icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

dena1973
9. feb 2015

@janka2509 Tak potom by sa mal brat prijem od 5.8.14 do 31.1.15.....

mia_pp
9. feb 2015

Dobrý večer, prosím o radu 🙂 v roku 2012 som bola SZČO na Slovensku. V roku 2013,2014 až doteraz pracujem v Čechách ako SZČO. (trvalý pobyt mám na SVK) Otehotnela som, a chcela by som poberať materskú tu na Slovensku, s tým že v Čechách skončím 2 mesiace pred pôrodom (termín pôrodu 4.10.2015)
V ČR si platím nemocenské, tých 270 dní mi bude platiť aj tu na SVK? ČR je v Európskej Únii.
+ chcem sa ešte zamestnať tu na Slovensku 90 dní pred materskou, aby som mala dobrú materskú.
V ČR je to veľmi biedne, preto Slovensko.
Ďakujem za odpoveď.

havana_frost
9. feb 2015

@mia_pp Neviem ti odpovedať na všetko, len mi nie je jasné, ako chceš robiť v Čechách až do 2 mesiacov pred pôrodom a zároveň na Slovensku 90 dní pred materskou? Materské sa ráta z viacerých vymeriavacích základov len za podmienky, že každý pomer trvá tých 270 dní.
Na Slovensku dostaneš materské za predpokladu, že v Česku nebudeš mať nárok. Takže v čase požiadania o materské by si už nemala mať poistný vzťah v ČR, ale mala by si ho mať tu. Ak chceš mať vyššiu materskú na základe tých 90 dní odpracovaných v SR, tak to by mal byť záver poistného pomeru v SR a z toho rovno na materskú.

mia_pp
9. feb 2015

@havana_frost Môžem robiť v Čechách a súčasne byť zamestnaná na SVK. Kedže v ČR som SZČO. Viem si tu prácu tak zariadiť. Počula som ešte že by som mohla poberať dve materské, na SVK aj v ČR. ????
Keď nie tak len zo SVK.

havana_frost
9. feb 2015

@mia_pp To ti neviem potvrdiť, ale silne pochybujem. V SR je podmienka, že nemôžeš obdobnú dávku dostávať v zahraničí. Zamestnaná môžeš byť dvojmo, to nie je problém, ale ak budeš robiť zároveň aj v ČR aj SR, tak sa ti aj tak bude rátať len jeden vym. základ, lebo z toho druhého nebudeš mať 270 dní, to je ten háčik.

mia_pp
9. feb 2015

@havana_frost Mala by som mať z obidvoch 270 dní. Potom sa len zamestnať na 90 dní tu na SVK. a je to 🙂

havana_frost
9. feb 2015

@mia_pp Ako budeš mať z toho slovenského 270 dní, keď tu budeš robiť len 90 dní? Musíš mať 270 dní z Česka (to máš) + ďalších nezávislých 270 dní z iného poistenia - ak by si to chcela sčítať. Možno mi niečo uniká, ale mne to nevychádza.

andulik
10. feb 2015

Ahojte viete aj mne poradit?Pracujem nepretrzite 5 rokov,planujeme druhe dieta,no v robote sa chystaju prepustat.Ak dostanem vypoved a otehotniem 1-az 2 mesiace po prepusteni budem mat narok na matersku?

zalka
10. feb 2015

@andulik len ak ti po otehotnení vznikne poistenie tak nárok na MD bude
napr. PP alebo DNP

andulik
10. feb 2015

@zalka dakujem

zalka
10. feb 2015

@andulik rado sa stalo

nuttelka
16. feb 2015

baby, v tejto oblasti sa vôbec nevyznám. potrebovala by som poradiť. od 01. 06. 2012 do 30.06.2014 som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa bez prestávky. od 01. 07. 2014 som nezamestnaná, evidovaná na úrade práce. začiatkom tohto roku som otehotnela, teraz som vo 8tt. budem mať nárok na materskú? poprípade, čo môžem urobiť, aby som ju získala? ďakujem za odpoveď.

