Materská 3 roky - prečo toľko?

16. sep 2022

Viete niekto realne mi povedat ze preco vlasne mame matersku 3 roky? Preco zrovna 3 a nie 2 napr.?
Inde vo svete je to omnoho menej, alebo je napr 4 mesiace doma mama a 4 mesiace otec (Spanielsko)
Mam pocit ze tu sa zena stane mamou a vlasne je tak trochu vytlacena na okraj, 3 roky doma (viem ze nemusi byt 3 ale v prioade napr ze byva vo velkom meste a skolka berie fakt az od 3 a nema dajme tomu financie na sukromnu).
Potom je tu este aj ta druha strana ze niekedy ma zena vycitky ak chce ist skor do prave lebo vacsina zien ostava tie 3 roky.
Nepride vam to zbytocne vela? Nehovorim o extremoch ako Svajciarsko co ma matersku asi 3 mesiace ale napr 2 roky,nie je to az az? Ak ma zen napr 2 deti za sebou tak po 4 rokoch (co aj to uz je dost na vypadnutie z pracovneho procesu) by mohla ist spat namiesto 6tich. Po 6 rokoch sa ten clovek musi fakt citit uplne vypadnuty zo vsetkeho a musi to byt tazke zase sa zaradit. Aj financie taha len muz.
Podla mna by mohla byt 1.5 roka - 2 roky materska/otcovska a idealne tak ze by sa prestriedala zena a muz. Aby to nebolo vzdy len na pleciach tej zeny. Fyzicky si to odserie tehotenstvo,hormony,porod a pokracuje cele tienroky aj psychicky na materskej a potom naspat do roboty a z roboty do druhej sichty doma.
Neni cas aby sa aj nasa spolocnost trochu v tomto posunula ?

elanor
16. sep 2022

Kto chce, nemusi preda byt 3 roky doma. Nieje to povinne. Takze ked sa ti nepaci, odkrutis si matersku a sup, mozes do prace. Ditko nechaj chlapovi, nech zas on ide na otcovsku dovolenku, alebo ditko sup do jasli a mozes sa realizovat. Nikto ta predsa nasilu doma nedrzi.

lucia147852
16. sep 2022

Drzi ta niekto doma? Veď to neni povinne.

autor
16. sep 2022

@elanor no nepochopila si to. Hovorim o nastaveni spolocnosti - statu. Infrastruktura na skolky od 2 rokov je fakt zufala, vo velkych mestach je to nonsens. A aby zena pracovala a z toho sa v podstate platila iba skolka je smutne.

Kazdopdne pointa v prispevku nebola o tom ci konkretne ja chcem alebo nechcem byt doma 3 roky ale ze preco to je u nas tak dlho a ci prosze nestaci menej, podporit tu zenu, fakt nie kazdy si to moze dovolit sukromne jasle (opat- nejde konkrerne o mna hovlrim vseobecne)

mikadooo
16. sep 2022

Ja som v tomto so Slovenskom mimoriadne spokojná, že môžem byť s každým svojím dieťaťom až tri roky doma a zamestnávateľ ma nemôže len tak vyhodiť.

vulka
16. sep 2022

Len tak na úvod. Materská u nás nie je 3 roky. A v iných krajinách tiež nemajú jasle od nízkeho veku, tam to riešia kadejakými opatrovateľkami. A taký ten Tvoj nápad, že muž vystrieda ženu, je síce pekne znejúci, ale vzhľadom na prácu väčšiny mužov je to nereálne. Domyslela si to?

autor
16. sep 2022

@lucia147852 👀 vid vyssie ja nehovorim konkretne o sebe. Ja by som doma 3 roky urcite nebola

zuzkaa1991
16. sep 2022

Este dodam ;) ze dnesna doba je tazka pre mamičky hlavne pre pracovny cas....mozno roboty by aj bolo lenze. Pracovna doba skolky a skĺbiť s pracovným casom je velmi narocne az nemozne si nájsť pracu 🙂 ...... výhovorka ze vyberie vam dieta stari rodicia rodina suseda nemozne u kazdeho....ja si dva roky hladam prácu (môžem sa vratit späť do firmy kde som pracovala od ukončenia skoly az po matersku niekoľko rokov lenze pracovna doba nevhodna a mne dieta nema kto odniest ani vybrat zo skolky) a to som naschvál dala malu od 2.5r do škôlky nech si najdem rýchlejšie pracu....a nic....vsetko je dlhy kratky týždeň od rana do vecera......takze musim len brigády zhanat si kde mi casovo vychádza plus ked. Dieta je často chore ;) ze pre.pripad moze ist so mnou na brigadua tak fungujeme uz rok

