icon

Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace

dukokatka
17. jan 2014

6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.

adorable00
10. apr 2014

@evita68 a mozem byt doma s dieťaťkom a brať aj podporu v nezamestnanosti a zaroveň byt evidovana v SP z dovodu doch. poistenia?

evita68
10. apr 2014

@adorable00 áno, môžeš.. do 6. rokov dieťaťa platí štát za teba dôchodkové... neplatí iba vtedy, keď tebe vznikne povinnosť platiť toto poistenie... napr. to je za tie dni, čo budeš mať ukončenie PP a mať za tieto dni mzdu..

adorable00
10. apr 2014

@evita68 DAKUJEM za odpoved, sice som tie zakony luskala ale toto mi nebolo zrejme. prislo mi divne, ze budem mat podporu statu a ked sa prihlasim na dochodkove, tak aj to... ale vlastne to ma logiku, byt nezamestnana nie je moja volba, chcela som nastupit do prace...

evita68
10. apr 2014

@adorable00 a hlavné je to, že počas podpory ti nevzniká povinnosť platiť dôch. poistenie, takže ho platí štát za teba..

zalka
10. apr 2014

@adorable00 áno presne tak

adorable00
11. apr 2014

dakujem za radu, ste zlate 🙂 ... este mi napada jedna prakticka vec a sice, ze musim nastupit pred skoncenim rodic.dovolenky, co mi vychadza cez vikend. musim zamestnavatelovi oznamit (zo zakona), ze nastupim do prace uz v piatok 27.6. (rodicovska konci 28.6.-sobota) a budem si do pondelka 30.6.vratane cerpat riadnu dovolenku (t.j. v dlzke 2 dni - piatok a pondelok). inak by som mala prerusene nemoc.poistenie (nedela 29.6.) a naviac mohol by mi dat rovno len vypoved k 28.6. aj so zakonnymi nasledkami.
naviac, pracovala som pre nich 2 roky na dohodu za cca 1/3 prijmu (na par hodin v tyzdni) 10.5.2011 - 30.4.2013), pravidel.mesac.prijem, t.j. je lepsie mat tie 2 dni riadnej dovolenky aby sa mi pocital priemer na DVZ pre podporu z dovolenkoveho priemeru riadneho PP (a nie z priemeru z dohody)...je to tak?

apropo, PODPORA - ak mi da vypoved z organizac.dovodov par.63 Z.prace ale zaroven DOHODOU k urcitemu dnu (30.6.) POTOM sposob ukoncenia PP uz nema podla noveho vplyv na narok na davku v podpore v nezamestnanosti? (kedysi to tak bolo ale docitala som sa, ze sa posudzuje uz len doba platenia poistneho v nezamest.-co pocas rodicovskej dovolenky splnam. uf...je toho dost, aby sa clovek vyhol neprijemnostiam pripadnym...