lucina25
17. feb 2015

Ahojte dievčatá. Vidím že ste tu celkom znalé tak si chcem u vás overiť nejaké informácie. Už som si zisťovala aj v sociálnej ale pre istotu... Už od roku 2008 som zamestnaná u toho istého zamestnávatela. Od 1/2012 som na MD a RD, tá mi končí 19.2.2015. Som tehotná s predpokladaným termínom nástupu na MD asi 20.6.2015. Čiže po RD normálne nastúpim do práce. Mzdu na zmluve mám mizernú, tak som sa so šéfom dohodla že mi ju zvýši. Lenže vyššie som čítala, že na to aby mi rátali MD z príjmu, ktorý zarobím teraz musím odrobiť 90 dní (čož spľňam) ale tam bolo napísané že u iného zamestnávateľa. Tak teraz neviem či vôbec má význam dávať na zmluvu vyšší plat. I keď v sociálnej mi pani už 2x potvrdila že sa mi bude MD rátať z tohto príjmu od februára do júna. Tak ako je to?
A ešte jedna vec, u toho istého zamestnávateľa mi plynie dohoda od júna 2014 do toho 19.2.2015. Toto by nemalo zrejme nijak ovplyvniť MD....?

zalka
17. feb 2015

@lucina25 z dohody máš platené aj nemocenské poistenie? ak áno tak vieš ju využiť na dalšiu MD ...
1 MD dostaneš z predpokladaného príjmu .. to je z toho zamestnania kam nastúpiš .. tam nemá zmysel moc zvyšovať mzdu aj ked zvýšením mzdy ... ti mzdárka napíše tento predpokladaný príjem do papierov pre SP
ale z dohody si porátaj koľko dní poistenia máš ... vychádza to bajočko do tých 230 dní ... nenapísala si presné dátumy ... a keby ti vzniklo dalšie poistenie po zániku dohody .. tak by bol nárok na MD aj z dalšieho zamestnania ...
a MD1+ MD2 = zaujímavejšia materská ...

lucina25
17. feb 2015

@zalka Ďakujem, tú dohodu si zistím, lebo neviem či mi z nej ide aj nemocenské. mám na nej úplne smiešnu sumu. najviac ma zaujíma to či má význam zvyšovať mzdu. neviem či môže urobiť mzdárka to, že ja budem teraz do nástupu na MD poberať 500€ HM a ona mi na papier do sociálky napíše VZ 1.200€. To by asi neprešlo ☹ Pani na sociálke mi najprv povedala že sa mi bude rátať z PVZ, keďže celý rok 2014 som poberala iba rodičovský. A keď som sa jej opýtala či mám za ten PVZ brať to, čo zarobím od 2-6/2015 tak povedala že ano. tak teraz neviem.

zalka
17. feb 2015

@lucina25 čítaj http://www.socpoist.sk/materske/1293s
PDVZ = jedna tridsatina vymeriavacieho základu (VZ), z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (predpokladaný VZ); PDVZ sa zaokrúhľuje na 4 desatinné miesta nahor.

výnimka – PDVZ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období VZ z dôvodu poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina predpokladaného VZ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky

Tj. ak ti spravia dodatok a zvýšia mzdu tak potom ti mzdárka napíše predpokladanú mzdu z roku 2015 tj. to čo reálne zarobíš pred nástupom na MD.

lucina25
17. feb 2015

@zalka Čítala som to, len mi nebolo jasné či mi ju určia z posledného mesiaca ktorý budem robiť, čiže z mája. alebo mi ju určia z obdobia od februára do júna (resp. mája) ako súčet VZ deleno počet kal. dní poistenia. Ale predpokladám že sa ma týka toto:
• ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského.

lucina25
17. feb 2015

@zalka písala som im inak, tak uvidím čo odpíšu. neviem aký sú v tomto promptný 🙂

dena1973
17. feb 2015

@lucina25 To, co si ty pisala, tak to nie je tvoj pripad. V tomto odseku, co si skopirovala sa pise o dennom vymeriavacom zaklade, co sa u tebe urcit neda, nakolko ty si bola na RD a tak sa ti moze urcovat prijem iba z r. 2014a to z pravdepodobneho prijmu. Ak by ti urobili pri nastupe do prace, tak ako pise zalka dodatok k zmluve s vyssim prijmom, potom by ti mohla mzdarka dat na potvrdenie, ktore budes potrebovat k materskej s vyssim prijmom (takym,aky by ti dali na novy dodatok). Inak sa to urobit neda....

