icon

Má manžel nárok na materskú so starším dieťaťom?

natal99
26. mar 2026

Dobrý deň, prosím o radu.

Som tehotná, rozdiel medzi deťmi bude asi rok a 4 mesiace.
Prvé dieťa sa narodilo mesiac po mojich štátniciach, nebola som zamestnaná (len brigády), takže som nemala nárok na materskú a od narodenia poberám len rodičovský príspevok.

Pri druhom dieťati zvažujeme, že by manžel zostal niekoľko mesiacov doma so starším synom, keďže vekový rozdiel bude malý a bojím sa, či to zvládnem sama.

Chcela by som sa spýtať: Má manžel nárok na materskú so starším dieťaťom, kým ja budem po narodení na mladšieho poberať rodičovský príspevok?

Ďakujem za každú skúsenosť alebo radu

Strana
z2
natal99
autor
26. mar 2026
@mullerova46

@natal99 nie neviete poberať naraz rodicak a materskú 🫤 ani v tomto prípade ako opisujete. Pýtala som sa na to na sociálke

@mullerova46 ďakujem za odpoveď, presne takto som to potrebovala vedieť

natal99
autor
26. mar 2026
@mondolina

@natal99
otázne je či vyžijete len z mužovej materskej.

@mondolina jasne ze dlhodobejšie (celých 6 mesiacov) určite nie. Treba platiť hypotéku z niečoho. 2-3 mesiace by sme zvládli z úspor a materskej.
Alebo to vykryť len otcovskou na 2 týždne a potom dovolenku, šetriť si ju čo najviac na to obdobie. Pri prvom mu vyšlo 2 týždne otcovskej a týždeň ešte dovolenka.

anonym_b05d47
26. mar 2026

Toto je planovane rodicovstvo presne naopak: najprv si urobime dve deti a potom rozmyslame, ako sa uzivime a ci vobec. Smutne, ale zial nie ojedinele.

natal99
autor
26. mar 2026
@anonym_b05d47

Toto je planovane rodicovstvo presne naopak: najprv si urobime dve deti a potom rozmyslame, ako sa uzivime a ci vobec. Smutne, ale zial nie ojedinele.

@anonym_b05d47 Prvé bolo plánované, s tým že vieme že si to môžme dovoliť. Aj s ohľadom na moje zdravotné problémy, pri ktorých keby čakáme niekoľko rokov tak je veľká šanca že z toho už nic nebude.
Druhé sme chceli s rozdielom 2-3 rokov, len nejako vyšlo skôr. Financie u nás nie sú problém, aj s jedným príjmom, aj keď som nezamestnaná so 400€ rodičákom. Skôr sa bojím ako zvládnuť starostlivosť o 2 malé deti, rozdeliť cas tak aby sa im dalo naozaj venovať, nic im nechýbalo a mne nepreskočilo.
A keď už, tak takto to aspoň vybavíme pri jednej rodičovskej, 4 roky doma namiesto 6.

saxana000
26. mar 2026

Normalne muz do roboty vyplata danovy bonus na dve deti a ty doma s detmi a rodicak. Zvladnes to neboj sa.

anonym_ccbf55
26. mar 2026
@mondolina

@natal99
otázne je či vyžijete len z mužovej materskej.

@mondolina osobne si myslím, že by iba na tej materskej nežili. Ako v mnohých prípadoch, tu este nezačala vyposovat, ze prečo muz nemôže robiť, vsak o dieta sa predsa stara ona. To, ze sa ma starať on, lebo za to berie prachy takýmto nevysvetlis

anonym_5af3a4
26. mar 2026
@natal99

@anonym_b05d47 Prvé bolo plánované, s tým že vieme že si to môžme dovoliť. Aj s ohľadom na moje zdravotné problémy, pri ktorých keby čakáme niekoľko rokov tak je veľká šanca že z toho už nic nebude.
Druhé sme chceli s rozdielom 2-3 rokov, len nejako vyšlo skôr. Financie u nás nie sú problém, aj s jedným príjmom, aj keď som nezamestnaná so 400€ rodičákom. Skôr sa bojím ako zvládnuť starostlivosť o 2 malé deti, rozdeliť cas tak aby sa im dalo naozaj venovať, nic im nechýbalo a mne nepreskočilo.
A keď už, tak takto to aspoň vybavíme pri jednej rodičovskej, 4 roky doma namiesto 6.

