icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

vrana2
24. feb 2015

@dena1973
@zalka
@havana_frost

baby, dakujem krasne, myslim, ze by sa to dalo vyriesit. Ak som spravne pochopila, postup by bol taktyto:
1. ja na matersku nastupim 6t pred porodom a 6 tyzdnov po porode; potom moze nastupit manzel.
Spolu MD na dvojicky je 43tminus 12t moja materska; t.j. manzel by bol na materskej 31tyzdnov?
ak porodim v termine koncom aprila, on by mohol nastupit v polke juna
2. podmienky nastupu na MD:
-270 dni nemocenskeho poistenia 2 r. pred nastupom na matersku: vie sa dohodnut so zamestnavatelom, aby ho v pracovnom pomere nechal do toho juna + zaratalo by sa zamestnanie od 13.10.2014 do konca roka 2014 a zamestnanie od januara do aprila 2014 ( na UP a DNP bol v obdobi od aprila do oktobra 2014). rok 2013 pracoval cely rok, takze 270 dni ma urcite
-podmienka:aktivne nemocenske: splnal by, ak sa dohodne so zamestnavatelom, aby ho podrzal do juna, kym nastupi na MD. toto by vsak bol uz minimalny plat, preto si potrebujem byt ista, ze VZ by sa prenho ratal z 2014.

a nakoniec vypocet VZ: ak by sa ratal z 2014, tak od januara do aprila mal plat 800E v hrubom, od aprila do oktobra bol mix PN, UP a DNP a od 13.10. do konca roka 2014 mal plat 1300E v hrubom. Obdobie od aprila do oktobra sa teda nerata do vypoctu VZ, takze VZ by bol priemer tych 2 platov, alebo ako?

dakujem

zalka
24. feb 2015

@vrana2 nie a nie a ešte raz nie ...
1) zlý postup ...
ty nastúpiš na MD ... budeš brať MD 43 týždnov ,
tebe skončí MD ... a môže nastúpiť partner a bude brať 28týždnov MD
je hlúposť aby si ty ukončila po 12 týždnoch MD
2) ak by tvoj partner nastúpil na MD v roku 2015 napr. 9/2015 a bol by stále v tomto PP čo má teraz
tak MD by sa mu rátalo ( nakoľko je zmena zákona platná od 1.1.15) z obdobia od 10/2014 do 8/2015 čiže bude sa mu brať do úvahy aj tento rok ... a malý príjem mu zníži MD ...

vrana2
24. feb 2015

@zalka hm, tak takto to nebude fungovat. ak by som bola ja na MD 43t-t.j. od aprila do polky januara 2016 a on nastupi po mne, tak jeho VZ sa rata z 2015. zamestnavatel mu zmluvu predlzi max do juna, s tym ze uz od februara 2015 ma minimalny plat, takze by mal aj MD minimum. prave citam, ze minimalna MD je 270 EUR co je takmer ako rodicovska...to sa asi vazne neoplati, ci?

zalka
24. feb 2015

@vrana2 hm... nie je vylúčené, že tvoj muž skončí PP teraz ako bolo pôvodne v pláne a nájde si inú prácu u iného zamestnávateľa ... a pôjde z tej práce na MD ...
proste ty ak ukončíš skôr MD ... tak tvoj muž v žiadnom prípade nedostane MD 31 týždnov ako si si napočítala ale len 28týždnov ... a aj minimálna MD cca 260e je viac ako RP čo je u dvojičiek 253e

vrana2
24. feb 2015

@zalka no ale keby nastupi hned ako to je mozne ( 6t po porode), bol by sice len 31t na materskej, ale ta by sa mu ratala z tej mzdy 1300E co mal od oktobra do konca roka 2014 plus minimalny plat od februara do juna 2015-ako si pisala vyssie-takto by stale dostal viac ako ja, nie?

