Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace
6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.
@gapa
@zalka Ahojte mám jednu otázočku, som na RD na predlzenej...zistila som ze som tehotna. So zamestnávatelom sme riesili vypoved. Chcem sa opytat, ci mi može dať vypoved ked som tehotna? doklad este o tom nemam, ale to si myslim, ze by problem nebol. no len ja by som brala, keby sme sa dohodli o zruseni pracovneho pomeru. je to mozne v case tehotnosti? dakujem
@fnukkacikk ak čerpáš RD (nie neplatené volno) a podpíšeš dohodu o ukončení prac.pomeru, tak je platná (či si pn, tehotná ..., lebo je to dohoda). Ak dostaneš výpoved z nadbytočnosti, nie že sa organizácia ruší alebo premistnuje (je to každé iný § a ods. ZP) a potom sa staneš tehotná (tj. oznámiš to písomne s potvrdením od lekára až po doručení výpovede), tak je výpoved platná, ale výpovedná doba sa vlastne predlžuje o ochrannú dobu (dobu tehotenstva, md a rd), tj. pracovný pomer končí až posledným dnom RD, ak ich budeš čerpať nepretržite (tj. nebudeš čerpať ani 1den riadnej dovolenky). Ak by skončíl prac.pomer počas RD, tak by si nárok na materské nemala!!! pozor na to, aj ked si tehotná v čase ukončenia prac.pomeru. Ak by si pred ukončením prac.pomeru čerpala aspon 1den riadnu dovolenku, tak by sa ti obnovilo nem.poistenie zamestnanca, ktoré je v čase RD prerušené=akoby zaniklo, tak ti nárok na materské vznikne, ale tiež to má a môže mať svoje úskalia.
@gapa Ja som pokracovala na platenu RD, lebo dcera ma celiakiu...ja by som tu vypoved praveze chcela, pretoze pracujem na živnosť popri rodičaku a to počas MD nemožem. takže by mi pocas materskej jednak praca unikla a na druhej strane by som ju asi podla zakona ani nemohla vykonavat. chcela by som aby sme ukoncili pracovny pomer so zamestnávatelom, zrusila by som aj zivnost a zamestnala by som len na dohodu u tejrasieho zamestnávatela.. a pokial by sa mi dalo pocas starania sa o babatko, tak by som aj pracovala...a este ohladom toho zamestnávatela, on mi uz nema ponuknut miesto, pretoze tu zrusil prevadzku a funguje len v inom meste...
@fnukkacikk v takom prípade výpoved môžeš dostať predpokladám aj počas RD (no skúsenost mám takú, že počkajú po ukončení ochrannej doby). A kto ti povedal, že počas poberania materského nemôžeš pracovať na živnost??? to je hlúposť. Ak by si poberala materské zo zamestnania, tak nemôžeš mať vym.základ za prácu v tomto zamestnaní za obdobie poberania, inak by si o materské prišla. Ale pracovať na dohodu alebo na živnsot môžeš aj počas poberania materského.
@gapa nikto mi to nepovedal len som si to tak myslela a pokoj na dusi aby som nemala nejake presvihnute limity.aby som nemusela platit pri podani danoveho priznania nic.je to praca z domu a teraz mo vyhovuje taka praca. Mozno keby som mala viac informacii ohladom zivnosti kolko nesmiem prekrocit aby som neplatila odvpdy.do prijmu sa rata aj materska?
@fnukkacikk do príjmu sa neráta MD, a zo živnosti ak nechceš platiť odvody do SP nesmieš prekročiť sumu pre rok 2013 platila suma 4830 eur ... tento rok bude vyššia suma ale ešte ti ju neviem napísať.
A ako píše @gapa pracovať na živnosť môžeš počas MD, aj faktúrovať nič tomu nebráni.
@fnukkacikk myslím, zdravotné ale bude treba platiť, to si over.
@zalka
@gapa Tak potom super, ja som mala za minuly rok prijem so zivnosti len 1670e 🙂 nemusela som podavať ani danove priznanie, len kvoli tomu, že ho potrebujem na UPsVar kvoli prispevku k diete. tento rok si myslim, že ten prijem bude viac, ale tuto sumu by som teda nemala prekrocit. tak to by bolo potom super, ak by som teda mohla mat stale zivnost, ziadne odvody....zdravotnu si neplatim ani teraz, ze ked som na rodicaku, tak ju neplatim, ale to by som si isla overit. ale myslim, že aj tam su nejaké limity, kedy ju budem platit a kedy nie, ci?
@fnukkacikk Ano čo sa týka ZP tak tam je ten limit nižší bajočko 2918 eur ročne ... ale neni to presná suma. Uvidíš či ti dôjde liebes brief zo ZP v auguste.
