Mám nárok na materskú, ak som na úrade práce?
ahojte 🙂 , mam taku dilemu, zamestnanie som ukoncila 15.maja 2012, od vtedy som evidovana na urade prace, bola mi vyplatena davka v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov, teraz som v 5,mesiaci tehotenstva a stale na urade prace, mam vobec narok na matersku davku a rodicovsky prispevok, popravde uz som z toho vsetkeho jelen ☹ , dakujem vopred za rady, ci odpovede 😉
Nikto nič?
@neznamaxxx strasne zalezi od datumov. Ale vseobecne plati, ze ak si na up, nemas aktivne nemocenske poistenie,takze nebude narok ani na nemocenske davky.
Podmienkami pre matersku je 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky a bud aktivne nemoc.poistenie alebo ochranna lehota.l
@neznamaxxx ja som otehotnela mesiac po tom, ako som dala výpoveď. Bola som zaevidovaná na úrade prace a poberala dávku v nezamestnanosti. Na materské som nemala ale nárok, lebo som nebola v ochrannej lehote. Naštastie sa mi ale podarilo zamestnať (poradili mi tu). Ako mi bolo povedané, staci keby som sa zamestnala na jeden den a uz by mi plynula ochranná lehota. Takze ked som dala zo zdravotných dôvodov výpoveď, bola som v OL a vznikol mi nárok na materské, ktore mi vypočítali z kalendárneho roka 2016, nie z nového zamestnania. Co mi ale vyhovovalo, lebo v starom zamestnaní som mala ovela lepšiu vyplatu. 🙂
@martinecka_999
@majusqa77 ďakujem za odpovede. Chcem sa ešte spýtať, ak by som ale sa nezamestnala, tak ak nebude nárok na materské, dostanem teda hneď rodicak? To je prašť alebo uhoď, teda aspoň si myslím... Mne z minimálky by vyšla materská asi okolo 230€, neviem prečo si to myslím a rodicak je tiež okolo 200€
@neznamaxxx 75% z vym.zakladu je materske. A ano, na rp je narok od narodenia dietata
@martinecka_999
@majusqa77 alebo ak by som mala rizikové tehotenstvo ako som mala aj 1.a bola by som PN tak mam narok na materskú?
@neznamaxxx plati to, co som pisala o poisteni
@majusqa77 takže ako som sa dočítala pred tým ešte, stačí ak sa aspoň na jeden deň zamestnam a budem v OL, tým pádom bude aj nárok na matersku 🙄
@neznamaxxx za predpokladu že ku dnu pôrodu budeš mať splnenú podmienku 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch ... tak t i postačí ten den zamestnania sa.
@zalka áno tak to myslím aj ja ďakujem moc za tvoj čas
😍
@zalka ahoj vidim ze si v tom zbehla chcem sa opytat, manzel pracoval 7 rokov vo firme teraz mu dali vypoved a chce ist teda na matersku, dostal by aj keby bol mesiac na urade a potom by siel na matersku alebo musi ist priamo z ukoncenia pomeru na nu?aby mu ju vypocitali s toho daneho platu.dakujem
@neznamaxxx @zalka, ešte jedna otázka ak sa zamestnam na 3 mesiace bez PN ci ocr od robím tých 90 dní a odidem na PN a budem mat aj tych 270 dní a všetko čo treba, vyrata sa mi PN ci materská z tohto posledného zamestnania, alebo sa to to bude priemerovat? Oplatí sa zaplatiť vyššie odvody?
@majusqa77 tu vyššie som chcela označiť aj teba, ak by si vedela pre mňa odpoveď budem moc vďačná
@neznamaxxx z tej poslednej prace, kde je viac ako 90dni
Ahojte baby 😉
Mam otazocku viem ze uz to tu je rozoberana tema .. ale akosi mam este otazocku.
Planujeme babetko ale chodime do gyn-fiv lebo sa nam nedari.moja praca je strasne stresujuca a tak planujem dat vypoved a ist na podporu.kebyze si platim sama nemocenasku budem mat narok na matersku kedze budem na podpore ?dakujem za odpovede 😚
Dakujem za odpoved😊 no tak som to myslela ze cele platit len zjednodusene napisala 😁
Resp. Keby si platim pocas toho co budem na podpore a podari sa otehotniet tak mam narok na matersku zo zakladu z prace ?
Ahojte, 29.8.2018 mi konci rodicovska dovolenka pocas ktorej som bola stale zamestnana na TPP, ale nepracovala som. Chcela by som dat vypoved, ale zaroven planujem otehotniet s terminom porodu cca jar 2019, budem este ako sa to hovori v ochrannej lehote a je tu sanca, ze by som dostala matersku ako pri prvom synovi, teda zo mzdy, ktoru som zarabala pred nastupom na MD? Vopred dakujem
Dobrý den ....baby je Tu niektorá z Vas ktorá sa vyzna v materskej (od kedy dokedy,kedy kde a co )...poprosim spravu.
Ahojte, prosím, viete mi poradiť? Momentálne som v 18 tt a som na PN ( mám rizikové).som zamestnaná vo firme 3roky. Môj šéf ide predať firmu a on chce po mne, aby som ukončila prác.pomer dohodou. A následne ma vezme do novej firmy, v ktorej hneď by som išla na PN. Neviete, aký vplyv to môže mať na vypocet mojej materskej? Ešte sa bojím, v tej novej firme budem v skúšobnej dobe, v ktorej má môže kedykoľvek vyhodiť a ja potom automaticky prídem o matersku? Prosím, ak viete, píšte, ďakujem 🙂
@beruska1605 ak si uz tehotna, o materske neprides
@majusqa77
A materská sa mi bude počítať z hrubej mzdy zo starej firmy, však? Ale keď by ma vyhodil, počas tých troch mesiacov v novej Firme a ja budem hneď PN, stále mám nárok na materskú? A v starej firme mi zostáva 17 dní dovolenky. To by mi mal zaplatiť pri ukončení prác.pomeru,však?
@beruska1605 Tak ako pise
@majusqa77 .
A ak chce tvoj šéf robiť taketo "cachre" tak trvaj na zmluve bez skúšobnej doby.😉

Dobrý večer. Mam taky problém pracujem v mojej práci asi, 6-7rokov neviem presne, a stala sa taka vec, že podávam výpoveď. Mam v plane sa dat dočasne na úrad práce pokiaľ si zoženiem vyhovujúcu prácu, ak by sa tak ale nestalo, plánujeme na budúci rok ďalšie dieťa. Takže otázka znie : Akú by som dostala príklad aj PN, čož keby ma vypíše môj gynekológ, keďže som mala aj 1.tejotnrstvo rizikové ak by som teda otehotnela a akú materskú, a ci vôbec po pol roku na úrade práce mam nárok, treba sa pred tým zamestnať ak hej na aký čas. Kto je zbehly, rozumie sa tomu a vie poradiť. Za každú informáciu vopred pekne ďakujem