icon

Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace

dukokatka
17. jan 2014

6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.

dadka28
24. mar 2015

@zalka ahoj ..ak by si mala cas poradit...
znamy pracoval 10rokov v Cechach,zmluva na dobu neurcitu..chcem sa ta opytat,nevies nam poradit,ci bude mat narok na nej.podporu z UP respektive zo socialky?kedze v cz platil odvody..nevieme ako to chodi...dakujem krasne

zalka
24. mar 2015

@dadka28 ak požiada v čr tak určite,
ak požiada na svk .. tak to je otázne.

dadka28
24. mar 2015

@zalka praveze nechce ziadat v cz...vedela by si ma troska uviest do obrazu...no ak tomu porozumiem 😉
v com by mohol byt problem

zalka
24. mar 2015

@dadka28 má známy rodinu na slovensku? má ženu, deti, nehnuteľnosť, hypotéku ... ak áno tak mu dajú aj na svk podporu ... lebo tu má stredisko záujmov
ak je slobodný ... tak mu na svk podporu nedajú ...

ale ak sa na svk zamestná a po pár dnoch skončí .. tak mu dajú podporu na svk .. vypočítanú z platu čo zarobil na svk ... len musí dať potvrdenie o tom, že pracoval v zahraničí .. je to dáky formulár zo SP nepoviem ti číslo lebo neviem už

dadka28
24. mar 2015

@zalka dakujem krasne...ano je slobodny,bezdetny..fuuha cize ziadna slava... 😒
a nebolo nedavno,no sice neviem kolko tomu je,ale sudim podla kamarata co pracoval v Angl...dostal podporu bezproblemov...sa zmenili zakony...viem tie zakony sa vkuse menia,nie je sa co cudovat...

dadka28
24. mar 2015

@zalka este sa opytam...je uplne jedno ak sa zamestna tu na sk...ci je zmluva na dobu urcitu,ci neurcitu,ci dohoda..?

zalka
24. mar 2015

@dadka28 no bajočko 2-3 roky do zadu, toto riešil môj známy a jeho kamarát .. spolu robili v zahraniči spolu prišli na svk .. a známy dostal podporu ( bol ženatý, mal dieťa, hypotéku, nehnuteľnosť ) a jeho kamarát nedostal nič ( bol slobodný ) ... a zákony sa menia .. teraz je to oveľa prísnejšie,
pred rokom sa vrátil sused z írska ,... požiadal tu o podporu ... slobodný, síce s podielom na nehnuteľnosti .. ale ani cent nedostal ...
no je jedno ako bude pracovať ... len ide o to, aby bol poistení aj s poistením v nezamestnanosti.

dadka28
24. mar 2015

@zalka vdaka za ultra rychle odpovede 🙂 🙂 ako stale si mi pomohla,dakujem

zalka
24. mar 2015

@dadka28 rado sa stalo

votypkova
24. mar 2015

@zalka Ahoj, môžem poprosiť o radu?Bola som zamestnaná od 8.11.2010 a 28.03.2012 som nastúpila na MD. 01.05.2015 mi končí RD ale teraz som sa dozvedela, že zamestnávateľ končí a od 01.04.2015 ide dávať výpovede. Ako to teraz bude so mnou. Mám 29 dní dovolenky. Na čo mám nárok a dá sa niečo urobiť aby som mala nárok na podporu po ukončení RD? Pýtam sa ak mám nejaké možnosti aby som niečo nepokazila.

zalka
24. mar 2015

@votypkova dohodni sa zo zamestnávateľom, že skončíš PP dohodou teraz k 31.3. ale nech ti ukončí RD k 29.3. a 30 a 31.3. čerpaj dovolenku ... a zvyšok dovolenky si daj preplatiť

votypkova
24. mar 2015

@zalka prepáčte ale to musím ísť RD ukončiť na UPSVAR nie? A potom vlastne od 01.04. sa mám prihlásiť na úrad práce?

votypkova
24. mar 2015

@zalka o čo prídem ak by mi zamestnávateľ nevyšiel v ústrety a nebude to tak chcieť urobiť?