@natal99 zvladla to takmer kazda, nemas sa coho bat. Staci tie 2 tyzdne na otcovskej, kym si najdes rezim a potom normalne frcis ako tisicky zien pred tebou. A mnohe aj so zdravotnymi problemami. Zbytocne spekulujes.

natal99
autor
26. mar 2026

Ďakujem za rady, to co som potrebovala mam zodpovedané. 😊 Už asi viac potrebujem len podporu že to nie je taký strašný vekový rozdiel, dá sa to zvládať aj sama a netreba sa toho tak báť... Aj tak je starší väčšinu času absolútne zlatíčko, tak len dúfať že mu to vydrží naďalej a druhé bude podobné. Ale to je už na inú tému.

anonym_c88931
26. mar 2026

A nie je to tak, ze muz by poberat materske plus by chodil do prace a mal plat. A zena by sa doma o deti starala. Aspon v minulosti to takto robili, co som pocula. A najprv na jedno dieta by bral materske plus plat co by do prace chodil, potom na druhe dieta tak isto.

anonym_e2a004
26. mar 2026
@natal99

@mondolina jasne ze dlhodobejšie (celých 6 mesiacov) určite nie. Treba platiť hypotéku z niečoho. 2-3 mesiace by sme zvládli z úspor a materskej.
Alebo to vykryť len otcovskou na 2 týždne a potom dovolenku, šetriť si ju čo najviac na to obdobie. Pri prvom mu vyšlo 2 týždne otcovskej a týždeň ešte dovolenka.

@natal99 prepáč, ale to nie je problém štátu. Keď máte finančné ťažkosti a idete na doraz, mali ste s druhým dieťaťom počkať. Aká je vaša finančná gramotnosť? bez urážky. Ak bude muž na materskej a ty doma "zadarmo", asi budete mať nižší príjem, ako keby bol v práci a ty na rodičáku, či? raz píšeš tak, raz tak. Raz peniaze, raz starostlivosť 🤷‍♀️

natal99
autor
26. mar 2026
@anonym_e2a004

@natal99 prepáč, ale to nie je problém štátu. Keď máte finančné ťažkosti a idete na doraz, mali ste s druhým dieťaťom počkať. Aká je vaša finančná gramotnosť? bez urážky. Ak bude muž na materskej a ty doma "zadarmo", asi budete mať nižší príjem, ako keby bol v práci a ty na rodičáku, či? raz píšeš tak, raz tak. Raz peniaze, raz starostlivosť 🤷‍♀️

@anonym_e2a004 Jasné že bude vtedy nižší príjem. Keď on pracuje a ja som na rodičáku vychádza všetko bez problémov aj s pekným sporením na horšie časy a rekonštrukciu bytu. Potrebujem ho doma kvôli pomoci so starostlivosťou tesne po narodení bábätka, ale pochopiteľne by to značne ovplyvnilo rodinný rozpočet. Asi ako v každej rodine ked sa príjem zmenší. Ale šli by sme do toho len vtedy keby vieme že si to môžme dovoliť, myslím že toľko si spočítať zvládneme.

lilinka88
26. mar 2026
@natal99

Pravdepodobne teda len on nastúpi na materskú a ja budem doma zadarmo. Aspoň na 2-3 mesiace, kym nam to bude vychádzať finančne. A potom ako by sa vratil do práce by som ja začala poberať rodičovskú. To by malo ísť, nie?

@natal99 ak by čerpal materské, nech si o RP potom žiada on

fidorka7
27. mar 2026
@anonym_99732b

Tak teraz tomu nerozumiem baby....preco to nie je mozne? Ved na 2 rozne deti mozu ist 2 rozne davky, nie?
Ja som mala prvu dceru a ked mala 2r a sa narodila dalsia a kedze starsia bola dieta do 3r muz siel na 6mesiacov na matersku so starsou a ja som poberala matersku na mladsiu a potom uz len 1 rodicak aj ked som mala 2deti. Manzel sa vratil do prace a ja som este so slmladsiou na rodicaku (starsia je uz v skolke)
Cize podla mna ak autorkinmu manzelovi vychadza materska moze ju poberat na strsie dieta (do 3r) a autorka rodicak na mladsie (kedze nema narok na matersku)

@anonym_99732b nie nemôže. nedávaj jej nesprávne info ak si tolen myslíš ale nevieš to.

fidorka7
27. mar 2026
@anonym_c88931

A nie je to tak, ze muz by poberat materske plus by chodil do prace a mal plat. A zena by sa doma o deti starala. Aspon v minulosti to takto robili, co som pocula. A najprv na jedno dieta by bral materske plus plat co by do prace chodil, potom na druhe dieta tak isto.

@anonym_c88931 nie nie je to možné. je to zneužívanie systému, ktoré sa prísne kontroluje.

Strana
z2