icon

Materská 3 roky - prečo toľko?

16. sep 2022

Viete niekto realne mi povedat ze preco vlasne mame matersku 3 roky? Preco zrovna 3 a nie 2 napr.?
Inde vo svete je to omnoho menej, alebo je napr 4 mesiace doma mama a 4 mesiace otec (Spanielsko)
Mam pocit ze tu sa zena stane mamou a vlasne je tak trochu vytlacena na okraj, 3 roky doma (viem ze nemusi byt 3 ale v prioade napr ze byva vo velkom meste a skolka berie fakt az od 3 a nema dajme tomu financie na sukromnu).
Potom je tu este aj ta druha strana ze niekedy ma zena vycitky ak chce ist skor do prave lebo vacsina zien ostava tie 3 roky.
Nepride vam to zbytocne vela? Nehovorim o extremoch ako Svajciarsko co ma matersku asi 3 mesiace ale napr 2 roky,nie je to az az? Ak ma zen napr 2 deti za sebou tak po 4 rokoch (co aj to uz je dost na vypadnutie z pracovneho procesu) by mohla ist spat namiesto 6tich. Po 6 rokoch sa ten clovek musi fakt citit uplne vypadnuty zo vsetkeho a musi to byt tazke zase sa zaradit. Aj financie taha len muz.
Podla mna by mohla byt 1.5 roka - 2 roky materska/otcovska a idealne tak ze by sa prestriedala zena a muz. Aby to nebolo vzdy len na pleciach tej zeny. Fyzicky si to odserie tehotenstvo,hormony,porod a pokracuje cele tienroky aj psychicky na materskej a potom naspat do roboty a z roboty do druhej sichty doma.
Neni cas aby sa aj nasa spolocnost trochu v tomto posunula ?

kinderzwillinge
17. sep 2022

Autorka, nie si mierne prepnuta??

lenkakravcova
17. sep 2022

@autorka Mne osobne tento systém vyhovuje. Som doma 5.rok a ďalšie 3 ešte budem, ale popri tom som začala podnikať, takže za mňa je to fajn. Ženy nemusia doma len sedieť, môžu sa vzdelávať zatiaľ, alebo začať podnikať. Je to len a len o vlastnom nastavení, schopnostiach a chcení.

Okrem slovenského systému sa mi v tomto ohľade paci aj český, kde si žena vie peniaze stiahnuť bud za 1.5r až do 3r podľa vlastného uváženia. Je to fajn keď chcú 2 deti po sebe, lebo tak nepríde o peniaze, ktoré za rodičak na 1 dieťa má dostať. Toto by som možno zvažila zapracovať do našich zákonov. 🙂

drahomirrra
17. sep 2022

@natalienka12
@kinderzwillinge

Ja si naopak myslim, ze dlzku Materskej, eventualne rodicovskej EU ponecha v ramci vnutrostatnej upravy. Presne, komplexna reforma skol, skolok a jasli by stat stala tolko, ze vyplacanie RD je proti tomu pre stat takmer gratis. 😁 A zase povedzme si na rovinu, clenske staty sa topia v takych energetickych srackach, ze rodicak je to posledne, na co teraz bude kapacita.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@drahomirrra Samozrejme, ak by chceli upravit dlzku materskej a rodicovskej dovolenky, musia vytvorit aj podmienky pre deti a mamy, cize viac jasli a viac skolok.
Otazka je, kolko by bolo z nastupu mamiciek do prace plus do statnej poklade a kolko pociatocny minus na jasle a skolky.
Ja si ale myslim, ze jedneho dna si to v Bruseli niekto vsimne a zacne to riesit.

modraslamka
17. sep 2022

ja som ani neskoncila 600nedelie a uz som chcela ist na brigadu -( lebo sedim uz od novembra doma, koli rizikovemu) a uz strasny stereotyp mam a chcela som proste len vypadnut, trosku zmena.
Ale muz mi to zatrhol, takze pol roka budem doma potom par x do mesiaca pojdem na brigadu...zmena pre mna i peniazky pribudnu...

trinneo
17. sep 2022

Podla mna je to historicky dane, ze sa prikladal vyznam byt s dietatom, ze tu materstvo pocas socializmu bolo podporovane,matky mohli byt dlhsie s detmi doma a zauzivalo sa to oproti zapadnej Európe a kapitalizmu, kde vsetci šli po peniazoch a dnes to stale vidiet na platoch vych.Europa a západná.A nikto nema odvahu to zmenit, pretoze tie platy a infrastruktura pre take zariadenia tu nie su vybudovane a je problem s predskolskymi zariadeniami,takze podla mna tam niekde bude pes zakopany...a na to sa uz vsetko len nabaluje...

