icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

zalka
14. júl 2015

@lia23 napr. v tom, že neplatí odvody .. a SP nevie skontrolovať, či mu zamestnávateľ dal novú zmluvu .. SP to nazve účelovou zmluvou kvôli MD a narobí problémy ...
ak má živnosť SP o tom nevie .. lebo nemusí platiť odvody do SP ... a zarobí viac ako na pracovnú zmluvu pri tom istom hrubom plate napr.

lulinka99
14. júl 2015

zalka pracovala som v 2zamestnaniach a mzda bola vyssia ako 412e v hrubom..tie mzdy sa mi spocitaju a vypocitaju podla toho tzv.vzorca? A takze by stacilo 3dni pred nastupom na MD sa zamestnat a ratalo by sa mi to tak,ako som napisala hore?

dena1973
14. júl 2015

@lulinka99 Aby sa ti pocitalo z vymeriacich zakladov od oboch zamestnavatelom musela by si splnit podmienku 270 dni nem.poistenia od oboch zamestnavatelov zvlast.

licona
21. júl 2015

Nechcem zakladať novú tému, keďže je ich tu už o materskej veľa, tak sa skúsim opýtať tu...

S manželom by sme sa chceli začať snažiť o dieťa od konca roka alebo od začiatku nového roka. Som zamestnaná od marca 2015, mám zmluvu na dobu určitú do februára 2016. 270 dní poistenia teda splním, ak by sa bábo podarilo. Lenže dva mesiace v roku 2015 dostanem plat o viac ako polovicu menší, čiže kebyže mám mať termín pôrodu v roku 2016, ak som správne pochopila po preštudovaní ostatným diskusií na túto tému, dostanem aj menšiu materskú, keďže sa počíta vždy z predchádzajúceho roka.

Tak teraz otázka : Kebyže sa zamestnám po februári 2016 na menej ako 90 dní a počas toho otehotniem alebo už budem tehotná s termínom pôrodu v roku 2017, bude sa mi materská počítať ešte z predchádzajúceho zamestnania z januára a februára? Ide mi o to, že terajšie zamestnanie mám celkom dobre platené, ale bola to skôr náhoda, takže nepredpokladám, že v budúcnosti nájdem prácu s rovnakým alebo vyšším platom, takže to chceme "využiť", ak by sa dalo.

Ja viem, že plánovanie dieťaťa nemusí vyjsť tak, ako chceme, že nám to môže dlhšie trvať alebo sa to nemusí podariť vôbec, ale pýtam sa aspoň hypoteticky pre prípad, že sa nám zadarí tak, ako budeme chcieť. Ďakujem za odpovede.

gapa
21. júl 2015

@licona no ono to nie je také jednoduché, každý variant by bolo osobitné treba, teraz je to už komplikovanejšie, nie ako píšeš, nie je rozhod.obdobie predch. kalend.rok, ako to bývalo, len ak trvá pp celý predch.kal.rok.
takže:
1.Ak by si bola tehotná 29.2.2016 (čo je predpokadám posledný den trvania tvojho pp), tak by sa ti materské rátalo z vym.základu v obd. 1.3.2015 (od vzniku) do 31.1.2016 (kedže tvoj pp netrval celý kalend.rok 2015 a rozhod.obdobie sa stanoví akoby si na md nastupovala posledný den trvania prac.pomeru/nem.poistenia).
2. ak tehotná nebudeš (tj. dostaneš ešte menštr. po 29.2.2016), tak musí vzniknúť nové nem.poistenie a treba aj sledovať 270dní v období 2roky pred skutočným dnom pôrodu! či splnaš, potom ak:
a) budeš mať pred nástupom na md nové nem.poistenei zamestnanca, nástup na md (BERIEM PRESNE 6Týž. PRED TERMíNOM PRE ZJEDNODUšENIE!! A AK BY NETRVALO NEM.POISTNIE V DEN NáSTUPU NA MD ,) ktoré by trvalo MENEJ ako 90dní s platením poistenia pred nástupoom na md (dni pn, očr sa do toho nerátajú, tak:
aa)- ak nástup na md rok 2016, tak sa berie vym.zákad z roku 2015 (len!!) ak je platené aspon 90dní v tom roku a je to u iného zamestnávatela ako 2015
ab)- ak nástup na md rok 2017, tak sa berie vym.zákald z roku 2016 a to len u iného vym.základu, ak by si mala aspon 90dní (čo nemáš 1+2), tak matetrské minimálne!!!! (ak by si mala aj iného, tretieho zamstnávatela v roku 2016, okrem toho posledného a spolu by to dalo 90dní, tak z toho vym.zákaldu od prvého a druhého)
b) ak by trvalo aspon 90dní s platením, tak sa materské vyráta z nového nem.poistenia od začiatku do konca meiaca pred nástupom na md
-----------------
samozrejme ale zákon môžu zmeniť a vždy záleží aké je znenie zákona v den nástpu na md, tj. najneskôr 6týž. pred termínom (ak trvá nem.poistenie v den nástupu na md, dá sa nastúpiť aj skôr, ale ak netrvá, tak treba PRESNE 6Týž. PRED)
----
TAK NECH SA DARí 🙂