zalka
24. feb 2015

@vrana2 bol by na MD len .... 28 týždnov ....
a áno rátalo by sa mu plat z roku 2014 od 10/2014 do konca mesiaca pred nástupom na MD ... čiže ak by nastúpil na MD v júny ... tak by mu MD rátali z platu 10/2014 - 31.5.2015 spočítať priemer si môžeš sama ... ako okamžité riešenie to nie je zlé, ako dlhodobé žiadna sláva ... mať MD 12+28 = 40t
ked môže byť MD 43+28 = 71 týždňov dokopy

996633
1. mar 2015

Potrebujem poradit.ked som bola od r.2010zamestnana a v aprili 2014som ostala nezamestnana,pol roka som poberala nezamestnanecke a potom som sa zamestnala v novembri a po troch dnoch isla na pn na ktorej som doteraz,uz by som mala ist na matersku len neviem z coho mi matersku budu ratat

dena1973
1. mar 2015

@996633 Tým, že sa u terajšieho zamestnávateľa neodpracovala 90 kal. dní, tak sa ti bude počítať z príjmu od predchádzajúceho zamestnávateľa.

996633
1. mar 2015

Dakujem

dena1973
1. mar 2015

@996633 nie je zaco....

cicamica1980
1. mar 2015
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@dena1973 ahoj, prosim ta poradis mi?

som zamestnana na dobu neurcitu 15.2.2016 /o rok/ sa mam vratit do prace.
planujeme druhe babo.
ak ho "stihneme vyrobit" vcas t.j. druha MD mi zacne skor ako mi sonci prva RD, materska sa bude pocitat z olatu, co som mala pred prvou MD?

ak babo nestihneme "vyrobit nacas" a budem s amusiet vratit do prace, rozmyslam, ze sa hodim na PN, ak to nebude dlhy cas. v tom pripade sa mi z coho bude pocitat materske pri druhej MD? tiez zo sumy platu, co som mala pred prvou MD?

dakujem pekne

dena1973
1. mar 2015

@cicamica1980 Ak nastupis na 2. materske este pocas RP, tak sa ti bude pocitat z pravdepodobneho prijmu,ktory urci zamestnavatel.
Ak by si nastupila po RP do prace resp. by si nastupila po ukonceni RP na PN a nastup na 2. materske bude v r. 2016, tak ak budes cely r. 2015 na RP prijem bude tiez pravdepodobny aky urci zamestnavatel....

cicamica1980
1. mar 2015
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@dena1973 ok dakujem. to je nejaka zmena prosim ta co sa tyka toho pravdepodobneho prijmu? lebo teraz som to prvy krat zaregstrovala.
tu ifnormaciu o pravdepodobnom prijme - to budem ja potom ziadat od zamestnavatela? alebo to si "urady" same vyziadaju od zamestnavatela?
dakujem ti pekne

dena1973
1. mar 2015

@cicamica1980 Prijem si vyziada pobocka SP....

cicamica1980
1. mar 2015

@dena1973 velmi pekne ti dakujem🙂

dena1973
1. mar 2015

@cicamica1980 nie je zaco....

rudlinka
13. mar 2015

Ahoj vedeli by ste mi poradit.. Do 31.8.2014 som bola zamestnana v nemecku. Od 20.9.2014 do 31.11.2014 som bola zamestnana na dohodu. Potom som bola na urade prace do 2.2.2015. To som uz bola zamestnana na tpp ale iba 14 dni potom som musela ist na PN.. Budem mat narok na matersku?? Budu mi ratat aj to nemecko ked som tam bola riadne zamestnana a platila som tam vsetky odvody?? Kedze tato zmluva co mam teraz sa mi ratat nebude lebo nemam odpracovanych tych 90 dni..;( prosiiiǐm bude to dako mozne??

