icon

Materská 3 roky - prečo toľko?

16. sep 2022

Viete niekto realne mi povedat ze preco vlasne mame matersku 3 roky? Preco zrovna 3 a nie 2 napr.?
Inde vo svete je to omnoho menej, alebo je napr 4 mesiace doma mama a 4 mesiace otec (Spanielsko)
Mam pocit ze tu sa zena stane mamou a vlasne je tak trochu vytlacena na okraj, 3 roky doma (viem ze nemusi byt 3 ale v prioade napr ze byva vo velkom meste a skolka berie fakt az od 3 a nema dajme tomu financie na sukromnu).
Potom je tu este aj ta druha strana ze niekedy ma zena vycitky ak chce ist skor do prave lebo vacsina zien ostava tie 3 roky.
Nepride vam to zbytocne vela? Nehovorim o extremoch ako Svajciarsko co ma matersku asi 3 mesiace ale napr 2 roky,nie je to az az? Ak ma zen napr 2 deti za sebou tak po 4 rokoch (co aj to uz je dost na vypadnutie z pracovneho procesu) by mohla ist spat namiesto 6tich. Po 6 rokoch sa ten clovek musi fakt citit uplne vypadnuty zo vsetkeho a musi to byt tazke zase sa zaradit. Aj financie taha len muz.
Podla mna by mohla byt 1.5 roka - 2 roky materska/otcovska a idealne tak ze by sa prestriedala zena a muz. Aby to nebolo vzdy len na pleciach tej zeny. Fyzicky si to odserie tehotenstvo,hormony,porod a pokracuje cele tienroky aj psychicky na materskej a potom naspat do roboty a z roboty do druhej sichty doma.
Neni cas aby sa aj nasa spolocnost trochu v tomto posunula ?

maranta_leuconeura
17. sep 2022

@bilberryday nie je povinny, ale zena, ktora to nevyuzije, pride o peniaze, lebo ten narok 34 tyzdnov nie je od porodu ale od nastupu 6-8 tyzdnov pred, po porode uz len 28.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
kinderzwillinge
17. sep 2022

@maranta_leuconeura Zena na materskej a rodicovskej dovolenke je dochodkovo poistena statotom a zapocitava sa jej toto obdobie do odpracovanych rokov. Tak preco nizsi dochodok?? Po dalsie, treba si pozriet, z akeho obdobia sa dochodok vypocitava...

lejduska
17. sep 2022

@bilberryday tie reči boli sú a budú,stačí sa pozrieť sem do diskusií kde ta idú ukamenovat ze 2,5 ročne dieťa das do skolky 🙈 to sú iné fanatičky toto, a chápem ze u nás je to nastavene tak ze dieťa je do 3rokov doma s matkou, ale ak chcem ísť do práce, dieťa viem dat do jaslí navzdory všetkým rečiam,sak ľuďom nikdy nevyhovies 😉 ja som si malú chcela užiť ale nevidím dôvod byť s ňou do 6r doma ako poniektore😁

maranta_leuconeura
17. sep 2022

@kinderzwillinge ano, stat plati, ale len vo vyske 60% priemernej hrubej mzdy, co je takmer akoby to odvadzal z minimalky. To je utecha co sa tyka poctu ziskanych rokov do dochodku, ale rozhodne nie co sa tyka jeho vysky

maranta_leuconeura
17. sep 2022

@kinderzwillinge a dochodok sa vypocitava zo vsetkych rokov, ktore bol clovek dochodkovo poisteny. Boli nejake vynimky pre rocniky pred 84 tusim, ale to sa uz dnesnych zien na materskych predpokladam tykat nebude ;)

