Materská je stereotyp
Ahojte nepríde vám materská ako príšerný stereotyp? Dokola prebaľovanie, kŕmenie, spanie.. Na nejaké voľnočasové aktivity, už len taká kniha, nieje šanca mať čas, malé pohltí všetok čas. Niekedy stihnúť sa najesť je luxus.
Ako s tým nudným stereotypom fungujete vy?
Ja večer doslova prosím muža aby ma vzal hoc aj niekam so ahoppingu, ani nie tak kvôli nákupom ale zmene prostredia, že sú tam ľudia, počujem hlasy..
Na druhej strane bojujem s tým ísť keďže malý je ešte maličký ba také miesta no ako nesofer sa nemám ako tam dostať sama, večer už MHD jazdí mizerne a spojov z domu mam málo. Takže ma veze muž.
@katarinamarkova preto. Nieje to vaša vec. Naozaj tu nebudem rozoberať prečo chceme chodiť s malým k lekárovi spolu. Máme svoje dôvody okrem iného je to dieťa nás oboch.
@katarinamarkova má mesiac takže sotva. Zamestnáva má takmer nonstop.
Stále som v pracovnom pomere len už je to len formálne kým mi skončí materská.
@mishaella nerozumiem na co zakladas diskusiu, ked potom na kazdy prispevok odpovedas urazene ...
Nechapem ja som doma uz 2 roky a popravde nemam pocit ze mam stereotyp. Je fajn niekam vypadnut na chvilu ale ze by som ca, ktory travim s dcerou pokladala z nudny sterotyp to ma ani raz nenapadlo
@dominikav123 z nudy?
@mishaella vela veci nechces rozoberat, pravdepodobne mas dovod. len potom je kazda rada draha, ako sa vravi.
mas malicke babo, preto ten stereotyp, dietatko bude rast a ver, ze potom to az taky stereotyp nebude. zalezi, ake bude dieta - ak take "kde ma polozis, tam ma najdes", bude este dobre) ale ak bude "tu som polozila a o sekundu nenasla" 🙂, to bude tazsie, ale menej stereotypne)))
samozrejme uplna ceresnicka na torte je, ak mas/budes mat dietatko, ktore bude minimalne spat, ci v noci alebo cez den. to byva pre niektore maminy zaberacka. kazda sme ina.
ja som si napr. uzivala mladsieho, kym bol nechodiaci, vonku spal (doma nie) aj 4hodiny, takze som sa prechadzala, prechadzala, prevetrala hlavu, myslienky, prisla domov vystipana od zimy jedna radost..ked zacal chodit, behat, vyliezat -vsade, uplne vsade kam sa podari, to uz je ina kavicka...a tiez mavam dni, ze boooze, chcem medzi ludi, do roboty, s niekym sa normalne rozpravat, nie o cikani, kakani, papani, ťuťu muťu a podobne...potom sa maly usmeje a som rada, ze mam doma zdrave spokojne dieta (resp. dve, len cez den je starsi v skole). tesim sa, ked sme vsetci doma, ale napr. teraz budu prazdniny, manzel dovolenka, a ja viem, za o den o dva mi to pojde doma hore krkom, lebo uz som tak zvyknuta byt sama s malym, mame taky ten svoj stereotyp, aktivity, ze starsieho syna a muza budem brat ako votrelcov 🙂 v dobrom samozrejme)
materska nie je med lizat, pokial nie si vecne usmiaty, az flegmaticky clovek, pre ktoreho je mat dieta poslanie. dufam, ze sa rozumieme.
apropo - kym bol tento mladsi maly (cca do roka), muz so mnou lekarovi chodil - aj ked nemusel a ja som ho tam nepotrebovala. proste chcel ist s nami.
teraz je aj take na prd (prepacte vyraz) pocasie, ziadne slnko, depresie pridu ani nevies ako, treba to brat tak, ze o chvilu je januar, dni sa zacnu predlzovat, bude lepsie, neboj.
osobne svoje obe deti milujem, kazde inak, lebo pri prvom som bola s nim dlho sama, sme tak inak prepojeny, ale su chvile a dni, ked chcem byt sama, s pokojom, kludom, riadnym spankom, nechcem pocut mami toto, mami tamto, chcem robit/nerobit to, co ma prave napadne 🙂 to su uplne normalne veci, prirodzene.
drzim palce, hlavu hore, ziadna kaša nie je taka horuca, aka sa navari)
@mishaella Ja aj chapem ze mozu byt dovody preco nie hento, preco nie tamto. Ako v pohode.
