Materská v roku 2015
Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂
takze je to v poriadku, hlavne aby som 3 mesiace odpracovala v novej praci.
Dakujem Zalka, este si musim zistit, ci za mna plati odvody zamestnavatel, dufam, ze ano aby mi to cele pekne vyslo. Nie je to az taky rozdiel, ale predsa.
Cize je to na 100% ze stacio mi zmenit zamestnanie na tri mesiace? ja som si myslela, ze to uz zrusili.
Presne toto som si zisťovala v januári 2015 a bola som kvôli tomu osobne v Sociálnej poisťovni. Je to tak, ráta sa ti nová práca, ak je stará ukončená. Ešte je dôležité, aby si mala pred novou prácou, kde musíš odpracovať min. 90 dní, platené poistné do soc. poisťovne, a to min. 270 dní (v rámci predchádzajúceho úväzku). Môžeš mať aj dve nové práce (napr. aj na dohodu, aj v prípade dohody zamestnávateľ odvádza poistné poisťovniam), v tom prípade sa zratúvajú príjmy, no musíš mať pred týmito 2 novými úväzkami platené odvody 2 x 270 dní. Možno je to pre niektoré absurdné mať v tehotenstve 2 nové úväzky, no mne sa kvôli tomu oplatilo zrušiť živnosť, z ktorej by som nemala ktovieakú materskú a spolupracovať formou dohôd - zrátaním príjmov z dohôd dosiahnem max. materskú (hrubý príjem v prípade dosiahnutia max. materskej, ktorá je cca. 800 eur, musí byť min. okolo 1200 eur).
ok dakujem Vam dievcata velmi pekne.
Tak mi odpisali ze by mi vznikol narok z obidvoch poisteni do max.vymeriavacieho zakladua vyplacane by to bolo ako jedna materska.. Tak to by bolo super ...dakujem ;)
Ahojte, prosim Vas o radu. S buducim manzelom by sme chceli babätko. Zamestnana som na TPP od 1.1.2014 u toho isteho zamestnavatela. V roku 2014 som vsak mala mizerny plat, z ktoreho by mi materska vysla len o nieco vyssia nech rodicovsky prispevok. Od 1.12.2014 mam na tej istej pozicii zvyseny plat. Chcem sa preto poradit, ci je nejaka moznost ak by som nastupila na matersku november/december 2015 aby mi bola vyska materskej vypocitana z tohto zvyseneho platu? Alebo radsej pockat s babatkom do buduceho roku. Velmi pekne dakujem.
@adkasmejka ak by si nastúpila na MD v roku 2015 tak sa ti bude MD rátať z priemernej mzdy za rok 2014 čiže to zvýšenie platu ti len málo ovplyvní výšku MD.
Ak nastúpiš na MD v roku 2016 tak MD bude rátaná z platov z roku 2015 ...
@zalka dakujem, tak som si aj myslela, cize radsej trosku pockame 🙂
@adkasmejka rado sa stalo
Ahojte, prosím poraďte mi na čo mám vlastne nárok. Trošku vám to rozpíšem:
od 1. 4. 2013 do 31. 03 2014 som pracovala pre jedného zamestnávateľa, potom som od
10. 04. 2014 do 12.04. 2014 bola u ďalšieho zamestnávateľa, tam som nemohla zostať kvôli veľkým výdavkom za cestovné, ďalej som od 22.04.2014 do 05.08.2014 bola zamestnaná cez agentúru a počas tej práce som musela nastúpiť na PN-ku pretože som otehotnela, na PN-ke som bola od 1.7.2014 do 07.09.2014 a od 08.09.2014 až po súčasnosť zase pracujem pod tou istou agentúrou. Od marca sa chceme začať opäť snažiť o bábo, ale tentokrát si pôjdem PN-ku vybaviť ešte do konca tohoto mesiaca. Chcem sa vás opýtať ak by som bola celé tehotenstvo na PN-ke, z čoho by sa mi počítala PN-ka a potom materská? Moc ďakujem
No mne došlo dneska rozhodnutie že mám nárok na MD aj celkom peknú sumu, len sa chcem spýtať rátajú sa tam dni aj víkendy? Ďakujem.
@dena1973 Ja to mám tak zvláštne, lebo od 22. 04. 2014 som nastúpila do roboty cez agentúru index nosluš a robila som pre jednu firmu a od 1. 7. 2014 až do 8.9.2014 som bola na PN-ke a medzi tým ma 5.8.2014 vyhodili a potom som 8.9.2014 zase cez tú istú agentúru začala robiť pre inú firmu a tam som až do dnes. Tak neviem ako sa to berie.
@janka2509 Ide vlastne o to, ci ti vzniklo nove nemocenske poistenie (dostala si upne novu zmluvu)....ak ano, tak je to o inom. Vtedy sa nemocenske pocita (ak by si na PN nastupila 2/2015) za obdobie od 5.8.2014 do 31.1.2015 - za predpokladu, ze za tuto dobu bolo odprac. 90 kal. dni - bez PN, OCR....

Ahojte dievcata,
pracujem uz 4 rok za minimalnu mzdu a teda moj zaklad je aky je aaj materska. Plnaujem otehotniet na konci roku 2015, preto som si nasla inu pracu, kde uz konecne nemam minimalnu mzdu. Problem je ten, ze tu pracujem len mesiac a moze sa stat ze otehotniem skor. Bojim sa, ze mi bude vyratavana materska aj tak len z minuleho roka a teda z min.mzdy. To tvrdi nasa mzdarka. Ale ina mzdarka tvrdi, ze sa mi berie uz nova mzda a teda kde pracujem uz mesiac. Ako dlho tu ale musim pracovat a je pravda, ze mi budu ratat matersku z novej mzdy? neviem kde sa mam to pytat, je pravda, ze kvoi buduciej materskej som si hladala dlho novu pracu s vyssim prijmom a bojim sa, ze to bolo vlastne zbytocne. V minulosti si spekulanti navysili mzdu na papieri na 3 mesiace, ani odvody neboli platene a mali krasnu matersku..toto nie je fer. :(