akéhokoľvek krátenia výšky či dĺžky stanovenej poberanej podpory v nezam ...ďakujem krásne, Erika

zalka
12. mar 2015

@eribada nie nemusíš poberať určitú dobu podporu ... stačí pár dní ...

eribada
12. mar 2015

@zalka ...ďakujem krásne za rady a trpezlivosť, pekný večer...Erika

zalka
12. mar 2015

@eribada rado sa stalo

mirullka
13. mar 2015

@gapa Dakujem za vycerpavajucu komplexnu odpoved 🙂

mirullka
13. mar 2015

@zalka Dakujem za odpoved, si sikovna 🙂

minikk
13. mar 2015

@gapa
@zalka baby vy ste tu take šikovne ;) mozem aj ja poprosiť o radu ... Chcem sa len spýtať na jednu vec vsetko chápem okolo zdvihnutí podpory na max... Ale mne zamestnávatel asi neda 1 den dovolenky lebo firmu zobrali iný a sa premenovala .. tak potom zcoho sa ráta podpora? Da mi odstupne a preplat dovolenku .. Na MD som nastúpila 10.5 2013 a bola som zamestnaná 7 rokov ráta sa tam aj to odstupne +dovolenka? Počas MD a Rd som nepracovala.

liliputko
13. mar 2015

@zalka ahoj, prosim o radu.. 🙂 chcela som vediet, ci mam narok na podporu aj po "predlzenej materskej" - 6 rokov - na MD som odchadzala z riadneho zamestnania, RP - skoncil koncom februara, zmluva v praci bola ukoncena par dni potom (ponukli mi miesto, ktore pre mna nie je vyhovujuce - zmenila som trvale bydlisko a je to uz pre mna velmi daleko). O preplateni dovolenky sme sa "nedohodli", takze som si ju docerpala. Uz som sa bola prihlasit na urade prace, ale tam som sa toho vela nedozvedela... Ak som teda spravne pochopila predchadzajuce prispevky, narok na podporu by som mala mat... jej vyska sa pocita len zo zmluvy, ktoru som mala, alebo sa zahrnuju aj prijmy z dohod? (mala som nejake este popri tom).
a zaroven este jedna otazka - kamoska bude riesit podobnu situaciu - jej dieta bude mat 6 r. v lete, zatial ma platnu zmluvu, ale hrozi jej vypoved. keby ju dostala v marci (resp. aprili), sposobi jej to sarapatu kvoli naroku na podporu? je dolezite, z akeho dovodu by bola vypoved? pomohlo by jej, keby sa jej podarilo zohnat si do leta aspon nejaku brigadu na dohodu, ci musi mat zmluvu, aby sa jej to ratalo? (na pokrytie toho obdobia do ukoncenia RP) resp. mohla by ist na podporu hned este pocas RP? snad som sa vyjadrila dost zrozumitelne, je to pre mna riadny chaos tieto veci 🙂 VDAKA za kazdu radu 🙂

gapa
13. mar 2015

@minikk ak ti skončí pp posledným dnom RD s tým, že ti preplatia dovolenku + vyplatia odstupné, tak ti z toho zaplatia len zdravotné poistenie (+úrazové zamestnávatel), tj. do soc.poistovne nebude platiť poistenie v nezam. Ak sa hned zaeviduješ na UP, tak ti vyrátajú podporu z obdobia dva roky pred zaevidovaním a tiež z obdobia dva roky pred nástupom na rodič.dovolenku (nie md!!). A tá vyššia čiastka ti bude vyplácaná (tj. zoberie sa ten výhodnejší variant pre teba).

minikk
14. mar 2015

dakujem za odpoved ..mne konci Rd az 29.5 2016 v apríli 2015 sa somnou vyrovnajú ..tak preto sa pýtam či sa mi bude rátať aj to odstupne a dovolenka ..hm takze nemam co riešiť ..nemam nijakú možnosť si ju teda zvýšiť ..júj škoda ;(( Rd chcem prepísať na manzela a ja brat podporu ..

