icon

Mám nárok na materskú, ak som na úrade práce?

zara19
3. sep 2013

ahojte 🙂 , mam taku dilemu, zamestnanie som ukoncila 15.maja 2012, od vtedy som evidovana na urade prace, bola mi vyplatena davka v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov, teraz som v 5,mesiaci tehotenstva a stale na urade prace, mam vobec narok na matersku davku a rodicovsky prispevok, popravde uz som z toho vsetkeho jelen ☹ , dakujem vopred za rady, ci odpovede 😉

evittam
24. okt 2017

@veron29 Tak budes mat narok na MD z predpokladaneho prijmu.

papulka12
5. nov 2017

Ahojte zienky mam otázočku pracovala som 3 a pol roka a 1 marca som dala vypoved.potom som isla na 2 mesiace na marodku a po dvoch mesiacoch som na urade prace. Poberam príspevok ktory trvá 6 mesiacou.na druhy mesiac mi to uz konci a som v 4 mes.chcem sa opytat budem poberat matersku alebo nie?ďakujem pekne ak mi niekto odpovie 🙂

nivea777
5. nov 2017

@papulka12 ak sa nikde nezamestnas aspoň na jeden deň ti nebudeš mať nárok na MD..môžeš si zaplatiť aj jeden deň dobrovoľného poistenia ale to by sa ti rátala MD z minima

papulka12
5. nov 2017

@nivea777 ak sa zamestnam na ten jeden den tak uz budem splnat podmienky?to dobrovoľne poistenie to ako kde mam nahlasit?

martinecka_999
9. nov 2017

@papulka12 ak sa zamstenas na jeden den (nemusis povedat ze si tehotná ak to nevidno), tak ti automaticky zacne plynúť ochranná lehota. Ja som to tak mala. Keby som sa na tych par dni nezamestnaná tak nemam nárok na materskú. Jedine ze by som si platila to dobrovoľne poistenie ale tak to sa počíta z minima iba.

zuzulik14
13. nov 2017

Ahojte zienky ☺ potrebujem poradit. Pracovala som do konca roka 2016 styri roky v kuse a od zaciatku tohto roka som na úrade prace. Na socialke mi povedali, ze mam 270 dni nem.poistenie za predošlé 2 roky pred pôrodom ( z roka 2016 počítali), ale ze nebudem mat narok na matersku, ale iba vtedy, ak budem mat aktivne nemocenske poistenie pred pôrodom (porod je koniec marca). Chcela by som sa dobrovolne nemocensky poistit, ale netuším, odkedy si ho dat a ci by sa mi to vlastne aj oplatilo - z coho by sa pocitala potom materska. Dakujem ☺

evittam
13. nov 2017

@zuzulik14 Ak si das DNP tak budeš mat minimalnu MD, ale stale je to viac ako len RP.

zuzulik14
13. nov 2017

@evittam Dakujem ti za odpoved. A kolko asi by malo trvat DNP? A ta minimalna MD kolko asi tak vychadza ci to mi na socialke vypocitaju?

evittam
13. nov 2017

@zuzulik14 DNP az do nástupu na MD ale nemusíš platit-zaplat napr.tyzden a daj sa na PN. Minimálna MD je cca 330Eur/mesiac.

zuzulik14
13. nov 2017

@evittam Dakujem ti za info😊 lebo chcem bojovat aspon takto o materskú a neprist o nu, akoby som namiesto nej mala dostavat RP.

evittam
13. nov 2017

@zuzulik14 Pripadne este mozes mat aj max.MD-ak by si mala moznost sa zamestnat na minimalne 90dni bez PN a OCR na max.VZ.😉

veriiik106
13. nov 2017

Dievčatá tento mesiac končím v praci. Pôjdem na mesiac na úrad práce a od Januára by som už mala byť zamestnaná v novej práci ak však otehotniem a pôjdem na rizikové odkiaľ potom dostanem materskú? Už asi od nového však? A ďalšia vec keď sa dám na PN ale stále budem v trojke mesačnej skúšobnej môžu má vyhodiť? Dakujem

evittam
13. nov 2017

@veriiik106 Ak nebudeš mat u noveho zamestnavatela minimalne 90dni bez PN a OCR tak MD bude počítana z prijmu za r.2017. Pokial oznamis tehotenstvo pisomne tak ti nemôžu dať vypoved kvoli tehotenstvu,avsak dôvod sa vzdy najde....ak by chceli.

