Manžel - príslušník a maximálna materská
Ahojte ma niekto realnu skusenost a ma doma manzela prislusnika, ktory pobera matersku v maximalnej vyske 1300€ po dobu 7 mesiacov stym, ze je fyzicky v praci cize popri svojej vyplate dostava tu matersku?
@keena ja som nikde nepisala ze mm bol na materskej aj pracoval...ja som sa tiez len pytala ( starsie prispevky) kedze je to pre mna tiez aktualna tema a planujeme babo...
@cowboy1986 aj mne daj pls vediet
@keena, cituješ tu zákon 400/2009. Príslušníci PZ majú vlastný zákon o štátnej službe (o ŠS príslušníkov PZ, SIS atď.), nie 400-ovku.
Ak by sme sa už mali baviť o zákone 400/2009: ten štátnemu zamestnancovi zakazuje vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná alebo obdobná s opisom činností jeho štátnozamestnaneckého miesta. Teda ak niekto pracuje na daňovom úrade ako referent, môže sa zamestnať inde ako napr. predavač. Nemôže vykonávať len tú inú zár. činnosť, ktorá je zhodná/obdobná s opisom činností jeho ŠZM (t.j. s jeho pracovnou náplňou na danom ŠZM).
@cowboy1986 momentálne túto situáciu riešime s mužom a tiež má ďalších kolegov, ktorí to tak idú riešiť - poberať materskú (po predchádzajúcom zaplatení si 270 dní sociálneho poistenia) a zároveň poberať plat a normálne pracovať na tom istom mieste ako pred materskou. Celkovo len nerozumiem tomu, čo s tým má zamestnávateľ, v tomto prípade štát, že príslušník si dobrovoľne platí poistné do sociálnej poisťovne, a potom vďaka tomuto zaplatenemu poistenému poberá materskú. Treba to vôbec oznamovať zamestnávateľovi?
Príslušníci pracujuci podľa zákona 73/1999 Z.z. majú osobitné systém sociálneho zabezpečenia a teda materskú im nevypláca sociálna poisťovňa, ale príslušný úrad sociálneho zabezpečenia.. A aby ste boli viaceré kocky v obraze, ako píšete že policajti, colníci a spol majú extra výhody, tak si prečítajte zákon c. 328/2002 Z.z. a zistite, že príslušník má podla paragrafu 8 nárok na materské vo výške 70% čistého denného služobneho platu, ktorý sa vypočíta ako plat znížený o úhrn preddavkov + všetkých odvodov a preddavkov na daň.. Kdezto u 'bezneho' človeka je to 75% hrubého príjmu.. Tak si radšej vždy zistíte reálne info a potom mudrujte, aké majú policajti a ostatní prislusnici výhody!!!
@ttheusko napriklad ked je na ocr ci pnke na vyplate to nepociti, pretoze je mu dorovnavana do standardnej vysky platu 😬
@marcelatje opäť skreslená info..nepocíti ti iba prvých 30 dní, potom sa znovu postupuje podľa paragrafu 8 spomínaného zákona..
@ttheusko ocr trva max 10 dni
@marcelatje ocr 9 dni
@marcelatje Písali ste aj o PN, preto som reagovala. Kazdy len mudruje, aké majú výhody príslušníci..Len si skúste vyrátať, koľko €dostane materské bežna zamestnankyňa napr. z max vymeriavacieho základu a potom si vytvárajte,čo dostane príslušnícka.. A veru poviem vám, že sa vám očká veru zatočia a zostanete prekvapená, aké "výhody" majú príslušníci...
@tlucka nechapem to rozhorcenie. Pisem niekde ze by im vyhody mali byt odnate? Dokonca ako jedna z mala mam pocit ze na to co robia je to malo. Vobec nerozumiem.preco je problem priznat ze v niektorych veciach naozaj zvyhodneni su a nikde netvrdim ze by nemali byt. To si tu rovno mozme prerat aj tu PNku ci ocrku
@ttheusko pises z dvoch nickov? 🤔
@marcelatje Presne tak. Len proste mi to tu cele pride ako "fnukanie" aki su to len "chudaci", tak nech vezme lopatu a ide makať ako "neprislusnik" a bude mat tie vyhody...😎😉
@marcelatje Som nestihla tu jednu reakciu. Škoda.
@evittam ja im to napriklad vobec nezavidim, nemaju to jednoduche, lebo tam kde uz bezny clovek ist nechce, nemoze alebo sa mu neda poslu prave policajtov, vojakov, hasicov.....myslim ze aj tie vysluhove dochodky ci rekondicne pobyty (mimochodom dalsie vyhody) maju zasluzene, mozno je to aj malo za to co musia robit (nemyslim tych v kancelarii) len nechapem to podrazdenie ked sa to spomenie. Ved tak ako obycajny clovek moze ist robit prislusnika ak im tie vyhody zavidi, rovnako aj prislusnik moze ist vykonavat obycajnu pracu ked to tam maju az take zle ako.mnohi casto a radi tvrdia.
Pracovala som v pz,pracuje aj môj muž..toto co tu píšete,bože.chcela by som vidieť niektorú pani z personálneho ktorá by toto odobrila,podpísala..urcite.ako už bolo spomenuté,muž policajt ide na materskú v taxatívne uvedených prípadoch.Už to tu bolo uvedené.v tejto diskusii sa melie jedno cez druhé a motaju sa jablká z hruškami.pokiaľ je osoba policajt a vykonáva okrem toho ďalšiu zárobkovú činnosť je to akurát tak prípad na inšpekciu.A nie,nemôže byť policajt na materskej a zároveň v robote že bude brať materskú aj plat.iné je napr predĺžená rodičovská zo zdravotných dôvodov..tu je ale tiež taká skôr teoretická rovina..ja som napr bola na predĺženej ale do roboty ma fyzicky prijať nechceli,aj keď v súkromnom sektore môže žena normálne byť prítomná v práci s zároveň poberať rodicak..mzdarky s tým mali problém..
@evittam
@marcelatje Ja zase nechápem, ako si kazdi dokáže len pusu na nich otvárať, a pritom nevidia, ako to reálne funguje. Som príslušnícka tiež, preto reagujem podráždené na všetky komentáre, aké máme výhody.. Áno, jediná výhoda je 100% platená PN po dobu 30 dní, potom ako som písala. Čo sa týka odvodov, tak okrem "beznych" odvodov, čo si platia všetci zamestnanci, tak si navyše platíme ešte iné odvody. A aby ste boli v obraze, rozdiel medzi materským, ktoré by mi vyšlo z môjho platu ako bežnému zamestnancovi a ako prislusnicke PZ je vo výške minimálnej mzdy..Takže úžasné výhody máme...
@marcelatje áno, písala som z iného nicku, potom som si to všimla a spravu som zmazala a napísala z prvého nicku, ktorý som v tejto téme použila. Máš s tým problém?
@marcelatje Suhlasim len zase nech tu niekto o nich nepíše ako su znevýhodneni.😉
Sorry za chyby, hlavne *...ako si každý dokáže len pusu otvárať...
@ttheusko matersku poberas 34 tyzdnov....na PNke ci ocrke sa ti to dorovna. A len pre informaciu nehovorim tu nejake neoverene blaboly, mam doma prislusnika a neviem o tom ze by prenho.platil samostatny zakon.

@keena uplne vazne tiez som skepticky dokonca s mihalom o tom celom komunikuje u riadite to ma schvalene... Som sam zvedavy