konikkon
17. sep 2022

Ženy, a to všetky ste tak kariérne založené, že na RD trpíte a neviete sa dočkať, kedy budete môcť opäť pracovať? Chápem nejakú mamičku, čo má super inšpiratívny dream Job, ale ženy robia aj vo fabrikách na 3 zmenách, dvanástky, predavačky atď. To vám tak chýba? Ja som úplne iný typ. Mne je celá kariéra ukradnutá. Pred RD som mala fajn prácu, kreatívnu, častokrát rokovania so zaujímavými obchodnými partnermi, pohodička v kancelárii, pracovný čas 8-16:30. Počas bezdetných rokov som sa popri práci samovdzelavala, urobila si ešte jednu školu atď. Ale toto si už po skončení RD neviem predstaviť. Prísť denne o 17:00 domov, rýchlo porobiť domáce práce, sem tam nákup, na deti budem mať tak 1 -2 hod denne, potom nejaká večera, hygiena, uložiť deti spať. A každý deň takto, to je pre mňa už nepredstaviteľné. Ak by ste mali veľa peňazí, aj tak by vás bavilo ťahať 12 (alebo aj teda osmičky) v práci? Mňa nie. Majiteľ firmy, kde pracujem kúpil v zahraničí farmu, venuje sa deťom, kŕmi koníčky, chodí na bycikel. Na robotu už má ľudí. Môže si to dovoliť. My na neho robíme celé dni na úkor naších rodín zatiaľ, čo on sa venuje tej svojej. Takto to vo svete a v živote chodí. Tak sa zamýšľam, či ozaj vás tak napĺňa pracovať od rána do neskorého poobedia, alebo ten motív je najmä finančný. Ja osobne nie som typ, čo by zvládol len doma sedieť, variť, prať a starať sa o rodinný kozub. Po RD zvažujem čerpať podporu. Deti šupnem so škôlky, muža do roboty 😂 trochu pocestujeme, trochu sa budem venovať sebe, proste si doprajem taký maly sabatikel. a potom chcem max nejaký skrátený úväzok, možno v pôvodnej práci, možno zakotviť v školstve na pár hodín denne. Určite vycerpam RD do posledného dňa. Ale ak by som aj nechcela, na Slovensku je možnosť nastúpiť do práce kedykoľvek. Ja som na RD žiadnu svoju identitu nestratila, ja sa vyvijam a rokmi sa moje priority menia, seba rozvoju som sa venovala posledných 10 rokov, už má to nenapĺňa, teraz ma naplna variť príkrmy a meniť plienky. A teda, vy ženy, čo máte opačný názor, môžte napísať viac, ako si váš život po RD predstavujete, ak by teda rodičak trval podstatne kratšie, napríklad 2 roky... Inak toto je super podnetna téma. 👌

kinderzwillinge
17. sep 2022

@maranta_leuconeura No jasne, tie 3 roky zase az tak velmi neublizia, ale bohuzial ani nepomozu a potom, rocniky, ktore su teraz mamami je vo hviezdach, ako a kedy pojdu do dochodku a co im bude vyplacane. Vobec by som sa na nejaku vyraznu pomoct od statu nespoliehala, ked uz teraz vyzerame, ako potapajuca sa lod.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@konikkon Preto su tu temy, kde si mamicky vylievaju srdce, ze nevedia najst po RD pracu od 7 - 15, aby stihali vybrat deti zo skolky a vidiet ich poobede viac, ako hodku - dve.

katka0123
17. sep 2022

Problemom je, ze u nas je stabdard 8,5 hodinovy uvazok. V zahranici bezne aj 2 hod denne, 4 hod denne, alebonlen jeden az dva dni v tyzdni.

autor
17. sep 2022

@konikkon uz som nechcela reagovat na nikoho lebo mna nebavi sa obhajovat,ja na nikoho neutocim odpovedam slusne ale to sa tu nedá ale tebe napisem.