@zalka No ved kvoli tomuto sa obavam, nieže mi budu chodit take krásne oznámenia
@fnukkacikk no to patrí k podnikaniu ... 🙂
@zalka ahoj chcem sa ta opýtat 23.3 mal malý 6 rokov , som tehotná na UP som sa nemohla nahlásit, len som bola v ZP ale chcem sa opýtat ja som bola na soc. poist., dat odhlášku z dochodkového lebo malý mal 6 rokov ale nenapadlo ma že som na PN mala som dat odhlášku či nie? Som aj DNP poistená a som na PN od 28.1.
@zalka Tak keby som si dala pozor na limity, tak mozno by mi take listy nechodili 🙂
@fnukkacikk ved si stále v limite 🙂
@zalka za minuly rok ano, ale tento rok neviem, uz je to lepsie, do teraz mam prijem 900e...
@fnukkacikk prosím ťa .... za tento rok ti príde liebes brief v roku 2015 tak to nerieš teraz a radšej kus zarobiť a zaplatiť pár eur do ZP ako nezarobiť kvôli tomu , kamarátka platila odvody do ZP pri živnosti na RD cca 11,90 eur mesačne čo neni tak veľa ... myslím.
Ahojte, 3.4.14 mi konci rodicovska dovolenka, zamestnanie nemam, chcem sa spytat do kolko dni po skonceni rodicovskej sa mam hlasit na urade prace? dakujem
dakujem krasne zalka 🙂
ahojte maminky,
RD mi končí 28.6.2014, zamestnavateľ mi oznamil, ze z organizac.dovodov nema pre mna pracu a navrhuje ukoncit PP dna 28.6. (=RD)+ odstupne. Kvoli obnove nemoc. poist. sa s nim chcem dohodnut na ukonceni 30.6.(pondelok) cerpanim dovolenky 1 deň , vzniknutej pocas materskej dovolenky zo zakona (zvysok preplatia). Nemocenske teda zamestnavatel zaplati aj za nedelu 29.6.?
Od 1.7. planujem ist na UP na podporu v nezamestnanosti na 6 mesiacov, cim si ciastocne vyriesim problem so skolkou. naviac sa snazime a 2.dieťatko :O. co ak zistim,ze som tehotna este pocas trvania PP do 28.6.2014?mam trvat na pokracovani PP aby som mala narok na materske? alebo mam ukoncit PP a zaevidovat sa na UP? ak by som otehotnela az pri poberani podpory v nezamestn., mala by som po porode narok na materske alebo len na rodic.prispevok. kedy sa treba prihlasit a odhlasit z dôchod.poistenia II.pilier? dakujem pekne za radu.
@adorable00
výhodnejšie je skončiť 30.6. kvôli max podpore. ak skončíš ako navrhuje zamestnávateľ, tak podporu dostaneš z platu pred MD ...
ak otehotnieš do skončenia PP tak by som nekončila PP, ostala by som zamestnaná, vyhodiť ťa nebude môcť ..
ak otehotnieš po skončení PP , tak nárok na MD mať nebudeš ... jedine ak by si si platila DNP .. ale to by si musela platiť .. a nemala by si platenú PN ... ( aj to len v prípade, že ti skončí PP 30.6)... alebo by si sa prihlásila na DNP z minima pred nástupom na MD ... a MD by bola minimálna
alebo by si si našla zamestnanie ... ak by trvalo viac ako 90 dní MD by bola rátaná z nového zamestnania, ak menej tak MD by bola z minima ... ( ale nárok na MD by si nemala ak by ti skončil PP 28.6. bez obnovenia poistenia , v takom prípade by si potrebovala 270 dní poistenia aby vznikol nárok na MD)
@zalka Dakujem pekne 🙂 necakala som odpoved tak rychlo :O
t.j. musim trvat na ukončení PP 30.6. (kvoli nemoc. poisteniu)
nerozumiem však celkom prvej vete - preco by vysku max. podpory mal ovplyvnit jeden den cerpania dovolenky po ukončeni rodicovskej?
pri poberani podpory na UP -som poistenec statu na ZP. ako je to s dochodkovym poistenim? treba sa odhlasit z Doch.poistenia pri dovrseni veku 3.roky dieťaťa?
dakujem pekne.
@adorable00 lebo to funguje takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
a z SP z dôchodkového sa odhlásiš k 28.6. lebo 29.6. už budeš mať mzdu ( teda od toho dátumu)
@adorable00 znovu sa na SP prihlás hneď po ukončení prac. pomeru - ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku, štát bude za teba platiť dôch. poistenie
@zalka hm, precitala som si, co hovori zakon a je tam toto ustanovenie, ktore sa ma tyka:
...Ak v rozhodujúcom období je len obdobie poistenia v nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, denný vymeriavací základ sa zisťuje z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
t.j. zaklad pre vypocet podpory by mal byt z obdobia 2 roky dozadu...
ale tym, ze budem cerpat 1 den dovolenky PO nastupe z rodicovskej, skumat sa bude len zaklad z tohto dna?..asi to je takto, vsak?

@gapa dakujem krasne 🙂