icon

Mám nárok na materskú, ak som na úrade práce?

zara19
3. sep 2013

ahojte 🙂 , mam taku dilemu, zamestnanie som ukoncila 15.maja 2012, od vtedy som evidovana na urade prace, bola mi vyplatena davka v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov, teraz som v 5,mesiaci tehotenstva a stale na urade prace, mam vobec narok na matersku davku a rodicovsky prispevok, popravde uz som z toho vsetkeho jelen ☹ , dakujem vopred za rady, ci odpovede 😉

lenuskaa33
26. feb 2017

ahojte, prosim vas o radu. zajtra mam ist podpisat vypoved.(ukončila som RD, pracujem tam inak od roku 2011) takze od 1.3. by som bola nezamestanana. zistila som ze som pravdepodobne tehotna. takze by som mala spadat do 8 mesacnej ochrannej lehoty. budem mat narok na MD. kebyze sa este zamestnanam?? z coho by sa mi pocitala?

kosmacka
26. feb 2017

Ahoj, prosím poradíte mi??? Pracujem od augusta minulého roka a som tehotna, termín mám 30.jula. Budem mať nárok na materskú??? A musím pracovať až do konca alebo môžem ísť aj na PN ( lebo sa bojím že ako pri prvom skončím na rizikovom kvôli problémom s krvou) alebo so starším synčekom na OCR?? Ďakujem

evittam
26. feb 2017

@kosmacka Podmienku 270dni NP za posledne dva roky pred porodom splnis cca 27.4.2017 (ak pracujes od 1.8.2016). Na PN mozes ist, aj OCR.

evittam
26. feb 2017

@kosmacka A ak ti PP trval aj pocas RD tak vlastne mas tu podmienku splnenu davno.😉

nivea777
26. feb 2017

@lenuskaa33 ja by som ( asi) tu výpoveď dohodou nepodpísala keď si pravdepodobne tehotná.. Oznámila by som tehu a nech mi trvá PP

charlottes
26. feb 2017

@lenuskaa33 neries to tu na MK, zavolaj si do socialky www.socpoist.sk a tam Ti povedia presne. po skonceni RD mas narok sa vratit do prace, a ak ti trval pracovny pomer aj pocas RD, tak to obdobie sa Ti zapocitava do obdobia poistenia . Alebo ak chces, podpis vypoved, chod na urad prace a budes mat pol roka narok na podporu v nezamestnanosti ( ak si za posledne 4 roky bola poistena v socke namenej 3 roky) ak ti trval pracovny pomer pocas RD, zapocitava sa Ti aj obdobie RD. Ale najlepsie priamo na socialke.

evittam
26. feb 2017

@charlottes Tam ti povedia velke prd. Prepac za vyraz. Tam vedia este menej ako ty alebo ti pripadne odmietnu odpovedat-cest vynimkam.😉

charlottes
26. feb 2017

@evittam Ja som sa tam nikdy s takym pristupom nestretla, mne vzdy poradili

evittam
26. feb 2017

@lenuskaa33 Tu dohodu nepodpisuj , nastup normalne ak mozes a daj sa PN ak nechces pracovat. Pripadne vycerpaj dovolenku-nemusis nastupit a potom PN.

evittam
26. feb 2017

@charlottes Tak to si mala stastie. A dobre ti poradili? Ja som sa stretla len s nevedomostou alebo mi pripadne bolo povedane,ze chcem zneuzivat system. Teda naozaj cest vynimkam....
A hej-mozno nejake zakladne veci ale malokedy ti poradia ako dosiahnut najvyssiu MD, podporu a podobne a pochybujem,ze za okienkom.😉
Este je potom lepsie napisat im cez ich stranku-to uz musia odpovedat a spravne-lebo je to na papieri. Ak ti nieco povie do telefonu alebo osobne a nakoniec to tak nebude ti bude potom na dve veci.....a nespravis nic.

charlottes
26. feb 2017

@evittam ist na pn podla mna nie je najstastnejsie riesenie, vsak si obmedzena vo vychadzkach atd a ked si zdrava doktorka si ma vymyslat do karty?
Najidealnejsie riesenie je podla mna nepodpisat vypoved dohodou, ale pytat si odstupne, ist na urad prace na pol roka, dostat podporu v nezamestnanosti a potom ist na matersku a malo by to tak vyjst. Toto by bolo moje nastavenie, ale s presnymi sumami vymeriavacich zakladov a spresnymi obdobiami odkedy som pracovala, odkedy isla na matersku, odkedy na rodicovsku by som si to overila v socialke s rodnym cislom

evittam
26. feb 2017

@charlottes Tak som jasne napisala ak chce. Urcite sa jej viac oplati aby jej PP aj nadalej trval a podporu vycerpe po dalsej RD. 😉 Ak sa vsak uz dohodla,nemaju pre nu miesto tak by som nepodpisala dohodu sk si nie je ista ci je fakt tehotna-ma tam 2-mesacnu vyp.lehotu+odstupne.....Tazko radit-je tu viac moznosti....