autor
16. sep 2022

@mikadooo nevadi ti byt tak dlho doma? naplna ta to? nestacili by ti napr 2 roky? zaujima ma to vazne 🙂

mikadooo
16. sep 2022

Vo Švajčiarsku/USA, respektíve inde, kde je krátka materská, si myslíš, že jasle sú nejako matkám dotované? Nerozumiem celkom tvojím argumentom...🤔. Súkromne sa môžeš ty sama rozhodnúť, kedy si chceš platiť jasle/opatrovateľku a kľudne ísť do roboty - budeš na tom úplne rovnako ako v USA či Švajčiarsku.

snehulak77
16. sep 2022

Materská je 6 mesiacov, potom môže zostať žena doma a poberať rodičovský príspevok. Jeden pediater sa vyjadril, že dat dieťa pod 3 roky do jaslí je zločin pachany na dieťati. Ja to až tak tragicky nevnímam a neriešim kto koľko zostane, osobne považujem 3 roky za minimum na to, aby niečo Rodičia vybudovali v dieťati. Prvé roky sú totižto rozhodujúce, dieťa je tiež najviac tvarne. Som rozhodnutá, ak to okolnosti dovolia, zostať aspoň do 5tich rokov doma s malým, tak sme sa predbežne s mužom dohodli. Keď sa niekto rozhodne inak, nemá povinnosť to komukoľvek vysvetľovať.

autor
16. sep 2022

@vulka ok nemusis byt pasivne agresivna len tak na uvod. kazdy asi z prispevku pochopil ze myslim situciu ze mama je s dietatom doma 3 roky, nemusis ma chytat za slovicka ale OK, rodicovska dovolenka spokojna?
Ten dalsi komenatr - vo Svedsku to tak funguje,muz dokonca je “nuteny” ist inak ten prispevok prepadne, je to tam uplne normalna sucast zivota. na otcovskej su lekari, ale aj smetiari-
proste vsetci. Tak co,ako to domysleli ti svedi hm?

doriiis
16. sep 2022

Mna to napriklad nenaplnalo,vobec.Od obidvoch deti som isla pracovat skor.

mikadooo
16. sep 2022

No, ja už som v robote 😁. Najmladší má 4,5. Pri prvej ma tie tri roky bavili, pri druhej už to bolo trochu o hubu a pri treťom som sa už tešila do práce, tak ti poviem 😄.

autor
16. sep 2022

@zuzkaa1991 no uplne, toto si vyborne pripomenula. Absolutny nesulad pracovneho casu a skolok,nedostatok part-timov atd a presne zase si to zlizne len zena lebo dieta je chore, neda sa byt v praci od 9-18 ked skolka je len do 17. Uplne suhlasim a ano je to velmi narocne

lindusss2016
16. sep 2022

Podla mna to nie je vobec vrla, naopak malo, moj maly ma 4,5 roka, ale stale sa nijak extra na skolku netesi aradsej je so mnou doma. Dcera isla az do oredskolskeho rocnika a za mna to bol idealne. A to, ze som doma s detmi, neznamena predsa, ze sa nemozem realizovat 😊 naopak mi to otvorilo nove moznosti

vulka
16. sep 2022

HmmmNo tak sa pokús presadiť tento skvelý švédsky systém do slovenského právneho systému. Alebo presnejšie začni s tým presadzovaním, lebo sám človek moc toho nezmôže, ak za ním nestojí dav.

autor
16. sep 2022

@snehulak77 hm aky pediater ? co konkretne sa v tom dietati tvori tie 3 roky? Su teda vsetky deti v zapadnom svete nejako emocionalne poznacene ak nie su doma aspon 3 roky s rodicmi? ako to
vnimas ?
Jasne vec ze ked chces byt doma s malym co najdlhsie lebo to tak citis je to super pre teba ;)

autor
16. sep 2022

@doriiis ano, podla mna to je tak 50na 50. Ja si myslim ze 3 roky su uz proste prezitok.

