Má manžel nárok na materskú so starším dieťaťom?
Dobrý deň, prosím o radu.
Som tehotná, rozdiel medzi deťmi bude asi rok a 4 mesiace.
Prvé dieťa sa narodilo mesiac po mojich štátniciach, nebola som zamestnaná (len brigády), takže som nemala nárok na materskú a od narodenia poberám len rodičovský príspevok.
Pri druhom dieťati zvažujeme, že by manžel zostal niekoľko mesiacov doma so starším synom, keďže vekový rozdiel bude malý a bojím sa, či to zvládnem sama.
Chcela by som sa spýtať: Má manžel nárok na materskú so starším dieťaťom, kým ja budem po narodení na mladšieho poberať rodičovský príspevok?
Ďakujem za každú skúsenosť alebo radu
@natal99
otázne je či vyžijete len z mužovej materskej.
@mondolina jasne ze dlhodobejšie (celých 6 mesiacov) určite nie. Treba platiť hypotéku z niečoho. 2-3 mesiace by sme zvládli z úspor a materskej.
Alebo to vykryť len otcovskou na 2 týždne a potom dovolenku, šetriť si ju čo najviac na to obdobie. Pri prvom mu vyšlo 2 týždne otcovskej a týždeň ešte dovolenka.
Toto je planovane rodicovstvo presne naopak: najprv si urobime dve deti a potom rozmyslame, ako sa uzivime a ci vobec. Smutne, ale zial nie ojedinele.
Toto je planovane rodicovstvo presne naopak: najprv si urobime dve deti a potom rozmyslame, ako sa uzivime a ci vobec. Smutne, ale zial nie ojedinele.
@anonym_b05d47 Prvé bolo plánované, s tým že vieme že si to môžme dovoliť. Aj s ohľadom na moje zdravotné problémy, pri ktorých keby čakáme niekoľko rokov tak je veľká šanca že z toho už nic nebude.
Druhé sme chceli s rozdielom 2-3 rokov, len nejako vyšlo skôr. Financie u nás nie sú problém, aj s jedným príjmom, aj keď som nezamestnaná so 400€ rodičákom. Skôr sa bojím ako zvládnuť starostlivosť o 2 malé deti, rozdeliť cas tak aby sa im dalo naozaj venovať, nic im nechýbalo a mne nepreskočilo.
A keď už, tak takto to aspoň vybavíme pri jednej rodičovskej, 4 roky doma namiesto 6.
Normalne muz do roboty vyplata danovy bonus na dve deti a ty doma s detmi a rodicak. Zvladnes to neboj sa.
@natal99
otázne je či vyžijete len z mužovej materskej.
@mondolina osobne si myslím, že by iba na tej materskej nežili. Ako v mnohých prípadoch, tu este nezačala vyposovat, ze prečo muz nemôže robiť, vsak o dieta sa predsa stara ona. To, ze sa ma starať on, lebo za to berie prachy takýmto nevysvetlis
@anonym_b05d47 Prvé bolo plánované, s tým že vieme že si to môžme dovoliť. Aj s ohľadom na moje zdravotné problémy, pri ktorých keby čakáme niekoľko rokov tak je veľká šanca že z toho už nic nebude.
Druhé sme chceli s rozdielom 2-3 rokov, len nejako vyšlo skôr. Financie u nás nie sú problém, aj s jedným príjmom, aj keď som nezamestnaná so 400€ rodičákom. Skôr sa bojím ako zvládnuť starostlivosť o 2 malé deti, rozdeliť cas tak aby sa im dalo naozaj venovať, nic im nechýbalo a mne nepreskočilo.
A keď už, tak takto to aspoň vybavíme pri jednej rodičovskej, 4 roky doma namiesto 6.
@natal99 zvladla to takmer kazda, nemas sa coho bat. Staci tie 2 tyzdne na otcovskej, kym si najdes rezim a potom normalne frcis ako tisicky zien pred tebou. A mnohe aj so zdravotnymi problemami. Zbytocne spekulujes.
Ďakujem za rady, to co som potrebovala mam zodpovedané. 😊 Už asi viac potrebujem len podporu že to nie je taký strašný vekový rozdiel, dá sa to zvládať aj sama a netreba sa toho tak báť... Aj tak je starší väčšinu času absolútne zlatíčko, tak len dúfať že mu to vydrží naďalej a druhé bude podobné. Ale to je už na inú tému.
A nie je to tak, ze muz by poberat materske plus by chodil do prace a mal plat. A zena by sa doma o deti starala. Aspon v minulosti to takto robili, co som pocula. A najprv na jedno dieta by bral materske plus plat co by do prace chodil, potom na druhe dieta tak isto.

@natal99 nie neviete poberať naraz rodicak a materskú 🫤 ani v tomto prípade ako opisujete. Pýtala som sa na to na sociálke
@mullerova46 ďakujem za odpoveď, presne takto som to potrebovala vedieť