lucina25
17. feb 2015

@dena1973 inak to by bolo asi ešte lepšie. Lebo ak to dobre chápem pri PDVZ by brali do úvahy iba príjem z posledného mesiaca? To by znamenalo že môžem 3 mesiace poberať mzdu 500€ a posledný mesiac mi dajú dodatok k zmluve na vyššiu. A tú by mi potom dala mzdárka aj na potvrdenie. Chápem to dobre, alebo som sa v tom už totálne zamotala? 🙂

zalka
17. feb 2015

@lucina25 pri takomto riešení ... mzda 3 mesiace 500e ... a posledný mesiac 1000e by bola trošku nápadná v SP si myslím ja ... a SP by to mohla preverovať ...

dena1973
17. feb 2015

@lucina25 To by musela byt rovnaka mzda za cele obdobie, nie iba na ten posledny mesiac pred materskou....Po zmene zakona od 1.1.2015 by som to neriskovala....mohla by prist kontrola z SP k zamestnavatelovi....

lucina25
18. feb 2015

Dievčatá, prišla mi odpoveď zo sociálky....Takže v skratke: rozhodujúci je pre mňa rok 2014, a keďže som nemala príjem tak sa mi bude rátať materská z PDVZ (jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (čiže jún). PDVZ určí zamestnávateľ. Z uvedeného vypláva, že vymeriavacie základy (hrubé zárobky) dosiahnuté v roku 2015 nebudú pri určovaní výšky materského zohľadnené.
Takže podla mňa ak by mi šéf zvýšil plat až od mája, tak by to úplne stačilo. Nemajú na tom čo riešiť. To čo budem mať na dodatku k zmluve, teda ten vyšší plat mi dá potom aj do potvrdenia. A keď aj by prišla kontrola tak nič nevymyslí. Zamestnávateľ si môže zamestnancom zvyšovať plat kedy chce. Hmmm?

dena1973
18. feb 2015

@lucina25 No rob ako myslíš, a či si to správne pochopila, tak to je tiež otázne 😉 ?

lucina25
18. feb 2015

@dena1973 a ako sa to dá inak pochopiť z toho čo mi napísala?

lucina25
18. feb 2015

@dena1973 keď mi napísala že hrubé zárobky z roku 2015 pri určovaní výšky materského nebudú zohľadnené. Veď z tejto vety sa to inak ani pochopiť nedá....

dena1973
18. feb 2015

@lucina25 Napísala si to celé, alebo len v "skratke"? Ja len, aby sa to nezdalo nejako podozrivé, nakoľko nový dodatok k zmluve bude až z roku 2015 a tebe sa bude (ak nástup na materské budeš mať v r. 2015) brať príjem (ako PDVZ) z r. 2014, kedy žiadny dodatok - zmena platu nebola.....ale to je len môj názor.... 😉

lucina25
18. feb 2015

@dena1973 v skratke, ale tú poslednú vetu som citovala presne. Ono je to podozrivé dosť, aj blbec by pochopil že je to zvyšované iba kvoli materskej. Ale zase dodatok v roku 2014 by so mnou nikto neriešil, bola som s malým doma. Takže šéf by mohol len ťažko posúdiť že keď nastúpim v r oku 2015 že bude so mnou taký spokojný že mi dvihne plat 🙂 Je to celé len o tom, že ak by pani v sociálke ani nepozrela na to aké VZ som mala v roku 2015 a rovno tam dala len sumu z potvrdenia, tak by to bolo super. Neviem do akej hĺbky tam skúmajú podrobnosi. Poradím sa ešte so mzdárkou, nechce sa mi totižto zbytočne platiť odvody keby som nemusela.

dena1973
18. feb 2015

@lucina25 No veď práve ide o to, že pravdepodobný príjem bude tak, či tak a ten ti určí zamestnávateľ....Ide vlastne o to aký ti tam napíšu.... 😉