gapa
21. júl 2015

OPRAVA:
aa)- ak nástup na md rok 2016, tak sa berie vym.zákad z roku 2015 (len!!) ak je platené aspon 90dní v roku2015 a je to nem.poistenie u iného zamestnávatela ako 2016- teda posledného zamestnávatela

licona
21. júl 2015

@gapa Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Teda, je to zložitejšie, ako som si myslela...

mirabellka8
22. júl 2015

Ahojte nejako sa to tu meni sledujem. Takze to co pre mna platilo uz nebude ci? Naposledy som pracovala kedysi v roku 2009 (co neni 270 dni v posl.2 rokoch) ale som zamestnana od 1.1.2015 do 29.4.2015 na cca 50 EUR v hrubom. Potom koniec PP a od 7.5.2015 na mzdu 1250 EUR v hrubom. Tehotna uz som. Termin porodu 4.12. 2015, cize 270 dni splnam. Tak materske sa mi ako bude pocitat prosim?
@gapa
@zalka
@dena1973

dena1973
23. júl 2015

@mirabellka8 Zatial podmienku 270 dni nesplnas, ale ak ti PP bude aj nadalej trvat, tak podmienka bude splnena.
Aby sa ti pocitalo z terajsieho prijmu, tak musi byt splnena podmienka odpracovania 90 kal.dni bez PN,OCR... do nastupu na materske.

mirabellka8
23. júl 2015

@dena1973 na materské nastupujem až koncom oktobra tak to splním. a 90 dní v kuse budem mať cca 5. augusta. Potom môžem ísť na PN? Lebo zdravotné komplikácie žiaľ mám, len som to chcela potiahnuť kvôli vyššej MD.

dena1973
23. júl 2015

@mirabellka8 Áno po odpracovaní 90 kal. dní ( tých 90 dní, ale musí byť bez PN, OČR) môžeš nastúpiť na PN a následne na materské.

mirabellka8
23. júl 2015

@dena1973 Ďakujem. Už to naťahujem ako sa dá, ale je toho na mňa moc :/

dena1973
23. júl 2015

@mirabellka8 Musíš vydržať, ak chceš mať platené z tohto príjmu. Inak by sa bral rok 2014. Tam si zrejme nepracovala, tak by sa ti počítalo iba z minima.
Držím prsty...

mirabellka8
23. júl 2015

@dena1973 Nepracovala. Bola som na RD a potom evidovaná na UP

dena1973
23. júl 2015

@mirabellka8 Tak to potom bude lepsie, ak sa da vydrzat 90 dni, aby sa platilo z terajsieho prijmu...

majusqa77
23. júl 2015

@dena1973 trocha mimo temy, ale nevies nahodou, ked mam 2 deti do 3 rokov s tym, ze starsie chodi do skolky, mozem si vybrat, ci budem brat rodicak na mensie, alebo príspevok na skolku na vacsie? 🙂

dena1973
23. júl 2015

@majusqa77 Bohuzial, toto neviem...

majusqa77
23. júl 2015

@dena1973 nevadi, dik 🙂

havana_frost
23. júl 2015

@majusqa77 A čo by bránilo tomu vybrať si? Podľa mňa tam nie je prekážka 🙂

majusqa77
23. júl 2015

@havana_frost mne nie, ale tete na urade. Ci tam nieje nejaka povinnost z ich strany, nieco, ze narodenim druheho dietata stracas narok na prispevky na prve...

