icon

Koniec rodičovskej dovolenky. Čo a kde nahlásiť?

kollarovav
2. jún 2013

Chcem sa spýtat,ako je to ked poberam rodičovský príspevok a už mi končí,malý bude mat 3 roky...Kde treba ist,kedy?dakujem maminky 🙂

xixi7
3. feb 2015

Veľká vďaka Gapa, podľa mňa to takto v kocke pomôže aj ďalším. Ťa obdivujem, že v tom máš stále prehľad. Ja si naštudujem a o tri roky už zas neviem, čo kde aký papier treba a čo som kde podávala 🙂. Podľa mojich poznámok som tuším hlásila do ZP začiatok poberania rodičovského ja, tak si to asi aj odhlásim. Len teraz sa snažím čo najviac toho vybaviť bez opustenia pracoviska, aby som si nemusela dovolenku brať. Ešte sa spýtam: na UPSVaR sa dá iba osobnou návštevou získať Potvrdenie o dobe poberania RP? Prípadne by to potvrdenie vydali aj môjmu manželovi?Alebo ste si museli nejakú žiadosť o potvrdenie vypisovať a podpisovať ho?

palomka
18. mar 2015

potrebujem radu. Dna 12.3.15 som ukoncila RD a aj TPP. Mam nieco nahlasovat na Sociálnej poistovni? Na UPSVaR som uz bola, mam vraj cakat na potvrdenie o zaradeni do evidencie uchadzacov o zamestnanie a az potom ist na Soc.poistovnu poziadat o príspevok v nezamestnanosti. Len ma zaujima teraz ten II pilier, treba to hlasit?

mexico_16
18. mar 2015

@gapa ahoj 🙂 mozem poprosit o odpoved pre @palomka nakolko ja na to potrebujem tiez odpoved. Dakujem 🙂

gapa
19. mar 2015

@xixi7 🙂 neviem, nemám skúsenost, no skús tam zavolať, či nemôžu poslať poštou.

barbyes
25. mar 2015

Ahojte, nie je tu náhodou niekto kto vybavoval v Malackách a jazdí SAD? Malacky vôbec nepoznám a potrebujem sa ísť zahlásiť na úrad práce po skončení RD a na sociálku? Neviete mi poradiť kde mám vystúpiť, na ktorej zastávke SAD, a kam potom? Veľmi by mi to pomohlo, Ďakujem

mimiky26
9. máj 2015

@gapa ahoj, nevies nahodou ci treba niekde nahlasit ukoncenie RD, ak RD pobera manzel a sucasne pracuje. Maly bude mat 3 roky 18.5. Vdaka

gapa
10. máj 2015

@mimiky26 ak poberaá manžel RP, tak treba nahlásiť na zdr.poistovnu začiatok a ukonenie poberania RP (doklad z upsvar), bude zároven zdr.positený ako zamestnanec a aj ako poistenec štátu.

mimiky26
11. máj 2015

Čo to znamená? RD manžel poberá od 1.2.2015 A nič nenahlasoval na zdravotnej.

zuzu1988
14. máj 2015

potrebovala by som poradit ... bola som na urade nahlasit 12.5.2015 mojho syna ze mal 3 roky dala mi jeden papier ten som vypísala ze kde sa bude nachadzat budem snim doma... nakolko koncom juna porodim druhe dieta ...a dalej mi nic nevravela ... treba ist este na socialku- zdravotku ? Dakujem za info

kikuska44
22. júl 2015

Maminky moje Zlateeeee potrebujem radu....29.7.mi konci rodicovska.....som nezamestnana a 9.10.sa mi ma narodit druhe dieta.....ako mam postupovat.....???? Dakujembkraaaasne za odpovedeeee

ivi83
26. aug 2015

Ahojte, viete mi prosím niekto poradiť? 21.8.15 mal syn 3 roky čiže mi skončila rodičovská ale som tehotná v 4.mesiaci a mám rizikovu graviditu čiže zamestnať sa nemôžem. Má niekto s podobným prípadom skúsenosti že čo treba ísť a kde vybaviť? Veľmi pekne Vám ďakujem za každé info.;)

kikuska44
26. aug 2015

@ivi83 no ja som bola na urade prace .....tam mi dali tlacivo a to som odniesla do zdravitnej a mam predlzenu rod.dovolenku.....ine ti neviem porafit.....tetusky na uradoch ti povefia....

mataba155
31. aug 2015

@gapa Ahoj vies mi prosim Ta poradit? Syn mi teraz nastupuje v septembri do skolky. Ale 3roky bude mat az 1. novembra 2015. Ja sa chcem vratit do roboty tiez az v novembri. Skratka do dovrsenia jeho 3 rokov chcem este ostat doma. Musim ist na urad nahlasit, ze nastupil do skolky? A ja asi nemam narok uz na rodicovsky prispevok na tie dva mesiace ze? Ja som z toho uplny jelen. Dakujem

lenka369
7. sep 2015

ahoj mamicky mam jednu otazku vcera moja dcerka mala 3 roky do kolkych dni sa treba hlasit na upsvar?

