Mám nárok na matěrskou když bydlím na Slovensku?
Ahojte chcu vás požadat o radu:
pri vyrizovani rodičovskeho príspevku mne na urade urednice rekla že nemám nan nárok s dúvodu že bydlim na Slovensku pričemš mám trvalý pobyt v CR a pracovala jsem 9let v CR a platila si pojištení,malá má taktež trvalý pobyt v CR, prtner je Slovak a pracuje na slovensku.
Urednice poslala moji žádost do Brna na prešetrení a dle jejího názoru nebudu mít na pobírání príspevku nárok.
Je neco takového vúbec možé?
Dekuji za rady.
ty jo, tak to je fakt kocourkov s tim bydlistem. fakt sila... by me zajimalo, jakej genius to vymyslel..dat mu korunu
No tak mě donutili podepsat že jsme v SR, ale je to pakárna, protože prostě ze SR nárok nemám... V ČR jsem docílila jediného, že jsem zjistila že někdo mi to vyplácet musí, když ne SR, tak ČR... Ještě co mi napsali z Evropské komise-občanského rozcestníku: Děkujeme za Váš dotaz. Vaše situace je na evropské úrovni upravena Nařízením 883/2004.
Toto nařízení mimo jiné koordinuje situace s přeshraničním prvkem pokud jde o rodinné přídavky. Na základě tohoto Nařízení by měl správně vyplácet rodičovský příspěvek či případně přídavek na dítě stát, kde s dítětem pobýváte (s tím, že stát zaměstnání, tedy ČR by tento příspěvek dorovnal do maximální výše Vašeho nároku). To však za předpokladu, že máte v tomto státě, tedy na Slovensku, na tyto přídavky nárok. Domnívám se však, že na Slovensku stejně jako v ČR je rodičovský příspěvek podmíněn trvalým pobytem žadatele. Jelikož nemáte na Slovensku trvalý pobyt (pro EU občany je většinou dostačující přechodný alespoň roční pobyt), byla by Vaše žádost zamítnuta.
Protože nedochází k souběhu nároku ze dvou států (poku nežijete na Slovensku přes rok), tak se domnívám, že by Vám i nadále měl český stát vyplácet rodičovský příspěvek. V případě zamítnutí doporučuji se odvolat k nařízenému orgánu. Také se můžete obrátit o pomoc na organizaci Aperio, která má zkušenosti s podobnými případy. http://www.aperio.cz/
Pokud dojde k porušení Vašich práv českými či slovenskými úřady, kontaktujte prosím Solvit (EU on-line síť, která pomáhá občanům řešit případy s přeshraničním prvkem).
http://ec.europa.eu/solvit/site/index_cs.htm
Více informací o podmínkách rodičovského příspěvku v ČR a SR:
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696/_s.1...
http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...
Doufám, že Vám tyto informace budou k užitku.
S přáním všeho dobrého,
Právní expert Občanského rozcestníku
Jináč když nic, tak vím že mě ČR musí v případě že mi přiznají nárok v SR (jako že nepřiznají), tak mě ČR musí dorovnávat rozdíl... I to je dobrá zpráva 🙄
Mataharyy - no koukám, že fakt dobrý teda 😒 . Přesně to tak nějak potvrzuje to co jsem psala já. Fakt, že nám ta EU k něčemu je. Ty co bydlí mimo problém nemají a vše jede jako za starých časů. Já jsem zvědavá co mi přijde nazpátek. Kdyžtak se odvolám.
ahoj holky,
mne dosla odpoved z aperia http://aperio.cz/poradna/dotaz.shtml?als[odpoved]=2&x=2230413&rXn=1
jestli sem to pochopila, tak na to, kde pobiras rodicak ma vliv i to, kde zije a pracuje manzel...