gapa
11. apr 2014

@adorable00 ak ti končí RD v sobotu 28.6., tak ti ukončia prerušenie sobotou a v nedelu 29.6. už bude trvať nem.poistenie/dôch.+poistenie v nezam. a ak si budeš čerpať dovolenku u teba v tomto prípade asi lepšie 1den?? aby to bolo v tom istom mesiaci, kedže odstupné a zostatok dovolenky sa vyplatí v poslednej výplate, tak vymeriavací základ za ten 1prac.den čerpania dovolenky+predpokladám preplatený zvyšok dovolenky+odstupné sa rozpočíta na kalendárne dni po ukončení RD, tj. na nedelu až pondelok=2dni. Ak by si skočnila RD štvrtokm 26.6., tak ten vym.základ za piatok+pondelok sa rozráta na 4dni (piatok až pondelok 27-30.6.).
Ale pozor!!!!!k ak budeš čerpať dovolenku, tak podpora sa ti nevyráta z tých 4och, či 2dní!!!!!! ale tak, že sa zrátajú vym.základy pre poistenie v nezam. v období 2roky pred zaevidovaním na úrade práce!!!!, tj. ak sa zaeviduješ od 1.7.2014, tak z obdobia 1.7.2012-30.6.2014, tj. zrátajú sa dni, kedy ti trvala dohoda (aj keby to bolo bez príjmu, tj. odkedy ťa prihlásili, dokedy ťa odhlásili) + dni trvania zamestnania, tie 4kal.dni alebo 2kal. dni, zrátajú sa vym.základy za to obdobie, tj. dohoda+vym.základ za tie 4 či 2dni (tie 4by boli asi výhodnejšie ak sa to rozráta na 1den) A súčet vym.základov sa vydelí počtom kal. dní, tj. podla konkrétnych údajov si to skús vyrátať. Maximálny vym.základ na 1den v júni je predpokaldá 4025:30=134,16, na 4dni 536,67, tj. ak by si mala mzdu aspon tolko + vym.základ z dohody a vydeliť počtom kal. dni 4 z prac.pomeru + dohody.
Ak skončí prac.pomer posledným dnom RD, tak sa vyráta podpora dvomi spôsobmi, 2roky pred RD a ak tam maš len dni RD v tých 2rokoch + tú dohodu (tj. žiadnu pn, dobrov.poistenie), tak aj z obdobia dva roky pred nástupom na RD a to vyššie sa použije.

adorable00
11. apr 2014

@gapa uf, tak dohoda mi trvala v obdobi od 1.7.2012 do 30.6.2014 spolu 304 kalend. dni (dohoda bola od 10.5.2011 do 30.4.2013). spocitam mesacne prijmy v tomto obdobi a vydelim poctom dni 304=1.vymeriavaci zaklad
Potom spocitam priemer pre dovolenku z poslednej vyplatnej pasky pred materskou (ak nastupim 27.6, do 30.6.-ukoncim PP) a vynasobim 2dnami + pripocitam sumu preplatenia zvysku dovolenky a cele odstupne = mzda za jun 2014. toto nasledne vydelim 4mi (dnami 27.-30.6-trvanie prac.pomeru po RD) = 2.vymeriavaci zaklad
spocitam vymeriavacie zaklady... je to takto spravne?
dakujem pekne

love232
11. apr 2014

Ahoj aj ja by som chcela poradit...v juni mi konci rodicovsky...bola som zamestnana a poberala som pol roka matersku...ale na co sa chcem spitat citam tu ze si uplatnuju niektore dovolenku...ako to je ? Ja som robila u sukromnika este stale mam u neho zmluvu..mozem si za tie 3 roky materskej uplatnit dovolenku a kto mi to plati? Socialka alebo on? Alebo si mozem uplatnit dovolenku len za to obdobie co som tam bola v robote (vtedy som dovolenku nevyuzila)...Dakujem

adorable00
11. apr 2014

@adorable00 ale podla par. 108 ods.5 sa na nizsi vymeriav.zaklad z dohody neprihliada ak je ten z prac. pomeru pred materskou vyssi ... hm, nemam v tom jasno :(

gapa
11. apr 2014

@adorable00 bez súm sa nedá, ten dovolenk.priemer neviem, to sa ráta inak za každý kalend. štvrťrok. Z dohody sa odvádza poistné od 1.1.2013 myslím (do 31.12.2012 sa neplatilo, jt. nemáš odvody).
Na stránkach soc.poistovne je taký prípad a je tam písané, že na dohodu sa neprihliada, ak je v obdbí dva roky pred zaevidovaním len obdobie Rd (teda nie aj obdobie čerpania riadnej dovolenky).
Dcera býv.kolegyne končila takto pp, mala dohodu počas RD, potom čerpala pár dní dovolenky a rátali jej to z dohody+tých pár dní dovolenky, tj. je to tak, ako je písané v poradni soc.poistovne (v zákone to možno je inak, nepozerala som, aj ked to ti pomôže len ak sa chceš súdiť predpokladám, oni podla výkladu pôjdu).

gapa
11. apr 2014

@love232
tu je tá odpoved a vid úplne dole!! (ak tam nemôže zasahovať MD, tak určite nie ani čerpanie riadnej dovolenky, ani pn, očr, tj. len a len rodičovská dovolenka)
je to na stránkach soc.poistovne, v poradni, ak si dáte filter nezamestnaní
zdroj: http://www.socpoist.sk/2127-menu/55419s?prm2=56...