tajinkaaa
13. dec 2017

Ahojte 🙂 potrebujem vašu pomoc lebo pani v sociálnej poisťovni mi nevie odpovedať ..vypočítali mi materskú 154€ s tým že keď porodim treba si vybaviť na úrade doplatok do rodičovského príspevku teda do tých 213€ ale zároveň som sa jej aj spýtala čo je teda ta minimálna materská dávka ktorá by mala byt pre tento rok 285€ a ona mi povedala že nič take neexistuje ale na internete som to normálne našla ..viete mi prosím vás poradiť čo to vlastne je a či mám na to nárok? za posledné dva roky som bola nemocensky poistená viac ako 270 dni ..prikladám aj screenshot 🙂 ďakujem 🙂

evittam
13. dec 2017

@tajinkaaa Narok mas na taku MD aka ti vysla z tvojho VZ, nič také ako minimalna MD pre kazdeho neexistuje. To co si nasla znamená,ze ak by si si platila DNP tak musíš z takého VZ ze ti vyjde minimalna MD cca 330Eur.

janulka747
18. dec 2017

Prosím Vás poraďte mi niekto, od 21.11.2017 som na materskej,do vtedy som bola pol roka na PN,pracovný pomer stále trvá, nárok na materskú mám, prišiel mi list zo sociálky a dnes mi prišlo od zamestnávateľa na účet neznáma čiastka,tak som volala našej mzdarke a tá mi povedala,že to mám materskú za tie prvé dni od 21.-30.11.a ostala som zaskočená,lebo som myslela,že materskú vypláca sociálna poisťovňa,ale ona mi povedala,že to mi bude ten prvý polrok platiť zamestnávateľ. To je nejaká novinka,či vždy materskú platí zamestnávateľ? Som z toho nejaká pomýlená

majusqa77
18. dec 2017

@janulka747 to je riadna tapa potom. Matersku plati socialka

fokuska
18. dec 2017

@janulka747 Nie je to nejaky vas firemny benefit, ze ti firma pocas materskej nieco vyplaca?

janulka747
18. dec 2017

@majusqa77 lebo ja som jej hovorila,že či náhodou materskú nevypláca sociálka a oba,že nie,že pol roka zamestnávateľ a potom rodičovský sociálka. Takže sa pomýlila,tak ako som si aj myslela,lebo nikde na nete som sa nič také nedocitala,že zamestnávateľ.

janulka747
18. dec 2017

@fokuska aj to by bola možnosť,ale u nás vo firme asi skôr nie 😂 a z toho čo mi povedala tá mzdárka,tak by mi každý mesiac posielali toľkoto peňazí,to by boli moc štedrý 😂😂😂

fokuska
18. dec 2017

@janulka747 Pisala si ale ze to bolo z uctu zamestnavatela, tak co ti teda vyplatili?

janulka747
18. dec 2017

@fokuska áno z účtu zamestnávateľa. Mzdárka mi povedala keď som jej volala,že to je moja materská,že materskú vypláca predsa zamestnávateľ. Tak to mi nesedí,lebo vždy som si myslela,že materskú mi vypláca sociálna poisťovňa. A za mesiac november mi prišlo zo sociálnej poisťovne viac peňazí,ako tie mesiace pred tým,keď som bola na PN. Lebo 20dni som bola ešte PN a 10dni už mala byť materská,takže mi príde to tak,že tú materskú mi zaplatila aj sociálka a aj teraz tá moja mzdárka.

zalka
18. dec 2017

@janulka747 ako wau takú mzdárku mať ... berem všetkými desiatimi( ako zamestnanec ) ako zamestnávateľ by skončila v tú istú hodinu keby povedala to čo povedala a poslala neoprávnene peniaze...

Určite nahánaj mzdárku, a nech ti pošle výplatnú pásku .. ale materskú vypláca SP . Treba riešiť aby o týžden ťa bude naháňala že neoprávnene poukázaná mzda, že vráť.

janulka747
18. dec 2017

@zalka chcela som si to overiť,že to tak skutočne je,ako som myslela. Zajtra musím ísť za ňou,aby sa to vyriešilo a peniaze vrátim. Ďakujem za rady

sussah
7. jan 2018

Môže partner poberať materskú po pol roku keď moja materská skonči? Od jan 2017 do septembra 2017 bol na úrade práce ..od septembra 2017 doteraz pracuje..Avšak hrozi že zamestnávateľ ukončí svoju podnikateľskú činnosť keďže nieje schopný platiť mzdy...Čiže hrozí že bude opäť na úrade práce. Cize po úrade práce nemá nárok na materskú iba rodičovskú áno?

majusqa77
7. jan 2018

@sussah do 7 dni po skonceni pp. Co bolo v 2016?

sussah
7. jan 2018

@majusqa77 čo do 7 dní? V roku 2016 uzavrel firmu a platil si iba zdravotku.

majusqa77
7. jan 2018

@sussah tak potom predpokladam nema 270 dni poistenia za posledne 2 roky

evittam
7. jan 2018

@majusqa77 No vyzera,ze nemá nárok na MD
@sussah

sussah
8. jan 2018

@majusqa77
@evittam
vdaka cize musel by byt posisteny 270 dni v priebehu 2 rokov? Nemusi za posledne mesiace tych 270 dni ano?