maty, sem zvedava, jak ti to dopadne, jak se o tebe poperou...a s tim doplatkem, zadna slava..jak sem psala-kurz 30,9...(je to o tisicku min nez tech 7,6)...jako porad lepsi nez lopatou do xichtu 😉 prej uz mi poslali domu oduvodneni, proc to tak je...sem zvedava 😉
@pettru
No co vím, tak kontrolovat místo pobytu nemohou. To se nedá nijak zjistit. Posuzuje se celá rodina, ale podle jakého klíče se to pak rozlouskne toť je otázka, na to nikde neodpovídají. Navíc jak bych asi tak mohla získat příspěvek na SK, když tam manžel pouze pracuje, ale nebydlí a v ČR by mi to prozměnu zamítli třeba právě kvůli tomu bydlišti? Dřív to aspoň bylo, tak že příspěvek se vyplatil, pokud to jiný stát nakonec neuznal a nevyplatil. Ale teď prý je to tak, že když to zamítnou na bydlišti a v jiném státě se stejně nečerpá, tak bych měla smůlu. Nevím tedy, zda by se pak dalo někde bránit podle toho jak psala Mataharyy, že byli porušeny nějaká má práva. Mě na tom rozčiluje to, že mi brání ve svobodném pohybu, diskriminují mě oproti maminkám mimo EU.
http://www.azrodina.cz/3863-matka-na-rd-ve-span...
docela dobře je to vysvětlené i tady na tom odkazu. Je tam z toho jasné, že pokud žije v jiném státě a tam nemají nárok na dávku anebo ten daný stát takovou dávku nevyplací, tak ani přesto nárok v ČR nevzniká.
gabi, a za tvyho manzela sou placeny odvody na slovensku? ale zas kdyz tu nema psany bydliste nebo jakejkoliv pobyt, tak snad to bude u vas ok..
ja jen nechapu, proc nema narok ani na doplatek??to proto, ze podobny davka ve spaneslku neni?
no, debil sem...sem si to, co si napsala prectela v rychlosti a uz to doslo...holt uz mi leze mliko na mozek
😀 😅
ale je to dobry svinstvo, co si vymysleli
Jo jo přesně tak, podobná dávka ve Španělsku není. Dřív to bylo tak, že když nebyla, tak to vyplatila ČR, teď od 1.5. ne. No a co se týče nás, tak platí daň z příjmu a zdravotní na SK, socku nemusí platit. Ale my tam nemáme bydliště. Co mám informace, tak by to u nás mělo projít.
Cau holky, tak se hlasim do klubu!!!!!! Ze socialky me poslali Vyzvu, ze mam vyplnit tiskopis *Udaje o bydlisti zadatele a spolecne posuzovanych osob*.
A jelikoz mym obvyklym *faktickym* bydlistem je Nemecko, tak me narok na rodicak odpada. Trvaly pobyt mam v CR, byldim v Nemecku, pritel je Nemeck, v srpnu 2007 se nam naroidla holcicka. Prvni rok jsem rodicak dostavala tady v Nemcku, na dalsi dva roky me rodicak uznali v CR. Dulezite bylo, ze mam trvaly pobyt v CR. Coz ted uz neplati, takze smula. V listopadu se nam narodi dalsi miminko, nebudu met narok i na porodny v CR, tak jak tomu bylo pred necelyma trema roky. Je to docela skoda. TAky nas mohli upozornit dopredu a ne vylozene ze dne na den. ☹
Katze a vy nesplníte podmínky v Německu? Pokud bys mohla prokázat nárok tam, tak by jsi mohla čerpat tam. Nevím co konkrétně vyžadují v Německu a zda tam obdobná dávka existuje, předpokládám, že snad i ano.
Jinak nakukuj sem na stránky, čekám až se mi ozve ještě jedna maminka co psala dotaz na Solvit z jiného webu, zda se proti tomu dá nějak bránit, když bychom případně nesplnily podmínky ani v těch jiných zemích a tím pádem neměli nikde nárok na nic. Je možné poslat poté i stížnost k EU, pokud by nás bylo více.
Je to na facku 🙄 Takže Slováci mají platit, ale nebudou protože nesplňuji podmínku pro vyplácení (pobyt) a Češi nedají, dokud neprokážu že Slováci nedají, takže kolem a kolem to vidím tak že následující minimálně dva měsíce nedostanu ani korunu... 😠 Jináč mě řekli že někdo mě vyplácet musí, tak na to spoléhám a až půjde do tuhého, tak tím budu argumentovat... Jináč pokud to zítra nedořeším, tak se ráda ke stížnosti přidám, jináč budu posílat stížnosti na jednání a postup SSP... Už mě opravdu ser...
