Mám nárok na materskú, ak som na úrade práce?
ahojte 🙂 , mam taku dilemu, zamestnanie som ukoncila 15.maja 2012, od vtedy som evidovana na urade prace, bola mi vyplatena davka v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov, teraz som v 5,mesiaci tehotenstva a stale na urade prace, mam vobec narok na matersku davku a rodicovsky prispevok, popravde uz som z toho vsetkeho jelen ☹ , dakujem vopred za rady, ci odpovede 😉
Ahojte, ja som dala včera výpoveď, výpovednú mám ešte do konca marca,takže z vašej diskusie som usúdila,že ak aj som teraz už tehotná,čo mám podozrenie, tak nárok by som mala. Ale mám takú otázku, ak by ma môj nový zamestnávateľ potom od apríla už nechcel tehotnú a išla by som na úrad práce poberať dávky,z čoho mi vypočítajú materskú? Z platu čo mám doteraz,alebo sa dáva do priemeru aj dávka z úradu práce? Prípadne aký iný postup by ste mi odporučili,ak som skutočne tehotná,ísť na PN ?
@janulka747 Kludne mozes ist aj na PN aj podporu poberat aj byt na urade prace. MD ti vyrataju z predchadzajuceho roka teda ked porodis este tento rok. A ano v case vypovede musis byt tehu aby si bola v ochr.lehote.
@tehotnica ďakujem veľmi pekne, tak to mi odľahlo 😊
@janulka747 Pokiaľ si už tehotná a tvoj PP trvá tak po skončení PP si v ochrannej 8-mesačnej lehote - čiže nárok na MD ti vznikne. Ak nastúpiš na MD ešte tento rok tak ti bude MD počítaná z hrubého príjmu za r.2016. Ak by si chcela vyššiu MD tak máš ešte možnosť sa zamestnať u nového zamestnávateľa na minimálne 90 dní bez PN a OČR a potom by sa ti MD počítala z tohto platu. Máš len mesačnú výpovednú dobu?
Čo sa týka toho či ísť na PN alebo vyčerpať podporu - no to už je na tebe - musíš si to vypočítať. Môžeš ísť na PN....Podporu môžeš vyčerpať do roka od skončenia PP - čiže u teba do 31.3.2018. Čo ty ak by si chcela vyčerpať podporu po skončení MD nestíhaš, čiže by bolo vhodnejšie ju vyčerpať pred nástupom na MD.....ak o ňu nechceš prísť.
@evittam ja totižto mám od 1.4.nastupit do novej práce,len sa bojím,že ak on zistí,že som tehotná,tak by ma nechcel. Ale aj by som bola celkom rada, ze by mi počítali MD z príjmov z roku 2016, pretože tam som mala kráľovské výplaty. Áno dohodli sme sa s terajším zamestnávateľom,že výpovedná bude mesiac,do konca marca. Tiež by som asi išla skôr čerpať podporu,keď mám na ňu nárok,nech to využijem.
@janulka747 No tak ak chceš mať MD z r.2016 tak nesmieš u nového zamestnávateľa odpracovať tých 90 dní bez PN a OČR...na to pozor, lebo potom sa ti to bude počítať tak ako som ti už písala.
@evittam ďakujem pekne za informácie,veľmi si mi pomohla,lebo som mala z toho strach,že ostanem bez materskej.
@janulka747 Rado sa stalo.
@evittam no nie som si ista tym co si napisala ze aj ked sa znovu zamestna tak jej budu ratat z toho pri tych spomenutych podmienkach. Nie je to nahodou tak ze sa MD rata z predchadzajuceho kal.roka tomu co porodila? Ked porodi tento rok tak jej budu ratat MD z r.2016 bez ohladu na to ci mala dalsieho zamestnavatela tento rok.
@tehotnica Som si istá. A tu nejde o to kedy porodí ale kedy nastúpi na MD - ak nastúpi do 31.12.2017 tak jej VZ pre MD bude príjem za rok 2016, ak by nastúpila na MD 1.1.2018 tak jej VZ pre MD bude príjem za r.2017. Samozrejme sú tam aj iné okolnosti - podľa toho či pracovala celý ten rok.
