icon

Mám nárok na materskú, ak som na úrade práce?

zara19
3. sep 2013

ahojte 🙂 , mam taku dilemu, zamestnanie som ukoncila 15.maja 2012, od vtedy som evidovana na urade prace, bola mi vyplatena davka v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov, teraz som v 5,mesiaci tehotenstva a stale na urade prace, mam vobec narok na matersku davku a rodicovsky prispevok, popravde uz som z toho vsetkeho jelen ☹ , dakujem vopred za rady, ci odpovede 😉

martinecka_999
27. feb 2017

@evittam bola som 3 roky zamestnaná (do júla 2016), potom som dala výpoveď. Od 1.8. 2016 som sa zaevidovala na úrade prace. V septembri som otehotnela. A teraz som v novej praci cca 2 týždne. Je to čiastočný TPP, mala som pracovať 20 hodin týždenne, ale samozrejme to tal vobec nie je, čoho som sa obávala. Preto ma zaujíma, ci ak by som dala výpoveď, budem v OL, aby som mala nárok na materské,pretoze ostatne podmienky by som mala spĺňať dakujem

evittam
28. feb 2017

@martinecka_999 Tak ano,budes v OL.

martinecka_999
28. feb 2017

@evittam dakujem za odpoved 🙂

daska83
2. mar 2017

Ahoj @evittam, precitala som si vsetky tvoje prispevky, si super ze nam neznalym takto radis 🙂 Chcela by som si overit ci som to spravne pochopila. Moja situacia: od 1.3.2017 som nezamestnana, chcem sa zaevidovat na urade prace aby som mohla poberat podporu. Predtym som bola 3 roky zamestnana. Ak by som otehotnela teraz, uz pocas nezamestnanosti, ale stihla nastupit na matersku do 31.12.2017, vyratavala by sa mi materska z VZ za rok 2016?. Samozrejme aby som mala na nu narok musela by som splnit dalsie podmienky, kedze by mi neplatila ochranna lehota, a to bud si zaplatit na par mesiacov dobrovolne poistenie alebo sa na par dni niekde zamestnat. Ak by som sa niekde na par dni zamestnala a na matersku nastupila este tento rok, stale by platilo to, ze VZ sa bude ratat z roku 2016?
Dakujem Ti pekne

evittam
3. mar 2017

@daska83 Ahoj. Tak v tvojom pripade som si nie na 100%ista. Spytame sa @zalka co ty na to?

zalka
3. mar 2017

@daska83 áno, ak sa zamestnáš a zamestnanie pred nástupom na MD bude trvať menej ako 90 dní a nezamestnáš sa u toho istého zamestnávateľa tak áno MD bude rátaná z roku 2016.

daska83
3. mar 2017

Dakujem dievcata 🙂@zalka @evittam

moncika15
16. mar 2017

@lenuskaa33 lenka ty si tehotna? :-O gratulujem!

grediova
3. apr 2017

Ahojte potrebujem poradiť som od decembra na urade prace a na matersku nastupujem 5.4 pred tym ako som nastupila na urad mam v kuse odrobených viac ako 5rokov a dnes mi pani v socialnej poistovni povedala ze nemam narok na matersku nakolko som na urade prace ale ved ked mam odrobene za posledne dva roky 270 dni tak narok na matersku mam aspon tak viem takze teraz mam z toho misung neviete mi poradit dakujem a ked som na urade tak papier od dr mam zobrat najprv tam alebo na socialnej ako to vlastne je dakujem pekne🙂

moni244
3. apr 2017

@grediova no nemas, lebo nemas aktivne poistenie, 270 dni je len jedna z podmienok

nivea777
3. apr 2017

@moni244 mozno je v ochrannej lehote

martinecka_999
3. apr 2017

Ja mam ist na materskú od apríla. Tiez mi to takto vyšlo, ze by som nemala mat nárok na materské, lebo nemam aktívne poistenie. Ale tu mi poradili, ze sa mam zamestnať aspon na jeden den, alebo si zaplatiť aspon jeden den nemocenské poistenie. To ti ale v sociálke samozrejme nepovedia. Kedze mas nastúpiť 5.4. tak mas na to este zajtra. Skús ist na úrad. Tam mi tiez povedali, ze si mam na 1 den zaplatiť nemocenské poistenie, aby som mala nárok na materské.

grediova
3. apr 2017

nechapem ked som nastupovala na urad prace tak tam mi pani povedala ze narok mam tak toto je uz na nervy jeden povie tak a druhy tak ze mam odrobene za posledne dva roky 270 dni tak ja uz fakt nechapem☹

nivea777
3. apr 2017

@martinecka_999 hej je to riesenie,zaplatit si ale ta suma z ktorej dostanes tu matersku je o nicom :( Minimalka

katrin21
3. apr 2017

@moni244 ma narok, lebo ak nastupi do 8 mes po skonceni prac. pomeru na MD, tak ma narok , je v ochrannej lehote ( lebo materske je NEMOCENSKA DAVKA !!!) + tych 270dni k tomu, ak ma splnenych, nie je dovod, aby nedostala matersku.
Aj ja som tak isla na MD, z uradu prace.. este predtym som bola na rizikovom, takze som dostavala normalne PNku za to obdobie a nezamestnanecku som si docerpala, ked mi skoncilo materske... na docerpanie je narok do 2r od casu, kedy bola nezamestnanecka priznana ( ak ma na nu clovek narok)... potom idem na rodicak...