autor
16. sep 2022

@mikadooo uplne rozumiem 😅 skoda len ze ten stat ti vlasne neda na vyber. bud budes 3 roky alebo si plat sukromne čau

blondie333
16. sep 2022

Ja ta chapem, co si tym prispevkom asi myslela, ale neprinalezi mi hodnotit system, ktory je na Slovensku zavedeny. Myslim, ze moznosti vzdy su a ked sa
matka rozhodne byt doma kratsie ako 3 roky, da sa to poriesit - ale teda hovorim za seba a zo svojich skusenosti. Ja sa tiez onedlho vraciam po roku do prace, este ked sme len planovali babatko s manzelom, mala som jasnu predstavu o tom, dokedy budem na RD a kedy sa vratim do prace. Ale som rada, ze je to moja volba a nikto ma do nicoho nenuti - keby som teda chcela vyuzit moznost byt 3r doma. Kazdemu vyhovuje nieco ine a je super, ze mame moznost volby.

dada0902
16. sep 2022

Mne to nepríde veľa tie 3 roky nie s každým dieťaťom to je jednoduché aby išlo skôr do škôlky je to asik tak nastavene aj v chápaní tých detí aj keď sa dajú 3r do škôlky nie vždy sa adaptuju potom rodič rozmýšľa ako to spraví kto s nim bude doma áno keď dieťa je šikovné a všetko chce robiť spolupracuje a ma napr 2r v tedy si žena môže povedať co bude robiť zvyšný rok a za ďalšie každá co nechce byť doma môže dať do jasliciek a hodiť výchovu na druhých

autor
16. sep 2022

@lindusss2016 jasne, to je asi ten druh pohld na vec,ked niekto doma byt chce co najviac 🙂

loliki
16. sep 2022

Prosím ťa koľko máš detí? Čo riešiš? Dieťa potrebuje matku v prvom rade preto. Ak to nechápeš, tak to radšej ani nerieš.

autor
16. sep 2022

@blondie333 praveze vobec nemame. Bud si doma 3 roky alebo platis sukromne. Podla
mna by bolo fajn mat moznost aj inak. Keby stat viac podporoval rozne uvazky pracovne, statne skolky od 2 rokov a podobne. A komu prinalezi hodnotit system v akom zijeme ak nie nam, obcanom?

iv007
16. sep 2022

Myslim si, ze byt 3 ci 6 rokov doma s detmi zacina byt prezitok a za nejaku dobu pride aj k nam taka socialna politika ze to skratia tak ako je na zapade..Treba vsak rozsirit ponuku jasiel, opatovne zaviest statne pripadne dotovane statom.Myslim ze dietatko od 2 rokoch uz bez problemov prijme kolektiv a je adaptabilne aj v predskolskej a skolskej dochadzke.Prospelo by to aj matkam ktore si lahsie najdu pracu ako po tolkych rokoch doma a potom bedakaju ze ich nikto nezavola na pohovor.

autor
16. sep 2022

@dada0902 no toto je presne to co som spominala. Zena co da dieta skor uz “hadze vychovu na inych” alebo dieta “odklada”. To je ta mentalita ktoru spominam v prispevku ze sa zena potom citi zle

reni666
16. sep 2022

do 3. rokov dostávaš rodičovské tak si z neho môžeš zaplatiť súkromnú škôlku a môžeš pracovať, nemusíš dávať polku výplaty na súkromnú

aaadkaaa
16. sep 2022

Ono ten problem kam s detmi ma mnoho matiek aj daleko po 3 rokoch dietata, nie este skor... u nas sice so skolkou problem nie je, ale nie su tu ziadne jasle, moje dieta nema stare mamy, takze ja keby som chcela ist skor do prace, tak si musim platit opatrovatelku a opatrovatelka na 9 hodin denne zhltne celu moju vyplatu, ak nie viac, netusim, co to stoji, ale ja sama by som niekomu dieta cely den nestrazila za dajme tomu 500 eur, lebo z toho nevyzijem, takze zena, co sa ma vratit do prace za napr.minimalnu mzdu sa na to moze rovno vykaslat, lebo jej ostane opat len ten rodicak, ktory dostava aj ked je doma...

autor
16. sep 2022

@loliki mam 2. Comu nemam chapat? ak si nepochopila pointu prispevku su tu rozne ine temy,netreba sa za kazdu cenu zapajat. niekedy je fajnj byt ticho 🙂

blondie333
16. sep 2022

Ano platim sukromne jasle ale vsak nadalej do 3r dietata poberam rodicovsky prispevok. Nevidim v tom problem.