Mataharyy - pozor na to. Já mám informaci takovou a to přímo ze sociálky, že pokud ti to v ČR nedají na základě pobyty, tak už nemáš nárok ani kdyby jsi to v jiném státě nedostala a nečerpala. Dřív do dubna se pak dalo o to zažádat v ČR, když jsi prokázala, že jinde ti to nedají. Teď ne!!! Jak to zamítnou na základě pobytu, tak pak už prý to nejde žádat znovu na základě toho, že jinde nečerpáš a nemáš v jiné zemi nárok.
Já sama nevím, zda to co se vymyslelo není diskriminační a zda tam je nějaká možnost obrany. Ale určitě to chce zkusit všechny dostupné možnosti.
Byla jsi se ptát v SK jaké mají podmínky pro získání RP? Co ti tam řekli?
Ahoj,
tak co píšeš jsem se dověděla hned při další návštěvě sociálky, nedají li na Slovensku, v Čechách nedají taky 😠 Takže jediná možnost pro mě je taková že si zřídím přechodný pobyt na Slovensku (což je podmínka pro vyplacení RP ze SR), ale teda je to divné protože podle toho nařízení co platí od 1.5. by to měli vyplatit jen na základě potvrzení že tu bydlíme, prý by měl stačit jen papír od pediatra že tu dítě navštěvuje lékaře a měli by normálně vyplácet, ale zas na Slovensku říkají že musím mít minimálně přechodnej pobyt..., zažádám tady (s tím přechodným pobytem mi to dají) a protože mi v ČR trvá pracovní poměr, tak mě z ČR budou doplácet do rozdílu, kdyby mi prac. poměr netrval, tak mám smůlu a budu dostávat jen tolik kolik dávají v SR 🙄 Nechtěla jsem tu ten přechodnej pač jsem se bála co se zdravotním pojištěním, ale na základě toho formuláře E 106 by neměl být problém, zůstanu pojištěná v ČR a přes ně budu pojištěná v SR, takže není jiná možnost než zažádat o přechodnej pobyt... Teď akorát dávám dohromady všechny podklady, proto aby mi vyřídili pobyt a mohla jsem zažádat o RP na Slovensku, pak doložíám že mi v SR byl rodičák přiznán a v jaké výšce, no a z Čech by mi měli v návaznosti na to začít vyplácet (a zpětně doplatit) rozdíl mezi SR a ČR... No jen doufám že to všechno už půjde vyřídit rychle a nejpozději v červenci začnou peníze normálně chodit, jináč jsem nahraná 😅
A s těma stížnostma, podávat je sice můžu dál, ale je mi to prd platné protože je to nařízení Evropského hospodářství, které je nadřazené místním zákonům, takže na sociálce i kdyby chtěli, tak to vyplácet nemůžou, pač kdyby jim na to někdo přišel, tak je to jejich problém a budou z něj mít nepříjemnosti, no a kterej úředník by si dělal potíže, když nejde o něj, že... 😝
Toto mám potvrzeno i z krajského úřadu a kdyby mi náhodou na Slovensku ten rodičák nedali, tak se to musí řešit přes ministerstva práce a sociálních věcí (což je tak na sto let...) ale například České ministerstvo na toto téma nekomunikuje s níkým, já psala dotaz, právníci tam volali a všechny nás poslali slušněji, ale někam. Že se s náma bavit nebudou jináč než písemně (email do toho nezahrnují) a že na vyřízení mají třicet dní, u některých věcí i déle... Takže hodně zdaru všem, je to na palici a lítá se z místa na místo a téměř na nic 🙄
ahoj holky, tak koukam, ze docela zabava s tema novymav yhlaskama...jinac se mi to fakt zda docela diskriminacni-ten kdo nepracoval nikde nikdy narok ma a kdo pracoval v jinym state nebo jeho manzel, tak ma smolika 😠 ???!!!