zuzu1988
7. sep 2015

@lenka369 co najskor treba na upsvar

lenka369
10. sep 2015

ahoj dievcata. potrebujem surne poradit.
skoncila mi RD 6.9. bola som na upsvar nahlasit kde sa bude dieta nachadzat na socialnej poistovni som sa nahlasila ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov s tym ze nemusim platit odvody tam nevadilo ze dieta je nahlasene do MS.
ale problem je v zdravotnej tam nesmie dieta byt v skolke na cely den.
koncom mesiaca nastupujem na druhu matersku ale nebudem mat narok lebo som nebola zamestnana, zaplatia za mna odvody?
a teraz ako poriesit tu zdravotnu ako samoplatca treba zaplatit okolo 50 eur je to teda dost.
ako ste to riesili vy?

zuzkabendikova
11. sep 2015

Ahoj máš 3 možnosti bud si stiahneš dieťa iba na doobeny režim do mš to ti musia dať potvrdenie v mš
alebo ak sa da tak sa v mš dohodni že nech ti to potvrdenie daju že chodi iba na doobedny a tvoje dieťa bude v mš normalne
alebo ti neostava nič ine iba zaplatit 😒
odvody kedže budes na druhej materskej by mali platit , ale kedže si požiadala o predlženie tak neviem to sa musiš isť pýtať či to predlženie ti neskonči pri narodení pripadne znova behačky po uradoch na ukončenie prelženia

lulubka28
29. okt 2015

@gapa, prosim ta, mohla by si mi povedat, ci je potrebne niekde hlasit ukoncenie RD, ktore mi oficialne konci 17. nov., ale do prace nastupujem uz 2. nov. Neviem sa nikde dopatrat odpovedi, ktora by sa tykala mna. Dakujem krasne. 🙂

dekys
29. okt 2015

ahojte,vraciam sa do práce teraz v pondelok, rodicovska dovolenka mi konci az 3.4.2016 , musim daco vybavovat,ci vobec nic? dakujem úekne. /dieta chodi uz do skolky/

lulubka28
30. okt 2015

@dekys Presne toto aj mna zaujima, s tym rozdielom, ze nas maly bude mat tri roky 17. nov. a do roboty nastupujem tiez v pondelok. 🙂

majusqa77
30. okt 2015

@dekys odhlasit sa na socialke z dôchodkového, kedze uz nebude za teba platit stat, ale zamestnavatel
@lulubka28

lulubka28
30. okt 2015

@majusqa77 Dakujem. Som z toho jelen. 🙂

gapa
30. okt 2015

@lulubka28
-na sociálke treba dať odhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ak ti v zamestnaní končí RD 1.11., tak do 8dní od zmeny (záleží ozaj, ako ste sa dohodli a kedy ti ukončuje mzdárka RD, tj. kedy ona nahlási ukončenie, či 31.10. alebo až 1.11., tj. zisti si u nej (ostatne mala by to mať od teba písomne, dokedy žiadaš o RD), lebo sa musíš tým istým dnom odhlásiť, tj. ak ona ukončí rd 31.10., ty ukončíš poistenie štátom tiež 31.10. (dôchodkovo poistená nemôžeš byť súbežne aj štátom aj ako zamestnanec)
- rodič.príspevok dostaneš ešte aj za november, ked má dieťa 3roky 17.11., tj. na zdravotnej poistovni by si mala byť zddravotne poistená štátom až do 17.11. tj. istý čas budeš súbežne zdravotne poistená aj ako zamestnanec a aj štátom. Mzdárka predpokladám nástupom do práce zruší v zdr.poistenie nahlásenie, že si poberatelom RP (zdravotne poistená podla teraz účinného zákona môžeš byť súbežne aj ako zamestnanec aj štátom), tj. to si potom asi mesiac po ukončení , dajmetomu koncom nov alebo v polke decembra zisti (lebo neviem, kedy to nahlasuje mzdárka, či až koncom nov. alebo do 8dní), potom možno bude treba si vybaviť na upsvar potvrdenie o tom, dokedy si poberala RP a s tým na zdr.poistovnu zájdť (niekedy, ak nie si vo všzp možno aj telefonicky, to si zavolaj na svoju ZP, najlepšie)
- po 17.11 nahlás na upsvar, kto sa o dieťa stará a môžeš vybaviť aj to potvrdenie o poberani RP, čo spomínam pri zdr.poistní, či už to bude treba alebo nie.

