icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

chmurkaxy
3. jún 2015

@zalka a keby porodim skôr,potom nič?

majulienka27
4. jún 2015

@zalka ved toto ze nikde som ani nebrigadovala ani nemala subezne dve práce, preto nechapem ako mi mohla dávka vyjst, len to bude mensia suma ako rodicak. To si potom mozem ziadat doplatenie do výšky rodicaku keď sa malá narodí na UPSVaR?

gapa
4. jún 2015

@majulienka27 takže od 2/2009 do mája 2014 si bola či nebola zamestnaná??? tj. tvoje prvé zamestnanie je až 19.2.2015? trvajúce od 18.6.2015, z toho od 7.4.2015pn, priznali ti nemocenské a od 7.5. 2015 priznali materské? A nemala si žiadnu dohdou ani dobrovolné nemocenské poistenie?

majulienka27
4. jún 2015

@gapa nie v obdobi od 2/2009 do 5/2014 som nikde nepracovala iba bola doma s detmi. Zamestnana som bola ako si uviedla a neplatila som si ziadne nemoc. poist. - tak preto mi to je cele divne ako to ratali, a ked som bola evidovana na UPSVaR oni za mna nemohli platit nemocenske? to asi nie co? to by potom vsetky nase tmavsie obcanky mali tiez narok na MD.

dena1973
4. jún 2015

@majulienka27 Ak si nemala splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom, tak nárok na materské by si mať nemala.
Ja by som na tvojom mieste zavolala na pobočku SP a zistila si to.

majulienka27
4. jún 2015

@dena1973 viem ze narok nemam mat, len som nevedela co a ako, a to bude stacit len zavolat, lebo ist nepojdem urcite v takom teple uz nikam iba ak do poradne aj to mam dost, a nechce sa mi to potom spatne vraciat

zalka
4. jún 2015

@majulienka27 no vieš .. ak dostaneš dávku neprávom budú ju od teba vymáhať ... radšej zavolaj ... a vyzisti si to, aby si nemusela vracať .. to potom bude chýbať ..

zalka
4. jún 2015

@chmurkaxy presne tak nič ... ak nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia tak žiadna MD nebude

dena1973
5. jún 2015

@majulienka27 Ano, staci zatial zavolat, nech sa na to pozru.....a ak by bolo treba, tak sa dohodnete na dalsom postupe....Tak ako hovori zalka, ak by bolo potrebne vracat vacsiu ciastku, to potom bude chybat. Radsej teraz na zaciatku ako potom....

majulienka27
5. jún 2015

@zalka
@dena1973 dakujem baby, ja tam teda radsej zavolam

zalka
5. jún 2015

@majulienka27 čo si zistila?

dena1973
5. jún 2015

@zalka Myslím si, že v piatok po 16:32 hod.(čas kedy písala odpoveď) nezistila nič.... 😉

@majulienka27 Zrejme to necháš na pondelok, že... 😉

zalka
5. jún 2015

@dena1973 som si neuvedomila 🙂

dena1973
5. jún 2015

@zalka Nevadí, ja len tak pre spestrenie.... 🙂

majulienka27
5. jún 2015

@zalka presne tak, dnes by som tam uz zbytocne volala, najskor v pondelok, ak dovtedy neporodim 🙂

niky21
14. jún 2015

Baby prosím, každý mesiac som na páske mala inú sumu , niekedy 500 v hrubom, niekedy 700... Z akej sumy mi vyrátajú materskú ? Mám v tom chaos.. Ďakujem

majusqa77
14. jún 2015

@niky21 priemer, za predchadzajuci kalendarny rok

evittam
15. jún 2015

@niky21 Ahoj, pozri si ročné vyúčtovanie alebo potvrdenie o príjme za r.2014, tam máš hrubý príjem za celý rok ten si vydel 365 a z tej sumy vypočítaj ešte 65% a to bude cca tvoj vymeriavací základ na deň. 😉

zalka
15. jún 2015

@niky21 ešte doplním @evittam ak si napr. bola na PN alebo OCR napr. 30 dní v roku 2014 tak hrubý príjem za rok 2014 nevydelíš 365 dnami ale len 335 dnami.
Odrátaš si dni čo si bola na PN alebo OCR ...

melissa185
8. júl 2015

Ahojte chcem sa opytat mam pracovnu zmluvu do 31.7.2015 koncia somnou pracovny pomer aj ked som tehotna a na pn .Za 13 dni to je 13.8.mam ist na matersku dovolenku chcem sa spytat kto mi za tych 13dni plati odvody do zdravotnej poistovne ci si ich mam doplatit ja ,lebo chcem zostat suvisle aj po skoceni prac.pomeru na pn,do kym mi nezacne materska dovolenka.Ovplivni mi tych 13 dni matersku ked nebudem nikde zamestnana?Treba zahlasit aj v poistovni ze idem na matersku?

majusqa77
8. júl 2015

@melissa185 v podstate mas 3 moznosti: urad prace, PN alebo si zaplatis zdravotku sama. matersku ti to neovplyvni, ak mas odpracovanych 270 dni. a poistovna - ak myslis zdravotku, tak ano

melissa185
8. júl 2015

@majusqa77 ja chcem pokracovat v pn preto neviem ci ked som v ochrannej lehote plati aj zdravotku socialka

majusqa77
8. júl 2015

@melissa185 ano. v ochrannej lehote pojdes na pn a pocas tejto doby budes aj zdravotne poistena

melissa185
8. júl 2015

Ale zdravotnej poistovni musim oznamit ze mi skoncil pracovny pomer aj ze idem na matersku vsak?

majusqa77
8. júl 2015

@melissa185 ano, oznamujes vsetko

melissa185
8. júl 2015

Dakujem 🙂

ivonetta
9. júl 2015

Ahojte, neviete náhodou, že ak pôjdem na MD tak v práci mi zostáva nárok na celú dovolenku( napr. na rok mám 25 dní)? Alebo sa to nejako poníži a budem mať nárok len na napr. 20 dní?

majusqa77
9. júl 2015

@ivonetta MD sa rata ako odpracovana doba. ako pozeram, termin mas v decembri, takze ak nebudes mat dovtedy viac ako 100 pracovnych dni PN, tak ano, budes mat narok tento rok na celu dovolenku. buduci rok sa ti bude kratit o cas na RD (prvých 100 pracovnych dni o 1/12tinu, kazdych dalsich 21 pracovnych dni o dalsiu dvanastinu)

evittam
9. júl 2015

@majusqa77
@ivonetta Co sa tyka MD,tak ako pise majusqa,pocas RD sa dovolenka nekrati ale nie je ziadny narok.

majusqa77
9. júl 2015

@evittam hm, mozem vediet odkial mas, ze nevznika narok? ja som to riesila cca rok dozadu s inspektoratom prace a jednoznacne mi povedali, ze kratenie podla §109 zákonníka prace