zalka
24. mar 2015

@votypkova nie na UP nič nerušíš ... RP budeš dostávať dalej a ked ti skončí RP na UP tak až potom sa tam zaeviduješ.
ak ti zamestnávateľ nevýjde v ústrety .. a ty si počas RD nikde nepracovala alebo neplatila si DNP .. tak prídeš o 800 eurovú podporu

votypkova
24. mar 2015

@zalka mam v tom zmetok. Ak to dobre chapem ja sa nemam nikde odhlasovat ani prihlasovat iba poziadat u zamestnavatela nech mi ukonci RD. To sa ale nestane ze mi ju vlastne zrusi on na Up?

zalka
24. mar 2015

@votypkova RD = rodičovská dovolenka tú čerpeš u zamestnávateľa
RP = rodičovský príspevok ... ten ti vypláca UP .. do veku 3 rokov dieťaťa bezohľadu na to či robíš, nerobíš, tancuješ abo čo ja viem čo ....

a ak sa vrátiš na tri dni do zamestnania ... abo dva dni tak sa treba odhlásiť zo SP z dôchodkového poistenia štátu lebo máš mzdu ... ale po skončení PP sa tam zase na SP na dôchodkové poistenie nahlás

votypkova
24. mar 2015

@zalka dakujem pekne za radu.

zalka
24. mar 2015

@votypkova rado sa stalo

votypkova
24. mar 2015

@zalka este ak mozem je tam nejaka podmienka podla akeho § a pismena musi byt vypoved?

zalka
24. mar 2015

@votypkova
§60 dohoda o skončení PP s dôvodov uvedených v § 63 odst.1. písm. b) ...
ak bude také skončenie PP tak máš nárok aj na odstupné

ask
24. mar 2015

@zalka vy ste jedna uzasna zena🙂 Vase rady su na nezaplatenie.🙂

votypkova
24. mar 2015

@zalka ale nebude vadit ak by mi to nedal dohodou ale iba na zaklade § 63 ?

zalka
24. mar 2015

@votypkova hm... no budeš mať výpovednú dobu ... dva tri mesiace ... počas RD robiť nebudeš .. nebude plat, nebude VZ ... nebude max. podpora ... napr.

votypkova
25. mar 2015

@zalka Ahoj, všetko som si dneska obvolala, výpoved mi dajú dohodou len nejako nechcú preplatiť zvyšnú dovolenku. Má aj to vplyv potom ked sa pôjdem zaevidovať alebo to nevadí? Viem že mám na to nárok ale neviem ako to budú riešiť. V každom prípade výpoved bude dohodou a dva dni dovolenky si teraz vyčerpám.
Ešte ak mi viete poradiť pravdepodobne budem pracovať na dohodu o vykonaní práce. To by sa mi potom podpora krátila alebo by som nemala žiadnu?

zalka
25. mar 2015

@votypkova ak nepreplatia zvyšnú dovolenku tak podporu budeš mať rátanú len z čerpanej dovolenky,
preplatená dovolenka k čerpanej navyšuje mzdu a tým aj podporu

votypkova
25. mar 2015

@zalka Však ja dúfam že preplatia, ved sú povinný ju preplatiť ked mi tam ostane 27 dní.

zalka
25. mar 2015

@votypkova ved to sú povinný ... len im to treba pripomenúť, a možno aj to, že nevyplatenie mzdy alebo časti mzdy ak ma firma peniaze na účte je trestným činom ...

ani79
27. mar 2015

Caute baby,
potrebovala by som poradit. 14.aprila bude mat mala 3 roky, cize mi konci RD, do povodneho zamestnania sa z dovodu odstahovania atd. neviem vratit, pravdepodobne prac. pomer ukoncim dohodou s tym, ze mam okolo 30dni dovolenky. ako postupovat, aby som neprisla o nejake peniaze (podpora v nezamestnanosti...
Dakujem

lianka2
28. mar 2015

@zalka nevies mi poradit prosim? Asi si mi ty raz odpov edala ze pri predlzenej platenej rd moze ist dieta do skolky na cely den. Chcem sa spytat ci matka moze v tom case brigadovat alebo pracovatna polovicny alebo aj plne prac.pomer. nebol by to problem ak by to zdrav.stav dietatadovoloval aby matka aj pracovala?

zalka
28. mar 2015

@lianka2 nie nie je to problém ... platia tie isté pravidlá ako pri RD do 3 rokov dieťaťa