Čo sa týka tých 90 dní bez PN a OČR - ak sa zamestná u nového zamestnávateľa tak sa jej bude počítať MD z platu u nového zamestnávateľa. Platí čo som už napísala.
@tehotnica Ja už neviem ako zrozumiteľnejšie ti to mám napísať - je jedno kedy nastúpi na MD ak odpracuje u nového zamestnávateľa na novú zmluvu 90dní bez PN a OČR, tak sa jej bude ako VZ pre MD brať hrubá mzda od nového zamestnávateľa - preto ak niektoré maminy špekulujú ako dosiahnuť vyššiu MD - tak aj toto je cesta. Už chápeš?😉
Ahojte baby, tak po Vašej rade sa mi podarilo zamestnať na čiastočný TPP, samozrejme nepovedala som, že som tehotná. Som tam cca 2 týždne a vyzeralo to ideálne, no po zaučení ( zamestnala som sa v jednom obchode) je to tam celkom hardcore. Niekedy nemám ísť ako ani na prestávku, lebo som tam sama a keď mám pravdu povedať, aj to státie mi dá teraz celkom zabrať. 🙂 Tak sa budem snažiť to tam ešte nejako vydržať, ale skôr či neskôr budem musieť dať výpoveď. Buded mi plynúť tá ochranná lehota, však? Ešte sa chcem opýtať na výpočet materskej. Čítala som rady vyššie ale pre istotu... Toto je len čiastočný TPP, mám tam ledva 230 eur brutto. V predchádzajúcom zamestnaní som mala cca 900 eur brutto(obdobie Júl 2015-Júl 2016), co je v pohode. Ak by som dala napr do 3O dní výpoveď, nebude to tých 90 dní, naozaj mi z tých 23O nebudú počítať materskú? Ďakujem veľmi pekne!
@martinecka_999 Nie, ak budeš teraz pracovať menej ako 90 dní, tak sa to určite nebude zaratavať. Rátať sa bude z január - júl 2016. V OL budeš, aj keď čítala som tu už aj také že SP môže takéto zamestnanie posudzovať ako účelové, pre získane nároku. Podľa zákona nárok spľňaš - pre mňa bodka.
V sociálnej poistovni mi dnes povedali, ze denný vymeriavací základ mi vypočítajú vypriemerovanim mojich príjmov (platu) za posledne dva roky. Tak neviem.
@martinecka_999 to su tie zarucene rady na socialke.... ach :(
Ved to... oni ani same nevedia. :/
@evittam ahoj, mohla by som sa spytat, minuly rok kamoska bola na urade prace - 3 mesiace este poberala podporu - jan., febr. a marec, potom do septembra nezamestnana bez podpory a od septembra do konca roka, polovicny uvazok - cize polka z min. mzdy, od januara 2017 riadne zamestnana s min. mzdou - cize bude mat odpr. tych 270 dni, termin porodu oktober - bude mat min. matersku? dakujem velmi pekne.
@petkaapalo Jej VZ pre MD bude hruby prijem za obdobie od septembra 2016 do nastupu na MD. Nepises konkretne datumy.
@evittam dakujem, neviem ake datumy... napisala som, ze od septembra je na polovicnom uvazku - polka min. mzdy a od januara u toho isteho zamestnavatela plny uvazok - min. mzda. cize min. matersku bude mat? este raz dakujem.
@petkaapalo No podla toho co pises tak ano.
@evittam dakujem

Ja nie som v ochrannej dobe, preto sme to tu riesili. 🙂 Tiez som sa bola spytat najprv v socialnej positovni, ale tam mi povedala, ze nechape naco som prisla, ze mi nevie povedat a ze mam pockat kym budem mat nastupit na matersku, ze vsak potom sa dozviem ci mi j uschvalili alebo nie. Mala som pocit ze som prisla do zlej miestnosti, fakt...