Mám nárok na materskú po strate zamestnania?
Ahojte. Celkom v tom mám teraz chaos. Keďže naposledy som rodila 6 rokov spat,tak už si ani nepamätám,ako to všetko bolo a medzičasom sa aj zákony pomenili.
Prosím Vas,mám nárok na materskú dovolenku ak som k 31.12.2024 dostala výpoveď v práci? Od 1.1.2025 som vedená na urade prace. Momentálne som tehotna. 27tt. Termin pôrodu mám 31.12. Mám vôbec nárok?
Kokos tu sa zasa zbehli znalkyne zákonov......
Ak žena otehotnie do 6 m po vypovedi nárok ma (ak spĺňa ďalšie podmienky ako počet odpracovaných Rokov....) ma nárok aj na tehotenske sj na materské...
Ja som otehotnela 3 m po vypovedi a mam aj materske aj tehotenske. A vypočítava sa z predpokladaného prijmu- sociálna poisťovňa kontaktuje predchádzajúceho zamestnávateľa ohľadom tejto sumy.
Ak žena otehotnie do 6 m po vypovedi nárok ma (ak spĺňa ďalšie podmienky ako počet odpracovaných Rokov....) ma nárok aj na tehotenske sj na materské...
Ja som otehotnela 3 m po vypovedi a mam aj materske aj tehotenske. A vypočítava sa z predpokladaného prijmu- sociálna poisťovňa kontaktuje predchádzajúceho zamestnávateľa ohľadom tejto sumy.
@anonym_7d0bf8 do riti mám tu dve anonymky z toho jedna protivná a druha pekne vysvetli. Ja splnam aj počet odpracovaných dni len ta lehota ma strašne pomotala.
@anonym_acaebe Mám odpracovaných viac než 5 rokov
@nattka123 ak dostavas tehotenske ,mas podla mna narok aj na materske
@andaluzia12 mesiac jej nepomoze, musela by aspon 90 dni byt zamestnana
@iv007 90 dni sa berie do úvahy v prípade, ze žena zmení zamestnanie (aby jej bola materská počítaná z nového zamestnania)
Len tak pre info - to, ze niekto pobera tehotenske, neznamena automaticky, ze ma narok aj na materske.
Podľa týchto dátumov, tak nárok na materskú máš...a čo to bude? lebo si Ťa pamätám, že si predtým riešila pohlavie
@anonym_7d0bf8 som rada že to tu niekto napísal, len pozerám ako tu niektoré ženy strieľajú "rady" od brucha 🙈
Ženy, stačilo pozrieť stránku sociálnej poisťovne a nemuseli ste tu autorku príspevku zavádzať, tieto veci majú na stránke pekne rozpísané. Trvanie ochrannej lehoty podľa stránky SP:
"osem mesiacov od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom, ak poistenke prvý deň 42. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom spadá do obdobia 180 dní odo dňa zániku posledného nemocenského poistenia (t. j. ak poistenka otehotnie do 180 dní od skončenia posledného poistenia); uvedené neplatí, ak jej po zániku nemocenského poistenia vzniklo nové nemocenské poistenie."
@andaluzia12 áno,tehotenske mi bolo uznané z OL
@nattka123 budes mat narok na materske z OL
Nebudes mat narok, ved uz skoro rok nepracujes, z coho by ti to vyratali? Dostanes rovno rodicak a kocikovne.
@anonym_5eb002 volá sa to pravdepodobný denný vymeriavací základ. Materské dostane.
@anonym_7d0bf8 som rada že to tu niekto napísal, len pozerám ako tu niektoré ženy strieľajú "rady" od brucha 🙈
Ženy, stačilo pozrieť stránku sociálnej poisťovne a nemuseli ste tu autorku príspevku zavádzať, tieto veci majú na stránke pekne rozpísané. Trvanie ochrannej lehoty podľa stránky SP:
"osem mesiacov od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom, ak poistenke prvý deň 42. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom spadá do obdobia 180 dní odo dňa zániku posledného nemocenského poistenia (t. j. ak poistenka otehotnie do 180 dní od skončenia posledného poistenia); uvedené neplatí, ak jej po zániku nemocenského poistenia vzniklo nové nemocenské poistenie."
@nikolani áno,ja som si to potom na tej ich stránke našla. Škoda,že som nekukala skôr,predišla by som tomu,že som skoro začala nadávať na štát. A najmä ženy,ktoré tvrdili,že nemám nárok,to očividne len tak tresli.

@petra7797 no snáď áno. Som to kukala teraz aj na sociálnej poisťovni a vyzerá to tak,že áno,že budem mat nárok.
@nattka123 ano budeš mat aj ja som mala a mam kamarátku na úrade takze urcite budeš mat 😊