icon

Mám nárok na financie, keď syn ešte nenastúpil do škôlky?

9. apr 2024

Syn dovrsil v aprili 3 roky, cize mi pride posledny rodicak z uradu v maji. Do skolky ho zoberu az od septembra. Takze ostanem do septembra bez prijmu okrem pridavkov. Je moznost ze by mi vedeli predlzit plateny rodicak alebo nejaku inu financnu kompenzaciu, kedze sa nemozem do septembra nikde zamestnat? Aby som nebola bez penazi? Dakujem

Strana
z3
luliu
9. apr 2024

A ešte buď rada, že máš aprílové dieťa a nie decembrové alebo októbrové, to by si bola oveľa dlhšie bez ničoho 😉

bublinka1426
9. apr 2024

@lucinddas ano toto som autorke poradila. cerpat podporu nech neostane bez penazi.

martinkatinka
9. apr 2024

Mala som podobnu situaciu. Zapisala som dieta o rok skor, necakala som do jeho 3 rokov. Takze siel do skolky, ked mal 2 roky a 5 mesiacov, ja som si cez prazdniny zatial nasla pracu. Na toto treba mysliet ovela skor.

matkahelka
9. apr 2024

ak si samozivitelka a nedostavas na dieta vysoke vyzivne, tak budes mat narok na hmotnu nudzu. inak nemas narok na nic. stat nie je povinny zivit ta, stat ti dieta nerobil.a k tomu predlzenemu RP zo zdravot.dovodov, schvalenie zavisi od posudkoveho lekara a ano, od obrazne povedane, od toho, ako sa vyspi. kedze na to nie je ziadna norma/smernica, zavisi to fakt len od konkretneho lekara. poznam dieta, ktore ma diabetes a epi zachvaty a predlzeny RP matke neschvalili ani na rok ani na odvolanie. a nasej susede, schvalili rovno na 3 roky na atopicky ekzem, pricom maly ma minimalne prejavy, resp. tu na MK o tom je viacero diskusii. na predlzenie RP sa nespoliehaj.

bublinka1426
9. apr 2024

@martinkatinka ano mudro napisane. ked uz nema nasetrene, mala mysliet na to skor.
stat sa uz nepostara a nastastie pamdemicke bludy uz zrusili.
skor by mali riesit kapacitu skolok, to je dlhy pribeh.

matkahelka
9. apr 2024

@martinkatinka ovela skor na to mysliet mozes, ale odkedy je povinna predskolska dochadzka, do statnej skolky dieta pod 3 roky nevezmu (hlavne v mestach), pretoze kapacitne na to skolky nie su zabezpecene. u nas trebars beru najmladsie dieta ako 3.5 rocne. ani 3-rocne nevezmu.

martinkatinka
9. apr 2024

@matkahelka urcite su aj ine moznosti ako len jedna skolka za rohom.

bublinka1426
9. apr 2024

@martinkatinka mozno nema auto.

maryetta
9. apr 2024

A to mas dobre. Moj je narodeny v oktobri a zoberu ho az v septembri.

martinkatinka
9. apr 2024

@bublinka1426 ale to ma riesit stat prispevkami, ze nema auto? Myslim si, ze 3 roky doma s dietatom je luxus.

matkahelka
9. apr 2024

@martinkatinka samozrejme, pokial ma auto. ak auto nema a ma muza na tyzdnovkach, tak sotva zabezpeci autobusmi cestovat 30-40km a nosit dieta na jeden koniec mesta, ked pracuje na inom konci mesta, ze ano. nie vsetci ziju v mini mestach, kde sa da vsetko zabezpecit peso. autorka pise, ze ziju na dedine.

bublinka1426
9. apr 2024

@martinkatinka suhlasim !

bublinka1426
9. apr 2024

@matkahelka ked zije na dedine, rodina nic muza nespomina, to ako zila doteraz.

martinkatinka
9. apr 2024

@matkahelka treba hladat riesenie, nie vyhovorky

matkahelka
9. apr 2024

@bublinka1426 neviem, na dedinach su byty lacnejsie ako v mestach, mozno preto zije na dedine. a mohla zit s muzom doteraz a "vcera" sa mohla rozviest. neviem. len pisem, ze nie kazdy ma rovnaku vychodiskovu situaciu.

laurika173
9. apr 2024

@maryetta hej my tak isto, zo je iny extrem 🤷 sme spolu v oktobrovkach😉

matkahelka
9. apr 2024

@martinkatinka suhlasim. len pri tych rieseniach je kazdy obmedzeny inym poctom, ale...

