icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

evittam
9. júl 2015

@majusqa77 Ak nastupi na MD cca v novembri,tak bude na MD cca do juna-polovice jula,za to obdobie narok na dovolenku ma-cize sa jej za r.2016 bude kratit. Potom uz za dalsie roky do konca RD narok nie je😉.

majusqa77
9. júl 2015

@evittam no to ano 🙂 ale tam nieje ze nevznika narok koli rd, ale koli tomu, ze nebude mat odpracovanych 60 dni 🙂

ivonetta
9. júl 2015

evittam @majusqa77
Ďakujem Vám baby 🙂 Lebo ja sa v takýchto veciach vôbec nevyznám.. len som rozmýšľala, že by som si chcela dať zostatok dovolenky preplatiť, lebo jej mám veľa 🙂 tak som nevedela, že či mi ten zostatok nejako neskrátia.. ďakujem ešte raz 🙂

majusqa77
9. júl 2015

@ivonetta preplatenie dovolenky je mozne iba pri ukonceni pracovného pomeru. jedine ak si ju vycerpas - bud pred materskou, alebo medzi MD a RD. aj ked - ja osobne by som si ju nechala az po skonceni rodicaku

evittam
10. júl 2015

@majusqa77 No ved ano,a tych 60dni nebude mat odpracovanych kvôli tomu,ze je na RD😉.

ivonetta
10. júl 2015

majusqa77
ja som na TPP takže nebude možné si dovolenku preplatiť? Musím si ju celú vyčerpať?No ja ešte neviem či sa po skončení RD chcem vrátiť do tejto práce, ale v prípade že by som sa nevrátila tak by mu ju preplatili po skončení RD alebo nie?

majusqa77
10. júl 2015

@ivonetta zakonnik prace to neumoznuje. jedine ak by ste sa dohodli inak / ze to da napríklad vo forme odmeny... ..a ano, po skonceni pracovného pomeru ju preplatia

timi1012
autor
10. júl 2015

Ahojte babulky takze mam zopar otazok prosim vas som na md tento mesiac by som mala dostat posledny krat (polrok konci) peniazky na viac... takze na buduci mesiac by som uz mala dostat nejakych 200€ cca hore dole... moja otazka znie (prac.zmluva mi skoncila 31.3.2015) mam ist na upsvar si vybavit RD? A ak ano co vsetko k tomu potrebujem srdecna vdaka!

majusqa77
10. júl 2015

@timi1012 no.. ...a co keby si rodicak napisala na manzela a ty sla na podporu? .. ...inak na socialku po potvrdenie o skonceni materskej (mne ho nechceli vydat skor ako v posledny den MD), s tym, rodnym listom a OP na UPSVaR vypisat ziadost o rodicovsky prispevok

timi1012
autor
10. júl 2015

@majusqa77 dakujem ti velmi pekne 🙂 rozmyslali sme aj nad tym s mm ale on nechce teraz nastupuje do novej prace tak sme to nechali tak a este raz dakujem.

majusqa77
10. júl 2015

@timi1012 jeho praca s tym nic nema, oni o tom nemusia ani vediet. jedna sa o to, ze narok na podporu je myslim len do roka od skoncenia PP...

timi1012
autor
10. júl 2015

@majusqa77 tak to som nevedela. Dakujem uvidime co bude najlepsie 😉

zalka
10. júl 2015

@timi1012 pozor ak chce mng. využiť MD zo starej práce, tak o MD musí požiadať do 7 dní od skončenia PP ... za predpokladu, že mu ešte nezačal nový PP .

majusqa77
10. júl 2015

@zalka ona podla mna nechce riesit materske na muza. ja som jej len pisala, tym ze skoncila v praci, ze by mozno stalo za to na muza napisat rodicak a ona ist na podporu 🙂

zalka
10. júl 2015

@majusqa77 no ale je riešením aby @timi1012 partner požiadal o MD zo starej práce, a ona šla na podporu a jej muž do novej práce ... a MD je spravidla vyššia ako RP ... 🙂

timi1012
autor
10. júl 2015

@majusqa77
@zalka dakujem babulky ste velmi zlate musime popremyslat co je najlepsie 😉

lulinka99
14. júl 2015

Ahojte baby,prosim vas viete mi niektora poradit,ci mam narok na matersku ak som takyto pripad:v roku 2014 decembri(1.12.)som nastupila na PN,ktora trva doteraz,no dostala som vypoved(v skusobnej dobe)..za posledne 2roky som povinne nemoc.poistena 270dni(resp.ich mam odpracovane)..termin porodu mam 4.10.2015 a na matersku by som mala ist 25.8.2015..Mam narok na matersku? Dakujem

majusqa77
14. júl 2015

@lulinka99 predpokladam, ze v case vypovede si este nebola tehotna, takze niesi v ochrannej lehote a narok na materske nevznika. otazne je, ci nemas moznost sa este teraz zamestnat, resp. si priplatit DNP - len potom neviem z coho by sa ti materska pocitala, ci by to nebolo len z minima..