Ale niekde zacat treba. Myslim prelamovat to. Lebo ked sa nebudu hladat sposoby ale len dovody preco to nejde, spadne to na teba, nakopi sa to, a polozi to teba, ktora potrebujes byt vo forme, prave aby si mohla davat dietatu. Mysli na to ze to robi pren, nie pre seba, to ti doda silu aj odvahu.
Prekazky su na to aby sa prekonavali. Ked aspon nejaky lekar sa da len ty, zacni aspon obcas, mozno mas z niecoho obavy (chces neockovat a pod. a chces mat zastitu muza a podobny styl dovodov, chapem) ale mozno len na nejaku kontrolu a tak sa da zacat aj sama...treba si viac verit. Aj to soferovanie, trauma je fajn vec ale stale sa na nu vyhovarat neda. Niekedy sa do niecoho pustit, skusit, dopadne to nakoniec lepsie nez sme si povodne malovali. A ked nie, doda nam silu uz len to ze sme pre to aspon urobili maximum. Su situacie kedy sa pomoze "zabejcit" nepozerat na seba a oddat sa vyssiemu cielu.
Vela matkam doda postupne sebavedomie a asertivitu prave to ze chcu nejake konktretne podmienky zlepsit pre svoje dieta. Same pre seba by sa mozno neprekonali, ale pre dieta...hmmm?
@simonka77 práve možno aj tie depresívne dni, som po pôrode ešte tak vyšťavená ze s malým kocikovat som sama bola len 2x pretože kočík máme dole a bez výťahu na druhé mi je malého aj s vecami ťažké niesť.
A ja sa práve na mužovu dovolenku že bude pár dní doma teším, že budeme spolu, trochu času mať aj pre seba. Lebo takto po večeroch nieje kedy pomaly ani reč hodiť. A potom zas dlho budeme len sami dvaja celé dni.
@horana mohla by som chodiť akurát tak s MHD s malým a k lekárke sú to dva prestupy, nejde mi k nej priamy spoj. A aj ten prvý ktorým by som išla od nás ide v priebehu dňa len asi 6 x, v čase poradní, ktoré ms lekárka od 12-14tej nejde. :/ Takže asi tak. Ako mám zmeniť túto situáciu? Keďže sama ňou niesom nadšená? A nechcem aby mi dieťa v hromadnej doprave prechladlo alebo niečo chytilo.
@alexxandraa dospelá už som, keďže nepatrím medzi mladé mamičky. Akurát cítim že nikdy nebudem taký ten mamickovsky typ vytesujuci sa z detí.
Ahoj ja som takisto nemala vodičák,,bývam v dedine bohužiaľ. .odkiaľ sú tiež.mizerne spoje a mali sme vtedy len 1auto,,3roky mi stačilo,,a ani.mi to.nechýba,,mám rada voľnosť a to že si svoj voľný čas zariadim podľa seba,,napr kozmetika,,káva,,kadernicka a tak,,malé ba o.nás zatiaľ.neláka, ,dcérka ma len 4rocky a naplno si ju vychutnavame ale poznám také stavy keď som bola tak dlho doma bola som rada aj keď som išla do.lidla na nákup
@mishaella a z coho sa vytesujes, ak nie z vlastneho decka ?
@mishaella Prepáč, ale na všetko len hľadáš výhovorky, to je všetko. Ty si doma s mesačným bábom a už máš stereotyp?!!! A čo budeš hovoriť za rok - napríklad?! Pozri, ako sa hovorí: "ako si ustelieš, tak si ľahneš"....Ja napríklad nemám nikoho - raz za čas mi postráži kamoška ak potrebujem , možno svokra-tak raz za 2 mesiace a inak fungujem s 2 deťmi len sama - aj k lekárovi busom-dvoma všade a tu som - vôbec to nie je stereotyp. A prečo sama- no nakoľko tatino nám pracuje v zahraničí - 5 týždňov je preč a týždeň doma, takže asi tak..... 😉
Ja som doma uz dlho predlho a este dalsie 3 roky budem ale stereotyp nepoznám.žijeme s babkou takže máme chvíle s muzom aj na veceru chodime na nákupy do mests co su aj 3hodinove nákupy.v pondelok vslime do ciech potom na darčeky potom pre deti potom na vianočný nákup jedla a clovek pride vecer a je rád ze je rád.takže ja stereotyp na materskéj nepoznám.
@dominikav123 c
dominikav123 ?