Maty-navic, kdyz si pracovala v CR...tak je to uplne na bednu..
ale na ten dorovnavaci prispevek bys mela narok i kdybys v cr nepracovala 😉
pettru: neměla, je to taky v tom novém nařízení, že když by mi netrval pracovní poměr, tak mi to nedorovnají. Takže pokud si před nástupem na RD nepracovala v ČR, jen ti to dopláceli, může se ti stát že tě pošlou do háje a peníze za květen už nedostaneš 😨 Je to na hlavu, já teď lítám jak praštěná a zkoumám co potřebuji k zřízení toho přechodného pobytu, pač na cizinecké asi nikdo nepracuje 😖
nestraaaas 😀
noo, tak to sem zvedava..byla sem na socce minulej tyden a nikdo mi nic takovyho nerek a predpokladam, ze by mi to asi uz i pisemne doslo, ne?
a sem jeste koumala aperio a tam taky nic nepisou, ze by nebyl vubec narok na doplatek...navic sem tam nasla, ze kdyby ti nedelai v ty zemi, kde pracujes, tak ti v cechach daji...asi v tom sami maji jeste bordel...kazdopadne doufam, ze uz me dalsi dopis od socky neceka 😉
Na to že ti napíšou nespoléhej, mě taky nic nenapsali, to jaké je to nařízení jsem z nich tahala deset dní, každý den a osovně, i tak mi ho třikrát řekla špatně. No a podle krajského úřadu (to beru jako ty nejpodloženější informace na SSP v tom mají bordel) je to tak že když ti trvá pracovní poměr v ČR, máš nárok v případě rozdílu na doplatek, v opačném případě smůla... 😅
Já pracuju v ČR a i tak nechtějí dát a informace z kraje je taková že pokud to neuhádám na Slovensku, tak mi ČR taky nic nedá, má to zaázané tím nařízením, v tomto případě by se to muselo řešit přes ministerstv kdo ví čeho, evropské instituce a než by se to vyřešilo, tak mé děti budou v důchodu 😠 ... No tak snad na tebe budou pohlížet jináč, uvidíš 😉
noo, zacina me to bavit, cim dal vic 😀
ja sem tam posilal na konci kvetna nesouhlas se snizenim dorovnavaci davky, to mi odpovedeli uz a zanechali to na puvodni vejsce, snizovani se nekona.a jeste mi uz i napsali, ze mi to priznavaji i za cerven a v jaky vejsce...tak predpokladam, ze moji zadost o dorovnavaci davku zkoumali a tam je napsany, co a jak... 😉 se necham prekvapit
a k pobytu ti staci 2fotky a najemni smlouva potvrzena notarem, pripadne list vlastnictvi, nebo od notare potvrzeny, ze te manzel nechava u sebe bydlet 😉 jo a od vstupu do eu se nedava prechodnej pobyt,ale povoleni k trvalemu pobytu na 5let nebo tak nejak dlouho
No ale já nechci trvalej 😒
No tak uvidíš, třeba si řekli že když si se ozvala že tě nebudou dráždit 😀
A proč ti vlastně snížili to dorovnávání? To je mi záhadou, mě totiž svatosvatě přísahali že se to pak dorovnává dle aktuálního kurzu v den odeslání peněz... 😕
Pettru - bohužel nedají. Jak ti to nedají v ČR na základě místa pobytu tak máš smůlu, i když v jiné zemi to nedostaneš. Dřív ti to dali, když jsi jinde neměla nárok, ale teď od 1.5. 2010 je to změněné. Prostě buď máš nárok v ČR a musíš tu mít ten pobyt apod. anebo nárok nemáš a je jedno, že ti to jinde nedají.
Jinak Aperiu moc nevěř, protože jsem tam na počátku května také psala dotaz a napsali mi nesmysl, ještě o těch nových nařízeních moc nevěděli.
@mataharyy ale to je asi jedno,když tam budeš mít trvalý pobyt, ne? Stejně je to jen asi slovíčkaření. Stejně nakonec trvalý pobyt nic neznamená. Já myslím, že to ani nebude trvalý pobyt jako spíš dlouhodobý. Ale jinak tzv. místo bydliště můžeš mi nakonec kdekoliv, ne? Aspoň tak to berou podle těch nových nařízení. To nové nařízení nezná pojem trvalý pobyt, jen místo bydliště. Já třeba mám uvedené místo bydliště u mamky, ale nemám k tomu žádnou smlouvu, jedná se tedy o ČR. A stačí to tak.