eribada
20. mar 2015

@zalka ... ahoj, chcela by som poprosiť ešte o radu ... PP som ukončila a zaregistrovala som sa /v stredu/ na UP pričom som ešte nedostala pre soc. poisť. oznámenie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny ... pre ktoré mám ísť 30.03.2015 ... chcem sa spýtať, kedže sa mi rysuje práca, mám nárok na preplatenie dní na podpore od registrácie na UP aj keď som zatiaľ v soc. poisťovni s oznámením / rozhodnutím o registrácii na UP ešte nebola, pričom plánujem požiadať o prerušenie poberania dávok v nezamestnanosti...či je lepšie počkať resp. posúriť registráciu s oznámením z UP v soc. poisť. a až potom sa zamestnať a teda požiadať o prerušenie podpory? ... ďakujem pekne, Erika

zalka
20. mar 2015

@eribada registráciu neposúriš .. a ak si medzitým nájdeš prácu tak si vyžiadaš za tých pár dní podporu ... na to máš právo

kompromis
22. mar 2015

Ahojte baby.potrebujem radu .alebo teda nejake to info.Takze bola som zametsnana na dobu neurcitu od datumu 11.6.2007.potom som isla na matersku -rodicovsku dovolenku a potom mi nadvezovala dalsia materska a rodicovska dovolenka.stale som bola zamestnana.Rodicovska dovolenka mi skoncila 10.2.2015 a od 11.2.2015 som cerpala dovolenku do 9.3.2015 a v ten den som aj ukoncila pracovny pomer dohodou.mam narok na podporu , na aku vysku budem mat narok ?dakujem velmi by ste mi pomohli.

zalka
22. mar 2015

@kompromis urobila si hlúposť ... a budeš mať rátanú podporu ako 50% z platu od 11.2. do 9.3. ...
zrátaj si hrubé mzdy za február a marec .. a vydel 27 dnami .. čo si bola po RD zamestnancom .. výjde ti DVZ a z toho 50% je podpora na den

kompromis
22. mar 2015

@zalka no to som si aj myslela,no mne nepreplacaju dolenku preto som si ju vybrala

zalka
22. mar 2015

@kompromis zo zákona dovolenku preplatiť musia ... škoda keby si bola skončila PP 28.2. a zvyšok by preplatili tak by bola podpora vyššia

kompromis
22. mar 2015

@zalka som z toho hotova,uz sa to neda ziadno zvysit ?

zalka
22. mar 2015

@kompromis nie ... leda by ti s čerpanou dovolenkou vyplatili aj odstupné v marci ... ale to neviem či by bola max. podpora ... možno len zvýšená

kompromis
22. mar 2015

@zalka no odstupne nedostanem.dakujem za radu

zalka
22. mar 2015

@kompromis no naozaj škoda, že si sa ináč nedohodla zo zamestnávateľom

sjuzan77
23. mar 2015

@zalka zelam pekny den. Pred casom som pytala radu ohladom ukoncenia rd a vypovede, kedze uz so mnou nerataju. Dcerka bude mat 3 roky 9.4., to je den ukoncenia RD, podla tvojho odporucania som si pytala na 10.4. dovolenku, zaroven ukoncenie pracovneho pomeru a vyplatenie zvysnej dovolenky. Zamestnavatel mi ochotne vyhovel, avsak mi povedal, ze mi to vyplati az v maji, na dalsi vyplatny termin. Nevyznam sa v tychto veciach, preto sa chcem este opytat, ci to neovplyvni vysku podpory, pripadne, ci moje odvody musi nahlasit hned pri skonceni pracovneho pomeru? Dakujem

zalka
23. mar 2015

@sjuzan77 ved aj keď si robila tak výplatu za apríl si dostala v máji ... neboj nijako to nič neovplyvní ...

votypkova
24. mar 2015

Ahojte, môžem poprosiť o radu?Bola som zamestnaná od 8.11.2010 a 28.03.2012 som nastúpila na MD. 01.05.2015 mi končí RD ale teraz som sa dozvedela, že zamestnávateľ končí a od 01.04.2015 ide dávať výpovede. Ako to teraz bude so mnou. Mám 29 dní dovolenky. Na čo mám nárok a dá sa niečo urobiť aby som mala nárok na podporu po ukončení RD?