icon

Mám nárok na materskú, ak som na úrade práce?

zara19
3. sep 2013

ahojte 🙂 , mam taku dilemu, zamestnanie som ukoncila 15.maja 2012, od vtedy som evidovana na urade prace, bola mi vyplatena davka v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov, teraz som v 5,mesiaci tehotenstva a stale na urade prace, mam vobec narok na matersku davku a rodicovsky prispevok, popravde uz som z toho vsetkeho jelen ☹ , dakujem vopred za rady, ci odpovede 😉

katrin21
3. apr 2017

@grediova to hned chod,dnom nastupu na MD:. lekar ti papier moze dat aj o par dni skor a ty to tam odnes. ja som bola presne 4.3 na socialke, ked som aj mala nastupit.. ale predtym som sa bola opytat, co vsetko mam doniest, aby som na nieco nezabudla..

grediova
3. apr 2017

dakujem pekne😉

martinecka_999
3. apr 2017

@katrin21 mne na urade aj na socialke povedali, ze narok na materske nemam. iba ak si zaplatim aspon ten jeden den, tak mam narok na minimalnu. ..

nivea777
3. apr 2017

@martinecka_999 povedali ti dobre..

nivea777
3. apr 2017

@martinecka_999 ak si mala splnenu podmienku 270dni a nebola v OL alebo nemala aktívne NP tak to povedali dobre..zaplatit jeden den a mas vyratatanu MD z minimalky

majusqa77
4. apr 2017

@stellasweet zalezi ci trva pp alebo nie (aj pocas md aj rd)

martinecka_999
4. apr 2017

@nivea777 ja som sa este rýchlo zamestnala počas tehotenstva, na čiastočný TPP. Bohužiaľ ale som dala výpoveď, no mala by mi podla všetkého plynúť OL.

katrin21
4. apr 2017

@martinecka_999 no, tebe to nevyjde uz do 8 mesiacov od ukonc. pracovneho pomeru, to preto ti nevyjde materka. keby si otehotnela o mesiac presne skor, vysla by ti, to by si to mala ako ja....

evittam
4. apr 2017

@katrin21 Ak sa zamestnala pocas tehotenstva a splna podmienku 270dni NP za posledne 2roky pred porodom tak je v OL.

grediova
5. apr 2017

@katrin21 tak vcera som volala na socialku tak narok na matersku mam a tam mi povedali ze mam poslat papier od lekara do Bratislavi na socialku nakolko tam mal moj posledny zamestnavatel sidlo aj mi nadiktovali adresu tej socialky tak som to poslala a ze odtial mi dojde vyrozumenie ale na urad idem teraz 11 dufam ze odtial som nijake razitko nepotrebovala.tak na ten urad zanesem len kopiu od lekara a to bude vsetko ak som dobre pochopila a oni ma vyradia z evidencie takze potom uz na socialku kde mam trvali pobyt nemusim ist dakujem

martinecka_999
9. apr 2017

Ahoj @evittam minule si mi dobre poradila a chcela by som sa ťa spýtať (alebo kohokoľvek, kto vie) ako je to s nástupom na MD v OL. Ako som už dávnejšie písala, bola som 3 roky zamestnaná, mesiac po odchode z práce som otehotnela, od 1.8. do 24.2.2017 som bola zaevidovaná na úrade práce, potom som sa zamestnala 20.3. 2017 som da výpoveď a zase som na úrade. 27.4. 2017 mám nastúpiť na MD, lekár mi už vypísal aj žiadosť. Kedy treba túto žiadosť odniesť do soc. poisťovne? Treba ich na to nejak upozorniť, že som v tej OL? Sú tam dosť neochotní a tak sa bojím že ma akoniec odbijú že nárok nemám. Preto chce byť pripravená a mať prehľad. Bohužial neviem tot vypátrať. ďakujem. 🙂

martinecka_999
9. apr 2017

Alebo možno @tehotnica by mi vedela poradiť? Ďakujem Vám 🙂

evittam
10. apr 2017

@martinecka_999 Ahoj. No doklad o nastupe na MD dones do SP ked ti ho da lekar. Urob si kopiu a nechaj si potvrdit prevzatie. Pri okienku s tebou pracovnicka nebude vobec nic riesit. Treba pockat na rozhodnutie od SP.

martinecka_999
11. apr 2017

@evittam dakujem 🙂

martinecka_999
11. apr 2017

Ahojte. Tak bola som v SP, že idem odovzdať to tlačivo Žiadosť o materské a pani mi dala ďalšie tlačivo-nejaké čestné prehlásenie týkajúce sa Ochrannej lehoty. Mám ho poslať na pobočku SP do mesta kde sídlil môj posledný zamestnávateľ. Máte s týmto tlačivom niekto skúsenosť? ďakujem

kitta
27. apr 2017

Baby mohli by ste mi prosim poradit? Som dlhodobejsie dobrovolne nezamestnana, takze narok na materske nemam. Mam tu ziadost o materske aj tak odovzdat v SP, alebo tam nemusim vobec chodit? Nebudem potrebovat to vyrozumenie, ze nemam narok pri ziadani o rodicovsky prispevok?

majusqa77
27. apr 2017

@kitta treba to odovzdat, budes potrebovat vyrozumenie

evittam
27. apr 2017

@kitta Presne ako pises. Ziadost o MD odovzdat na SP, dostanes rozhodnutie,ze nemas narok na MD a potom mozes ziadat o RP

kitta
27. apr 2017

Dakujem velmi pekneeee 😊

janulka747
15. máj 2017

@evittam dobrý deň, chcem vás ešte raz poprosiť o radu. Tak nakoniec som tehotná až teraz,asi v 5tt,termín začiatok januára. Na konci mája mi končí 3.mesacna skúšobná doba, pred tým som rok a pol pracovala v inej firme,chcem sa spýtať,ak by mi šéf dal padáka pred koncom skúšobnej doby a musela by som ísť na úrad práce,z čoho by mi vyrátali materskú? Z celkových prijmov za rok 2017? Alebo z príjmov z tej predchádzajúcej práce,kde som bola zamestnaná dlhšie ako 3mesiace. Ďakujem

evittam
15. máj 2017

@janulka747 Ak si bola zamestnana v novej praci minimalne 90dni bez PN a OCR tak sa ti to bude pocitat z tej novej prace.

janulka747
15. máj 2017

@evittam a ak nie,že by to bolo menej?

evittam
15. máj 2017

@janulka747 Napis mi poriadne co bolo v r.2016-datumovo, to iste tento rok. A kedy nastupujes na MD.

janulka747
15. máj 2017

@evittam november 2015-februar 2017 prvý zamestnávateľ. Marec 2017 - máj 2017(nemám 90dni,mala som OČR) druhý zamestnávateľ. A od júna by som išla na úrad. Termín 18.1.2018.

janulka747
15. máj 2017

@evittam Na MD by som teda mohla nastúpiť v decembri 2017

evittam
15. máj 2017

@janulka747 Cize tvoj VZ pre MD bude hruby prijem za r.2016.

janulka747
15. máj 2017

@evittam aha,to kvôli tomu,že by som na MD nastúpila už tento rok,aj keď budem rodiť až budúci.

evittam
15. máj 2017
janulka747
15. máj 2017

@evittam ďakujem veľmi pekne

evittam
15. máj 2017

@janulka747 Rado sa stalo.😉