charlottes
26. feb 2017

@evittam xixi, neviem dokedy sa to pomenovava ako planovane rodicovstvo a odkedy ako zneuzivanie systemu. Mozno je nestatstne polozit otazku : "Ako dosiahnem vyssiu matersku?", ale presne pomenovat situaciu tak ako som spominala vyssie tzn. s datumami, vymeriavacimi zakladmi atd, to nie je spekulacia. To je planovane rodicovstvo .Potom taki danovi poradcovia su co? Danovi podvodnici? Zial choru dobu sme si vytvorili v tom, ze zdravy rozum je potlacovany nezmyselnymi zakonmi.

evittam
26. feb 2017

@charlottes Ale chapes,ze overovat mozes co chces a s cim chces-ziadny pracovnik ti pisomne na SP dopredu a v takomto pripade neda,ze ano tuto sumu budete mat určité ak VZ pre MD. A co ti povie to je jedno....

charlottes
26. feb 2017

@evittam mas pravdu, ze urcite je lepsie, ked ti to napisu

evittam
26. feb 2017

@charlottes Ja som nedala uvedenu otazku-nie som taka hlupa. Slusne som si bola nieco overit ci to stihnem-s datumami, dokladmi a najskor sa tetuska vykrucala, robila sa ze mi nerozumie, a asi v konecnom dosledku ani nerozumela a nakoniec mi to "zadrela"....Akoby to islo z jej penazi-skoda reci. A to sa mi nestalo len raz. A vies, tu hra aj rolu typicka slovenska vlastnost-zavist. Preco by si mala mat ty ked som nemala ja. Alebo preco by si ty mala mat 1.5krat vacsiu MD a sedieť doma na riti ako ja co musim sediet tu.😉

lenuskaa33
26. feb 2017

@nivea777
@charlottes baby diky. Ja som s nimi dohodnuta uz dva tyzdne,cakali sme na koniec mesiaca.dostavam od nich aj odstupne,zrusili mi oddelenie kde som pracovala a v piatok mi vysiel pozitivny test... Ked pojdem na urad dostanem podporu a som v ochrannej lehote lenze ked sa nahodou zamestnam lehota sa rusi a nevviem ako to bude s tym nemocenskym poistenim.ci to splnam.

evittam
26. feb 2017

@lenuskaa33 Ked sa zamestnas tak sa nic nestane. Budes mat aktivne NP. A dalsia podmienka naroku na MD je bud ochranna lehota alebo aktivne NP. Len neviem ci je dobry napad ukoncit PP v ten isty den ako ti konci RD,ci netreba mat aspon jeden den odpracovany-cerpana dovolenka.

kosmacka
26. feb 2017

@evittam dakujem za odpoveď 🙂

martinecka_999
26. feb 2017

@evittam ahoj, vedela by si poradiť aj mne? Som v piatom mesiaci a som čerstvo zamestnaná (cca 2 týždne), ak by som dala výpoveď, budem v OL? Alebo sa mi OL nebude rátať, kedze som otehotnela uz pred zamestnaním? Zamestnávateľ nevie ze som tehotná. Dakujem za radu

evittam
27. feb 2017

@martinecka_999 Ako dlho si zamestnaná - len tie dva týždne. Čo bolo predtým? Píšeš málo informácii.

petkaapalo
27. feb 2017

@evittam ahoj, prosim ta, mam este jednu otazocku, uz neexistuje nic podobne ako dobrovolne poistenie, ci co to bolo, aby si dostala o nieco vyssiu matersku? dakujem.

nivea777
27. feb 2017

@petkaapalo existuje,keď nie je žena zamestnaná môže si platiť DNP... tak ako to bol predtým že žena bola zamestnaná a doplacala si,sa už neda

evittam
27. feb 2017

@petkaapalo Tak ako napísala
@nivea777 už nie je možný súbeh DNP a zamestnanie. Neviem, v ktorom je tt., ak by mala možnosť a stihla to tak sa môže ešte zamestnať u nového zamestnávateľa na novú zmluvu na 90dní bez PN a OČR na vyššiu sumu - aj maximálnu a vyšla by jej max.MD. Ale pôvodná zmluva musí zaniknúť.

petkaapalo
27. feb 2017

@nivea777 aha, dakujem, takze, ak je zena zamestnana, tak jedine s cim si moze zvysit matersku je, ze sa zamestna u noveho, min. tych 90 dni ... a tak, vsak?

petkaapalo
27. feb 2017

@evittam akurat som napisala spravu aj ja... dakujem, uz chapem.

evittam
27. feb 2017

@petkaapalo Áno ako píšeš, ale pôvodná prac.zmluva - výpoveď. Ale ak je možnosť a šanca tak sa to stále oplatí. Mať MD z maxima.....😉 Veď napíš, v ktorom je tt.?

petkaapalo
27. feb 2017

@evittam na zaciatku, v siedmom, preto si zistuje, ci sa neda pripoistit alebo ako to nazvat... jednoducho si trocha prilepsit. dakujem baby

evittam
27. feb 2017

@petkaapalo No tak to by mohla stihnúť ešte aj takýto "model": dohoda o skončení PP, ale hneď, dať DNP z maxima a zaplatiť napr.týždeň a dať sa PN - a ak to stihne 26 týždňov pred nástupom na MD tak bude mať max.MD a potom aj PN.😉 Len tá PN je o tom byť doma....

petkaapalo
27. feb 2017

@evittam dakujem za radu, cenim si to... myslim, ze az do takychto veci sa nepusti... ale dakujeme.