Teda je jasný, že ty ten papír na SK o pobytu potřebuješ, aby jsi si mohla nárokovat dávky RP v SK. JInak bys asi nemohla, že?
Já zatím stále čekám. Žádný papír mi nazpět nepřišel a to to je 14 dní. Tak snad mi rovnou přijde ten RP, dávám tomu do konce týdne, to tak běžně chodí.
To je právě ta hovadina (tedy jedna z mnoha...) evropské nařízení už nezná trvalej pobyt, ale na základě toho samého nařízení já musím žádat o přechodnej/trvalej pobyt v SR, protože jináč nemám nárok na nic... Ono by bylo celkem fajn aby v těch zákonech a nařízeních byl alsepoň minimální pořádek... Takhle každej říká co chce a můžu se z toho třeba ... 🙄
No a když mi dají trvalej pobyt v SR, tak ten co mám v ČR mi zanikne (to by byl malér)?
Jináč já už na to slovíčkaření dojela a dojíždím, tak bych v tom nerada pokračovala 😒
Mata- budes mit proste trvaly pobyty dva 🙂 ten v cechach ti nezanikne, to bys ho musela sama zrusit(coz je blbost). jo a pak je taky zajimavy, za me treba pri rodicaku, soc.pojisteni neplati slovensko, i kdyz mam jakoze prvotni zakjem tady - nejsem obcanem sk, ale zdravotni pojisteni uz za me plati - drzi mimi tu misto...a soc.pojisteni se za me plati v cechach- a tohle by taky nemelo bejt-ale po te co sem se ptala na zdravotni pojistovne i na socialni-je to proste tak - kocourkooov 😉
nejaky inteligenti vytvari stale nova pravidla, ale meli by si spis udelat poradek v tech starych...
s tim dorovnavanim- mne v tom dopise napsali, ze kurz se stanovuje jednou za ctvrtleti...i podle tech vypisu, co mi poslali tak to tak vychazi..takze bud si to kazdej urad stanovuje podle svyho nebo v tom maji taky peknej bordel
Mají v tom bordel 😝
Tak fajn, našla jsem list vlastnictví, kde jsem jako spolumajitel, takže by to mělo stačit pro jistotu vezmu ještě oddací list (oba) a uvidíme... No s tím kdo za mě bude platit zdravotní pojištění jsem měla problém, na úřadech nevědí, tak budu spoléhat na to že i nadále to budou platit v Čechách, jak říkala paní v pojišťovně, že dokud budu zaměstnaná tak je to (snad) v pohodě...
@pettru a to během čtvrdletí byl někdy kurz 30,9?? To je nějaké bludné 😅
Jo měli by nejdříve dát kloudnou formu těm starejm nařízením, než začnou tvořit nové a ještě zhovadělejší... A navíc by měli úředníky zaučovat pořádně a v předstihu, ne že se 17.5. dozvím že smůla a od 1.5. nemám nárok. Pokud nejde zažádat o ten pobyt zpětně, jako od toho 1.5. tak peníze za květen nedostanu, pač na SK mi vznikne nárok až od června a Češi doplatí rozdíl až od data kdy mi to přiznají v SR, takže taky od června... To kvůli tomu ještě budu řvát, v duchu už ty peníze oplakávám, pač je neuvidím, o to víc budu protivná ve snaze je z nich vytřást 😝

Ne má pouze smlouvu, vyslaný není, nemá tam pobyt. Jedná se o nadnárodní firmu s různými pobočkami v různých zemích. Může se vracet třeba i jednou týdně do ČR jako tzv. příhraniční pracovník či co.
Jinak mám ještě jednu informaci a to, že pokud bychom neuvedli pobyt v ČR, ale v jiné zemi, tak nárok na dávku z ČR nemáme ani když by nám v těch jiných zemích nárok na dávku neuznali (jedná se pouze o EU). Pokud bychom bydleli třeba v Americe, tak nárok máme.
Takže jednoznačně trvat na tom, že pobyt máme v ČR!!!!