icon

Manžel - príslušník a maximálna materská

cowboy1986
2. jan 2018

Ahojte ma niekto realnu skusenost a ma doma manzela prislusnika, ktory pobera matersku v maximalnej vyske 1300€ po dobu 7 mesiacov stym, ze je fyzicky v praci cize popri svojej vyplate dostava tu matersku?

44janica44
3. jan 2018

@solinkarka materská od MIhala....... toto je rok 2017 ale už ma novú na rok 2018. ešte som ju doporobna nečítala kedže zatial sa nas netýka ale určite preštudujem ked to bude aktuálne a popýtame sa aj v praci aj na socialke ------- treba ratať že najskôr sa nemalé peniaze musia zaplatiť na dobrovoľnom a až potom sa dá čerpať maximálne materské

solinkarka
3. jan 2018

@44janica44 no to mi je jasne...mm je policajt tak ma to celkom zaujalo 👍 ale zvlstne ze moze popri tom aj normalne pracovat

fokuska
3. jan 2018

@44janica44 No lenze, ako ma opravila @evittam tak DNP sa po novom da platit, len ak nemas platene povinne NP - a policajti maju platene povinne nemocenske. Alebo je to u nich inak?

evittam
3. jan 2018

@44janica44 No ved ale to moze len v pripade, že skonci PP. Si myslís,ze sa oplatí platit 26tyzdnov odvody cca 600Eur a nemať žiadny prijem?!

evittam
3. jan 2018

@fokuska Kde som ta ja opravila,ze sa dá platiť DNP popri zamestnaní?! Nikde. Neda sa, len neviem ako je to u vojakov a PZ. Tak mi nevkladaj pod prsty co nepisem. Ďakujem.

fokuska
3. jan 2018

@evittam Ale ved som napisala "tak DNP sa po novom da platit, len ak nemas platene povinne NP" - kto ma platene povinne NP, tak je predsa zamestnany. Cize DPN sa da platit, len ak clovek nie je zamestnany 😲

44janica44
3. jan 2018

@solinkarka tak ked môže civilný zamestnanec pracovať a aj brať materské tak prečo by mali byť policajti a vojaci o to ukrátení. civil začne pracovať na novú zmluvu, vojak alebo policajt si najskôr zaplati poistné a potom môže čerpať.... ked vidím aké platim zo svojho platu odvody do socialky tak prečo od nej aj niečo nepožadovať..... ved kým sa dožijem dôchodku tak bude vo výške 0,02 € tak si to radšej vyberiem skôr 🙂)))

solinkarka
3. jan 2018

@44janica44 ale ked si to bude chciet platit musi byt nezamestnany? 🙄

evittam
3. jan 2018

@44janica44 PZ,vojaci spadaju pod iné zakony

marcelatje
3. jan 2018

@44janica44 ale zasa maju ine vyhody

zalka
3. jan 2018

@evittam vojaci, policajti si môžu platiť DNP, oni sú poistený v inom sociálnom systéme, takže môžu mať aj pri svojom povinnom ... platené DNP do sociálnej poistovne,
a môžu pracovať normálne ako vojaci policajti, a zároven poberať materské zo SP ... to sa vzájomne nevylučuje.

44janica44
3. jan 2018

@evittam ta kniha je upravená na rok 2018 a aj tam sa to dá.... vojaci a policajti majú osobitný zákon ktorý upravuje ich odvody nepozeraj na nich ako na civilných zamestnancov pri ktorých sa niektoré veci využiť nedajú........ ako píšu v tej knihe je tam možnosť ako to riešiť.... ked to bude aktuálne pre nás tak idem na socialku a aj manžel sa spýta v robote.... ano sú tam vysoké odvody ale ked si spočítaš odvody a potom matersku ktorú dostaneš tak je rozdiel vyše 3000 eur tak aspon za opýtanie a prezistenie či to ide alebo nie mi to stoji....

fokuska
3. jan 2018

@solinkarka Tuto je popisane kto moze vyuzit poistenie: http://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s

Teda nemoze byt zamestnany a mat povinne platene NP a sucasne si platit aj DNP.

Ale policajti, vojaci a pod. to mozu mat uzakonene aj inak.

