icon

Materská dovolenka

kappikk
25. máj 2023

Ahojte, poprosim od niekoho kto uz vie ako co vysvetlenie.
Od januara 2021 som bola na MD, syn sa narodil koncom februara, hned po skonceni som sla na RD asi do oktobra a potom poberal MD manzel a ja som bola 6 mesiacov na urade prace, ked mu MD skoncila tak som hned isla na RD ja. Teraz v novembri sa narodi druhe dieta a na MD by som mala nastupit koncom Augusta, no neviem ci vobec narok na nu mam kedze pracovny pomer mi nikde netrva a vlastne cele tehu s prvym som bola na urade a predtym som bola max dohodarka pritom MD som mala vyratanu celkom fajn aj rodicak mam vyssi, teraz neviem co je najlepsie spravit aby som nemala nizsi RD s druhym, ci mam riesit MD alebo co vlastne ked na tej socialke nic nevedia poradit akoby to platili z vlastneho 🙈🙈 este som skusila poziadat aj o tehotensky pridavok ale tiez neviem ci mam narok, vraj sme to pokaslali tym, ze manzel ked bol na MD tak ja som bola na urade

eva193
25. máj 2023

@kappikk ahoj, viem poradit len tolko ze na MD vznika narok ak si za posledne dva roky od nastupu na nu bola zamestanna aspon 270dni...

lvulik
25. máj 2023

@kappikk si si istá, ze si si vypočítala dobre nástup na MD? pretože ak mas termín v novembri, MD by ti mala vychádzať najskôr v septembri, nie v auguste.

mogaa
25. máj 2023

@kappikk a čo ti majú na tej SP poradiť? nemáš nárok ani na tehotenský príspevok ani na materskú a RP budeš mať ten nižší....tam ti už nič...mala si sa skôr zobudiť a začať platiť ako samoplatca alebo sa aspom niekde zamestnať aby sa ti rátala doba....

lenkakoc444
25. máj 2023

@kappikk nemas narok na nic len nizsi rd. Nemas aktivne np. Neviem kolko mas odrobene za posledne 2r. Ale ak si od oktobra 21 nezamestnana Ani to ti nepomoze keby si odzajtra pracovala.

lenuska9999
25. máj 2023

@kappikk kedy ti skončil pracovný pomer?

kappikk
autor
25. máj 2023

@lvulik 🙈🙈 jemin ano 22.9 😀 ospravedlnujem sa

kappikk
autor
26. máj 2023

@lenkakoc444 Neda sa ani zacat poberat materska az ked skoncim RP so starsim dietatom ? zeby som dovtedy nemocenske platila .. ci je to viazane nejakym datumom porodu

veronikaszabova
26. máj 2023

@kappikk materska je prednostna davka. Viaze sa na porod. Nemozes si platit a ked budes mat dni NP, zaziadat o MP. Tak to nefunguje

lenkakoc444
26. máj 2023

@kappikk tu uz nic nevymyslis nechaj si rp na starsie kym sa da a potom budes mat nizsi rodicak na mladsie

kappikk
autor
30. máj 2023

Este jedna taka otazka, ked ja nemam narok na tehotensky prispevok, nevie si ho uplatnit moj manzel ? viem , ze sa to vola tehotenske ale manzel ma na vela veci narok tak ci nahodou aj na toto sa to nevztahuje 🤷🏻‍♀️

veronikaszabova
30. máj 2023

@kappikk nie, nemoze