icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

br1982
22. máj 2015

@zalka
ahoj, chcela by som ta poprosit o radu,pracovny pomer mi skoncil nástupom na matersku, rodicovska mi skoncila v marci 2015, teraz som na dobrovolnej rodicovskej kym mala nenastupi do skolky. Planujeme dalsie dieta a viem ze nebudem mat narok na matersku, tak rozmyslame ze by ma znamy aspon papierovo zamestnal a pokial mam spravne info malo by to byt na min.270 dni. Ak by ma zamestnal a isla by som na PN nemusel by za mna platit odvody? a po kolkych tyzdnoch by som mohla ist na PN aby som mala narok na matersku? a posledna otazka z coho by sa vyratavala materska? dakujem

evi789
22. máj 2015

@evittam Ďakujem krásne za odpoveď! Wau, tak takto to bude supeer.

evi789
22. máj 2015

br1982
dobrá otázka, mňa by zaujímala tiež.

dena1973
22. máj 2015

@br1982 Aby si mala nárok na materské musíš mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom...
Ďalej : 1. ak nastúpiš do PP tak, aby sa ti PN (materské) počítala z príjmu zo zamestnania musíš opracovať (byť nemocensky poistená) minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR.
2. počas PN (materského) sa odvody neplatia.
3. PN a materské sa počíta (ak odpracuješ min. 90 kal dní - bez PN, OČR) z obdobia od nástupu PP do mesiaca pred nástupom na PN resp. materské.
Ak nastúpiš na PN resp. materské skôr ako odpracuješ 90 kal. dní, tak sa bude počítať z minima.

br1982
22. máj 2015

@dena1973
Takze ak to spravne chapem, musim odrobit 90 dni a potom mozem ist na Pn az do porodu a materska mi bude pocitana z platu za tych 90 dni? Napr. ked zarobim 800€ mesacne tak z toho 65% ?

dena1973
22. máj 2015

@br1982 Súčet vymeriavacích základov (HM ) za celé rozhodné obdobie : počet kal. dní za rozhodné obdobie=100% z toho 55 % (PN) resp.65% ( materské ) x počet kal. dní v mesiaci = dávka za celý mesiac.

br1982
22. máj 2015

@dena1973
takze to ci budem na PN alebo nie nema vplyv na vysku materskej?
dakujem velmi pekne za odpovede 🙂

dena1973
23. máj 2015

@br1982 Nie. Nemá to vplyv ani na PN ani na materské.

br1982
23. máj 2015

Dakujem velmi pekne za odpoved 🙂

dena1973
23. máj 2015

@br1982 Nie je začo... 🙂

zuzkagu
26. máj 2015

baby ako mám chápať tento príspevok ohľadom tej minimálnej materskej. koho sa to týka?
http://najmama.aktuality.sk/clanok/235536/mater...

zalka
26. máj 2015

@zuzkagu že ak máš minimálny VZ 412e tak taká bude MD ...

zuzkagu
26. máj 2015

@zalka aha jasne takže sa to netýka všetkých čo majú nižšii VZ, ja mam len 300 €, hned mi to bolo čudne

zalka
26. máj 2015

@zuzkagu nie netýka ... to máš zo zamestnania takú hrubú mzdu?

zuzkagu
26. máj 2015

@zalka ano ale robím na pol uväzku 🙂, bohužiaľ ma zamestnávateľ vzal späť iba na pol uväzku pretože som bola dlhšie na predlženej RD zo zdravot. dôvodov syna, som rada aj za to lebo robím z domu.

veronikaamarek
27. máj 2015

ahojte, prosim vas vedel by mi niekto poradit? momentalne som studentka, o mesiac koncim a v novembri sa nam narodi babatko. Ak sa zamestnam na 90 dni, budem mat narok na matersku?

evittam
27. máj 2015

@veronikaamarek Nie,pokial si nemala za posledne dva roky NP.