zuzanockamt
17. sep 2022

@trinneo Neviem, koľko máš rokov, ale v čase socializmu materská dlhá nebola. Moja mama nastupovala do práce po polroku, inak by sa mohla s prácou a peniazmi rozlúčiť.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@zuzanockamt Presne tak, deti narodene v 70. rokoch chodili od 6 mesiacov do jasiel a mamy do prace.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@zuzanockamt ... aj roky predtym.

veronika3110
17. sep 2022

No napr niekomu je aj 3 roky malo a ostáva na predĺženej, neplatenej 🤷‍♀️ A potom sa sťažujú ako sa štat nevie postarať a nedá sa vyžiť

zuzanockamt
17. sep 2022

@kinderzwillinge asi tak...až tesne pred revolúciou sa to zmenilo, s našou najmladšou už mohla byť mama dlhšie doma...takže 3-ročná RD tu dlho nie je

stanulienkat
17. sep 2022

Jaaaj🤣😁 tu by mamicky boli na platenej rodicovskej aj do 18r. Potom rovno dochodok.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@stanulienkat Staci pozriet inu temu, ktoru som prave citala, ze mama nemoze ist do prace od deti, ktore maju 7r a 12r, lebo su kazdu jesen chore.

maranta_leuconeura
17. sep 2022

Ahojte, podla mna je to nastavene zle (uz vidim tie krive pohlady). Deti zatial nemam (uuuf co si to dovolujem sem pisat 😁).

To, ze u nas zena ostava 3 roky doma je zle pre spolocnost aj samotne zeny. Bachorky o tom, ze je to dobrovolne si nechajte. Infrastruktura na male deti nie je, ledva ich zoberu do skolky od 3 rokov a sukromne skolky stoja viac ako je rodicovsky, tam tiez beru az od 1,5 roka vacsinou. Jasle su na celodennu starostlivost este drahsie! (Zbezne som pozrela jasle najblizsie mojej robote, 600€/cely den, 500€/polden, urcite by som ale nasla lacnejsie aj drahsie). Zeny su tym padom nutene ostavat doma, lebo konieckoncov sa to tak oplati viac, casovo aj financne, ako riesit dochadzanie, pracu a po praci este starostlivost o domacnost a dieta, co nestihli za den (bavme sa prosim teraz len o tych, ktore to takto nechceli, hoci svoje dieta miluju, nie o tych, ktorym celodenna starostlivost o dieta vyhovuje-nesudim). To aj ja poviem, ze by sa mi viac oplatilo ostat doma, hoci by to nebola moja prva volba 😉

Skuste poslat na matersku muza, tam mu to zamestnavatel aj spolocnost tiez da vyzrat, co si to dovolil robit cecok decku, co jeho zena akoze je karieristka ci co? To si nevie doma buchnut po stole? Aj muzi po len polrocnej materskej maju tazky navrat do prace.

Retazova materska/rodicovska-financne sa oplati viac mat deti hned po sebe ako vratit sa medzitym do prace, pretoze ak neodpracuje zena dostatocne dlhu dobu, aby podostavala aj odmeny a priemerna hruba mzda sa vyrovnala tej pred materskou, druha materska bude nizsia, zial. To si kazda rozumna zena spocita. Pokial by som chcela mat deti napr 2-3 roky po sebe... Opat, nebola by to moja prva volba, ale vyhodnejsie by bolo ostat doma, aby som druhu matersku mala aspon taku ako prvu.

Pracovne prilezitosti po materskej/rodicovskej. V zakone to tak pekne, ze rodic s dietatom do 15 rokov ma narok na skrateny uvazok, ked onho poziada. Skuste poziadat 🤣 bud vam to da jesitny zamestnavatel vyzrat alebo na vase miesto prijmu niekoho, kto nie je pohodlny a bude robit ,,normalne" a aj nadcasy, decko predsa nie je zelezna gula na nohe a zariadte sa ako viete. Ja som za skratene uvazky, sama som taky mala (bez deti 😱), ale tych zamestnavatelov, co su na to ochotny pristupit je minimum. Kazdy radsej bude mat jedneho cloveka na plny ako dvoch na polovicny 🤷

O nizsom dochodku a o tom, preco sa zamestnavatelia zdrahaju zamestnat zeny vo veku 20-45 a zeny s malymi detmi (ktore su stale chore), preco zeny potom zarabaju v priemere menej, nedokazu sa financne osamostatnit od tyrana a pod (kazdy den je tu taka tema)... sa myslim ani nemusime bavit.