@dena1973 pozeram ze sa mozno do toho vyznas.. Budes aj mne vediet povedat ako som na tom?? Dakujem

dena1973
13. mar 2015

@rudlinka Pre nárok na materské je potrebné mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom.
2. podmienka - je aktívne nemocenské poistenie resp. splnenie ochrannej lehoty pre nárok na materské
Ak si bola v Nemecku aj nemocensky poistená a vieš to zdokladovať, tak sa bude do nemocenského poistenia (pre splnenie podmienky 270 dní nem. poistenia) počítať aj táto doba.
Ak si momentálne zamestnaná (a budeš zamestnaná až do pôrodu - poistenie bude trvať až do pôrodu), tak aj keď si na PN, tak aj doba PN sa do splnenia podmienky nemocenského poistenia počíta...

rudlinka
13. mar 2015

@dena1973 bola som zamestnana v nemecku 2 roky tak tych 270 dni urcite splnam.. A mam odtial vsetky papiere.. Tak difam ze im to bude stacit.. Stale som zamestnana a aj budem.. Len som aj stale na pn.. Tak dufam ze to vybavim..;) dakujem velmi pekne 🙂

dena1973
13. mar 2015

@rudlinka Keď si momentálne zamestnaná a si na PN-ke, tak aj tieto dni sa ti do dní nemocenského poistenia počítajú...Nepočítajú sa iba dni PN-ky po ukončení PP.
Či tie doklady, ktoré máš z Nemecka sú práve tie, ktoré budú postačujúce pre posúdenie nároku na materské, to by bolo treba zistiť priamo na pobočke SP...

zabinka8660
16. mar 2015

@timi1012 Na Pn môžete ísť v pohode, Ja som bola od začiatku tehu na PN- rizikovka, mala som počítanú PN aj s priplácania a z toho istého základu mi bola rátaná aj materská. To znamená , že keď budete na PN nijak to neohrozí vašu materskú

dena1973
16. mar 2015

@zabinka8660 Tvoja odpoved k PN uz zrejme nie je aktualna, nakolko timi1012 vytvorila diskusiu este v roku 2014 a pise, ze ma termin porodu 11.3.2015. Ona uz je poberatelkou materskeho...

arivaaa78
17. mar 2015

Ahoj, vedeli by ste mi prosím povedať, z ktorého príjmu dostanem materskú ak: v roku 2014 som bola od februára zamestnaná na polovičný úväzok. Popritom som celý rok podnikala, ale odvody som platila až od júla. Koncom januára tohto roku som podnikanie ukončila, pretože som si našla inú prácu na celý úväzok. Zistila som, že som tehotná a rodiť by som mala v septembri. Budem dostávať materskú z prepočtu minulého roku, alebo z tohto roku? Viem, že sa menil sociálny zákon a nejako to tam je ohľadom tých 90 dní, ale neviem, či sa to týka aj mňa, alebo len tých, čo minulý rok nemali žiaden príjem. Ďakujem za radu.

zalka
17. mar 2015

@arivaaa78 stále si zamestnaná na polovičný úväzok a aj na celý?

arivaaa78
17. mar 2015

Nie, už iba na celý v inej firme.

zalka
17. mar 2015

@arivaaa78 ak odpracuješ 90 dni v novej práci bez PN a OCR tak sa ti MD bude rátať z novej práce, ak nie tak z priemeru z minulého roka .
a ak by si si náhodou našla ešte tento rok nejakú dalšiu prácu ... v súbehu s tou čo máš tak by si mala nárok na MD z oboch zamestnaní.

arivaaa78
17. mar 2015

@zalka Ďakujem krásne za radu. A ešte sa chcem spýtať ak by som ešte pred materskou musela zo zdravotných dôvodov ísť na PN ale tých 90 dní by som predtým mala odpracovaných, tak priemer pre materskú sa ráta len za mesiace kedy bol príjem, alebo sa priemeruje mesiacmi aj na PN kedy príjem nebol?

zalka
17. mar 2015

@arivaaa78 PN je vylučiteľná doba .. po 90 odpracovaných dnoch ti PN nič neovplyvní ...

arivaaa78
17. mar 2015

@zalka Ešte raz ďakujem krásne 🙂

zalka
17. mar 2015

@arivaaa78 rado sa stalo