gapa
30. okt 2015

@dekys v podstate aj pre teba platí, čo pre lulubka, s tým dôchovkovým poistenim,aj to zdravotne si zavolaj, čo máš nahlásiť asi predtým sa spýtaj mzdárky, či nahlasuje niečo na zdr.poistovnu (asi nahlásila tvoje poberanie RP, aj ked ona vlstne nemá o tom priame info, čo ozaj poberáš, tj. nie je to jej povinnost nahlasovať, je to už podla vyjadrenia úradu na dohlad na zdr.starostlivostou povinnost mamičky)
- kto sa o ideťa stará nahlasuješ po dovršení 3rokov.

gapa
30. okt 2015

A ešte pre vás dve opakujem, vy poberate RP do 3rokov, no čerpáte v zamestnaní rodič.dovolenku kratšie, ak čerpáte v zamestnaní riadnu dovolenku alebo pracujete, už nečerpáte rodič.dovolenku. RD je ospravedlnené volno v práci a to nemôžete čerpať, ak pracujete alebo čerpáte riadnu dovolenku, kedy trvajú všetky poistenia zamestnaca, pri čerpaní RD žiadne poistenie netrvá ani v soc.poístovni ani zdr.poistovni, lebo je prerušené (len pre nárok na materské a podporu sa to berie ako doba poistenia, aj ked fakticky poistenie netrvá, len v zákone je uvedené, že sa ráta pre tieto konkrétne účely) @lulubka28 @dekys

adriana176
3. máj 2016

Dievčatá,teraz v máji má dcéra 3 roky,som bez práce aké papierovacky má čakajú? A kedy dostanem posledný rodicak? Dakujem

babulka82
4. máj 2016

@adriana176 bud predlžit neplatenu MD alebo sa zaevidovat na UP.

kiki36
15. máj 2016

Ahojte. Prosim o radu...dcera bude mat teraz 24.maja 3 roky a od septembra pojde do skolky. Do jej nastupu do skolky mi este odvody do zdravotnej poistovne plati stat, alebo sa automaticky po dovrseni dcerinych 3 rokov musim pokial sa nestihnem zamestnat, musim evidovat na Urade prace? ( pred porodom som tam bola evidovana). Co vsetko musim po dovrseni 3 rokov nahlasit? Tento tyzden som sa bola informovat na socialnej poistovni a tam mi povedali, ze u nich nemusim nic, ze ich nastup do skolky nezaujima a potom jedine nahlasit ak sa zamestnam. V podstate mi zatial staci ist na upsvar a nahlasit, kde sa dieta nachadza a az potom od septembra, ked bude chodit dcera do skolky a ja sa dovtedy nazamestnam, staci mi zaevidovat sa na urade prace?

vall1319
19. máj 2016

@kiki36 Ja som na tom presne ako Ty... Moja dcérka mala 3r. teraz - 17.5., pred tehotenstvom som bola tiež evidovaná.... Takže ja som bola hneď druhý deň na ÚP sa zaevidovať + vypisovala som tlačivo, kde sa bude dieťa od 3r. nachádzať ( budem s ňou do sept. doma). Po septembri tam budem musieť ísť zase, nahlásiť, že nastupuje do škôlky. Ak by si nechcela - ešte sa na úrad nemusíš ísť hlásiť a ostala by si doma na tzv. "Neplatenom rodičovskom" ( v Sociálnej poisťovni si vedená ako poistenec štátu, starajúci sa o dieťa do 6r.). Ja som sa radšej zaevidovala na ÚP a na budúci rok si bude môcť moj manžel na mňa uplatniť odpočítateľnú položku zo zaplatenej dane.... 😉 Do sociálnej teraz chodiť netreba - po skončení poberania materskej sme vypisovali prihlášku - ako poistenec štátu do 6r. Samozrejme, ak sa zamestnáš treba sa z tohto poistenia odhlásiť. Tiež si na ÚP vypýtaš potvrdenie o dĺžke poberania rodičovského a to odnesieš do zdravotky... Myslím, že to je asi všetko.... 😉

adriana176
20. máj 2016

@kiki36 ahoj moja mala 3 13.5.tiež som bola tom že hneď pôjdem na urad prace.Šla som si vypisat potvrdenie od kedy do kedy som poberala rodicak,uradnicka sa ma spýtal na čo to potrebujem a ja som povedala že sa idem zaevidovat. Dcéra ide do škôlky v septembri ale ja mám problém že aj keď by mi ponúkli prácu do septembra ju zobrať nemôžem lebo sa mi nemá kto postarať o malú,tak mi odporučila aby som s tym potvrdením šla na zdravotnú a požiadala o predĺženy rodicak.Keď si v septembri nájdem prácu stačí prísť na zdravotnú a požiadať o ukončenie,pre mňa je to lepšie aspoň nemusím stále behať na urad a zháňať razitka.