Rodičovská dovolenka, práca na dohodu a dávka v nezamestnanosti

13.01.2014 | Poistenie v nezamestnanosti | Matka, Nezamestnaný
V minulosti boli mamičky, ktoré si privyrábali počas rodičovskej dovolenky na dohodu a po rodičovskej dostali od svojho zamestnávateľa výpoveď, veľmi nemilo prekvapené výškou dávky v nezamestnanosti, ktorá sa im vypočítala len z dohody. Je pravda, že od januára 2014 boli v tomto smere pre matky nastavené priaznivejšie podmienky a dávka v nezamestnanosti sa im posudzuje z vyššieho vymeriavacieho základu (napríklad zo mzdy pred nástupom na materskú dovolenku) a nie povedzme z dohody, ktorú mali iba na "prilepšenie?"

Áno, je to pravda. Novela zákona o sociálnom poistení od 01.01.2014 zaviedla v súvislosti s dávkou v nezamestnanosti vyššiu ochranu osôb, ktoré po rodičovskej dovolenke ukončia pracovný pomer, zaevidujú sa na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a požiadajú o dávku v nezamestnanosti. Týka sa to tých osôb, ktoré počas rodičovskej dovolenky pracovali na dohodu. Kým do 31.12.2013 sa pri výpočte dávky v nezamestnanosti bral do úvahy vymeriavací základ dosiahnutý počas rodičovskej dovolenky, po novom sa už naň pri určení denného vymeriavacieho základu na určenie sumy dávky v nezamestnanosti nebude prihliadať, ak bude nižší ako denný vymeriavací základ určený z obdobia zamestnania pred nástupom na rodičovskú dovolenku.

V praxi to znamená, že ak bude osoba po rodičovskej dovolenke zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce po 31. decembri 2013 a požiada o dávku v nezamestnanosti, Sociálna poisťovňa bude porovnávať, aká výška dávky v nezamestnanosti by bola určená z vymeriavacích základov dosahovaných z dohody v období počas rodičovskej dovolenky, a aká výška dávky v nezamestnanosti by bola určená z obdobia pred nástupom na rodičovskú dovolenku. Dávka v nezamestnanosti bude následne vypočítaná z vyššieho denného vymeriavacieho základu .

Upozorňujeme však, že vyššie uvedené platí len v prípade, ak v rozhodujúcom období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bude len obdobie prerušenia poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a vymeriavací základ bude dosiahnutý na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom. Do rozhodujúceho obdobia dvoch rokov teda nesmie zasahovať ani materská dovolenka.

Vaša Sociálna poisťovňa
Dokument bol revidovaný: 13.01.2014
TLAČIŤPOSLAŤ LINKU

Copyright © Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8 a 10, 813 63 Bratislava 1
Správca obsahu

adorable00
11. apr 2014

@gapa ano,budu to pocitat ako si uviedla prispevok soc.poistovne t.j. ratali by mi nizsi zaklad ... teraz uz ma zaujima len jedna vec - co s prerusenim nemoc.poistenia.. ak nenastupim do prace ani na jeden den (cerpanie dovolenky al. praca) tak mi ZANIKNE nemoc.poistenie definitivne a ak by som napr. bola tehotna ale 1 mesiac tak by sa na mna nevztahovala ochranna lehota 8 mesiacov od skoncenia PP pre materske. snazime sa o 2.dieťaťko totiž...:0
predpokladam, ze pri poberani davky v nezamestnanosti som len ZDRAVOTNe poistena. nie nemocensky ani dochodkovo (dochodkove poriesim prihlaskou ako matka starajuca sa o dietatko do 6 rokov- budem s nim doma pocas podpory) ale co s nemocenskym?