9lf9
23. júl 2015

@majusqa77 zalezi c mas pri mladsom narok na matersku alebo nie...co sa tyka prispevku na starostlivost- skolku tak aby si ho mohla poberat musis pracovat..... ak sa vracias pracovat je uz len na tebe ci chces poberat RP alebo prispevok na starostlivost-zalezi co ti je vyhodnejsie

majusqa77
23. júl 2015

@9lf9 jedna sa mi o dobu medzi mojou a muzovou materskou, takze obaja budeme zarobkovo cinny. Ale mne sa skor jedna o to, ze ten prispevok na starostlivost by bol na starsieho 🙂

9lf9
23. júl 2015

@majusqa77 medzi materskou asi nie ..ale medzi rodicovskym...celkom nechapem situacii, ste brali RP a pocas poberania ste sa vymenili?..ak sa bavime o rodicovskom je jedno na ktore dieta ho budes brat ak su obe do 3r...ak budes rodicovsky odnimat a budes si chciet uplatnit prispevok na starrostlivost tak samozrejme ze na to dieta ktore navstevuje zariadenie

havana_frost
23. júl 2015

@majusqa77 Hej, môžeš brať RP na staršie do jeho 3 rokov a potom to prehodiť na mladšie. To zakázané nie je.

majusqa77
23. júl 2015

@9lf9 mne skonci materska na mensie, ale budem mat potom este dovolenku, takze bud rp, alebo ak sa bude dat, tak radsej prispevok na starostlivost. A potom pojde na md muz

majusqa77
23. júl 2015

@havana_frost dakujem 🙂 som zvedava ako sa zase bude tvarit teta na UP 🙂

marcink
28. júl 2015

@gapa a ja by som sa ta rada niečo opýtala lebo ako tam čítam tak celkom sa tomu rozumies. Ak mám termín napríklad 13.januára musím na MD nastúpiť 6 týždnov pred TP ? Ak by som napríklad čerpala este dovolenku a nastúpila by som na MD napríklad 4 týždne pred TP bol by to problem. ? Dostala by som potom jednorázový príspevok tých 800 eur ? alebo je tam podmienka že musím byť pred TP 6 tyzdnov uz na MD ?
Ďakujem za pomoc.

havana_frost
28. júl 2015

@marcink Záleží, či ideš čerpať materské z ochrannej lehoty alebo ako "normálny" zamestnanec. Ak si zamestnaná (čo asi si, podľa tvojho príspevku), môžeš nastúpiť na MD aj neskôr ako 6 tt pred termínom, najneskôr dňom pôrodu. Ak však svojvoľne nastúpiš na MD neskôr ako tých 6 tt pred termínom (svojvoľne znamená, že z iného dôvodu, ako že dieťa sa narodilo predčasne - to je iný prípad), tak nebudeš mať 34 tt platené materské, ale len tú časť pred pôrodom (napr. 4 týždne) +28 týždňov po pôrode, takže v tomto prípade by to bolo 32 tt (oproti 34 zákonným). Ak však nastúpiš na MD neskôr z dôvodu, že as ti dieťa narodí predčasne (tzn. ty nastúpiš riadne 6 tt pred termínom, ale dieťa sa narodí už o týždeň po nastúpení na MD), tak máš celých 34 tt materského. V tomto prípade by to bolo týždeň pred pôrodom + 33 tt po pôrode. Vplyv na jednorazový príspevok 830 € to nemá žiadny.

gapa
1. aug 2015

@marcink súhlas s havana, no vo všeobecnosti je to zbytočné čerpať pred md, radšej po md.

loli3
4. aug 2015

Ahojte chcem sa spytat, aky je rozdiel v odchode na matersku zo zmluvy na neurcito a zo zmluvy na urcito okrem toho ze zo zmluvy na neurcito sa mam kam vratit? Vdaka za odpoved!