Ja som tuto temu primarne nacala lebo som chcela vediet preco vlasne 3 - na otazku mi odpovedala viestta ok.
Nikdy v zivote by som o nikom netvrdila ze je neviem aky ci onaky nech je doma 1-2-3-12 rokov,nech naozaj je ved je to lazdeho osobne rozhodnutie. Tato tema nebola ani o tom ze ja sa na nieco stazujem,ze ma nieco skrie a ze chcem ist po 6 mesiacoch do roboty ako ma tu vyhanaju mnoho “ked sa mi nepaci”.
To ako to mas nastavene ty je super, prajem ti to. Ja tak isto vidim zmysel byt mamou,som stastna,mnohe ma bavi. Napriek tomu 3 prip 3+3 roky mi jednoducho pride dost- opakujem sa pre mna osobne a chcela som vediet preco je to dolezite u nas tie 3 roky bez ziadnych hejtov nadavok a pod. Ale uz viac pisat nebudem lebo ludia si vyberu jedno slovo a drzia sa toho (ja som to s tou identitou napisala v otazke - ze zena akoze ma stratit samu seba a uz len zit lre deti ale nemysllea som to tak ze strati identitu,no to je jedno lebo zas len za slovicka chytaju).
Ja milujem byt mamou, som s detmi doma, nikam ich nedavam a na nic aa nestazujem. Bola to len tema zo zaujimavosti a nie vyryvacna otazka ktoru si beru hned vsetci osobne akokeby som ich do roboty posielala.

basska_b
17. sep 2022

Ja odpoviem k veci, preco to u nas tak je. Kedysi za sociku bol standard, ze po 6 mesiacoch dala zena dieta do jasli a isla robit. 3rocna materska je vysledkom prace ceskoslovenskych detskych psychologov, napr. Prof. Matejceka, ktory poukazoval na dusevne stradanie deti v jasliach a, volne citujem: "Ak by to bolo na detoch, jasle by deti v zivote nevymysleli samy, ale skolku keby mohli, by si aj same zalozili." V 3 rokoch dochadza k prerodu smerom k skolkarskej samostatnosti. Vacsina deti je samostatna v sebaobsluhe, vie povedat jasne, co chce, vyhladava detsky kolektiv...

autor
17. sep 2022

@basska_b ok dakujem za koment.

maxi2
17. sep 2022

@basska_b súhlasím s tým

katarinka289
17. sep 2022

Matersku mame cca7 mesiacov. Do 3rokov mame rodicovsku dovolenku. asi preto, ze na Slovenskuj uz su jasle výnimkou a do MŠ berú deti od 3 rokov (2,5)

zuzuliennka1
17. sep 2022

@lejduska ja som napr. doma na rodicovskej do 6r, pretoze mam syna autistu.
Co sme zistili, resp. zacinali tusit, ked mal dva roky. Teda v case, kedy by podla niektorych davno mal predsa zvladat skolku. No nezvladal. A navyse mu zle vychadzaju roky (narodeny koncom novembra), v sept. este nemal 3. A kedze na slovensku mame mizive az ziadne moznosti, kde by sa odbornici vedeli o taketo deti postarat, aby matka mohla pracovat - tak sme doma. Roky. A vsetky terapie platime sami.
Nic nie je ciernobiele. 3roky doma je MOZNOST (za ktoru som napr. ja v mojen situacii vdacna) nie povinnost.

maranta_leuconeura
17. sep 2022

@kinderzwillinge ja sa nespolieham, no na druhej strane pocet odpracovanych rokov a vyska priemerneho zarobku moze mat v buducnosti vplyv aj na ine veci... Nikdy nevieme ako bude system nastaveny. Momentalne je tak, ze najvyssia suma pojde z 2. a 3. piliera. Druhy pocas materskej je nic prave kvoli vyske odvodov a treti si asi zeny vtedy neplatia.

zuzanockamt
17. sep 2022

@konikkon nie všetky robíme vo fabrikách na smeny...ja teraz do práce prichádzam 7:30 (dieťa je v MŠ od 7:15) a z práce odchádzam 14:00, 14:15 už odchádzam s dieťaťom z MŠ.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@maranta_leuconeura Ved prave, vobec nevieme, co bude o 20 rokov, ale inak s tebou uplne suhlasim.