katrin21
3. apr 2017

@grediova
@mas narok urcite, ak je pravda co pises.

moni244
3. apr 2017

@katrin21 ale to by musela byt na PN a nie na urade prace, ci?

grediova
3. apr 2017

@katrin21 ano je to pravda ja som na urade od 1 decembra 2016 a uz 5.4 nastupujem na MD a pred tym ako som nastupila na urad mam v kuse odrobenych viac ako 5 rokov jaj tak dufam ze mam narok lebo tie urady jeden tak druhy tak☹ dakujem

katrin21
3. apr 2017

@grediova urcite mas.. ja som robila do 31.7.2015.. na MD som nastupovala AZ 4.3.2016 a normalne som mala matersku 🙂 predtym som pracovala 13 rokov

grediova
3. apr 2017

@katrin21 dakujem pekne potesili ste ma a este sa chcem opitat papier od lekara mam zobrat najprv na urad az potom do socialnej alebo ako to je 🙂

katrin21
3. apr 2017

@grediova na urad prace netreba nic, len keby ste isla na PN napr... myslim ....
na urad prace az po nastupe na MD sa vlastne dokladuje to, ze nastupujete na MD.... k nastupu treba papier od lekara potvrdeny odovzdať na socialnej poistovni a aj sa nahlasit na dochodkove poistenie !!! toto som bohuzial ja spravila az 4 mesiace po porode, lebo mi to nedoslo, ze ked som neni uz zamestnana, tak treba..... takze som prisla o 4 mes. akoby odpracovane do dochodku , lebo MD sa tam pocita. Takze nezabudnite si aj toto nahlasit dnom neviem ci porodu, alebo nastupu na MD, to uz si presne nepamatam.. ale porodu urcite najneskor...

Urad prace vlastne nezaujima nic az do porodu..... dnom porodu vas vyradia z evidencie..... ak by ste sla este na PN a nejaku podporu usetrila ( PN je skoro v tej istej vyske ako podpora), tak potom sa po MD zaevidujete nanovo a docerpate to, ako ja.

majusqa77
3. apr 2017

@moni244 je jedno co je

majusqa77
3. apr 2017

@grediova narok na matersku vznikne z ochrannej lehoty. treba si vziat ziadost o materske od lekara, kopiu zaniest na UP, predpokladam, ze vyradia z evidencie. original na socialku.
a trocha opravim @katrin21 na dochodkove sa da prihlasit az po narodeni dietata (do 40 dni to treba)

katrin21
3. apr 2017

@majusqa77 hej hej, to som si nepamatala presne, preto som napisala , ze BUD nastupom na MD, alebo Dnom porodu, ze to nech si overi este. Takze super, ze si ma opravila 🙂 uz som si nebola ista 🙂
Z evidencie ale vyradia az dnom porodu, takze az potom staci ist na UP... dovtedy ich nic nezaujima, len socialka riesi vsetko

stellasweet
3. apr 2017

Ahojte,skusim sa spytat aj ja. V decembri 2015 som nastupila na MD, v marci 2016 firma,kde som pracovala vyhlasila bankrot,takze som podpisala vypoved. Po skonceni MD som poberala davku v nezamestnanosti, a nasledne po nej rodicovsky prispevok. ( syn ma 14 mes)
Ak by som napr. v roku 2018 chcela otehotniet a poberat MD,ake podmienky musim splnit? DAKUJEM!

majusqa77
3. apr 2017

@katrin21 uz to chcem vidiet, ako by ma po nastupe na matersku poslali niekam na pohovor :D hm, ale ved akonahle bude mat narok na matersku pozastavia davky....

majusqa77
3. apr 2017

@stellasweet tie, co vsetci... ...270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky a bud aktivne nemocenske poistenie, alebo byt v ochrannej lehote 🙂

katrin21
3. apr 2017

@majusqa77 nejde o pohovory 🙂 mna aj tak neposielali, ked vedeli, ze idem na MD.. ale ide o to, ze zo zakona oni vyradia z evidencie az dnom porodu, to mi prizvukovali, ze potom doniest rodny list kopiu..... a aj nastup na MD ze mam priznany, ten treba pri tom nastupe, lebo ked je nemocenska davka ( materske, PN) tak jasne, ze pozastavuju tym dnom podporu , to ano.....

stellasweet
3. apr 2017

@majusqa77 Dakujem. NP je pocas MD ( som sa vyssie docitala) ,ale pocas poberania RP uz nie?

grediova
3. apr 2017

a do tej socialky to musim do kolkych dni zobrat baby dakujem vam velmi pekne 🙂