Neexistuje tlak na to, aby sa prijal aspon nejaky kompromis, vybudovala infrastruktura, stat od toho dava ruky prec, zamestanavatelia ocakavaju navrat po troch rokoch na full time aj keby traktory padali, do skolok davate deti nezvyknute na kolektiv, ktore tam pol dna preplacu.

Naozaj vam toto vsetko vyhovuje? Hoci vas zabezpecil muz a mozete si to dovolit, myslite si, ze aj ostatne zeny to tak maju? Ci staci zakazat potraty, lebo zivot je hodny ochrany, ale to, ako sa maju uz narodene deti a rodiny nas nezaujima, nech nejako preziju. Snad im je malo na fungovanie domacnosti o dvoch ludoch (matka+dieta) tych 380€?!

Opakujem, podla mna je to nastavene zle. Ale na to sa musi zmenit chapanie spolocnosti, aby sme sa niekam posunuli.

ivangeline
17. sep 2022

Chrani sa tym dieta a ja s tym suhlasim. Vidim uz na svojich 2 akyje rozdiel medzi 2 a 3 rokom. Od toho 3r sa deti uz viac a vedome chcu socializovat a byt bez rodica. Su vynimky ...ale to zoi vsetkeho a vsade.

zuzanockamt
17. sep 2022

@maranta_leuconeura U nás stoja jasle 320€-380€ + strava. Manžel bol na MD, počas ktorej si našiel lepšie platenú prácu,takže po jej skončení nastúpil tam.
Všetko je o tom, čo vieš zamestnávateľovi poskytnúť, čo máš vyštudované atď. Ak ťa chcú, nie je problém ani mini dieťa. Ja som si pri prvom našla prácu do mesiaca od posielania CV, dieťa vtedy malo pred 2.narodeninami, dokonca mi zamestnávateľ ponúkol miesto v MŠ pre dieťa. Reťazové pôrody sú blbosť, radšej si odrobiť medzi deťmi viac rokov a čo najskôr sa vrátiť do práce

maranta_leuconeura
17. sep 2022

@zuzanockamt ja ja ja... Vsetci to posudzuju len zo svojho pohladu. Ani ja ani moj muz by sme s navratom do prace problem nemali, ale vidim dalej od svojho nosa a tvrdim, ze nie vsetci zamestnavatelia su taki a maju na pracovisku MS 😉
Po 30ke a neskor uz vela casu na odpracovanie si niekolkych rokov medzi porodni nemas.

zuzanockamt
17. sep 2022

@maranta_leuconeura Ale máš aj po 30-ke dosť času, medzi deťmi mám veľký vekový rozdiel a lepšie som nemohla spraviť. Rodila som druhé pred 40-kou.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lejduska
17. sep 2022

Prepáč ale nechápem tieto úvahy,prečo tu máme prežitok komunizmu sa asi nedozvieme ale keď ti to nie je po vôli tak nebuď doma,úplne ľahká pomoc. Po 6m materskej nech sa páči do prace, na peniaze by som sa nevyhovarala,za súkromné jasle das rodicak a co zarobíš v práci je príjem do domácnosti, majú to tak aj v zahraničí, detičky sú v súkromných drahych škôlkach do 3r a mamičky pracujú,komu sa páči tento trend môže tak fungovať aj u nás 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
momoqui
17. sep 2022

Slovensko je jedna z mala krajin kde mame takyto obrovsky benefit a teda mat moznost rozhodbut sa do 3 rokov dietata kedy zacnes pracovat. Kto chce moze ist pracovat aj mesiac po porode, kto chce, moze byt doma do 3 roku dietata.
Neviem, preco niektori ludia maju pocit, ze vsetko co je v zahranici je lepsie ako u nas.
Mas moznost vyberu, tak si vyber tak, aby si bola spokojna 🤷🏻‍♀️

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
17. sep 2022

@bilberryday Po 6 týždňoch od pôrodu môžeš pracovať.

maranta_leuconeura
17. sep 2022

@zuzanockamt pocas poberania materskej nemozes pracovat, inak o nu prides.

maranta_leuconeura
17. sep 2022

@zuzanockamt mozes uzatvorit iny pracovny pomer (som zvedava kto taku zenu zamestna), ale stat aj s tym robi problemy... https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=262

zuzanockamt
17. sep 2022

@maranta_leuconeura to mi je jasné, prerušíš MD, požiadaš o RP a pracuješ, mám v rodine taký prípad po 2 mesiacoch od pôrodu
Nie, nie, môžeš sa vrátiť pokojne do pôvodnej práce.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
17. sep 2022

@bilberryday nie, len o tie peniaze prídeš