icon

Materská 1,61 eur na deň

monaaa
15. jan 2015

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Keďže som pracovala v gastronómií ,všade vačšinou na dohody(moja chyba) prišlo mi dnes vyjadrenie od socialnej poistovne že mám nárok na materské vo výške 1,60€/ deň. Momentálne som vedená na UPSVar a rátala som, že nebudem mať nárok na materské a že pôjdem rovno na rodičovský príspevok čo je v tomto prípade o dosť viac. Musím poberať materské alebo môžem ísť rovno na rodičovský? Ďakujem za všetky rady

Strana
z2
jenn44
3. feb 2015

@zalka no pekne :( ach, no... asi to už nezmeníme.. Ďakujem.

zalka
3. feb 2015

@jenn44 no tak jak píšeš

liligreg
3. feb 2015

ahojte, baby, badam, ze viacero je vas tu znalych. tak sa na Vas obraciam s otazkou aj ja. Pocas Vs som pracovala na dohodu o brigad.cinnosti, pri prestupe na externe studium mi zmenili zmluvu na Dohodu. 4 mesiace som pracovala subezne na dve dohody, v dvoch rozdielnych firmach. od 1/2014 pracujem len v jednej z nich na dohodu, ktoru mam vystavenu na odpracovanie 40 hodin, no su mesiace kedy odpracujem cez 100 hodin, inokedy to vsak mozu byt len 4. kedze pracujem ako lektor CJ, tak vsetko zavisi, ci mame kurz alebo len individualne hodiny atd.. Pocet 270 odpracovanych dni by som splnit mala. len ma zaujima skor otazka, podla coho sa vypocitava v tomto priapde materska, kedze nemam fixny plat, nakolko vsetko zavisi od poctu hodin a niekedy mozem zarobit 50 eur, inokedy 900! vedeli by ste mi poradit???

dena1973
3. feb 2015

@liligreg Je dolezite, ci si v SP nemocensky poistena (ci zamestnavatel za teba odvadza poistne na nemoc. poistenie), lebo si zrejme vedena ako zamestnanec s nepravidelnym prijmom. Ak si nem. poistena, tak narok na materske ti vznikne a to z vymeriavacieho zakladu za rozhodujuce obdobie. VZ je vlasne suma z ktoreho ti zamestnavatel robi odvody do SP.... Podmienka 270 kal. dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom musi byt splnena....

liligreg
3. feb 2015

@dena1973 poistenie mi odvadzaju. len som nevedela, podla coho sa urcuje VM, ak mam nepravidelny prijem. ci na to exiatuju nejake tabulky alebo co

zalka
3. feb 2015

@liligreg z priemeru platov ... máš plat napr. 50e +900e + 150e ... a tak dalej .. a deleno počtom dní kalendárnych ... tj. napr. 1100e /91 dní = 12,08e DVZ
a MD by bola 65% z DVZ ...
a samozrejme neráta sa to za tri mesiace ale bud za minulý rok .. alebo za minulý a tento rok ...

liligreg
3. feb 2015

@zalka dakujem takuto informaciu som potrebovala pocut. ze ci sa to priemeruje alebo ako.. este posledna otazka. ma to byt vyratane z poslednych 12 mesiacov? ked pises ze bud tento alebo tento+minuly

zalka
3. feb 2015

@liligreg no vždy sa ráta z posledného zamestnania ... ak uplynulo 90 dní bez PN alebo OCR ... takže neviem kedy sa ti zmenila dohoda ...
aký máš status teraz ... ale od vzniku poslednej dohody ... do mesiaca pred nástupom na MD sa b ude rátať ...
ak máš nastúpiť na MD 15.5.2015 napr. ... tak MD ti vyrátajú od nástupu na tú dohodu do 30.4.2015 z tých platov urobia priemer ...

lepšiu odpoved ti poskytnúť neviem, lebo si nedala presné údaje len také akože.

katkasofka
17. feb 2015

takze rozumiem tomu spravne materská sa pocita z tych odpacovaných 270 dni a keby som otehotnela a najdem si brigadu v ktorej budem min.3 mesiace bude sa mi to ratat do tej materskej?

dena1973
17. feb 2015

@katkasofka Neviem tvoj prípad. 😕 Napíš bližšie ako to vlastne máš s nemocenským poistením (zamestnaním). Zrejme si to nepochopila....a máš v tom chaos.... 😒

Strana
z2