gapa
13. apr 2014

@adorable00 je to tak ako myslíš, nie si nem.poistená a ak by si skončila prac.pomer poslendým dnom rd a bola už tehotná, tak bez novoho nem.poistenia pred nástupom na md by ti nárok na materské nevznikol. to je ťažká rada.

love232
15. apr 2014

@gapa dakujem velmi pekne a ja ako 22rocna mam narok na podporu? Pred materskou som bola zamestnana na zmluvu a poberala som aj polroka md

zalka
15. apr 2014

@love232 ak máš 730 dní poistenia tak nárok na podporu máš ... aj ked máš len 22r

love232
15. apr 2014

@zalka fu tak to nemam ..teda neviem o tom ze som si nieco taka platila

zalka
15. apr 2014

@love232 samozrejme že máš, kedže si bola zamestnaná, a máš stále zmluvu a si na RD ... tak máš dni poistenia lebo RD sa ti tam ráta ...

cloviecik777
24. apr 2014

Mamicky poradte mi 18.8.2014 sa mi konci materska maly bude mat tri rocky v oktobry a v praci som skoncila...dali mi vypoved takze som tam pracovala od septembra 2009 do konca roka 2013...na ake urady mam behnut ak si do tedy pracu nenajdem a to mi staci zaciatkom septembra behnut ciii..Dakujem za radu

simisi
24. apr 2014

@cloviecik777 vypoved si dostala v decemri 2013?Ak ano,tak by si mala mat narok na podporu,ale musis to stihnt do 12 mesiacov od ukoncenia PP

cloviecik777
24. apr 2014

@simisi
Ano dostala som vypoved 31,12 ,2013...A to staci behnut na urad prace ci aj inde?

cloviecik777
24. apr 2014

@cloviecik777
Aaa ja sa moc tomu nerozumiem ale ked tam pridem na urad co im mam povedat ze som prisla po materskejna podporu kedze fom predtim pracovala...

evita68
24. apr 2014

@cloviecik777 no normálne sa tam pôjdeš zaevidovať..

simisi
24. apr 2014

@cloviecik777 zaevidujes sa a oni ti daju papier, ktory ti vyplni byvaly zamestnavatel a ten odnesies na Socialnu poistovnu 🙂

cloviecik777
24. apr 2014

Oki prepacte ja som take motovidlo...dakujem.

cloviecik777
24. apr 2014

Dakujem.vam velmi pekne

zalka
24. apr 2014

@cloviecik777 ináč nie celkom chápem ... ako ti končí MD v auguste a dieťa má v oktobri 3 roky.
MD vyplácajú 34 t na začiatku , a potom je RD ... to vypláca UP. Ako je to u teba.

cloviecik777
25. apr 2014

Ja mam v popieroch od socialnej poistovne ze konci matetska 18,8.2014....ale pozriem este raz tie papiere

cloviecik777
25. apr 2014

@cloviecik777
Jaaa som do prace chodila len dva nesiace necele...potom som bola na marodke a nakoniec som bola na rizikovom..
Par krat v nemocnici tak mozno zato to vychadza tak

zalka
25. apr 2014

@cloviecik777 nechápem čo to pletieš ... máš pár mesačné dieťa? a máš aj druhé dieťa staršie?
lebo materská sa dostáva 6t pred pôrodom a 28t po pôrode, a to vypláca SP,
potom sa už dostáva do 3 rokov dieťaťa rodičovský príspevok ...

ujasni pojmy a vysvetli ... aby sa ti dalo poradiť ...

a píšeš že si pracovala od 2009 do konca roka 2013 .. píšeš o PN ... píšeš o nemocnici .. nepíšeš dátumy. A tiež nepíšeš prečo ťa prepustili? Si podpísala dohodu o skončení PP, alebo ti skončil PP uplynutím doby určitej?