@mishaella Este sa naskytuje otazka, ze naco ste si teda spravili dietatko ked sa z neho nedokazes tesit?? Ved mat vlastne, zdrave dietatko je ten najvacsi dar. Mozno len si vycerpana z porodu kedze si mesiac po, na vsetko si sama lebo manzel je v robote, ale ved predsa si vedela do coho ides ked si zostala tehotna, nie? Urcite sa to zmeni, hlavu hore.
@mishaella Aha, zase len sarkazmus?! Veď ja sa nesťažujem!!! Len som napísala ako sa to dá zvládať aj bez toho aby ma musel muž všade voziť a vláčiť sa so mnou....ako s tebou - nakoľko nie si schopná ísť sama aj dvoma-či troma busmi, to je všetko. Ale ako vidím ten stereotyp u teba nebude až taký zlý keď výhovoriek a sakrazmu máš na rozdávanie. A ako som už napísala - som zvedavá - teda ak budem mať čas sem nahliadnuť - čo napíšeš za rok, keď už s mesačným dieťaťom sa ti to zdá stereotyp. 😀
@mishaella pri prvom som to tiež cítila.... Ale pri babach je to už uplne iné. Od mesiaca behame takmer každý den niekde. Mne dala obrovsku slobodu šatka. To si neviem vynachvaliť. Môžem isť hocikedy hocikde, nemusím sa riadiť žiadnym režimom bábätka, lebo všetko čo potrebuje mu viem poskytnuť na mne. Ak chce zaspí, akchce papať papá... Proste dokonalosť 🙂 😉
Chodím pešo, alebo busom.... tiež nešoferujem.
@dominikav123 to tu asi taká klasika. Jedna založí diskusiu, že nemá kamarátky a ak ju nepoľutuješ, ale napíšeš jej ako by ich asi najskôr mala (ale to by musela sama vynaložiť nejaké úsilie a nie rochniť sa v tom a otravovať tým partnera), tak si nájde x dôvodov, prečo nie. Tu je ďalšia. Ona má proste stereotyp a nemieni proti tomu nič robiť, iba o ňom písať a predpokladám, že aj manžel o tom čo - to vypočuje 😀
@mishaella musis sa na veci pozerat pozitivnejsie a hladat sposoby, ako sa veci daju a nie vidiet vsetko v zlom svetle. Kebyze som ja bola mesiac doma zatvorena s babatkom a nechodila kocikovat v case, ked je manzel v praci, tak by som si to asi hodila. Pises, ze kocik mate dole a tahat sa s malym a vecami nie je bohvieco. No bohvieco to nie je, ale nie je to neprekonatelna prekazka. Nie si prva ani posledna co funguje v dome bez vytahu. Staci troska spravnej organizacie a nebude to take hrozne. K prechadzkam nepotrebujes ani mhd. Chapem, ze strach z bacilov je pri prvom dietati zvyseny, ale k obycajnej prechadzke mhd nepotrebujes, vyhnes sa tak bacilom a obaja s malickym budete na cerstvom vzduchu. Maly bude s najvacsou pravdepodobnostou spinkat a ty si vyvetras hlavu.
Vzdy je na vsetko riesenie (aspon na banalne dennodenne situacie), len ho treba chciet vidiet.
@mishaella ahoj, neviem, kolko mesiacov ma tvoje dietatko, ale tiez som mala urcite take obdobie, ked mala moja malá asi pol roka, alebo kolko...ze som bola uplne taka bez nalady, ze furt to iste atd...ale neboj sa, to sa zmeni, zacne ti lozit, chodit, rozpravat...idealne je, ked by si mala nejake kamosky, s ktorymi by si isla pokocikovat trebars, ale nekecali by ste len o detoch. Aj to hodne pomoze. No a poviem ti, ze ja si teraz uz matersku uzivam, zvlast, ked pocujem z kazdej strany, ake je to zle teraz u kazdeho v praci, tak pan boh zaplat za ten klud, ktory na materskej mam 🙂

@mishaella preco dovolenku? nechapem......ved snad manzel nepracuje 24h. denne, 7dni v tyzdni, 365dni v roku......aj ked robi v priemere viac ako klasickych 8h, denne stale ma kopec casu venovat sa rodine.
ps: sama si napisala ze berie volno na sviatky - cize ma kopec casu mimco postrazit 🙂
aby mohol ist s dietatom k lekarovi? nie si snat doma s dietatom bez prace ty? to ked vam dieta ochorie, on berie volno aby ho bral k lekarovi? preco ho nezoberies ty?