Manžel na materskej zo zahraničných príjmov
Ahojte milé žienky,
obraciam sa na vás s mojim problémom. Čakáme dieťatko, ale mne nárok na materskú nevznikne a keďže som na rizikovom, ani sa zamestnávať pred pôrodom nemôžem. Preto ma zaujíma, či by náhodou na materskú nemal nárok môj muž (samozrejme viem o tom, že by musel prebrať dieťa do starostlivosti) . Má v Rakúsku odrobených viac ako 270 dní v rozhodujúcom období, ale momentálne je nezamestnaný a poberá rakúsku dávku v nezamestnaní. Keby sa mu podarilo do môjho pôrodu zamestnať tu na Slovensku, vznikol by mu nárok na slovenskú alebo na rakúsku materskú?
Ďakujem za každú pomoc!
@loginexistuje Ak by však bol zamestnaný v čase nástupu na MD, tak by spĺňal podmienku trvajúceho NP, aj 270 dní poistenia. Neviem však, či by mu naša Soc.poisťovňa započítala tie dni odrobené v Rakúsku a či by mu z toho vypočítali slovenskú materskú. Akú minimálnu dobu MD máš na mysli?
@anir no zapocitat by mu tie dni mohli len musi mat potvrdenie z Rakuska tusim E104 to je o sucte dni kedy bolo platne NP /doba poberania davok v nezamestnanosti sa mu tam nerata samozrejme/ a nastupit na MD by mohol najskor sest tyzdnov po porode skor nie.
Rozhodne mu to ale nebudu ratat z prijmov v rakusku ... bude zavisiet kolko odrobi ked nastupi tu do prace a odrobi min 90 dni bez PN OCR a pod. potom sa mu bude ratat z toho noveho prijmu inak pravdepodobne z minima co neviem ci sa ti oplati ... lebo v case ked bude on na materskej tak ty musis platit zdravotne poistenie.
Rozumiem a kvôli čomu by sa to počítalo z minima, ak by to bolo menej ako 90 dní? Myslela som si, že v takých prípadoch sa berú do úvahy príjmy z poistenia z predošlého kalendárneho roka.
Kde ma manžel trvalý pobyt na Slovensku alebo v Rakúsku ?
@anir no lenze on z tych prijmov odvadzal poistne v Rakusku nie na Slovensku tak sa uplatni iny vymeriavaci zaklad. Prijmy z min roka by sa mu brali jedine ak by robilna Slovensku skoncil PP a v novom neodrobil min 90 dni

Na Slovensku nie lebo nesplna podmienku trvajuceho NP k casu nastupu na MD a sucasne mat splnene 270 dni poistenia. V Rakusku neviem ako to maju.
Na matersku by mohol nastupit az po tvojej MD minimalnej dobe nie hned po porode.