Mám vôbec nárok na druhú materskú?
Ahojte, bola by som rada keby mi niekto poradil. Od 11.1.2018 nastupujem na MD. Mometálne som na rodičovskom s prvým dieťaťom. Pri ňom som na materskú nastúpila v júni 2015. V marci 2015 mi skončil pracovný pomer, tzn.to preklenovacie obdobie pred príchodom na materskú (od marca 2015 do júna 2015) som bola na podpore v nezamestnanosti. Mňa by teraz zaujímalo či mám nárok na materskú popr.z čoho mi bude vypočítaná. ďakujem pekne
najviac ma baví na tejto diskusii to, že všetky ste odrazu premúdrelé.....aj vám to len niekto povedal že si treba platiť dobrovoľne nemocenské, či nie?? no ja som žiaľ to šťastie nemala, my máme na sociálne odmerané úradníčky, ktoré sa bavia štýlom čo najskôr odbiť klienta nech mám pokoj. Manžel má pekný plat, ja som ho tiež mala pred nástupom na materskú len ma zaráža jedna vec, že nikto vám nič nepovie, musíte všetko od nich ťahať. Napr.mi jedna známa poradila si dať žiadosť pre nástupom na prvú MD, nech sa mi platí dôchodkové aby som mala rátané do dôchodku. To by malo byť podľa mňa automaticky, nie?? Aké podávanie žiadosti a tí čo o tom nevedeli tak sa im materská neráta do dôchodku. Toto sú podľa mňa zásadné veci. Roky sme žili s manželom v cudzine keďže je cudzinec ale takéto opletačky a vybavovačky som zažila žiaľ až tu na SVK.
Tak na MD nemas narok na cele 3r iba na 34t .. cize potom by si aj tak musela vyzit z rodicaku.
A inak je aj taka moznost ze manzel bude poberat MD + aj pracovat, len si musi pozmenit prac. zmluvu na to obdobie poberania MD
@pariska512 Ad 1/ Nikto nie je povinný ti dávať právne rady na Sociálnej poisťovni ani nikde, ak si mala záujem, mala si sa pýtať právnikov alebo ľudí, ktorí tomu rozumejú. Ad 2/ platenie dobrovoľného poistenia sa už neoplatí, keďže sa už nedá platiť si samostatne poistné len na nemocenské poistenie, lebo sa to zneužívalo. Myslím, že to zrušila vláda, keď bol ministrom Mihál. Ad 3/ Ak tvoj manžel má "pekný" plat, tak čo sa sťažuješ pani "manažérka"? Za 200 euro si manažéri kupujú svojím deťom jednu zimnú vetrovku a topánky. A ty sa bojíš, že z 200 euro nevyžiješ? 😀
@holubicka28 Kecas. Prepac. Nemusí ist ani do práce ani na UPSVaR ako nezamestnana.😉 Zostava na RD bez poberania RP.😉
@evittam a z dôchodkového sa musí či nemusí odhlásiť počas toho obdobia? Už sa v tom strácam.
@evittam tak ja som vychadzala hlavne z toho, ze za nu vtedy plati stat alebo zamestnavatel odvody, ak ostane doma, tak si ich nemusi platit sama?
My sme tiez uvazovali, ze by manzel siel na md, ale predpokladala som, ze ja by som musela naspat do prace (pp mi trva).
@pariska512 Neznalosť zákonov neospravedlňuje. To,ze to riešis az teraz je len tvoj problém. A ano s tym s tebou súhlasím, ze socialny system v tomto state je na prd. Ja som tiež pred prvým tehu pracovala 10rokov a odvádzala nemalé odvody a dostala som prd a nie MD len kvoli tomu,ze som necelý rok pred MD musela ist na živnosť a neplatila som odvody. Ale ani ma nenapadlo sa stazovat, že nebudem mat z coho zivit deti lebo sa stat nepostara.😉 Starame sa my-rodicia.😉
@natalienka12 Dochodok sa zapocitava bud matke alevo otcovi-musia sa rozhodnúť
@holubicka28 Plati co som napísala. Pokiaľ ti PP trva si voči zamestnávateľovi stale na RD,jeho nezaujima ci poberas RP alebo nie.
@evittam a dochodkove a zdravotku vtedy ale stat neplati, ci ano? Led som na re bez prispevku a manzel by bol na md.
@holubicka28 ZP ano. Dochodkove sa musíte rozhodnúť komu.
@evittam dakujem
@holubicka28 Za malo.😉
Je mozne, aby otec poberal materske na jedno dieta a matka rodicovsky na druhe, ak je medzi detmi rozdiel 2,5 roka a menej? Vdaka
@nikuska456 Nie.
@pariska512 Nie, mne tiež nikto nepovedal, že musím byť dobrovoľne nemocensky poistená.... Ale tak neviem ako Ty, ale ja nepotrebujem vodiť za ručičku, ja si viem otvoriť internet, aj inú stránku ako len koňa. Dokonca keď potrebujem 100% overenú informáciu, viem si naštudovať aj zákon a teda keď viem, že chcem dieťa a chcem materskú, tak v zákone sa dozvieš čo a ako. Ale tak (ne)chápem, že niekto čaká, že mu spadnú pečené holuby z neba a že úradníčky budú chŕliť informáciami a zostavovať každej finančný plán na mieru. Ale sú to tvoje peniaze (oprava - MOHLI byť tvoje peniaze), ty si si mala pozisťovať čo a ako. A vopred, nie až keď sú karty rozdané a ty si tehotná.
@ysseba bingo 👍
@ysseba presne! presne! 👌👍 ja som dokonca ked bola bola tehu s prvym nemala ani kona, a vsetko som si nastudovala a tiez mi nikto nepovedal napr. ze sa mam prihlasit na dochodkove ale ja som to vedela, a aj na co narok mam a na co nemam. Viem internet pouzit aj na ine veci ako soc. siete
@nivea777 a co mas vymyslene ak to nie je tajne...lebo aj ja mam taky plan
@laurinka_21 nazbierat dni NP u znamej na dohodu a potom sa bud zamestnat za vyssiu mzdu alebo si sama platit odvody a ist potom na PN
@pariska512 no sibyla byť nemusíš, stačí trochu zdravého rozumu. Nechápem čo si tu nepríjemná na baby, ktoré Ti chcú len poradiť. Ak si chcela materskú aj pri druhom dieťaťi, mala si ísť na rok do práce. Ale to si treba zistiť predtým, ako začnem plodiť druhé dieťa. Ja ked som vedela že chcem druhé dieťa a zároveň chcem aj vysokú materskú, tak som si zistila čo treba a dala som 2,6 ročného do škôlky a išla na rok do práce. a hotovo. a to niesom sibyla. a nebudem sa tu rozčuľovať na sociálny štát, ale sama na seba ak si to nezistím.

@simonahra ale ja som prispievala dosť rokov na nemocenské akurát teraz nie posledné dva roky, a prispievala som nemalou sumou keďže som doteraz zastávala manažérsku pozíciu a tomu prislúchal aj plat. Preto sa ťažko ide z nejakého štandardu do trápnych 200eur. A nežijem vo vzťahu ale v manželskom zväzku, to len pre info.