Materská otca a výpoveď z jeho strany

lienka263
1. máj 2019

Ahojte maminky,
Prosim o radu. Manzel pobera matersku na dcerku a popritom pracuje na 1/2 uvazok u toho isteho xamestnavatela. Naskytla sa mu vsak lepsia praca blizsie k domu. Co teraz? Zrusit len ten 1/2 uvazok a nastuput do inej roboty bez toho, aby 1.zamestnavatel o tom vedel? Teda bude zamestnany nadalej na tpp , z ktoreho je na materskej? Alebo dat vypoved z oboch pp, teda z tpp i 1/2 uvazku?
Obavam sa, ze nam matersku zrusia ak nastupi do novej robity ako to robia...
Mna fakt len napadlo, aby povedal ze konci na 1/2 uva ok ale ostane mu zmluva na tpp, no zaroven sa zamestna u noveho zamestnavatela a pred koncom cerpania md poda vypoved z povodnej prace...toto by bolo fajn...ale co ak pozastavia cerpanie md??
Taktiez ked pobera md, novy zamestnavatel zanho nieco nemusi v sp platit??
Dakujem babenky.

lienka263
autor
1. máj 2019

@evittam viem, ze vy sa dost vyznate, kedze ste mi radili este ked som ja chcela ist na MD. Viete mi poradit?

evittam
1. máj 2019

@lienka263 Ked chce pracovať v novej práci aj po MD nech ukonci oba PP, nakolko ak da výpoveď pred skončením MD ma výpovednú lehotu-neviem ako dlho tam pracuje ale ak viac nez rok na vyp.lehota je dva mesiace. To ho potom budu cakat v novej praci alebo ako chcete tie dva mesiace riešiť v pôvodnej práci?
Na pozastavenie MD nevidim dôvod.

evittam
1. máj 2019

@lienka263 Odvody do SP sa pocas MD neplatia len do ZP.

lienka263
autor
1. máj 2019

@evittam chce ostar v novej robote uz. V starej robi 10 rokov. Ok, cize nech da vypoved z oboch pp u povodneho zamestnavatela. Poberanie materskej mame do 15.10.2019, teda manzel ma...a v SP sa pani vyhrazala, ze akonahle uvidi vyssie odvody, pozastavia matersku....takze ezte podotazka? Moze sa dohodnut s novym zamestnavatelom, ze mu na zmluvu do 350 eur ako ma teraz v povodnej robote na 1/2 uvazku a po skonceni MD mu uz normalneto da? Teda minimalku...

lienka263
autor
1. máj 2019

@evittam este ma napadlo, ze ako s dovolenkou, kedze ma nieco cez 20 dni a nepreplatia mu to...

nini1010
1. máj 2019

Pribeh o tom,ako oje..t socialny system...

evittam
1. máj 2019

@lienka263 Ale ona neuvidí ziadne odvody! Skus citat co píšem. A to by mala vediet aj ta tetuska co ti to povedala-inak zase jedna co nemá co hľadať tam kde sedi. Nevie ani zaklady. By som sa jej spýtala ake odvody ma na mysli ked pocas MD sa odvody do SP neodvadzaju.😁😉

evittam
1. máj 2019

@lienka263 Ked skonci PP musia mu dovolenku preplatit ked ju nevycerpe.

evittam
1. máj 2019

@nini1010 Mas nieco aj k veci a riadnu fundovanu odpoved ci leb sprosté reči? MD dostava za odvody co odviedol do SP a to,ze môže pracovať je uz len diera v zákone. Btw.to moze aj matka na MD. Aj ta oje.ava socialny systém?

lienka263
autor
1. máj 2019

@nini1010 prosim vas, ak nemate co k teme povedat, pripadne mate chut vyryvat, radsej sa zdrzte komentovania....

nini1010
1. máj 2019

@lienka263 Chapem ze sa to neprijemne cita,ale tak ruku na srdce-nie je to tak? 😁

nini1010
1. máj 2019

@evittam Tento krat asi len sproste,ale zato pravdive reci.

lienka263
autor
1. máj 2019

@evittam ano aj ja som vedela z predchadzajucich debat, ze to neuvidi, len som nechapala preco to vravi, preto ta otazka 😉 ahaaa, cize dovolenku musia preplatit. Super vdaka..
Este mimo troska otazka, mozno budete vediet...preco niekomu, kto zacne pracovat popri MD- myslim otcovia, tak SP pozastavi davku...ako zistili to ked sa neodvadzaju odvody do SP? Iba z toho som mala zmiesane pocity...ze konecne muz sa dostal do robotu, kde chcel uz par rokov ist, ale nemali volne...a teraz ked sa to podarilo konecne, v starej da vypoved, zacne robit vo " vysnivanej robote" 😉 a md pozastavia, hoc by nemali...no poznam take pripady zial...

evittam
1. máj 2019

@nini1010 Nie, nie je. Kto vie vyuzije kto nie tak vypisuje podobne veci ako ty.😉 Co ta zerie? Ze ty si nevyuzila? Preco len platiť tomuto statu cely zivot a mat z toho holy prd?! Co myslíš ze co z toho budes mat za 20-30-40rokov? Dochodok?!😂😂😂😂Odvody platíme cely zivot, cize si vyberie len co zaplati. A ze pracuje? A? Preco by nemohol ked to zakon dovoľuje?