44janica44
3. jan 2018

@zalka super..... takže konečne mi niekto potvrdil že to funguje aj v praxi 🙂)) ďakujem

fokuska
3. jan 2018

Oki, tak uz to zalka vysvetlila.

solinkarka
3. jan 2018

@fokuska dakujem s tych clankov prd rozumiem 😂 asi najlepsie sa ist spytat v praci a na socialku lebo aj tu pise kazde nieco ine a pre nas je to monentalne aktualna,tema tak skoda nieco nevyuzit 😂

fokuska
3. jan 2018

@solinkarka Nespoliehala by som sa na to, lebo aj tu je plno tem, kde na socialke alebo v praci mzdarka a pod. tvrdili nieco ine ako zakon 🙄

solinkarka
3. jan 2018

@fokuska no ved jasne ale za spytanie nic nedame 😉

danusskaaa
3. jan 2018

Ahoj, moj muz dostane tento mesiac prvu matersku a vypocitali mu najvyssiu ako sa da. A pracuje dalej ako doteraz.

cowboy1986
autor
3. jan 2018

@solinkarka teoria tvoj manzel si plati dobrovolne nemocenske v soc. poistovni. Za 270 dni zaplati cca. 4000€ stym, ze po tejto dobe mu vznika narok na matersku vo vyske cca.1300e ktora mu bude vyplacana 28 tyzdnov. Sucasne ale ty uz nemozes poberat s manzelom rodicovsky pridavok pokial on pobera to materske

solinkarka
3. jan 2018

@cowboy1986 4000e za 270dni? To je brutal palka 😨

bobricek1979
3. jan 2018

Takže vojaci policajti sú na tom čo sa týka materskej lepšie, dobre tomu rozumiem?

cowboy1986
autor
3. jan 2018

@solinkarka asi nejak takto 6x600 a 3 x 150

solinkarka
3. jan 2018

@cowboy1986 a popri tom si pracoval? Ty si policajt?

evittam
3. jan 2018

@zalka Aha. Super. Dik. Zase som mudrejsia.😉

ivetz
3. jan 2018

@cowboy1986 Ešte by som sa zamýšľala nad takou maličkosťou, ako by si bol zaradený v práci, ak by sa ti podarilo čerpať špekulatívne materské zo sociálnej poisťovne? Nápadov je tu naozaj veľa, ale zákonník práce a zákon o štátnej službe policajtov... sú úplne dva rôzne predpisy, a taktiež sú odlišné aj predpisy týkajúce sa sociálneho poistenia (zo sociálnej poisťovne a osobitného účtu ministerstva vnútra).

keena
3. jan 2018

@ivetz konecne niekto kto to tu normalne vysvetlit. 👍🏻👍🏻 Nie je mozne aby policajt pracoval v zbore a poberal zaroven materske resp. rodicovsku. Moc velky spekulant to je...
@solinkarka tvoj mm je policajt? Ako moze popri robote v pz normalne pracovat aj inde? Ci som to zle pochopila? (Druhy prispevok na tejto strane) lebo ak je policajt nemoze vykonavat inu pracu... iba ak nelegalne resp. Ze ty si akoze uvedena ako konatel nejakej firmy ale on sa tomu venuje... napr. Uctovnictvo)

solinkarka
3. jan 2018

@keena ano je...ja som pisala ze pri poberani materskej...

cowboy1986
autor
3. jan 2018

@keena je to mozne a kolega nastupi na tu matersku za 3 mesiace.. Stym ze bude poberat aj mzdu.. Uvidime ako to bude v reali .. Co nie je zakazane je povolene ..

keena
3. jan 2018

@solinkarka akoze tvoj muz je policajt, a bol na materskej a zaroven robil v robote (v nejakej inej) nie na oddeleni teda nie tam kde je prideleny v ramci pol. zboru ale akoze vykonaval nejaku inu zarobkovu cinnost? To akoze 👀👀ziraaaam lebo to nie je mozne...
@cowboy1986 nechce sa mi tomu verit, musi vas dobre od.bavat... cize aj ten tvoj kolega ide za 3 mesiace na matersku (realne na nej bude?) alebo len vam to nataral a bude chodit do roboty a akoze mu pojde materska aj plat????
Fakt ma to zaujima...