bublinka1426
9. apr 2024

@matkahelka tak takto, chapem . ale toto stat nezaujima, a mohol by riesit rozne veci, zial peniaze idu inam, potom tu ziadaju zeny o hocaku radu ako prezit...smutne. a jasne aj utocne. treba si polozit otazku kto moze za to ze sa clovek dostane do takejto situacie.

lubka668
9. apr 2024

Skusala si aktualne oslovit skolku? Mohlo sa stat, ze sa im uvolnilo miesto v priebehu roka. U nas je syncek narodeny v maji. Prihlasky sme podavali minuly rok, v jednej nas zobrali rovno s nastupom teraz v maji, ale vo vsetkych ostatnych nam radili skusit volat tak mesiac pred, ze je mozne, ze sa miesto najde. Ak nie u vas v skolke, tak v nejakej obci alebo meste v okoli, aspon do toho leta a potom moze ist inde..

nikha2809
9. apr 2024

Dcéra je aprílová a išla do ms v septembri ale o rok skôr, presne kvôli tomu aby som neostala bez peňazí

matkahelka
9. apr 2024

@bublinka1426 s tym suhlasim. ved som to pisala vo svojom prvom prispevku.ja som bola takto doma bez pol roka, kedze dceru do skolky nevzali, rodinnu pomoc sme nemali a muz nechcel k takej malej dcere opatrovatelku. ale muz zarobi nadstandardne, takze som na rodicak odkazana nebola. rovnako to mam aj teraz, druha dcera bude mat v decembri 3 roky a tiez zostavam pol roka bez prijmu a muz je s tym ok. dieta som si robila s muzom, nie so statom.

tessa2299
9. apr 2024

@sprjuska ano, na taketo nieco som cakala. Teda na takuto odpoved 🙂 len som nevedela ci staci podat v januari toho roku ako dovrsi 3 roky alebo rok predtym. Takze uz v tom mam jasno 🙂

matkahelka
9. apr 2024

@tessa2299 prihlasky sa nepodavaju v januari, ale v maji.

tessa2299
9. apr 2024

@matkahelka orientacne viem, ze to budem musiet o dost skor riesit, zatial mala ide mat teraz v aprili 1rok, takze casu este dost. Potom si to uz poriadne pozistujem.

nikaeli
9. apr 2024

@matkahelka písala som dnes aj v inej diskusii, kde sa riešilo niečo podobné. Dcéra je marcová, syn januárový. Obaja šli do štátnej škôlky, keď mali 2,5 a ja do práce. Bývam v krajskom meste. Aj tento rok otvorili v našej škôlke triedu pre deti pod tri roky. Nie je to všade tak, ako píšeš.

jazula
9. apr 2024

Obvolaj škôlky v okolí. Síce prihlášky na ďalší školský rok sa podávajú štandardne v máji, ak sa im uvoľnilo miesto, vezmú dieťa aj počas roka.

A moja dcérka bude mať v máji tri roky. Je v súkromnej škôlke, ja v práci, v septembri ju (dúfam) presuniem do štátnej. Ak dieťa nemá zdravotné znevýhodnenie, nemáš nárok na nič po rodičáku, treba sa čo najskôr vrátiť do práce.

mamina7070
9. apr 2024

Urobis to co miliony zien pred tebou

najdes sukromu skolku alebo opatrovanie
ak si predtym pracovala mozes ist na podporu (a tvoj pracovny pomer trval)
zivit ta bude otec dietata ak nebudes mat prijem stat ti dieta neurobil

ivka21
9. apr 2024

Isla by som urcite do skolky ak byvas v mensom meste dedine. Vysvetlis situaciu tak by ti dietatko mohli zobrat.samozrejme dava sa rok dopredu.tj.minuly rok si mala poziadat nastupi teraz.drzim palce.inak mam tiez synceka co bude mat 3 r v maji, ale ma este mladsieho surodenca

ksebejka
9. apr 2024

Do práce sa dá ísť aj oveľa skôr ako po troch rokoch.

mnau123
9. apr 2024

@lubka668 prosim ta ak mozes povies mi v ktorej skolke vam vzali dieta od maja? Pozeram ze si zo ZA a moje dieta bude mat 3 roky buduci rok v maji preto tiez planujem davat prihlasky uz tento rok.

Strana
z3