lienka263
autor
1. máj 2019

@nini1010 lepsie ako @evittam vyssie by som to nenapisala....ked je moznost, vyuzijeme to ako ostatni, co sa do toho pustili...

evittam
1. máj 2019

@lienka263 No lebo cim ďalej tym viac otcov to zacina využívať a SP prišla na to,ze pomaly ale isto na to nebude mat peniaze tak hladaju cesty ako neschvalit MD a podobne. A moj nazor-po volbach to zrusia uplne. Ako to bolo kedysi aj s doplacanim NP popri zamestnaní. Bohužiaľ.

lienka263
autor
1. máj 2019

@evittam ale zistia to tak, ze ho novy zamestnavatel prihlasi do SP? A zacnu ich (Sp) "setrenie"? A vyziadaju zmluvu a podobne asi...len premyslam, ako je mozne ze to zistia a pozastavia...
Kazdopadne fakt veeelke dakujem za rady, velmi ste nam pomohli😊 zajtra moze ist dat vypoved😉

evittam
1. máj 2019

@lienka263 Tak zistia nove zamestnanie. Ked da výpoveď zajtra tak bezi vypovedna lehota od 1.6.-31.7.😉
SP prešetruje (pokial viem) len úväzok a od toho riesia, nakolko vlastne podpisal prevzatie dietata do starostlivosti a apelujú na to,ze ak pracuje na plny uvazok tak sa nemoze o dieta starať. Aj ked to nikde v zákone nie je. Cize na to by som si dala pozor. Urcite nie ist na plny uvazok.
A rado sa stalo

nini1010
1. máj 2019

@evittam Nie,vdakabohu nie som na to prave odkazana.muz zarobi a sama som zo svojho slusneho platu dokazala nasetrit dost neskor aj na rodicovsku.Zeru ma jedine tie slobodne mamicky ktore chudery ziju s dietatom v doslova existencnych podmienkach a bud zivoria alebo musia odist po 7 mesiacich od dietata aby zarobili.A potom su tu ti,ktori beru dalsiu matersku a riesia popri tomu ci tu alebo tu pracu.to ma zerie.Ale to nikto z nas nevyriesi,kto moze zneuzit tu dieru v zakone ten ju zneuzije.

draik
1. máj 2019

@evittam
@lienka263
Zistia to na registrácii a následne podľa úrazového poistenia. Čiže hlavne nepreháňať príjem. V prípade iného zamestnávateľa je však šanca na problémy nižšia.

evittam
1. máj 2019

@nini1010 A tým mamičkám kto za to moze?

evittam
1. máj 2019

@draik Ja viem.😉

evittam
1. máj 2019

@nini1010 Ale tu nejde o to či si na to odkázaná.😂😂😂 Ani my sme nepotrebovali a nepotrebujeme extra socialne vyhody. Mame nadštandardné prijmy. Ale akoze ked som si mohla zariadit max.podporu tak som ju mala radšej nechať štátu?! Ako mi isla poradit aj tetuska na urade?!

lienka263
autor
1. máj 2019

@draik ako to ze nizsia? Noooo...manzel teraz robi na 1/2 uvazok ako skladnik...ale chce vypoved dat ...a v novej robote bude ako vodic. Len tam musi uz byt plny uvazok ☹ plat sa dohodne 350 eur v hrubom na zmluve, aj tak to podobne maju...
@evittam tak predsa nam tu matersku vezmu ked muz teraz bde mat plny uvazok- pri vodicovi sa inak neda ani, kedze ktokolvek si moze ho odkontrolovat cez kartu vodica kolko robil...tam sa neda polovic.uvaxok ☹ a myslim, ze s povodnym zamestnavatelim sa dohodne na ukoncenu dohodou, bez vypovednej....ze k 1.6.zacne uz v novej praci teda mu nebude vypovedna bezat....alebo radsej nech bezi? Tomu sa uz fakt nerozumiem ☹

evittam
1. máj 2019

@lienka263 Tak to neviem ci si ho preklepnu z SP. Nemam to odkial vediet. Viem,ze robia problémy hlavne kvôli plnemu uvazku-ako som napísala (vid diskusia "otec na materskej-zamietnute pripady). Ci podpise dohodu alebo poda výpoveď je fuk. Btw.keby podal vypoved a ma vypovednu lehotu tak co v starej práci? Neplatene volno?

lienka263
autor
1. máj 2019

@evittam noo toto neviem, ci by to pomohlo kebyze ma vypovednu lehotu s tym, ze by si cerpal neplatene volno....pomoze to? Alebo je to v tomto pripade fakt jedno

evittam
1. máj 2019

@lienka263 No je to jedno. Nemá to k comu pomôcť. Prečítaj si tu diskusiu. Tam mas pripady zamietnutia, pozastavenia, všetko vysvetlené.

lienka263
autor
3. máj 2019

@evittam tak zamestnavatel manzelovi chce dat 2 mesacnu vypovednu....nie k 1.6....da sa s tym nieco robit? Alebo bude tak, ako to chce zamestnavatel?

evittam
3. máj 2019

@lienka263 Nie, neda. Dohoda je o dohode. Ked nesúhlasí jedna strana tak ziadna dohoda.

lienka263
autor
3. máj 2019

@evittam rozumiem, dakujem za rady 😉