ladyvi
17. sep 2022

Ja uplne chapem ako si to myslela a nerozumiem preco sa do teba takto obuli 🤷‍♀️
Suhlasim, ze 3 roky su vela a tiez myslim,ze casom sa to zmeni. 2- 2.5 roka vnimam ako ideal.
Mnoho zien, vratane mna, sme nesli do prace skor, lebo som sa bala urobit to rozhodnutie. Vravela som si, ach nastupim, zistim, ze je to chaos, choroby, zhon a ze budem rok bedakat, ako nam doma mohlo byt este dobre. A budem banovat, ze som ten cas mohla radsej venovat detom. Neverim, ze som bola jedina taka, co uz by aj bola isla do prace, keby nad tym tolko nerozmyslala. A tak som pockala az dovtedy, (kedze financie mi to umoznovali) dokedy som si to mohla dovolit, takze som nastupila, az ked deti dovrsili 3 roky. Druha vec je,ze u nas velmi slabo funguje podpora zien,ktore maju male deti. Cize 50% uvazky,sice ich mame v ponuke sem tam, ale pracu nalozia ako na 100% uvazok. Nakoniec ani dost penazi, ani dost volneho casu na male deti. Vacsinu zien, kamosiek, ktore su vzdelane mlade zeny, produktivne, tak okolo toho 3 roka doma u zacinali pocitovat "vyhorenie" z materskej a tuzili uz nastupit a nejako sa realizovat, ale tiez cakali az do toho 3.roka.

autor
17. sep 2022

@ladyvi ved iba presne takto som to myslela. 2-2.5 roka a teda lepsia financna podpora (lebo vycerpana za kratsiu dobu), podpora zien s malymi detmi lepsimi a flexibilnejsimi uvazkami, zhovievavost pri prip chorobach atď. Podporit co najviac work-life balance u zien s malymi detmi,ktore vyhorier nechcu. Ale to sa u nas nenosi,lebo len spomienka niecoho takeho akoze by som mozno aj chcela do prace pred 3 rokmi zo mna ocividne robi harpiu…

momoqui
17. sep 2022

@bilberryday su aj sukromne jasle ved kazdy si zvazi co je pre neho najlepsie

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
maranta_leuconeura
17. sep 2022

Na Slovensku je v jasliach, t.j. zariadeniach pre deti do troch rokov (sukromnych aj statnych) teraz oficialne (po navyseni o 10 % tohto roku kvoli Ukrajine, co je len docasne) 4000 miest. Rocne sa narodi 56000 deti. Do jasli sa teda ma sancu dostat asi 7 % z nich.

zuzanockamt
17. sep 2022

@bilberryday u nás okresné mesto cca 18 000 obyv. viem minimálne o 2 jasliach v meste, dedina - jedny jasle, ďalšie okresné mesto u nás necelých 8000 obyv. tiež viem minimálne o dvoch jasliach atď

maranta_leuconeura
17. sep 2022

Statnych jasli v BA je tusim 5, ani nie su v kazdej mestskej casti 🙄 kapacita je nepostacujuca, preto je pre stat vyhodnejsie platit matkam almuznu, nech sa o deti staraju same a este to je prezentovane ako benefit.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
lejduska
17. sep 2022

@zuzuliennka1 aby si ma nechápala zle,nemyslím si absolútne nič zlé o mamičkach ktoré sú doma 6 rokov,ved tvoja situácia si to vyžaduje,ja súhlasím ze nic nie je čiernobiele. Len som tu natrafila na takú diskusiu kde sa velebi byť doma s deťmi až do školy a všetky ostatné si deti "odkladame " aby sme mali kľud 🙉 toto sú podľa mňa fanaticky,a ja som naozaj za to byť doma s malou, roky som sa na to tešila no vidím ze je jej fajn v škôlke pol dna 🙂 co sa tyka zdravotných záležitosti, samozrejme ze je niekto na rd aj do 6 rokov, aj moja mamka tak bola s bratom. Nechcela som aby to vyznelo blbo, mne vadia len tie zeny ktoré kazu ze žena keď je doma (dalsie dieta, praca z domu)musí byť doma aj dieta

momoqui
17. sep 2022

@bilberryday neviem ako to je s jaslami v malych a vo velkych mestach. ja si stvojim za nazorom, ze kto chce do prace ide skor a kto nie, tak ostava doma do 3 rokov dietata.

konikkon
17. sep 2022

@zuzanockamt si učiteľka?