evittam
27. máj 2015

@veronikaamarek Za posledne dva roky NP 270dni

veronikaamarek
27. máj 2015

@evittam dakujem za odpoved

veronikaamarek
27. máj 2015

@evittam neviem ci mi niekto nabural na mk ale ja som sa nic nepytala 🙂

simmonna
29. máj 2015

Ahojte, prosím vás o radu. 31.12.2014 som skoncila pracovný pomer výpovedou, z tej prace mam odrobene necele 3 roky vkuse. Od januara 2015 som poberala 2 mesiace davku v nezamestnanosti ( podporu) ale mala som narok poberat 6 mesiacov. Nasledne od marca som som si otvorila ,,zivnost´´ Dičo, teda prvy rok mi socialnu poistovnu plati stat, bohuzial z tejto cinnosti nemam ziadny prijem. Dva tyzdne na to som si nasla pracu, na pracovnu zmluvu na kratsi pracovny cas. Teraz 16.6.2015 bude 3 mesiace ako som si otvorila tu zivnost. Momentalne som v 13tt a chcela by som si zrusit zivnost aj pracovny pomer na kratsi pracovni cas a opet poberat zvysne 4 mesiace davku v nezamestnanosti pretoze sa mi to financne oplati viac. A teraz neviem ci budem mat narok na materske, ked k tomu vsetkemu budem evidovana na urade prace pred nastupom na matersku dovolenku? Podla toho co som vycitala po internete malo by mi to vynst. Kedze nastupim na matersku v roku 2015 mal by sa mi pocitat rok 2014 a 2013? Ako mam postupovat aby som o materske neprisla. Velmi pekne dakujem za odpoved, naozaj neviem co mam robit. 😒

zalka
29. máj 2015

@simmonna no kedže pracuješ na kratší pracovný čas .. tak MD ti výjde z ochrannej lehoty z tej práce kde si teraz ... otázne je či MD bude rátaná z príjmu zo zamestnania terajšieho .. alebo z príjmu zo zamestnania z minulého roka ... napíš cez kontaktný formulár SP a spýtaj sa .. v pracovný den ti dajú temer okamžite odpoveď

simmonna
29. máj 2015

Dakujem
@zalka, spytam sa 😉

zalka
29. máj 2015

@simmonna no dúfam v pozitívne správy zo SP... držím palec

veronikaamarek
29. máj 2015

@veronikaamarek tak toto je divne, az teraz som si vsimla, ze ma to vlastne neprihlasuje na moj ucet, ale na Vas, neviem ako je to mozne, ja som prihlasena na "mojasvadba" pod rovnakym menom ako Vy tu a ono ma to automaticky prepina na Vas, ked prejdem na modrykonik. ospravedlnujem sa, skusim s tym nieco spravit 🙂

simmonna
29. máj 2015

@zalka takze narok na materske budem mat, a vymeriavaci zaklad sa mi bude pocitat so zamestnania terajsieho ak tam budem zamestnana dlhsie ako 90 dni, ak dam vypoved ako chcem aj dat a budem v tomto zamestnani menej ako 90 dni, vymeriavaci zaklad mi budu pocitat z predchadzajuceho zamestnania z roku 2014 ...... takze som s odpovedou velmi spokojna 🙂 este raz dakujem za radu, vobec som netusila ze nejaky kontaktny formular SP existuje

majulienka27
3. jún 2015

@zalka ahoj, potrebujem poradit, neviem ako je možné že mi SP schválila materské. Od feb. 2009 do mája 2014 som bola na rodič. Dovolenke bez materskej kedze som rovno po škole rodila a nemala som odrobene nic. Potom som od maja 2014 do febr. 2015 bola evid. na úrade prace, 19 feb som sa zamestnala na pol uvazok ale 7. 4 som už bola PN až do 7. 5. Kedy som mala nastupit na matersku. Ja som bola v tom ze nárok nebudem na materské mat kedze nemam odpracovaných tych 270 dni za 2 roky ale mi prišlo ze nárok mám, tak neviem co teraz. Sa mi zapocitavalo aj to ze som bola v evidenci o zamest. ci ako si to mám vysvetlit, hádam ma pochopíš. Zmluvu mám do 18.6. Vdaka Maja

zalka
3. jún 2015

@majulienka27 tak to netuším ako to že máš nárok na MD ... a počas RD si nerobila na dohodu? n ebrigádovala si niekde za posledné dva roky?
alebo nemala si súbežne dve práce?

chmurkaxy
3. jún 2015

@dena1973 ahoj,prosím ťa,pri malom som nemala materskú,lebo som bola dobrovoľne nezamestnaná dva roky a cestovala pracovne s manželom. Malý bude mať tri roky v apríli 2016, teraz riešime umelé oplo. Ak by vyšlo, stačí sa mi zamestnať na 90 dní alebo potrebujem aj tých 270?

zalka
3. jún 2015

@chmurkaxy 270 dní je potrebných na nárok na MD,
a kedže tehu trvá 280 dní od poslednej menzes bajočko ... tak treba zamestnanie alebo poistenie aby vzniklo ešte pred otehu