lulinka99
14. júl 2015

Nie nebola,zostala som tehotna az o mesiac..mam moznost sa zamestnat a oni by mi to potom uznali urcite? A z minima nevies prosim ta kolko by mi to vyslo?

dena1973
14. júl 2015

@lulinka99 Ak u noveho zamestnatela do nastupu na materske odracujes 90 kal. dni ( bez PN, OCR), tak sa bude pocitat z prijmu od tohto zamestnavatela. Ak 90 kal.dni do nastupu na mat. odpracovat nestihnes, tak sa bude pocitat z prijmu r. 2014.

lulinka99
14. júl 2015

Takze by stacilo ak by som sa teraz zamestnala a urcite by som dostala matersku,ci uz z toho platu alebo z r.2014?Lebo ak mam spravne informacie,tak z r.2014 by sa mi spocitali platy v hrubom atd,to som dobre zarabala..Chapem tomu spravne?

lulinka99
14. júl 2015

Resp.uz nie z toho platu,lebo to uz nestiham,kedze 25.8.idem na matersku..

majusqa77
14. júl 2015

@lulinka99 ano. potrebujes mat (mimo tych 270 dni poistenia za posledne 2 roky) aj bud aktivne nemocenske poistenie, alebo byt v ochrannej lehote. v ochrannej lehote niesi, takze ti ostava len zamestnat sa.. ..k tomuto ale zase vznika otazka - kedze nesplnis 90 dni poistenia pre vypocet, ci by ti aj nestacilo par dni pred nástupom na MD za minimalnu mzdu 🙂 - ale to je zase vec, v ktorej si ja niesom uplne ista...

lulinka99
14. júl 2015

To by bolo super,este si to musim teda overit,lebo na socialke ma pani odpisala so slovami,ze nemam narok a to bolo vsetko co mi povedala,tak si to musim takto zistovat sama a za pomoci okolia..Moc vam dakujem babenky.. 🙂

zalka
14. júl 2015

@lulinka99 akú si mala mzdu v roku 2014? hrubú mzdu ... ak bola vyššia ako 412 eur tak nerieš ...
zamestnaj sa na pár dní a chod na MD zo zamestnania ..
ak si mala mzdu nižšiu ako 412e tak založ DNP den pred nástupom na MD a bude ti MD rátaná z 412e

lia23
14. júl 2015

Ahojte kocky....vidim, ze ste proficky 🙂 chcem sa vas spytat, som studentka a som tehotna... kedze som predtým neodrobila, nemam narok na matersku. No priatel ma odrobene a tak sme rozmyslali, ci sa da spravit to tak ze on by siel na matersku, no popri materskej aj nadalej pracoval v robote, v ktorej doteraz. Je to mozne?? Ak ano, tak moze odrobit neobmedzene alebo len urcity pocet hodin??

zalka
14. júl 2015

@lia23 nie je to možné,
musel by mať novú pracovnú zmluvu alebo dohodu počas MD, nemôže mať MD a chodiť do tej istej práce z ktorej žiadal o MD.
Môže požiadať o MD, a uzatvoriť nový další PP alebo dohodu

lia23
14. júl 2015

@zalka ale ja osm citala, ze je mozne pracovat u toho istého zamestnavatela, pokial sa uzavrie nova pracovna zmluva...teda, stara sa pozastavi kvôli MD a urobi sa nova, na zaklade ktorej bude pracovat....

zalka
14. júl 2015

@lia23 a čo iné ti píšem ja?
to isté čo si čítala ...
musí mať novú PZ alebo dohodu na ktorú bude robiť počas MD
a ešte pozor na to, chodia takto kontroly ... ak má priateľ takú prácu, ktorú vie vykonávať na živnosť .. tak je lepšie mu na tých 28 týždnov otvoriť živnosť .. a faktúrovať počas MD ...

lia23
14. júl 2015

@zalka a prosim ta, v com je vyhoda zivosti oproti obycajnej pracovnej zmluve?